Copy
LIFE CLIMARK - Butlletí núm. 3 - Març 2021
En aquest nou butlletí del LIFE CLIMARK us presentem la feina que, malgrat les circumstàncies extraordinàries, hem pogut seguir fent durat l’any 2020, gràcies a l’esforç de tots els implicats. D’una banda, hem acabat de caracteritzar les actuacions forestals que maximitzen l'impacte positiu de la gestió forestal sobre el balanç de carboni, la producció d'aigua de qualitat o la conservació de la biodiversitat, prenent com a base les Orientacions de Gestió Forestal Sostenible de Catalunya (ORGEST) i a partir de la seva aplicació real a camp en un centenar d’hectàrees distribuïdes en 6 unitats de paisatge. En paral·lel (i en digital!), ens hem reunint amb els diferents comitès d’experts que ens han d’ajudar a treure el màxim profit d’aquestes parcel·les i a consensuar les metodologies sobre les quals es basarà el càlcul dels crèdits climàtics. I finalment, hem donat el tret de sortida a les accions de divulgació dels nous crèdits climàtics, amb una pàgina web renovada i material dirigit tant a la propietat forestal com a les empreses interessades en participar a les diferents proves pilot de transacció de crèdits climàtics i que es duran a terme al llarg del 2021.

Nova fita del projecte LIFE CLIMARK: treballs silvícoles finalitzats

El projecte LIFE CLIMARK continua endavant en la seva missió de promoure la gestió forestal per a la mitigació del canvi climàtic, mitjançant el disseny d'un mercat local de crèdits climàtics.

Seguint aquest objectiu, i després de dos anys de treball, la darrera tardor (2020), es van finalitzar les actuacions silvícoles programades en el marc del projecte. Els treballs s’han desenvolupat en 9 unitats de paisatge (UP) diferents (UP Montmell, UP la Vall de Rialb, UP Aspres, UP Replans de Berguedà, UP Capçaleres del Llobregat, UP Serres d’Ancosa, UP Plana del Vallès, UP Plana de la Selva i UP Serra de Marina), i han consistit en la implementació de pràctiques de gestió forestal multifuncional adaptada a la mitigació del canvi climàtic en masses forestals joves i adultes, així com la realització de plantacions.

En conjunt s’han gestionat gairebé 88 ha repartides en 24 rodals. Per a cada rodal s’han definit les pràctiques silvícoles més adequades per a la mitigació/adaptació al canvi climàtic integrant tractaments favorables envers la capacitat de fixar carboni, prevenció d’incendis, l’ús de l’aigua i la conservació i/o millora de la biodiversitat.

Tant per definir els tractaments, com per avaluar el seu impacte objectiu sobre els indicadors seleccionats (carboni, aigua y biodiversitat) s’ha realitzat una diagnosi acurada de les masses. Per obtenir els paràmetres de càlcul del carboni existent i els paràmetre relacionats amb l’aigua disponible s’han realitzat inventaris dasomètrics. Per valorar la biodiversitat s’ha aplicat l’Índex de Biodiversitat Potencial de Catalunya (IBP), una eina innovadora que permet valorar la biodiversitat potencial d’un rodal i ajuda a establir els mecanismes de conservació i/o millora necessaris. A més, en alguns rodals s’han realitzat mesures reals dels cabals d’aigua (amb piezòmetres o aforaments) i estudis del carboni acumulat al sòl.

L’anàlisi de totes les dades obtingudes en el marc del projecte LIFE CLIMARK ha esdevingut la base per a la definició del Crèdit Climàtic que es pretén presentar en societat en breu.

Al mateix temps, els rodals actuats estan servint de punt de trobada per a propietaris, tècnics, estudiants, etc. interessats en conèixer les nostres propostes de gestió forestal intel·ligent. Més informació.

Avancem en el coneixement de la relació Gestió forestal i Aigua.

