Copy
READY4WORK | Nieuwsbrief maart 2021
 

Ready4Work

Bewezen effectieve aanpak voor jeugdwerkloosheid in 3 stappen

Het valt momenteel niet mee om jongere te zijn...

De jeugdwerkloosheid is inmiddels tot ongeveer 9% opgelopen (cijfers oktober 2020). De ramingen van het CPB gaan uit van 9–20%, waarbij regio uiteraard een belangrijke factor is. Ook het aantal WW aanvragen van januari – oktober 2020 is met 111% gestegen, van 42.400 in 2019 naar 89.500 in 2020. Schrikbarende cijfers!   

Niet alleen nemen baankansen voor jongeren af, en dan met name in sectoren als hospitality, luchtvaart, detailhandel, media, kunst & cultuur en administratie. Maar ook jongeren die wel een baan hebben zijn steeds minder zeker van baanbehoud (flexcontracten) en is het voor veel jongeren onmogelijk gebleken stageplekken te vinden.  

Deze nieuwe werkelijkheid zorgt ervoor dat jongeren hun soft skills meer zichtbaar moeten maken om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het zichtbaar maken van soft skills (ben je analytisch of creatief, hoe hoog is je aanpassingsvermogen, kun je goed in teamverband werken) zorgt niet alleen voor een meer onderscheidend cv. Het zorgt er ook voor dat zichtbaar wordt of je versneld omgeschoold kunt worden naar industrieën die wél kansrijk zijn (heb je de skills om omgeschoold te kunnen worden naar zorg, it, etc.).  

Hierdoor -en dat is wellicht op dit moment nog wel het meest belangrijk- geven we aan jongeren aan wat hun unieke skillset is die relevant is voor de arbeidsmarkt, wat een empowerment effect heeft bij jongeren (dit heeft Ready4Work ook bewezen in de vorige financiele crisis). Dit is vooral beklangrijk omdat jongeren nu dagelijks geconfronteerd worden met een media die deze generatie wegzet als een “lost generation met een onoverbrugbare achterstand”*.   

Dit zorgt ervoor dat jongeren versneld in een kwetsbare positie terechtkomen.  


*Maurice Knijnenburg, voorzitter van de Jongeren Denktank Corona in samenwerking met de Sociaal-Economische Raad (SER), waarschuwt dat de coronaproblemen voor jongeren niet opgelost zullen zijn als het vaccin voor meer mensen beschikbaar is. Mensen die nu jong zijn hebben dan nóg een achterstand. Belangrijk is dan ook om nu in actie te komen.

Wat is Ready4Work?


Ready4Work zet zich sinds 2012 (einde vorige crisis) in om jeugdwerkloosheid terug te dringen en heeft daarmee een schat aan ervaring en de expertise om future-proof job skills bij jongeren inzichtelijk te maken en deze te koppelen aan kansrijke sectoren. Ready4Work is ten tijde van de vorige crisis, met hoge jeugdwerkloosheid, ingezet in o.a. Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Jongeren zien in één oogopslag hun unieke skill set (naast hun diploma), wat zij vooral wél kunnen en in welke sectoren zij o.b.v. hun skill set kansrijk zijn. Dit vergroot snelle en duurzame toetreding tot de arbeidsmarkt en maakt de kans op succes van evt. begeleidingstrajecten voor zowel de kandidaat, de gemeente en het toekomstig bedrijf zichtbaar.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Het belang van soft skills op de arbeidsmarkt


In de huidige arbeidsmarkt gaat het lang niet meer alleen om de juiste diploma's. Distingeren gebeurd vooral op vlak van de soft skills die je meeneemt. Met Ready4Work worden deze soft skills voor jongeren in kaart gebracht via gamification. Niet alleen komt de werkzoekende meer over zichtzelf te weten, maar ook leert hij/zij dit te verwoorden op het CV én in een sollicitatieprocedure. Los van de juiste persoon op de juiste functie, wat productiviteit ten goede komt, voorkomt een matching o.b.v. soft skills ook verzuim; de werknemer wordt op eigen kwaliteiten en eigenschappen gematcht, en vindt een baan die ook écht bij karaktereigenschappen past! 

Digitale vaardigheden zijn steeds belangrijker op de werkvloer. Dit geldt niet alleen voor de ICT, maar digitalisering treedt toe tot bijna alle beroepen, ook de beroepen die niet direct aan ICT gelinkt zijn. Als je dan niet de diploma's hebt om affiniteit aan te tonen, kan een soft skill profiel aan zowel werknemer als werkgever aantonen of de werknemer in bezit is van (persoonlijke) eigenschappen die de aanleg tot het eigen maken van de benodigde hard skills ten goede komt.

Dit wordt steeds belangrijker, onder andere omdat het onderwijs achterloopt op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er zijn vacatures waar geen duidelijk aanwijsbare opleiding voor bestaat. Dit vereist veel investering van werkgevers in de bijscholing of opleiding van de werknemer. Het is dat handig om van tevoren te weten of je investeert in de persoon die het beste bij bij het profiel past. Soft skills kunnen bij dit soort vacatures doorslaggevend zijn in een sollicitatieprocedure. Wil je hier meer over weten? Klik op het online webinar.
Het Ready4Work lunchwebinar:
Linda Frietman van iamprogrez vertelt over het belang van soft skills op de arbeidsmarkt, Johan Verweij van Microsoft Educatie Nederland legt uit waar bedrijven op letten bij kandidaten, Alan Bredenhorst van 125Procent vertelt over talentontwikkeling, en Hafsa Mahraoui sluit af met een inkijkje in de belevingswereld van jongeren.

Ready4Work, bewezen effectieve aanpak voor jeugdwerkloosheid in 3 stappen


Iedereen kan de aanname maken dat een stewardess ook in de zorg kan werken. Wij kunnen dit ook daadwerkelijk met data onderbouwen, waarbij we ook minder voor de hand liggende persoonlijke matches naar sectoren kunnen maken. Want niet iedere stewardess is hetzelfde, sommigen zijn juist goede management-ondersteuners of compliance officers.

Effectief bestrijden van jeugdwerkeloosheid? Zet Ready4Work in. Neem contact met ons op, leer van onze expertise en ervaringen en krijg inzicht in de mogelijkheden om u te helpen.

Ready4Work kan ook als onderdeel van een sollicitatietraining of lespakket worden ingezet.

Hoe doen we dit?


Stap 1: We maken future proof skills van jongeren zichtbaar.

Stap 2: We matchen op skill niveau met een of meer kansrijke sectoren in de regio (zoals bijv. IT, Zorg, Onderwijs, Logistiek of Bouw & Infra).

Stap 3: We geven objectief inzicht in de kans op succes van omscholing en/of uitstromen naar sectoren en/of bedrijven.

Pak jij samen met ons de jeugdwerkloosheid aan?


Ready4Work is een consortium van iamprogrez en 125Procent, samen zijn wij conceptontwikkelaar en producent van Ready4Work. 
Mail ons op info@ready4work.info.

Of bel ons op 06-51110754 (Linda Frietman, iamprogrez) of op 06-24805457 (Alan Bredenhorst, 125Procent).  

We maken graag een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dit kan ook via beeldbellen.We zijn namelijk gespecialiseerd in online producties in deze uitdagende tijden, waarbij techniek, online interactie en betrokkenheid van groot belang zijn.

 
Wij maken graag het verschil, jij toch ook?
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
iamProgrez ontwikkelt digitale assessments met een focus op het meten van soft skills, 21st century skills, future proof job skills. Met onze wetenschappelijk gevalideerde technologie gestoeld op bewezen psychologische modellen leveren we relevante informatie en analyses op diverse mobiliteitsvraagstukken: juiste studiekeuze, omscholing & bijscholing, retentie, diversiteit, (jeugd)werkloosheid.  

Ons motto never stop growing past zowel op mens als op organisatie.  

Onze missie is het zichtbaar maken - met onze innovatieve technologie - van het arbeidspotentieel van iedereen.  

www.iamprogrez.com 


 
Wij zijn 125Procent, een innovatief project- en communicatiebureau met passie voor maatschappelijke vraagstukken. We ontwikkelen inspirerende festivals, effectieve jongerencampagnes en innovatieve participatieprojecten, in intensieve samenwerking met de doelgroep.

De kracht en kwaliteit van mensen staan bij al onze projecten centraal. We maken gebruik van de eigen kennis en ervaring van de doelgroep, investeren in talentontwikkeling en empowerment en zorgen daarmee voor een blijvend effect.


www.125Procent.nl
Copyright © 125Procent 2021
Je staat op deze mailinglijst, omdat je je hebt aangemeld, een project van 125Procent hebt bijgewoond of anderszins betrokken bent bij 125Procent.

afmelden voor deze nieuwsbrief    aanmelding bijwerken