Copy
Nieuwsbrief vereniging Ons Mooi Epe
View this email in your browser

Beste leden van Ons Mooi Epe

Tijdens de laatste ledenvergadering heeft OME van de leden het verzoek gekregen om zich te richten op het verbeteren van de relatie met de gemeente Epe en zich te focussen op burgerparticipatie in de fysieke leefomgeving.
Het bestuur voelt de behoefte om u, vanwege het ontbreken van de mogelijkheid om een fysieke ledenvergadering te houden, op deze uitgebreide wijze kenbaar te maken wat wij tot nu toe op dat gebied hebben ervaren.

Welnu, wij kunnen u over de ontwikkelingen op dit gebied in de gemeente Epe helaas niet positief berichten. In de afgelopen maanden heeft het bestuur van OME geconstateerd dat diverse voorvallen binnen de gemeente zeker nadere aandacht van ons vragen, omdat - met name in situaties waarin het een ingrijpende aanpassing van de fysieke omgeving betrof - er geen of nauwelijks overleg met betrokken omwonenden is geweest. Verbeteringen op dat punt hebben wij helaas niet geconstateerd.
 
Onderstaand een aantal van de door ons gesignaleerde misstappen rond burgerparticipatie in onze gemeente.

Heerderweg                                         

Na het falen van de gemeente Epe in dit dossier herinnert u zich ongetwijfeld de opmerking van wethouder Scholten dat hij een en ander weer precies zo zou doen, terwijl juist rond het geval Heerderweg de burgerparticipatie naar onze mening uiteindelijk optimaal had gefunctioneerd. Zijn opmerkingen destijds in het blad Binnenlands Bestuur en vervolgens nog een keer in de Stentor getuigden van een onbegrijpelijke perceptie van wat burgerparticipatie bedoelt te zijn, met als dieptepunt de zeer negatieve kwalificatie die hij gaf van de aanwezigen bij de manifestatie in de Grote Kerk in oktober 2015. Onderstaand is de definitieve video over de herinrichting van de Heerderweg nog eens te bekijken.

 

Ontwikkeling Kievitsveld/Leisurelands

Wethouder Scholten is namens de gemeente Epe Gemachtigde Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Leisurelands BV.

Tegen de zin van vele omwonenden heeft Leisurelands het plan opgevat om een flink deel van de Recreatieplas Kievitsveld om te vormen tot een zonnepark op water. Daarnaast heeft de nieuwe eigenaar van het geplande ontbijthotel laten weten alleen te kunnen overleven door het aantal kamers op te waarderen naar 80 in plaats van de 40, zoals vermeld in het bestemmingsplan. Volgens een krantenartikel uit 2019 wil het college daar wel aan meewerken en via via kwam ons ter ore dat die uitbreiding naar 80 kamers ondanks het vigerende bestemmingsplan ‘al geregeld’ zou zijn. 

Voor OME was dat toen aanleiding om het college via een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) inzicht te laten geven in wat er nou wél en wat er niet klopte in deze kwestie. In dat WOB-verzoek hebben wij expliciet verzocht om ons ook te informeren over de inhoud van Whatsapp- en emailberichten tussen alle betrokken partijen met betrekking tot deze kwestie. Het college van B&W liet ons echter weten: 
“WhatsApp berichten zijn in Epe, bestuurlijk, geen gebruikelijke communicatiemiddelen. Sms- en whatsappberichten over de onderwerpen waarover u informatie wenst, zijn niet aanwezig binnen de gemeente Epe.” 
Volgens ons is de gemeente Epe daarmee de enige in Nederland. 

OME had de via internet uitgezonden commissievergadering van 4 juni 2020 opgenomen. Zonder dat de toen al aanwezige raadsleden dat wisten, stond de videoregistratie al aan voordat de vergadering was begonnen. Daar liet wethouder Scholten weten dat er onlangs een WOB-verzoek was binnengekomen waarin ook om inzage van Whatsapp-berichten was gevraagd. Op vragen van een al aanwezig raadslid hoe daarmee volgens de wethouder omgegaan zou moeten worden, was zijn reactie dat alle gevoelige Whatsapp-berichten bijtijds gewist zouden moeten worden. 
Hier is deze video, waarvan juist dit gedeelte na één dag door de gemeente werd gewist, te zien.
 

