Copy

Zelf op pad: De opdracht

beste <<Voornaam>>,

Zoals gezegd ga je één dag van de cursus zelf op pad. Hierbij het idee dat ik je mee wil geven voor je zoektocht naar jouw eigen stijl. Wat maakt dat anderen zeggen 'dit is typisch een <<Voornaam>> foto'? En nog liever: Herken je dit zelf ook en weet je dat je dat doet?

De opdracht bestaat uit twee delen die je door elkaar kunt doen in februari en maart. Ten eerste bekijk je je foto's van de afgelopen een tot vijf jaar en probeer je wat conclusies te trekken. Ten tweede ga je een of meer keren zelf op pad. Uiterlijk dinsdag 30 maart einde dag ontvang ik dan graag je resultaten per mail, eerder mag. Tussendoor kun je ook je vragen stellen en stuur je liefst ook al wat foto's. Die zal ik opsparen en 1x per week voor iedereen gezamenlijk beantwoorden. Ik zal ook een keer tussendoor nog wat extra tips sturen voor je zoektocht en volgende week krijg je nog een persoonlijke aanscherping.

Woensdagavond 7 april bespreken we dan de resultaten gezamenlijk. Hopelijk kan dat live en anders weer online.

Ik ben heel benieuwd en wens je veel succes en vooral plezier met de opdracht. Maak het jezelf niet te moeilijk zodat je tijd hebt om een paar keer op pad te gaan en tijd overhoudt om je definitieve keuzes te maken.

groet,
Rob



Alle foto's en teksten ©Rob de Groot, Fotovandenatuur

Onderdeel 1: Zicht op je werk

Ga eens door je foto's heen van de afgelopen een tot vijf jaar. Selecteer er 20 tot 30 waarvan je echt vindt dat de foto's weergeven wat jij ziet. Laat je echt leiden door je gevoel hierbij. Het gaat in eerste instantie om jouw eigen beeld en niet om wat een ander mooi zou kunnen vinden.

We gaan dan eerst selecteren en vervolgens conclusies trekken.

Het selecteren doe je het beste in stappen:
  1. Grove selectie (een paar honderd hier is prima).
  2. Verfijning (dit kan je meerdere keren doen, zie hieronder mijn stukje over hoe ik dat doe in Lightroom).
    Dit kan spontaan of met criteria in je hoofd of opgeschreven. Ik denk dan aan zaken als 'technisch gelukt', 'een foto die een gebied fantastisch weergeeft', 'onderdeel van een mogelijke serie', 'je favoriete onderwerp', 'bruikbaar voor aan de muur', ... Als je tijd hebt is het leuk hier eens over na te denken. Doe anders gewoon de spontane selectie.
  3. Eindkeuze vastleggen.
    Als je op het eindaantal van ongeveer 20 a 30 zit, ga er dan nog eens kritisch doorheen. Haal er nog een paar uit of voeg er nog wat aan toe.
  4. Afdrukken voor conclusies.
    Dit hoeft niet en je mag het ook vanaf de computer doen. Zelf doe ik het lang niet altijd maar soms wel en druk ik deze selectie af op 13x18cm. Dat is heel makkelijk met ernaar kijken, schuiven ed.
Zelf doe ik het selecteren in Lightroom met behulp van verzamelingen binnen een hoofdverzameling. Dan maak ik een verzameling 'eerste selectie' en zet die als doelverzameling. Als ik dan een foto tegenkom die ik wil selecteren druk ik op de 'B' en zit ie in die verzameling. Vervolgens maak ik een verzameling 'tweede selectie', maak die dan de doelverzameling en blader door de 'eerste selectie' en druk weer op de 'B'. Enz. tot ik vind dat ik een eindselectie heb.  Kan ook met sterren en vlaggen maar die heb ik zelf al in gebruik voor selectie per shoot. Ik begin vaak wel met de betere van iedere shoot, meestal met >-= 1 ster en een vlag. Een shoot is bijv. een cursusdag of een dag naar natuurgebied Leersumse Veld of ...

Het conclusies trekken is minder een proces in stappen maar een beschouwing. Het lijkt meer op de 'woorden' oefening die we op de feedbackavonden doen. Idee is dat je een stuk papier of een stapel 'geeltjes' pakt en ingaat op de volgende vragen.
  • Waarom fotografeer je dit?
  • Vallen onderwerpen op?
  • Vallen locaties op?
  • Welke instellingen gebruik je het meest of bevallen je het best?
  • Lensgebruik.
  • Wat valt je op aan sferen?
  • Kleurgebruik.
  • Lichtgebruik: Tegenlicht, natuurlijk licht, schaduwen, donker, contrasten, ...
  • Tijdstippen.
  • Alles scherpt of juist weinig.
  • Zie je iets dat je blijft vastleggen ook al heb je het al 1000 keer gedaan?
  • ...
Denk niet teveel na maar schrijf spontaan op wat in je opkomt. Wat je ook kunt doen is eens schuiven met de foto's om ze in groepen in te delen. Of pik je top 5 eruit. Laat het ook even liggen en kijk een paar dagen later nog eens.

Aan het eind probeer je een tekst te maken van maximaal 200 woorden waarin je opschrijft wat, hoe en misschien zelfs waarom jij fotografeert. Dit baseer je op wat je hebt gevonden aan woorden of ideeën. Het waarom is wat lastiger voor nu maar wie weet maak je daar een begin mee nu.

Let op: Dit is een oefening voor de volgende opdracht om daar makkelijker te kunnen selecteren later of vooraf te kunnen bedenken wat je gaat doen. Leg de prioriteit bij oefening 2 bij te weinig tijd. 

Onderdeel 2: Maak jouw foto

Deze tweede oefening gaat erom bewuster te gebruiken in je fotografie waar jouw aandacht naar toe gaat. Het idee is één of maximaal drie foto's te laten zien op de avond. De foto of foto's laten zien wat, hoe en waarom jij fotografeert  en bevatten daarmee eigenlijk een verhaal op zich. Mocht je meer dan één foto als resultaat laten zien dan mag dit een kleine serie zijn maar dat hoeft niet. Het verband kan ook zijn dat jij ze hebt gemaakt. Neem in je achterhoofd dat het de bedoeling is dat de foto of foto's ergens komen te hangen of worden gepubliceerd. Niet echt (wie weet!) maar zie het als een leidraad. Het idee is dat je een afdruk maakt op een door jou gekozen formaat en die meeneemt of online laat zien.

Ook hier een stappenplan om je op weg te helpen:
  1. Bedenk een doel voor de foto(s).
    Wat zegt deze foto voor jou of wat wil je laten zien? Je kunt vooraf beginnen hiermee op basis van oefening 1 maar ook na een eerste shoot in een gebied waarna je uitvindt wat jouw aandacht heeft getrokken.
  2. Bedenk een context voor de foto(s).
    Waar komt je foto terecht: In je woonkamer, je favoriete tijdschrift, een museum, op internet, de krant, ...
  3. Bedenk waar en wanneer je wilt fotograferen.
    Het belang hiervan hangt af van je doel. Het maakt niet altijd uit waar of wat je fotografeert. Jouw rode draad zal er altijd inzitten. Wil je echter specifiek bijv. een stuk natuur laten zien uit liefde daarvoor of de aanwezigheid van een object, ga je voor een sfeer of ... dan is dat anders en kies je dat. Kies sowieso een gebied waar je denkt te kunnen vinden wat je zoekt. Kies het tijdstip voor de lichtval die je wilt.
  4. Ga foto's maken.
    Bereid je voor op het weer, het gebied, keuze van apparatuur, ...
  5. Bedenk criteria voor de selectie.
    Maak het selecteren van hierna wat makkelijker door te bedenken waar de foto aan moet voldoen. Bijv. technisch in orde, aansluiting op het doel, geschikt voor vergroting, geschikt voor de context, vernieuwend, ...
  6. Kies je top drie en ga terug naar stap 4 en neem ervaringen van de eerste keer mee.
  7. Bedenk hoe je je foto(s) wilt presenteren.
    Welk formaat, welk papier, ingelijst of niet, creatieve presentatie, ... 
  8. Laat afdrukken.
    De presentatie kan met de afdruk. De evt inlijsting ed hoeft nu niet (bij voorkeur nu niet zelfs). Bedenk wel hoe je dat zou willen en vertel dat erbij aan het eind na feedback.

Tip: Het kan nuttig zijn te sparren met een van de andere deelnemers. Laat je resultaten alvast aan 1 iemand zien en vraag feedback.

NB1: Het draait hier niet om de perfecte foto maar om het inzicht dat je onder woorden gaat brengen en probeert over te brengen aan de kijker en in eerste instantie aan ons op de avond.

NB2: Mocht je bovenstaande te ingewikkeld vinden, maak dan twee foto's van een locatie. Hierbij blijft overeind staan dat het echt 'jouw' foto's zijn met jouw kenmerken. Echter de ene foto maak je als journalist of voor een rapportage, dus meer documentair gericht. Hierbij kun je dan misschien makkelijker tot een soort opdracht komen. In de stappen 1,2 en 3 maak je dan je opdrachtomschrijving. Wel handig om deze vooraf op papier te zetten. De andere foto maak je als autonome fotograaf of misschien als kunstenaar. Deze vertelt dan ook een verhaal maar minder direct. In de stappen 1,2 en 3 denk je dan na over de diepere laag die je wilt meegeven in de foto.

Ik zal volgende week nog een voorbeeld sturen van ingevulde 1, 2 en 3 antwoorden.

Je krijgt deze mail omdat je meedoet met de cursus van www.fotovandenatuur.nl. Schrijf je niet uit als je naast de cursusmails liever de nieuwsbrief niet ontvangt maar laat dat even los weten.

Rob de Groot - Fotografie, Waalsteen 29, 3991 ZX Houten
Uitschrijven Bijwerken
Delen Delen
Delen Delen
Tweet Tweet
Stuur door Stuur door
+1 +1






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fotovandenatuur · Waalsteen 29 · Houten, Utrecht 3991 ZX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp