Copy

Kommissionen för Innovativa Särläkemedel 

2021 - Februari
I detta nyhetsbrev från Kommissionen för Innovativa Särläkemedel sammanfattas de viktigaste nyheterna gällande sällsynta diagnoser. Mer information om kommissionens arbete finns på isl-forum.se

Vi ser fram emot ett händelserikt 2021 och hoppas på ett fortsatt växande engagemang för sällsynta frågor. Nedan kan du läsa Kommissionens kommentar till TLVs utredning om hur hälsoekonomiska bedömningar av precisionsmedicin och ATMP-läkemedel kan utformas. Dessutom lyfter Acko Ankarberg Johansson problematiken kring att Sverige ligger efter många jämförbara länder i Europa när det gäller tid för introduktion av nya särläkemedel. I en artikel i Dagens Medicin (8/2) kräver hon att Regeringen ska agera.

Kommissionen lämnar synpunkter till TLVs regeringsuppdrag

I sitt årliga regleringsbrev har regeringen gett TLV uppdraget att utveckla hälsoekonomiska bedömningar för precisionsmedicin och utreda möjliga betalningsmodeller för gen- och cellterapier (ATMP). Utvecklingen för särläkemedel har varit positiv de senaste åren och flera nya preparat med god effekt har tagits fram. Från kommissionens sida ser vi detta genom att läkemedel bedöms och används i våra grannländer, men inte här i Sverige. Följden blir att patienter inte får bästa tillgängliga behandling, med ökat lidande och sannolikt ökade vårdkostnader som följd.

Läs Kommissionens hela kommentar till TLV här

”Regeringen behöver ställa tydliga krav på TLV”

Acko Ankarberg Johansson (KD), riksdagsledamot och ordförande för socialutskottet kräver att personer med sällsynta diagnoser i Sverige ska få snabbare tillgång till godkända läkemedel. En kartläggning visar att det i snitt tar mer än dubbelt så lång tid i Sverige att introducera ett nytt läkemedel jämfört med Danmark. Detta är speciellt beklagligt i spåren av coronapandemin, då dessa patienter ofta tillhör en riskgrupp. Regeringen har ansvaret för att säkerställa att styrningen av myndigheter fungerar.

Läs hela artikeln i Dagens Medicin

Sällsynta Stories – Tre filmade berättelser

I samband med Sällsynta Stories har Riksförbundet Sällsynta Diagnoser publicerat tre personliga berättelser med sällsyntheten i fokus. I filmerna får man möta Emma, Cecilia och Edith i deras vardag, som tydligt visar varför Sverige behöver ytterligare nationell samordning.

Se filmerna här

Om Kommissionen för Innovativa Särläkemedel
Kommissionen består av sju globala, forskningsintensiva läkemedelsbolag med verksamhet i Sverige. Kommissionen har tillkommit eftersom bolagens samlade bedömning är att den svenska processen för utvärdering och introduktion av mediciner för sällsynta sjukdomar inte fungerar tillfredsställande. Kommissionens mål är att åstadkomma en förändring. Kommissionen anser att ansvaret för läkemedel till sällsynta och mycket sällsynta sjukdomar bör samlas nationellt.

De forskningsintensiva bolag som har gått ihop och bildat kommissionen för innovativa läkemedel är Alexion, Amicus, BioMarin, Chiesi, Roche, Sanofi och Vertex. Bolagen är verksamma inom olika områden såsom enzymbrist, testosteronbrist, lysosomala sjukdomar, metabola sjukdomar och cystisk fibros.

Lär mer om kommissionen och vår syn på frågan på: www.isl-forum.se
Copyright © *2021* *Kommissionen för Innovativa Särläkemedel*

Har du svårt att se detta mail, klicka här.
Du får detta nyhetsbrev för att du är en beslutsfattare, opinionsbildare eller expert inom sällsynta diagnoser eller särläkemedel. Du kan enkelt avsäga dig nyhetsbrevet genom att klicka här.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kommissionen för Innovativa Särläkemedel · Nybrokajen 5 · Stockholm 11148 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp