Copy
Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen?
Bekijk deze email in je browser
Online podium voor textielkunst, -ambacht en -technieken.

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2021

Beste <<First Name>>,
 

Als de scholen open mogen dan kan het niet lang duren voordat de musea en galeries ook weer hun deuren kunnen openen. Natuurlijk moeten we niet te vroeg juichen (met al die varianten van corona staan we toch regelmatig weer voor verrassingen) maar nu het vaccineren begonnen is gaat het voor ons allemaal toch een keer weer beter worden zou je denken.

Er worden alweer enkele nieuwe (prachtige !!!) tentoonstellingen aangekondigd. En ook veel tentoonstellingen die vorig jaar maar heel kort te zien waren worden verlengd. Dus het is slim om altijd even op de website van de musea te kijken als je denkt dat je er eentje hebt gemist die je  wel graag had willen zien.

Deze maand ook weer een aantal videofilmpjes. Het is best een leuke manier om kennis en plaatjes met elkaar te delen.
We doen ons best om verschillende creatieve vormen via video's in deze nieuwsbrief aan bod te laten komen. Maar er zijn meer filmpjes te vinden over mode dan over kantklossen bv.. Als je nog leuke tips hebt dan horen we die graag!

Tot in maart (en dan wordt het weer lente)!

OVER TEXTIELPLATFORM
Textielplatform.nl is een initiatief van STIDOCblogs en videos over textiel, textielboeken en textielevenementen. In deze nieuwsbrief weer een kleine selectie!
Wil je ook bijdragen of ons attenderen op een techniek, boek of evenement? Stuur dan een mail naar contact@textielplatform.nl
De website van Textielbibliotheek is vernieuwd!! 
Meer dan 11.000 textielboeken te leen! 

NU IN HET MUSEUM TE ZIEN EN THUIS TE BEKIJKEN:

Imposante wandsculptuur in Stedelijk Museum Amsterdam

NOODOPROEP

Alle corona maatregelen hebben ook bij Museum de Kantfabriek grote gevolgen voor het voortbestaan van het museum. Ondanks een goed financieel beleid en voldoende reserves dreigen er grote financiële problemen door beperkte inkomsten vanwege het kleine aantal bezoekers en de blijvende vaste kosten. De reserves slinken hierdoor hard. Namens de 165 enthousiaste medewerkers, allemaal vrijwilligers, vragen wij daarom uw hulp. 

Draagt u het museum een warm hart toe dan zijn suggesties en ideeën van harte welkom via info@museumdekantfabriek.nl. Daarnaast kunt u ons ook direct steunen door een financiële bijdrage, klein of groot. Dat kan door een bedrag over te maken op Banknummer NL70 RABO 0120537397 t.n.v. Museum de Kantfabriek o.v.v. ‘donatie’. 

Mogen wij op u rekenen? Alvast dank!

HAUTE BORDURE

Grote tentoonstelling van 150 geborduurde kledingstukken en accessoires in het Fries Museum. Vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode is er te zien. En er zijn ook workshops waarin je zelf op verschillende manieren met borduren aan de slag kunt. De tentoonstelling zou half februari starten dus is waarschijnlijk meteen te zien als de musea weer open gaan.
Lees meer >

Heringa/van Kalsbeek: Armor

YOUTHQUAKE

Kunsthal Rotterdam trapt het nieuwe jaar af met een multimediale tentoonstelling over het tijdloos verlangen naar eeuwige jeugd. Mode is bij uitstek het domein dat ons mogelijkheden biedt leeftijdloos te zijn, of in ieder geval te lijken. Modeontwerpers, beroemdheden en stijliconen op leeftijd spelen er in hun looks mee. In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van multidisciplinair modehuis MAISON the FAUX is te zien hoe jong-zijn in onze beeldcultuur en lifestyle de norm is. 
Lees meer >

Online ledenbijeenkomst NKV #5
Meer dan historisch accuraat

Atelierbezoek bij textielkunstenaar Mieke Werners

Tot 19 april is het werk van Mieke Werners te zien in Museum de Kantfabriek
https://www.museumdekantfabriek.nl/ontdek-ons/wisselexposities/hulde/

VOICES OF FASHION

Met deze expositie onderzoekt het Centraal Museum Utrecht als eerste kunstmuseum in Nederland de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. Modeconservator Ninke Bloemberg en co-curator en Diversity Rules-oprichter Janice Deul onderzoeken hoe zwarte ontwerpers de modewereld hebben beïnvloed.
Lees meer >

De tweede carrière van
Willyne Hammerstein (Millefiori quilts)

Even binnen kijken bij... de Kantklossers

MUSEUM BUSSEMAKERHUIS KOMT UIT DE KAST

Ter gelegenheid van het Textiel Festival Twente 2021 haalt Museum Bussemaker alles uit de kast. Het is voor het eerst dat het museum haar kledingcollectie in zijn geheel tentoonstelt. Zo zal o.a. de collectie burgerdracht van vooraanstaande families te zien zijn. Met diversiteit aan stoffen en patronen schetst deze collectie een prachtig sfeerbeeld door de tijd heen. Alle topstukken vanaf 1780 tot 1950 zijn te zien.
Lees meer >

 Making bags: Bill Amberg | V&A

NB. Voor iedereen die er nog niet helemaal aan gewend is om een ondertiteling
bij de videos te regelen is hier de handleiding te vinden.

ZELF (MEE)DOEN? 

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om zelf mee te doen aan textielprojecten en evenementen. Ook een oproep plaatsen? Mail naar contact@textielplatform.nl

REPARATIES GEZOCHT

Uit liefde, noodzaak, spaarzaamheid, of gewoon uit plichtsgevoel, in grote haast of in alle kalmte, dun geworden textiel en gaten worden zichtbaar en onzichtbaar gerepareerd, weefsels worden gestopt, breiwerk en kousen gemaasd … Het zijn littekens in textiel, ontstaan tijdens een kort of lang leven. Dit is het thema van het artistiek project van Karin Cleymaet: reparaties in textiel als metafoor. Ze zoekt nu reparaties met een verhaal. Wie helpt?
De Kostuumvereniging helpt u om contact te leggen met Karin. Zie onder Lees Meer hoe dat kan.
Lees meer >

FASHIONING 'THE OTHER'

Hoe is kleding in het verleden tentoongesteld? Roberto Luis Martins heeft bijzondere belangstelling voor thema's als identiteit en dekolonisatie en zoomt, tijdens zijn online presentatie op 19 februari, vanuit die invalshoek in op historische exposities in het Tropenmuseum. Dit is een van de gratis toegankelijke  presentaties die maandelijks worden georganiseerd door de Nederlandse Kostuumvereniging. De eerdere online presentaties zijn terug te zien op You Tube. Je kunt ze hier vinden via de site van de Kostuumvereniging.
Lees meer >

Weefvrijwilliger in Museum Bussemakerhuis Annet Rijswijk

AMBACHTSLIEDEN GEZOCHT IN GROENLO

Eens in de twee jaar vindt het levend geschiedenis-festival De Slag om Grolle plaats in Groenlo in de Achterhoek. Tijdens het 3-daagse evenement transformeert het vestingstadje dan zoveel mogelijk naar 1627. De belegering van de stad wordt dan nagespeeld zoals deze heeft plaatsgevonden onder leiding van ‘stedendwinger’ Frederik Hendrik. Dit wordt gedaan samen met 1500 re-enactors van 18 verschillende nationaliteiten uit heel Europa.
Daarnaast wordt in het centrum het “leven van alledag” uitgebeeld. Ruim 1200 lokale bewoners steken zich in 17e-eeuwse kledij en leven dat weekend op straat onder authentieke bouwsels en tenten. In de 17e eeuw waren er uiteraard in een Stad als Grolle (Zoals Groenlo in die tijd werd genoemd) een veelvoud aan ambachtslieden. Om de sfeer van 1627 zo dicht mogelijk te benaderen is de organisatie op zoek naar mensen die een ambacht kunnen uitbeelden en dit willen demonstreren aan het publiek.
Lees meer >

Plastic Fusion - Textiles tutorials

ONLINE WORKSHOP TEXTIELMUSEUM: MAND VAN TOUW

In deze workshop legt Steve Cromsigt een techniek uit om een twee- of driedimensionale vorm te maken door een katoenen koord in een spiraalvorm aan elkaar te naaien. Het eindproduct van deze workshop is een multifunctionele mand, maar de techniek heeft talloze mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een vloerkleed, onderzetter, kunstwerk of plantenbak in een vorm en formaat naar keuze.
Lees meer >

Textielplatform is een initiatief van STIDOC, waarin deelnemen:
Twitter
Facebook
Website
TextielTube
Copyright © 2021 Textielplatform.nl, All rights reserved.


Wilt u uw abonnement wijzigen of opzeggen?
Hier kun je je voorkeuren wijzigen of uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp