Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

το σημερινό γράμμα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα λινξ, οπότε αντί για βαρύγδουπη εισαγωγή, θα σας βάλω απλά ένα από αυτά, με λίγα λόγια παραπάνω 

το λινκ είναι το εξής, ένα άρθρο του 2007 το οποίο είχε γράψει ο Πάτρικ Ράντεν Κιφ, ο οποίος πολλά χρόνια αργότερα θα έγραφε το καλύτερο βιβλίο που διάβασα το 2020. Το άρθρο περιγράφει μια απίστευτη ιστορία απάτης και μυστηρίου στην οποία εμπλέκονται πλούσιοι, απατεώνες και τα σπάνια κρασιά του Τόμας Τζέφερσον. Πολύ ωραίο. Να σας πω εδώ ότι εγώ δεν καταλαβαίνω τις διαφορές ανάμεσα στα καλά κρασιά και τα κακά κρασιά, ή τις καλές και τις κακές μπίρες. Αφ' ενός δεν πίνω σχεδόν καθόλου αλκοόλ (κατά κανόνα μου προκαλεί υπνηλία) και αφ' ετέρου μάλλον κάτι μου λείπει στους γευστικούς κάλυκες ή κάπου στον εγκέφαλο και δεν μπορώ να διακρίνω καμία διαφορά. Ή, έστω, διακρίνω τόσο ελάχιστες διαφορές ώστε να μην καταλαβαίνω καθόλου γιατί γίνεται τόση συζήτηση για το θέμα. Ναι, ξέρω τι θα πείτε, κάνω λάθος, δεν είναι έτσι τα πράγματα, είναι αλλιώς. Σύμφωνοι. Ωστόσο, εξαιτίας της πλάνης μου απολαμβάνω πάρα πολύ ιστορίες σαν αυτή που περιέχεται σε αυτό το λινκ

Ήταν μια φορά το λοιπόν μία παρέα σε ένα εστιατόριο του Λας Βέγκας παρήγγειλε ένα μπουκάλι Pétrus του 1982, ένα ακριβό και σπάνιο κρασί που κόστιζε, λέει, ως και $6.000. Το ήπιαν όλο χαρά, και παρήγγειλαν και δεύτερο. Αλλά ο δεύτερο ειχε αλλιώτικη γεύση, και δεν τους άρεσε, οπότε το επέστρεψαν. Από ο εστιατοριο τους έφεραν ένα τρίτο, το οποίο είχε αποδεκτή γεύση οπότε το ήπιαν. Ο σομελιέ του εστιατορίου το έψαξε λίγο το θέμα και, όπως λέει στο άρθρο, υπήρχε καλός λόγος που η παρέα είχε στείλει πίσω το δεύτερο μπουκάλι. Το δεύτερο μπουκάλι ήταν ένα αυθεντικό Pétrus. Τα άλλα ήταν άλλα, φτηνότερα κρασιά, τοποθετημένα σε μπουκάλι Pétrus. 

Θεώρησα ότι μέσα στο γενικό χαμό, θα σας άρεσε μια τέτοια ιστορία. 

μια εικόνα από τη δίκη του Ναβάλνι

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για την πολιτική που ακολούθησαν οι μόνες χώρες του κόσμου στις οποίες σήμερα η ζωή συνεχίζεται κανονικά: την πολιτική Zero Covid. Είπαν, εμείς κλείνουμε μέχρι να πάνε τα κρούσματα μηδέν. Κανένας τουρίστας, τίποτε. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν το έκανε αυτό. Κι έτσι, ενώ εμείς τώρα μπαινοβγαίνουμε στα κύματα με τις ΜΕΘ γεμάτες, αυτοί πίνουν τον καφέ τους ανέμελοι, πάνε θέατρο και σινεμά και αγκαλιάζονται στις πλατείες, ακόμα και μετά τις 6 το απόγευμα.  

Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί

το βιβλίο του μήνα στο Bookworm

Αυτό το Φεβρουάριο διαβάζουμε το "Αναμνήσεις Ενός Αντισημίτη" του Γκρέγκορ φον Ρέτσορι, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ.

Ειναι ένα βιβλίο γραμμένο το 1979, περιέχει πέντε ιστορίες που περιγράφουν με οξυδέρκεια το βαθύ, καθημερινό αντισημιτισμό στην Ευρώπη του 20ου αιώνα.

Πολύ καλογραμμένο κι ενδιαφέρον. 

και τώρα, τα λινξ


Γυναίκες στην καραντίνα. Οι ιστορίες τριών εργαζομένων που προσπαθούν να δουλέψουν στις full-time δουλειές τους έχοντας και παιδιά εκτός σχολείων κλεισμένα στο σπίτι να φροντίσουν. Ένα αποσπασμα: 

“Some days are so busy they feel like they don’t even exist,” said Liz, a full-time paralegal and part-time student who has struggled to find child care for her son, Max. “It’s like I just went through 24 hours and I don’t even remember any of it because I was just, go, go, go, move, move, move”


Αφιέρωμα μιας αμερικάνικης εφημερίδας στο κοινό μπασκετικό είδωλο των δύο σπουδαιότερων Ευρωπαίων που παίζουν μπάσκετ στο NBA σήμερα, του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Λούκα Ντόνσιτς. Και οι δυο τους μεγάλωσαν βλέποντας το Βασίλη Σπανούλη. 

Η επιστήμη λέει: “Women are asked more questions during a seminar and the questions asked of women presenters are more likely to be patronizing or hostile. These effects are not due to women presenting in different fields, different seminar series, or different topics.” Μια έρευνα (PDF). 

Μια άλλη έρευνα: The Greta Thunberg effect. "Familiarity with Greta Thunberg predicts intentions to engage in climate activism".   

Το κύμα Covid που σαρώνει τη βόρεια Βραζιλία είναι τόσο φρικτό που η χώρα αναγκάστηκε να εισάγει οξυγόνο από τη χρεοκοπημένη Βενεζουέλα για τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία της. Στο Μανάους συνήθως πεθαίνουν 40 άνθρωποι κάθε μέρα, από όλες τις αιτίες. Τώρα πεθαίνουν 200. 

“There’s an atmosphere of disgust, abandonment, despair and impunity,” said one staff member at the Alvorada health clinic in Manaus, where medics were filmed pleading for divine intervention. “What we’re watching is a complete massacre, a desperate situation, a horror film”.


Πότε θα επανέλθουν τα αεροπορικά ταξίδια στα προ-πανδημίας επίπεδα; Από 2023 και βλέπουμε, λέει

Η δημοκρατία είχε μια πολύ κακή χρονιά φέτος

Πώς θα έμοιαζαν οι παλιοί αμερικανοί Πρόεδροι αν ήταν Πρόεδροι σήμερα

Στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης, η Αυτοκρατορία. Παρεμπιπτόντως, αν σας αρέσει το Star Wars ή/και τα γουέστερν, να δείτε τη σειρά "The Mandalorian". Και τις δύο σεζόν. Είναι ωραιότατη, με πολύ συγκινητικό τέλος. 

Μιας και λέμε για σειρές, κάποιος που έχει διαβάσει το βιβλίο "The Queen's Gambit" επισημαίνει ένα σοβαρό πρόβλημα της σειράς του Netflix: στο βιβλίο η πρωταγωνίστρια είναι "άσχημη". Πράγμα που είναι κεντρικό θέμα στο βιβλίο, πηγή έντασης, αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής. Η σειρά, στην οποία η πρωταγωνίστρια δεν είναι καθόλου "άσχημη", είναι, ως εκ τούτου ένα εντελώς διαφορετικό έργο. Παρεμπιπτόντως, θα πω και την αντιδημοφιλή αποψάρα μου εδώ, αυτή η σειρά ήταν μια μέτρια σαχλαμαρίτσα και η πρωταγωνίστρια ανέδιδε σφοδρή Αλίκη Βουγιουκλάκη energy με την ερμηνεία της. Αλλά μη με ακούτε εμένα σ' αυτά. Πιθανότατα ούτε το Mandalorian θα σας αρέσει.  

Ακριβές. Μα όχι μόνο designers. 

Αλλά αυτή την εβδομάδα γέλασα πιο δυνατά απ' όλα με το εξής

Φωτογραφίες ομοφυλόφιλων ζευγαριών από το 1850. Φανταστικό. 

Πλέον το Bitcoin δαπανά ενέργεια ίση με όση δαπανά η Νέα Ζηλανδία. Κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα. Ο κόσμος θα καεί και οι πάγοι θα λιώσουν για να λύνουν οι υπολογιστές προβλήματα για να γίνονται αγοραπωλησίες σε ένα φανταστικό άυλο "νόμισμα" που δεν έχει καμία εγγενή αξία, ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχει. 

Η κίνηση των τεκτονικών πλακών της Γης το τελευταίο δισεκατομμύριο χρόνια, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Μια δίωρη συζήτηση για το μέλλον με τον Γιουβάλ Χαράρι

Η διάσημη εταιρεία συμβούλων McKinsey έφαγε πρόστιμο 600 εκατομμυρίων για τις συμβουλές που έδινε στην φαρμακευτική εταιρεία Purdue. Είναι μια απίστευτη ιστορία αυτή. Η Purdue, όπως ίσως ξέρετε, πούλαγε εθιστικά οπιούχα φάρμακα τα οποία προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους τα τελευταία είκοσι χρόνια στις ΗΠΑ. Η εταιρεία ανήκε στην οικογένεια Σάκλερ, που ήταν διάσημοι για η φιλανθρωπική τους δράση. Πού να σας τα λέω, είναι σοκαριστική υπόθεση. Το οτι τιμωρούνται και αυτοί που τους συμβούλευαν να συγκαλύπτουν την αλήθεια για να βγάζουν δισ. από τη μιζέρια και την καταστροφή νοικοκυριών, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Αυτή η διαφήμιση της GM για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη Νορβηγία είναι πολύ αστεία αλλά, αν το καλοσκεφτεί κανείς, δε βγάζει και πολύ νόημα. Γιατί θέλουν ανταγωνιστούν τη Νορβηγία; Η Νορβηγία δεν φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μόνο τα αγοράζει. Η GM φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τέλος πάντων, έχει πλάκα. 

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2021 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.