Copy
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället.

I välfylld Antibiotikaspaning även denna vecka. Bland annat lyfter vi en ny global rapport som tyvärr visar på få framsteg då det gäller antibiotikaresistens - global antibiotikakonsumtion och resistensnivåer fortsätter att öka. Dessutom nyheten om livsmedelsmärkning som får kritik - en rad organisationer menar att den inte garanterar ansvarsfull antibiotikaanvändning. Och så ett reportage om e-handelns matkassar; Hur djurvänlig är din matkasse? Och mycket mer... Axfoundations omvärldsbevakning av antibiotikafrågor, djurskydd och handelsfrågor som rör livsmedelsproducerande djur sammanställs av veterinär Jenny Lundström. 

ANTIBIOTIKA

VeterinärMagazinet: SVA och Jordbruksverket ska granska djurhållningen. Regeringen kommer att ge SVA och Jordbruksverket i uppdrag att granska svensk djurhållning när det gäller risken för uppkomst och spridning av nya smittor mellan djur och människa.

CIDRAP: Ny global rapport visar på få framsteg då det gäller antibiotikaresistens. En ny rapport ”State of the World's Antibiotics under 2021” från Center for Disease Dynamics, Economics and Policy (CDDEP) indikerar att global antibiotikakonsumtion och resistensnivåer fortsätter att öka. Särskilt allvarlig är ökningen av antibiotikaresistens i låginkomstländer.

CIDRAP: Kritik mot livsmedelsmärkning – garanterar inte ansvarsfull antibiotikaanvändning. En koalition av djurskydd-, folkhälso-, miljö- och konsumentorganisationer kritiserar användningen av One Health Certified (OHC) märkning på kyckling- och kalkonprodukter och hävdar att standarderna bakom märkningen inte skyddar mot överanvändning av medicinskt viktiga antibiotika till livsmedelsproducerande djur.

TheCattleSite: Koalition kräver brådskande åtgärder mot överanvändning av antibiotika i djurhållningen. Koalitionen ”Antibiotics Off The Menu” uppmanar den nya amerikanska regeringen att ta itu med det växande hotet som antibiotikaresistens utgör och begränsa överanvändningen av antibiotika inom djurhållningen.

NewsMedical.net: Forskning belyser risken att bära på LA-MRSA. I en artikel i BMJ presenteras data utifrån en litteraturstudie som omfattar de senaste 15 åren. Studien visar att jämfört med dem som inte arbetar med djur, är det 15 gånger mer sannolikt att bära på LA-MRSA om man arbetar med grisar. För nötkreatur var det 12 gånger mer sannolikt och för stordjursveterinärer 8.

Forskning.se: Antibiotikaresistens sprids lättare än väntat. Bakterier i människor utvecklar idag antibiotikaresistens betydligt snabbare än väntat. Överföring av resistensgener mellan bakterier, och till människa är en orsak. Det kan finnas överföringsmekanismer mellan mängder av bakteriearter och miljöer, där man hittills trott att det fanns barriärer, menar forskare vid Chalmers.

Läkartidningen.se: 19 regioner klarade Stramas antibiotikamål under förra året. Under 2020 minskade försäljningen av antibiotika på recept med 17 procent jämfört med året innan. Och alla regioner utom två klarade Stramas nationella mål på 250 recept per 1 000 invånare.

DJURSKYDD

ATL.nu: Grisåkeri hotas av miljonvite. Ett åkeri i Småland får betala höga vitesbelopp om man fortsätter bryta mot djurskyddslagen vid transporter av grisar.

PoultryWorld: Tyskland förbjuder avlivning av dagsgamla tuppkycklingar nästa år. Ny teknik för att bestämma djurets kön innan ägget kläcks kommer behöva användas för att förhindra att tuppkycklingar föds.

PoultryWorld: Brittiska regeringen planerar stora förändringar av reglerna för transport av fjäderfä. Stora förändringar föreslås angående djurtransport av fjäderfä vilket kan få stora praktiska konsekvenser brittiska fjäderfäsektorn.
 
Lantbruksnytt.se: Alla Valios leverantörer följer ett utökat djurskyddsprogram. Under förra året kom 98 procent av all Valios mjölk från gårdar anslutna till det utökade djuromsorgsprogrammet. Från och med första januari 2021 uppfyller samtliga gårdar som levererar mjölk till Valio de utökade villkoren.

TidningenSyre.se: Hur djurvänlig är din matkasse? E-handel med matkassar har ökat kraftigt under de senaste åren, inte minst under pandemin. Men hur djurvänliga är de?

HANDEL

JA.se: Ökad efterfrågan på lokalproducerat. Svenskens intresse för lokalproducerat har ökat under coronapandemin. Mer än tredjedel hävdar att man har fått ett ökat intresse för lokalproducerat.

JA.se: Minskad försäljning av ekologiskt. Coronapandemin har lett till ett uppsving för försäljningen av ekologiska livsmedel runt om i världen, men inte i Sverige. För första gången sedan Ekoweb startade med sin årliga marknadsrapport, för 12 år sedan, har försäljningen av ekologiska livsmedel minskat.

LandLanbruk: Brist på nötkött i hela landet. Både Coop och Ica har svårt att få tag på tillräckligt med svenskt nötkött för att möta kundernas behov.

JA.se: Mer fågel och färre kor. Förra året genomförde Jordbruksverket en strukturundersökning inom jordbruket. Den visar bland annat att fjäderfä är det djurslag som, tillskillnad från andra, ökat i antal.

JA.se: För tidigt att se konsekvenser. Med anledning av den rådande fågelinfluensan i Sverige tvingas landets äggproducenter hålla hönsen inomhus sedan november månad och nyligen fick landets största äggproducent avliva över en miljon höns. Vad detta innebär för branschen är enligt branschorganisationen Svenska Ägg ännu för tidigt att säga.

TheDairySite: Handelsavtal har en positiv inverkan på EU: s jordbruk. En undersökning från EU-kommissionen visar att handelsavtal hade en positiv inverkan på livsmedelssektorn, och har lett till ökad export och en positiv nettobalans.

FoodNavigator: Euromonitor: Konsumenter vill handla från företag som delar deras värderingar. Euromonitor har i sin senaste rapport identifierat de tio starkaste konsumenttrenderna inför 2021, och det handlar om att bygga en grönare och mer rättvis värld.

PigProgress: Senaste om afrikansk svinpest. I Kina sprider sig en muterad variant, i Belgien återupptas nu grisuppfödningen i tidigare drabbade områden och i Tyskland utökas restriktionszoner p.g.a. nya fall av afrikansk svinpest hos vildsvin.

KOMMANDE EVENT PÅ TEMAT
  • 15-18 Mars Uppsala Health Summit 
    Managing Antimicrobial Resistance through Behaviour Change 
    Årets fullt ut digitala summit samlar experter och praktiker från olika sektorer för att tillsammans djupdyka i hur vi kan förändra beteende och organisationskultur för att våra läkemedel ska vara verksamma även i framtiden.
    → Anmäl dig här  
Axfoundation samlar några av Sveriges främsta experter inom antibiotika och djurvälfärd för att utveckla och underhålla antibiotikakriterierna - den tydliga lista med krav som inköpare kan ställa på leverantörer. Idag arbetar Axfoundation med att sprida dessa kriterier inom den svenska dagligvaruhandeln och food service, nationella och internationella organ och myndigheter för att uppnå en transformativ förändring. Under 2020 blev de skärpta kriterierna klara. Här kan du ladda ner kriterierna och tillhörande frågebatteri samt utbildningsmaterial. 
Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett hållbart samhälle. Vi tror på företagande som förändringskraft och på breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället.

Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.
Hemsida
Hemsida
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Youtube
Youtube
Copyright © 2021 Axfoundation, All rights reserved.

Vår e-postadress är:
info@axfoundation.se

Vill du uppdatera din prenumeration?
Du kan ändra dina inställningar eller avsluta din prenumeration.

Vill du börja prenumerera?