Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief #45
Woensdag 4 februari


Het boek Ontdek de groeikansen van AI is genomineerd voor Managementboek van het Jaar, heb je 'm nog niet in huis: bestel het via Managementboek.

Subscribe | Webversie | Vorige edities
 

1. Rechter verbiedt AI-app Parkeerwekker


De gemeente Amsterdam mag gebruik van de app Parkeerwekker verbieden, zo oordeelt de rechtbank. Parkeerwekker herkent via een dashcam van wanneer een scanauto van de parkeercontrole langsrijdt en stuurt automatisch een sms aan de foutparkeerder. Die heeft vervolgens 5 minuten om de auto weg te halen of 'officieel' te parkeren via bijvoorbeeld Parkmobile. Volgens de rechter zou het daarmee aanzetten tot 'onrechtmatige gedragingen'. Het leefbaar houden van de stad, weegt zwaarder dan het commerciële belang', zo luidt het vonnis.


 

2. Elon Musk's Neuralink plaatst hersenchip in aap


Neuralink, het bedrijf dat brain-machine interfaces ontwikkelt om zo mensen aan computers te koppelen, heeft succesvol een implantaat bij een aap ingebracht. De aap zou in staat zijn om met zijn gedachte een computerspelletje te spelen, zo stelt mede-oprichter Elon Musk in een interview. Eerder lukte het bedrijf om een implantaat bij varkens aan te brengen en zo hersengolven uit te lezen. 'Een fitbit voor je hersenen', noemde Musk het destijds. Wanneer het bedrijf klaar is om met mensen aan de slag te gaan, is nog niet bekend.


 

3. Nieuwe Amazon-ceo is fan van gezichtsherkenning en killer robots


Andy Jassy, de opvolger van Jeff Bezos als ceo van Amazon, heeft zich in het verleden geregeld uitgesproken als voorstander van gezichtsherkenningstechnologie en autonome oorlogsvoering. Jassy, momenteen hoofd van Amazon Web Services vergeleek software voor gezichtsherkenning met een mes: 'dat de technologie kan worden misbruikt, betekent niet dat we het moeten verbieden en veroordelen'.

Vorig jaar voegde hij hieraan toe: 'We hebben niet een groot aantal politiediensten die onze gezichtsherkenningstechnologie gebruiken en  hebben nooit klachten over misbruik ontvangen.' 

Jassy is tevens commissaris bij het National Security Commission on Artificial Intelligence. In januari adviseerde de denktank het Amerikaanse Congres dat het de "morele verplichting" heeft om het gebruik van wapens met kunstmatige intelligentietechnologie na te streven.


 

4. Algoritmes bij de overheid onder vuur


De overheid en automatisering, het blijft een haat-liefdeverhouding. De afgelopen weken lagen gebruik van algoritmes door gemeenten onder vuur. Sanne Blauw schreef voor De Correspondent over de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden - in de volksmond Super SyRi genoemd: 'Is deze wet het recept voor de volgende toeslagenaffaire?' Het Parool schrijft dat zeker 25 gemeenten  algoritmes gebruiken voor risicoprofilering inwoners wat na onderzoek van de NOS wordt onderschreven. De Algemene Rekenkamer is in een rapport kritisch: 'Discriminatie en profilering liggen op de loer, controle schiet tekort en de burger moet meer inzicht krijgen in het gebruik.'


 

5. Voor de geeks: 'De Turing Test is achterhaald, AI heeft een nieuwe benchmark nodig'


'De Turing Test is achterhaald, AI heeft een nieuwe benchmark nodig'. Dat stelt hoofdwetenschapper Rohit Prasad van spraakassistent Alex in een opiniestuk op Fast Company. In oktober is het 70 jaar geleden dat Alan Turing zijn paper publiceerde waarin hij het concept van de Turing-test introduceerde. Het doel van zijn test is eenvoudig: kan een computer een mens foppen door hem of haar te laten denken dat hij of zij met een levend persoon communiceert. Prasad wordt regelmatig gevraagd wanneer Alexa voor de Turing Test zal slagen. Het is geen doel wat je moet willen nastreven, zo stelt hij.

'De nadruk op het bedriegen van mensen betekent dat een AI om de Turing-test te doorstaan, pauzes moet invoegen in antwoorden op vragen als "weet je wat de kubuswortel is van 3434756?" of: "hoe ver is Seattle van Boston?" In werkelijkheid kent AI deze antwoorden onmiddellijk, en pauzeren om de antwoorden menselijker te laten klinken, is niet het beste gebruik van zijn vaardigheden. Bovendien houdt de Turing-test geen rekening met het toenemende vermogen van AI om sensoren te gebruiken om de buitenwereld te horen, zien en voelen. In plaats daarvan is het alleen beperkt tot tekst.'

'Dit is het moment om de Turing-test te verwerpen en je te laten inspireren door Alan Turing's gedurfde visie om de vooruitgang te versnellen bij het bouwen van algoritmes die zijn ontworpen om mensen te helpen.'

 

5. Must read: Is jouw foto gebruikt om een neuraal netwerk te trainen?


Om software te trainen objecten en gezichten te herkennen heb je honderdduizenden, zo niet miljoenen voorbeelden nodig. Sommige tools gebruiken hiervoor stiekem de publieke database van onder meer fotodienst Flickr. Als je daar een account hebt, kun je via Exposing.ai achterhalen of jouw beelden zijn gebruikt om gezichtsherkenningssoftware te ontwikkelen. Zo gebruikte de dataset MegaFace 3,5 miljoen foto's van Flickr, terwijl dataset PIPA (People in Photo Albums) het doet mer 32.000 foto's. MegaFace wordt onder meer gebruikt door het Chinese sociale medium TikTok. Burgerrechten organisaties vinden het kwalijk dat foto's zonder medeweten van de eigenaar gebruikt worden voor het trainen van algoritmes.


 

6. En dan dit: Robothond Spot leert nieuwe trucjes


Na de fenomenale dans van afgelopen december heeft Boston Dymanics robothond Spot nieuwe trucjes geleerd. In een nieuwe video valt te zien dat Spot (die er in het geel een stuk vriendelijker uitziet dan de matzwarte-variant) de was opruimt, touwtje springt, een boompje plant en stoepkrijt. De grapjes zijn onderdeel van een introductie waarbij Spot ingezet kan worden voor verschillende industriële doelen zoals inspectie en bewaking.  Gelukkig maar, voor circa 75k is het een dure huishoudhulp.



Verder in het nieuws:

🤖 De Nederlandse-chatbotbouwer Flow.ai is voor een onbekend bedrag overgenomen door de Amerikaanse concurrent Khoros.

⭕️ Scalup Media Distillery sluit NOS aan als klant voor geavanceerde video-analyse.

🗳 Tweakers heeft de partijprogramma's van de aankomende Tweede Kamer verkiezingen vergeleken op standpunten rondom algoritmes, dataprivacy, digitalisering en cybersecurity. (paywall)

📅 Kom op 8 maart naar de opening van de AI Hub Midden Nederland. De registratie voor het digitale lanceer-event is alvast geopend. Het exacte programma wordt later deze maand bekend gemaakt.

🚗 De Estse maker van autonome bezorgrobots Starship Technologies krijgt investering van 14 miljoen euro van onder meer bandenfabrikant Goodyear.

💰 Baas boven vaas: Robotic process automation (RPA) startup UiPath haalt 750 miljoen dollar op tegen een waardering van 35 miljard.

🦅 Brandweer Twente gaat oefenterrein bewaken met zelfstandig vliegende drone van Mapture.ai.

🇫🇷 Virtuele handelsmissie brengt Frankrijk en Nederland nader tot elkaar: beide landen gaan samen onderzoeken hoe het mkb optimaal gebruik kan maken van AI.

👙 Bias in algoritmes in de praktijk: een neuraal netwerk zag een foto van het gezicht van de Amerikaanse politicus Alexandria Ocasio-Cortez en plakte er zelfstandig een bikini onder.

🚀 CBInsights heeft een update gegeven aan haar befaamde lijst met 100 veelbelovende AI-bedrijven. VentureBeat licht een paar succesverhalen uit.

🐚 Shell, Microsoft en C3.ai werken samen om met AI de energiesector te vernieuwen.

📭 Microsoft heeft ook een update gegeven hoe het bedrijf middels machine learning producten als Team, Outlook en Office verbetert. Van voice-assistent Cortana (ze bestaat nog) tot  slimme beeldanalyse.

🎮 AI kan ook de game-industrie veranderen, door steeds nieuwe tegenstanders te genereren

📸 Canon maakt oplossing voor de egotrippende consument: deze camera maakt foto's van je op afstand - uiteraard aangedreven door machine learning.

🇨🇳 Het FD vraagt zich af: Heeft Nederland met Chinese scanners Trojaans paard binnengehaald?

🛎 Slimme deurbel van Amazon gaat samenwerken met Amerikaanse overheidsinstanties.

♟ Zo wordt een schaakalgoritme getraind om te spelen als een echt persoon (video)

🇮🇪 Ierland maakt 193 miljoen euro vrij voor innovaties in AI, cybersecurity en e-health.

🎥 VolkerWessels investeert in Zwitsers AI-tech bedrijf Parquery dat zich specialiseert in computer vision-technologie.
 

 
P.s. Vergeet niet om het boek Ontdek de groeikansen van AI te bestellen bij Managementboek.nl! 

Tot dusver, de week in AI. Vond je dit een interessante nieuwsbrief? Stuur ‘m vooral door aan vrienden of collega’s of geef het een geweldige shout-out op LinkedIn, dat helpt de nieuwsbrief om beter gevonden te worden. 

Bedankt voor het lezen en graag tot volgende week.

Remy Gieling
Hoofdredacteur MT/Sprout & ai.nl 
Update je gegevens
Je kan je gegevens aanpassen of uitschrijven voor verdere nieuwsbrieven van ai.nl