Copy
View this email in your browser
Beste CES-ringer,

In deze nieuwsbrief lees je de resultaten van het ringseizoen 2020. Wij zijn blij dat op 41 plekken veel vogels werden gevangen. De gegevens bewijzen hun waarde in langjarig onderzoek naar onze vogelpopulaties. Hartelijk bedankt voor je inzet en alvast een goed seizoen 2021.

Symen Deuzeman (Sovon)
Henk van der Jeugd (Vogeltrekstation)

 

Resultaten CES-project 2020


In het voorjaar van 2020 waren er op 41 plekken vogelringers actief op een Constant Effort Site. Ze onderzochten meer dan 24.000 gevangen vogels. De overleving van verschillende moerasvogels was goed, maar Rietzanger en Kleine Karekiet brachten weinig jongen groot. De Merelaantallen schoten echter omhoog!

 
Lees hier de samenvatting en resultaten van het seizoen
Kaart met alle in 2020 actieve Constant Effort Sites met hun belangrijkste habitat.

Op bezoek bij: CES-plekken langs de Friese IJsselmeerkust

Namen ringplekken: Mokkebank-Laaxum en de Makkumer Súdwaard

Biotoop: rietvegetatie en struweel

Aantal vrijwilligers:   3 ringers en 1 medewerker (Mokkebank)

                               3 ringers, 1 medewerker en 2 ringers in opleiding (Súdwaard)

Aantal meters net: 137 meter (Mokkebank) en 232 (Súdwaard)

Actief sinds: 1996 (Mokkebank) en 1998 (Súdwaard)

Wie zijn de ringers van deze CES-plekken?


Catharinus Monkel: ringer vanaf 1993 en sinds het begin van de CES actief op de Mokkebank. Hij ringt ook in zijn tuin voor het ring-MUSproject en is een bevlogen wilsterflapper!

Adri Bakker: ringt al sinds 1971. Naast de Makkumer Súdwaard heeft hij een CES-plek op Zurich en thuis een ring-MUSproject. Op Kornwerderzand en Zurich wordt ook in de trektijd door hem geringd. Adri heeft als mentor/opleider veel mensen mee opgeleid tot vakkundige vogelringers.

Ype en Tryntsje Albada: hebben hun vergunning sinds 2011 en 2013. Zijn als echtpaar actief en leiden ook aspirant ringers op. Tryntsje regelt de administratie en onderhoudt de contacten met de terreinbeheerder It Fryske Gea en het Vogeltrekstation. Ze zijn op beide CES-plekken actief, maar vangen ook in hun tuin én vangen zelfs Houtsnippen met een flouw in het Rijsterbos, samen met Catharinus.

(foto: ringer Adri Bakker - met vijftig jaar ervaring - in actie)

Hoe zien jullie CES-plekken eruit?

Op de Mokkebank staat 137 meter net, verdeeld over acht netopstellingen. Drie daarvan staan in het riet, waar we houten vlonders hebben. Het net van vijftien meter staat in het verlengde van een rij elzenboompjes en bramenstruiken in de buurt. De rest staat tussen het struweel.

Op de Súdwaard staan 232 meters net, die verdeeld zijn over zeven netopstellingen. Drie netten staan in een open rietveld. Deze leveren in het begin weinig op, want eerst moet het riet groeien. De vier andere opstellingen staan tussen het struweel, waar voor vogels een aantrekkelijke slenk langs loopt.

Welke soorten vangen jullie vooral?

In onze top 10 staan vooral rietvogels: Rietzanger en Kleine Karekiet vangen we op beide plekken het meeste. In de Makummer Súdwaard staat Baardman op plek 3. Daar vangen we ook regelmatig Snorren en Blauwborsten. Rietgors, Fitis en Tjiftjaf vangen we op beide plekken ook veel. Van de struweelvogels staan de mezen, Kneu, Zanglijster en Braamsluiper in onze top 10. 
 

De plekken liggen langs het open water van het IJsselmeer. Weleens een bijzondere vangsten gedaan?

Op allebei de plekken vangen we weleens niet alledaagse soorten. Op de Mokkebank horen daar bijvoorbeeld de Waterrietzanger, Roodmus, Grauwe Klauwier, Appelvink en Dwerggors bij. In 2019 en 2020 vingen we in totaal al 5 Cetti's Zangers. In de Súdwaard waren de krenten al eens een Gierzwaluw, Draaihals en Paapje en ook daar vingen we Waterrietzangers en een Cetti's Zanger.

We hebben ook leuke terugmeldingen van vogels die bij ons werden geringd, zoals een Buidelmees die in Spanje werd terug gevangen. Een Zwartkop die we in de nazomer van 2020 vingen kwam uit Tsjechië.
De laatste twee jaar werden op beide CES-plekken ook Cetti's Zangers gevangen. De soort maakt een opmars richting het noorden van het land. 

Friese samenwerking


Tryntsje Albada: 'Onze drie ringgroepen VRS Mokkebank-Laaxum, VRS Makkumer Súdwaard en VRS Franeker vormen samen een hecht samenwerkingsverband, in overeenstemming met de koers die het  Vogeltrekstation voorstaat. Gezamenlijk ringen we met 4 ervaren ringers jaarlijks ruim 6000 vogels, verdeeld over ongeveer 75 soorten met een vanginspanning van jaarlijks ongeveer 750 netto vanguren. Hierdoor hebben we een tamelijk compleet beeld van alle gevangen zangvogels op 7 locaties langs de gehele westkust van Friesland.'

(Foto: Tryntsje en Ype halen een Grote Bonte Specht uit het net)
Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
Copyright © 2021 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.