Kweekweg/Rutgershof:

Ook in deze zaak, waarbij een tweetal inritten onrechtmatig is aangelegd, zijn definitieve afspraken gemaakt met de koper van de bouwkavel, zonder daarover met direct omwonenden te overleggen en is de verantwoordelijke wethouder Scholten er opnieuw vanuit gegaan, dat publicatie op de gemeentepagina volstond. Recent heeft u o.a. in bijgaande krantenartikelen, het manoeuvreren van de betreffende wethouder kunnen volgen (klik op de afbeelding om het stuk online te lezen). 

  

Zolang het college en de coalitiepartijen op deze wijze blijven omgaan met burgerparticipatie en er niemand is die hier op krachtige wijze protest tegen aantekent, zal er helaas weinig tot niets veranderen in de gemeentelijke politiek van Epe.
Burgemeester van der Feltzlaan:
Ook bij de ontwikkelingen rond de bouwplannen Burgemeester Van der Feltzlaan 4 (de voormalige Vijverhof) lijkt het optreden van de gemeente ook op z’n mist discutabel. Ruim een jaar lang werd op ambtelijk niveau overlegd met de Woonzorg Unie Veluwe (WZU, de overkoepelende organisatie van het woonzorgcentrum De Boskamp) en pas na dat jaar vond afgelopen december een overrompelende presentatie door de WZU plaats waarbij duidelijk werd dat op de locatie van de voormalige Vijverhof (met één woonlaag op de begane grond) een veel groter en hoger gebouw (met maar liefst 3 woonlagen) wordt gerealiseerd. Dit kon uitsluitend bereikt worden door de uiterste grenzen van het geldende bestemmingsplan ook nog eens maximaal op te rekken.
 
Op basis van het huidige bestemmingsplan hadden de omwonenden iets dergelijks absoluut niet kunnen verwachten. Je vraagt je af wat er allemaal tijdens dat ambtelijk overleg is afgesproken tussen de gemeente Epe en de WZU Veluwe. Maar voor de direct betrokken omwonenden kwamen de plannen als een donderslag bij heldere hemel. Ook hier voelden de belanghebbende omwonenden zich genoodzaakt om met behulp van een jurist via een WOB-verzoek te achterhalen wat er tussen de gemeente Epe en de WZU Veluwe in het afgelopen jaar is afgesproken.

Snelfietsroute (SFR) Apeldoorn-Epe
De bewoners van de Leenhofweg, Europalaan, de Pal en de Neustrinkweg hebben op 9 januari 2021 een open brief gestuurd aan het college en de gemeenteraad, om blijk te geven van hun onvrede en ongerustheid over de plannen die de gemeente tezamen met de provincie heeft ontwikkeld voor de verlenging van de SFR vanaf het viaduct onder de provinciale weg N309 tot aan de Kweekweg. Deze verlenging loopt vlak achter de huizen van maar liefst 46 bewoners langs, door delen van hun achtertuinen die al sinds jaar en dag van de gemeente Epe worden gehuurd. De vragen die begin 2020 over deze plannen aan de gemeente waren gesteld, zijn dermate slecht of helemaal niet beantwoord dat de betreffende wethouder hiervoor zijn excuus heeft aangeboden en beterschap beloofde.
 
Citaat uit de brief van de bewoners:
“Waar de gemeente Epe inwonersparticipatie prominent in haar beleid heeft opgenomen hebben we er in dit traject niet veel van vernomen. Het communicatieproces vanuit de gemeente vinden wij, ook na de toezegde verbetering, ondermaats.”
 
Dit laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Gelukkig zijn daar ook mensen die zich hebben verenigd en noodgedwongen veel tijd en energie in de kwestie hebben gestoken. Het document met feiten, meningen en conclusies van de Kerngroep Geen verlening fietspad is hier te lezen.

Burgemeester Tom Horn
OME heeft al dergelijke ervaringen en zorgen in een plezierig kennismakingsgesprek met burgemeester Tom Horn in september 2020 al direct aan de orde gesteld. In dat gesprek hebben wij ook duidelijk aangegeven dat naar onze mening burgers in een veel eerder stadium bij de planvorming betrokken moeten worden. Echter: tot onze teleurstelling kregen we op 7 januari jl. het advies van de burgemeester om – in plaats van het indienen van een WOB-verzoek – gebruik te maken van de geëigende procedures inclusief de mogelijkheden van inspraak, bezwaar en beroep. Maar dán zijn de plannen al voor een groot deel gemaakt en dat is nou precies niét de bedoeling van burgerparticipatie.
 
Conclusie:
Bovengenoemde zaken staan niet op zichzelf en zijn helaas kenmerkend voor de gang van zaken in Epe. De huidige situatie is helaas nog steeds zo dat burgers ten koste van forse sommen gelds genoodzaakt zijn om via WOB- procedures en de bestuursrechter te achterhalen wat de gemeente Epe achter hun rug allemaal probeert te bekokstoven.
 
In een tijd waarin de gemeente beweert dat burgerparticipatie een hoge prioriteit heeft, dienen bestuurders die consequent niet in staat zijn hiermee om te gaan op te stappen, zeker als er ook op ditzelfde moment nog steeds processen aan de gang zijn waarbij de beginselen van burgerparticipatie door diezelfde wethouder voortdurend met voeten worden getreden. Zo is de transparantie bij de ontwikkeling van o.a. de inpandige uitbreiding van de Waaijyenberg en het appartementencomplex op de locatie van het oude postkantoor aan de Wildforstlaan tot nu toe ver te zoeken. Het lijkt inderdaad op arrogantie van de macht zoals recent in de Stentor werd aangegeven. Van de huidige coalitiepartners hoeven we overigens in dit verband ook weinig te verwachten.

We maken ons daarom zorgen over de toekomst van de oude locatie van het Woonzorgcentrum de Boskamp aan de Albert Schweitzerlaan en de toekomst van het (voormalig) dierenpark Wissel.  

Zolang dit soort misstanden voor ons reden zijn om aan de bel te trekken is er iets goed mis met de transparantie van het gemeentelijk handelen. Pas wanneer burgers vanaf het allereerste begin bij planontwikkelingen worden betrokken, is er sprake van echte burgerparticipatie en kunnen wij per direct stoppen met deze (helaas) negatieve berichtgevingen.
 
Mogelijk kan de gemeente zich enigszins revancheren door de inwoners in het allereerste stadium van de planvorming serieus te betrekken bij de lokale plannen binnen de Regionale Energie Strategie om mee te mogen praten over windturbineparken en zonneweides.
 
Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat wij alert blijven op deze en vergelijkbare ontwikkelingen die op basis van de huidige bestemmingsplannen niet verwacht mogen worden. Wij blijven ons uiterste best doen om te bereiken dat het - hopelijk spoedig - bij de gemeente doordringt dat samenwerking tussen gemeente en burgers zal leiden tot veel vruchtbaardere resultaten en een veel breder draagvlak. Burgers hebben recht op betrokkenheid in een zo vroeg mogelijk stadium.
Wij hopen dat onze nieuwe burgemeester - naast zijn ceremoniële rol - in zijn functie als voorzitter van het college ook daadkrachtig en serieus zijn verantwoordelijkheid neemt om dit soort veelvuldig voorkomende aanvaringen met de burgers van Epe vanaf dit moment te voorkomen.
 
Binnenkort praten wij u ook bij over de voortgang van de omgevingsvisie voor de gemeente Epe.
Copyright © 2021 Vereniging Ons Mooi Epe, All rights reserved.