3a reunió del Comitè d'experts en Aigua del projecte LIFE CLIMARK
El passat mes de juliol va tenir lloc la 3ª reunió del comitè d’experts en gestió forestal i aigua, del CLIMARK amb la participació de representants de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el CSIC-IDAEA, el CTFC i el CPF.
L’objectiu és compartir el coneixement generat als 2 experiments a camp que s’estan duent a terme a la conca de Vallcebre (Berguedà) i a La Llacuna (l’Anoia) sobre els efectes de la gestió en els recursos hídrics, així com acordar una metodologia per a l’estimació exante, d’aquests valors, a partir de dades estructurals del bosc, abans i després de la intervenció.

Actuacions dutes a terme a ITÀLIA

jjjj
A Itàlia, les activitats del projecte CLIMARK es duen a terme a la regió del Vèneto en 2 boscos municipals: a Cansiglio, en un bosc de faig, i a l’espectacular bosc mixt de pícees, làrix i faig de Lorenzago de Cadore. En ambdós rodals, recercadors del Consell Nacional per a la Recerca d’Itàlia (CNR), han recollit dades per avaluar la capacitat de generar “Crèdits climàtics” amb l’aplicació de diferents tractaments de gestió forestal implementats als rodals ara fa 9 anys en el marc del projecte LIFE ManFor C.BD. S’espera que les espècies de zones de mitja-alta muntanya humida siguin les més afectades pel canvi climàtic a la regió mediterrània, atès que no tenen la capacitat de resposta a la sequera d’altres espècies.

A l’hivern 2011-2012 es van instal·lar diferents parcel·les permanents als rodals per fer seguiment de la resposta de cada arbre als tractaments aplicats. Dins aquestes parcel·les, es mesura periòdicament el diametre normal de tots els arbres i es recullen cores (mostres del tronc) per avaluar la resposta del creixement a llarg termini (segrest de carboni), així com l’impacte a mig termini dels diferents tractaments sobre l’eficiència en l’ús de l’aigua (iWUE, per les seves sigles en anglès). Aquest paràmetre ecofisiològic es mesurarà directament utilitzant la tècnica del rati d’isòtops als diferents anells de creixement. Aquesta mateixa tècnica s’implementarà als cores extrets de les parcel·les CLIMARK a Catalunya.

Les activitats del grup de recerca del CNR al projecte CLIMARK es van presentar a l’“European Researchers Night”, mitjançant el petit vídeo de presentació “Andiam, andiam, andiami a carotar”, disponible a la web del Consiglio Nazionale delle Ricerche

FUTLLETÓ INFORMATIU: Què és el crèdit climàtic ?
Quins beneficis té per a la PROPIETAT FORESTAL?

Mantenir un bosc no és fàcil ni econòmic i els motius pels quals cal cuidar-lo són múltiples: des de la mateixa seguretat davant de possibles incendis, passant per la reducció de consum de recursos hídrics i  acabant amb la millora estètica del paisatge.

Si un propietari o propietària forestal hagués d’afrontar econòmicament el manteniment dels seus boscos, li suposaria un dispendi econòmic força elevat.

Oferint el seu terreny no només podrà gaudir d’una cura de la seva pròpia terra, sinó que a més a més, estarà contribuint a millorar la capacitat d’absorbir més carboni dels seus propis boscos i, per tant, estarà ajudant també en la lluita contra el canvi climàtic. Més informació.

FUTLLETÓ INFORMATIU: Què és el crèdit climàtic ?
Quins beneficis poden obtenir LES EMPRESES ?

Les empreses compren crèdits climàtics, aportant així finançament, el qual és clau per tal que es duguin a terme actuacions que van en la línia d’una gestió forestal intel·ligent.

Apostant per LIFE CLIMARK i els seus crèdits climàtics l’empresa millorarà la seva imatge, ja que els seus clients i la societat
percebran que estan actuant positiva i decididament per millorar el medi ambient. Més informació.

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
LIFE CLIMARK (LIFE16 CCM/ES/000065) és un projecte LIFE de Mitigació del Canvi Climàtic, cofinançat pel Programa LIFE de la Unió Europea.
Butlletí de notícies LIFE CLIMARK. Podeu donar-vos de baixa enviant un correu electrònic a : info@lifeclimark.eu
Gràcies.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lifeclimark · Finca Torreferrussa, Ctra. B-140, Sabadell A Santa Perpétua de Mogoda, km 4.5 · Santa Perpètua de Mogoda, Barcelona 08130 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp