Copy
nr. 58 ••• 20 martie 2021                                                                                        de Mirela Petre
București, 2021
Pilotul automat e limitat. Nu poți să te bazezi pe el la infinit și să te aștepți că lucrurile merg bine. La asta mă gândeam când m-am trezit undeva aproape de capătul puterilor. Ca atunci când alergi în sprint de așa multă vreme să nu mai știi de când și nici de ce, dar ți-e clar că deja rămâi fără suflu.

Să iau o pauză, mi-am zis. Mi-am amintit că, da, pauzele astea mă ajută mereu să văd mai bine ce fac, să înțeleg de ce și să cântăresc ce vreau să urmeze. Uitasem.

În ianuarie, s-au făcut trei ani de când am trimis prima ediție din newsletter. Eram o mână de oameni; era ceva nou, era curiozitate de toate părțile. Multă libertate și experimente. Între timp, au apărut așa de multe newslettere că se duce un fel de bătaie pe atenția oamenilor care ne citesc, adică a voastră. E un gen de competiție în care nu vreau să mă bag. Newsletterul ăsta nu e un business, eu nu sunt o echipă de oameni și ăsta nu e jobul meu principal.

Am revăzut în gând schimbările prin care-a trecut newsletterul, majoritatea la capitolul formă. Cum, la fiecare ediție, era o provocare să scriu cât mai puțin că gmailul tăia textele după un anumit număr de caractere (și afișa restul doar pe linkul de browser) și nici nu voiam să vă copleșesc. Cum în primul an scriam foarte lejer, cu multe glumițe, că voiam să vă aduc relaxare. Mi-e teamă că nu o să mai ajung niciodată la inocența aia, dar poate că o să mai recâștig un fel de lejeritate nouă. Cum am început cu mini-cronici plus câteva mențiuni suplimentare, cum am trimis doar ediții de știri culturale, la începutul pandemiei, cum am revenit la un mix de maxi-cronici și știri, un monstru de informații, că voiam să vă aduc toate informațiile interesante pe care le găseam dintre care să alegeți ce vi se potrivește. Cum, înainte de pandemie, vă aduceam povestioare pe care le construiam în jurul unor episoade văzute pe-afară care ne mișcau și ne dădeau de gândit. De astea îmi e cel mai dor, dar înțeleg și că universul ni s-a restrâns tuturor așa de tare, la casă și câțiva apropiați, că nu mai avem când și unde să observăm lumea din afară noastră. O să mai fie, tre să avem răbdare.

Dar forma nu e esența newsletterului ăstuia în jurul căruia ne-am adunat. Pentru mine, e în continuare valabilă motivația inițială: scriu pentru voi (și pentru mine), scriu să aduc în discuție informații utile, să punem idei în mișcare, să ne inspirăm fiecare la mai bine în viețile noastre. Și pentru voi pare să fie la fel, sau cel puțin asta e concluzia pe care o trag din mesajele pe care le mai primesc de la voi.

Cea mai mare bucurie a mea rămâne să primesc mesajele voastre în care-mi povestiți perspectivele voastre asupra unor subiecte despre care scriu. Îmi place și mă ajută și pe mine să înțeleg cum vedeți lucrurile, care sunt experiențele voastre. E un schimb care ne face bine tuturor. Cred că în asta stă esența a ceea ce ne face oameni și, în vremuri ca astea, avem nevoie parcă și mai mult de el.

Știu că invitațiile astea la răspunsuri sunt peste tot. Uneori sunt doar marketing, alteori sunt pe bune. Voi singuri le triați, în funcție de legătura voastră cu cel care întreabă. Știu că suntem toți obosiți, copleșiți, fugăriți. Și mai intuiesc că, probabil, între timp urmăriți mai multe newslettere și nu mai aveți timp și spațiu mental pentru discuții în toate direcțiile astea noi.

Fragmentarea asta a atenției și a grupurilor de oameni, în funcție de micro-interese și afinități, cu garduri între noi ridicate de paywall-uri, mailing list-uri și timpul limitat pe care-l avem de oferit fiecare, poate să ne îngrijoreze, dar rămâne, cel mai probabil, inevitabilă.

Dar să revenim la ale noastre. Dacă o să aveți timp și energie să-mi răspundeți, să transformăm monologul în dialog, eu o să mă bucur tare. O să fiu aici oricum.

Știți, am vorbit despre voi cu terapeuta mea, mai demult. Mi-am dat seama că, acum trei ani când am pornit newsletterul, aveam nevoie de un grup de oameni căruia să simt că-i aparțin. M-am gândit că ne va face bine (inclusiv mie) să ne adunăm la povești care să ne inspire la mai bine. Un grup unde să ne simțim confortabil.

Cu gândul ăsta vă propun să mergem mai departe.

La final, mi-am dat seama că am nevoie de mai multă libertate. Așa că-mi iau de pe umeri bolovanul greu – toată presiunea și așteptările – pe care singură mi l-am pus acolo și-mi dau voie să experimentez. O să fie experimente care țin mai mult de formă. Esența rămâne, bineînțeles, aceeași. E posibil să nu mă mai țin cu dinții de o zi anume pentru trimis, să mai schimb formatul – mă gândesc, de exemplu, că o să fie ediții cu idei pe larg pornind de la câteva produse culturale, cum e cea de azi, dar și altele doar cu știri culturale – , să dau cât pot când pot.

Ce ziceți?

Vă mulțumesc că încă sunteți aici. 
Fii plasa mea de siguranță.
ia-ți un abonament de 2 euro
cărți 

Munci grele am avut cu Hamnet-ul irlandezei Maggie O'Farrell. De multă vreme nu mi se mai întâmplase. Nu înseamnă că nu mi-a plăcut, doar că, cel puțin pentru mine, a fost genul de carte cu care m-am luptat. Mi-a provocat multe discuții interioare, dintre care am selectat, mai jos, câteva. Ceea ce nu e rău, avem nevoie și de cărți de-astea. Așa evoluăm.

Pe scurt, e povestea tragică a familiei lui William Shakespeare: moartea fiului de 11 ani din cauza ciumei, care a dus, mai târziu, la scrierea faimoasei piese de teatru Hamlet. E o ficțiune, dar are la bază detalii biografice (de exemplu, fiul chiar a existat și a murit de mic, se știe că soția lui Shakespeare era mai mare ca el) sau documentare, din epoca vremii.

Am citit-o în engleză, pe Kindle. A apărut și în română, la editura Pandora M.

pros

- E scrisă foarte bine. Forță, precizie, poezie. Îmi vin acum în minte începutul și finalul sau capitolul despre cum a ajuns ciuma, printr-un purice, în satul familiei Shakespeare și la fiul Hamnet. De la macro la micro, excelent construită. Uneori, parcă e prea bine scrisă, așa de bine că devine un dezavantaj. Sunt părți unde simți prea mult scriitoarea care pare (subliniez pare) mai preocupată de cum să construiască fraze cât mai impresionante decât de viața personajelor ei.

- M-a impresionat lejeritatea cu care sare de la interioritatea unui personaj la altul. Naratoarea (și noi prin ea) are acces la tot ce simt și gândesc toate personajele principale (soția Agnes, fiul Hamnet și soțul). De la un capitol la altul, vedem și simțim lumea, pe rând, așa cum o face fiecare dintre ei. Asta e bine că ne ajută să vedem situația din mai multe perspective; nu există un adevăr absolut, ci mai multe puncte de vedere, influențate de bagajul fiecărui personaj, care le explică alegerile sau convingerile. Și calitatea asta devine, uneori, un dezavantaj, parcă ai impresia că e tot un artificiu al scriitoarei, parcă simți că, de fapt, nu ajungi să-i cunoști cu adevărat pe nici unii. Oricum, cel mai mult stăm în mintea lui Agnes, pe ea ajungem să o înțelegem cel mai bine.

- Reproducerea lumii respective, oau. E așa de talentat reprodusă prin scriitură că ajungi să o simți, să o trăiești. M-am gândit că teleportarea poate nu arată cum și-au imaginat scriitorii de SF, cu mașinării, ci e atât de simplu ca fraze excelent scrise. Reproducerea lumii respective nu stă doar în imagini, mirosuri, vorbe și obiceiuri, dar și mentalitățile care conduc lumea respectivă, foarte subtil strecurate.

- Relațiile dintre personaje, mai ales cele mamă-copil și mamă-soț. Ambele sfâșietoare prin intensitatea emoțiilor. Deși, recunosc, pentru prima mi-a plăcut parcă mai mult relația mamă-copil, care moare înainte de vreme, din povestirea Story of Your Life a lui Ted Chiang, pe care s-a și întâmplat să o citesc înainte de Hamnet. La a doua, cea mamă-soț în Hamnet, am simțit toată durerea rupturii dintre cei doi soți după ce copilul lor moare. E sfâșietor că fiecare dintre ei își procesează durerea altfel, în singurătate, fără să mai găsească calea către celălalt. Iar noi, cititorii, având acces la gândurile și emoțiile lor, știm că ambii sunt bine intenționați.

- Personaje feminine excelente, vii, din carne și emoții adevărate. Privim cealaltă parte a unei povești faimoase, aici, povestea lui Shakespeare și a piesei Hamlet. În sfârșit spunem povestea completă, nu doar partea glamuroasă care se concentrează, de cele mai multe ori, la faima bărbaților mari și tari. Cum a fost și cu romanul Circe al lui Madeline Miller o poveste faimoasă spusă din perspectivă feminină, nu a bărbaților eroi. În Hamnet, citim povestea femeii care și-a susținut bărbatul, al cărui succes i se datorează, în mare parte, muncii ei (în familie, în gosdpodărie) pe care el nu a trebuit să o facă. Fără sacrificiul ei, el nu ajungea mare. Cu toate astea, ea a fost uitată de istorie.


cons

- M-am săturat de ideea de femei vrăjitoare. Mi se pare că a ajuns deja un clișeu să explici forța unei femei puternice prin ideea că e ceva vrăjitorie acolo. Mi se pare superficial, nu are sens și îl văd ca pe-un artificiu care ajută narațiunea, nu e o parte organică dintr-un personaj. Și, din nou compar cu Circe, acolo mi-a plăcut, e parte naturală din identitatea personajului (e o poveste inspirată de mitologia grecească, e altceva).

- Niște detalii legate de moartea băiatului, pe care nu vi le spun, mi se pare că nu au sens. Adică au sens doar dacă accepți niște propuneri făcute de scriitoare (tipul ăla de suspension of disbelief, pe care eu n-am putut să-l fac) legate de divinitate sau destin în lumea personajelor ei.

- Nenumirea lui Shakespeare e ciudată, caraghioasă, enervantă, pe măsură ce avansezi. Pe modelul the floor is lava, scriitoarea ar recurge la orice fel de eufemisme numai să nu-l numească pe Shakespeare. Înțeleg că nu voia umbra marelui Will peste poveste, dar cred că putea să găsească altă rezolvare, cum ar fi să-i dea un alt nume.

- Mici clișee de tipul în romane din perspectivă feminină nu descriem sexul realist, ci-l privim printr-un filtru diafan -- e o scenă de sex, descrisă din perspectiva lui Agnes, care implică niște picioare în V printre care ea-l zărește nu știu cum -- de parcă femeile plutesc așa pe niște nori în orice situație. Am dat ochii peste cap puțin și-am râs.

La final, mi-a plăcut să mă cert în capul meu cu scriitoarea și mă bucur c-am citit cartea. Mă întreb dacă Lincoln in the Bardo, de George Saunders, în care fiul de 11 ani (ce e cu moartea copiilor la vârsta asta așa de atractiv pentru scriitori?) e versiunea masculină a poveștii din Hamnet. Oricum, am pus-o pe listă la citit în perioada următoare, sunt curioasă cum comunică între ele. Aștept și părerile voastre. 

Raluca Ilaria Demetrescu desenează cu ață pe batiste. Mi-au plăcut la nebunie umorul și imaginația ei. De văzut în expoziția După doisprezece ani de la MNAC, care adună achizițiile noi ale muzeului.
 filme 

Am o perioadă în care văd cam un film pe săptămână, dar înainte de asta am rupt toate platformele (m-a ajuns presiunea abundenței de filme online, după exces, iau și-o pauză). Din tot ce am văzut, cel mai mult mi-au plăcut:

Antigone

Filmul canadian, regizat de Sophie Deraspe, în care povestea tragică a Antigonei (sau spiritul ei, mai mult) e adaptată la vremurile actuale. Antigona e dintr-o familie de imigranți care vin din Algeria în Montreal. Ea, bunica și frații ei lasă în urmă viața grea de acasă, și tragedia morții părinților copiilor, pentru promisiunea uneia mai bune într-o țară străină, a căreia limbă unii dintre ei nici măcar nu o vorbesc. Antigona e foarte bună la școală (primește și bursă), dar frații ei văd doar calea infracțiunilor ca formă prin care să aibă o viață bună -- cu un grup care îi apreciază și respectă, fără lipsuri materiale. Unul dintre ei e ucis de un polițist într-o confruntare (de tipul George Floyd; scena asta și, de fapt, tot filmul a pornit de la cazul din 2008, al lui Fredy Villanueva, un migrant din Honduras ucis de poliția canadiană) și un altul ajunge în pușcărie. Antigona o să se lupte cu legile, cu justiția, cu poliția, ca să-și salveze fratele.

Aproape toți actorii, inclusiv Nahema Ricci, care-o joacă pe Antigona, sunt amatori, aleși la un casting special pentru film. De văzut pe HBO go

The  ̶T̶o̶r̶t̶u̶r̶e̶  Report 

După atacul terorist în urma căruia s-au prăbușit turnurile gemene din New York, pe 9 septembrie 2001, americanii au pornit o misiune de a-i pedepsi pe atacatori. Investigații, misiuni sub acoperire de capturare sau eliminare a suspecților (în cartea lui de memorii, Obama descrie cu talent de scriitor de thrillere intervenția de ucidere a lui Bin Laden; despre cum au fost obținute informațiile despre atacatori, nicio vorbă din păcate, poate în cartea doi a memoriilor). Mulți suspecți au fost aduși în închisori secrete, în SUA sau prin lume, cu scopul de a obține de la ei, prin interogatorii, cât mai multe detalii despre organizația care a pus la cale atacurile. Pentru că furia americanilor a fost așa de mare, pe măsura șocului, tehnicile de interogare ale CIA-ului au sărit niște limite. S-a ajuns, pe scurt, la tortură. Probabil ca să-și protejeze psihicul, să facă să pară mai blândă (și deci acceptabilă) acțiunea lor, nu i-au zis tortură, ci enhanced interrogation, un fel de interogatoriu mai intens. În 2009, Senatul american a votat începerea unei investigații în tehnicile de interogatoriu ale CIA-ului. Democrata Dianne Feinstein a coordonat proiectul și a luptat pentru el, în Senat și la Casa Albă, și Daniel J. Jones, om de investigație la Senat, a trecut prin cele 6,3 milioane de documente clasificate ale CIA-ului ca să redacteze apoi un raport de 6700 de pagini despre cine, cum și de ce a torturat suspecții, arabi. Mai multe despre caz.

Regizorul Scott Z. Burns (a mai făcut Contagion) a făcut un film pornind de la povestea asta adevărată. Adam Driver îl joacă pe perseverentul investigator, iar Annette Bening e senatoarea bătăioasă și pricepută la negocieri. Cuvântul „torture” din titlu e tăiat pentru că oamenii care au făcut raportul s-au lovit, cel mai mult, de cenzurarea (sau redactarea) cerută de CIA anumitor nume, cuvinte sau expresii din raportul inițial, înainte să fie făcut public. Că au reușit să dea publicului mai mult decât o foaie plină de tăieturi, din care nu se înțelege nimic, e un mare merit. Vă previn că sunt niște scene de tortură, arătate fără voal. Chiar și așa, e o lecție importantă de istorie. De văzut pe Prime Video.

Uciderea cerbului sacru 

Steven (Colin Farrell), un chirurg faimos și respectat, are cea mai tare viață: o soție (Nicole Kidman), doi copii, o casă cu fantastică, cu multă lumină naturală, în cel mai bun cartier. În viața lui apare Martin (Barry Keoghan), copilul unui fost pacient. Totul o ia razna apoi. De aici pornește filmul The Killing of the Sacred Deer, din 2017, al grecului Yorgos Lanthimos.

Nu vă spun mai multe, vă las să savurați scenă cu scenă fiecare nouă descoperire, întorsătură și afundare în nebunie. Vă mai spun doar că mi s-a părut unul dintre cele mai bune scenarii, iar actorii sunt acolo la înălțime. Am apreciat în mod special puterea subtilă cu care Keoghan îl joacă pe puștiul ăsta diavolesc. De văzut pe TIFF Unlimited.

Primul meu film al grecului cred c-a fost The Lobster (2015) -- văzut la cinematograf, ce vremuri. M-am mai întâlnit cu el în 2018, cu The Favourite (e pe HBO go). A mai făcut Dogtooth (e pe TIFF Unlimited), în 2009, și Alps (e pe Mubi), în 2011. Se vorbește că lucrează la mai multe filme, o să vedem ce iese.
fotografie de Masoud Mirzaei în Iran, Lacul Urmia, 2019 © Masoud Mirzaei
Unul dintre finaliștii concursului de fotografie de artă LensCulture.
 podcasturi 

Dacă sistemele de inteligență artificială (AI) vor ști cum să ne producă nouă, oamenilor, emoții, atunci vor fi cu adevărat un pericol pentru noi. Nu e nevoie ca sistemele astea să și simtă emoție, e suficient să înțeleagă mecanismele ei de funcționare, ingredintele de care e nevoie pentru a le provoca și, mai ales, manipula.

Așa crede Kazuo Ishiguro, scriitor premiat cu Nobel, britanic de origine japoneză (născut chiar în Nagasaki). Mai multe, în interviul din podcastul The Economist Asks cu ocazia lansării noii lui cărți Klara and the Sun.
Un documentar cu plante, dar despre oameni. Relația unui cuplu care are un magazin de plante în NYC și cum trece timpul peste ea.
Fii de gașcă, zi-le și altora de Suplimentu' Creativ:
Forward pe mail Forward pe mail
Share pe Facebook Share pe Facebook
 despre 

Am făcut o groază până la 33 de ani, dar de multe ori mi se pare că n-am făcut nimic. Milenială tradițională.

În presă, scriu de peste zece ani. Print, online, independente, multinaționale, am trecut prin toate. Jobul principal, din care mă întrețin, e de copywriter.

Îmi place liniștea și mi se face repede dor de soare. Am două pisici negre. După yoga, pilates sau înot, sunt un om mai bun. Fac pad thai foarte bun și aș mânca icre (de casă) întruna. Sunt sensibilă la un buchețel de pătrunjel și reviste pe hârtie. Am o Smena și un Zenit cu care fac poze mai rar decât mi-ar plăcea. Îmi plac mai ales orașele cu apă. Dunărea e sora mea. Am un râs care-i face și pe alții să râdă.

Mă găsești aici:
pe mail
pe site
pe Libertatea
Copyright © 2021 Mirela Petre, Toate drepturile rezervate.
 






This email was sent to <<Adresa de e-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suplimentu' Creativ · Traian · Bucharest 024045 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp