Copy

Beste convenanthouder,


Nederlandstalig computerbraille heeft nu ook een standaard

De Braille Autoriteit heeft een standaard ontwikkeld voor Nederlandstalige achtpuntsbraille. Op 28 oktober werd de standaard gepubliceerd. Wij hebben de producenten opgeroepen om hun screenreaders, brailleleesregels en andere brailleproducten die met achtpuntsbraille werken voor 31 december 2020 aan te passen aan deze standaard. 

Voor het Nederlandse taalgebied bestonden tot nu toe geen afspraken over achtpuntscomputerbraille, waardoor een blinde die dezelfde tekst met dezelfde brailleleesregel eerst leest op een Windowscomputer en vervolgens op de iPhone andere brailletekens kan tegenkomen.
Computerbraille bestaat niet uit zes, maar uit acht puntjes. Met acht puntjes zijn er vier keer zoveel combinaties mogelijk als met zespuntsbraille. Omdat er geen standaard was, heeft elke fabrikant die extra mogelijkheden anders ingevuld, waardoor blinden soms verschillende weergaven krijgen van dezelfde karakters op dezelfde brailleleesregel.

Deze problemen waren in 2017 een belangrijke reden om de Braille Autoriteit voor het Nederlandstalige taalgebied in het leven te roepen.
Meer informatie is te vinden op: braille-autoriteit.org/standaarden/achtpuntsbraille/.


Standaard voor kortschrift?

Vanuit de gebruikers van het kortschrift krijgt het besluitvormend comité van de Braille Autoriteit zo nu en dan vragen met betrekking tot een mogelijke standaard. Daarop heeft het comité in Vlaanderen en Nederland uitvraag gedaan. Die uitvraag heeft geleid tot het standpunt, dat er niet zal worden gewerkt aan een nieuwe standaard of het bekrachtigen van een oude standaard. Daarvoor gelden de volgende argumenten:

  1. Kortschrift wordt al meer dan 25 jaar niet meer aangeleerd in het basiscurriculum van braillelezers in het onderwijs; dit geldt voor de reguliere en speciale scholen.
  2. Kortschrift wordt door de producenten van braille al vele jaren niet meer geproduceerd.

De Braille Autoriteit erkent dat juist de gebruikers van kortschrift, deze verkorte versie als zeer prettig ervaren; het bevordert immers de leessnelheid van braille. Toch vraagt zij begrip voor dit standpunt.

Voor vragen over dit bericht kunt u zich wenden tot de Braille Autoriteit. U kunt een email sturen naar contact@braille-autoriteit.org.

Met vriendelijke groet,
Besluitvormend comité Braille Autoriteit

Catia Cucchiarini, Taalunie
Mia Engels, namens de Belgische dienstverleners
Andrea Haklander, namens de Nederlandse dienstverleners
Marcel Janssen, namens VIVIS (onderwijs)
Monique Oudshoorn, namens de Nederlandse belangenbehartigers, vz.
Bart Simons, namens de Belgische belangenbehartigers
Karin Samson, namens de Belgische onderwijsinstellingen

Copyright © 2021 Braille Autoriteit, Alle rechten voorbehouden.

Contact:
contact@braille-autoriteit.org

Postadres:
Braille Autoriteit · Postbus 10595 · Den Haag, 2501 HN · Nederland

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld via de website braille-autoriteit.org, wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen dan kunt u zich hier uitschrijven.






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Braille Autoriteit · Postbus 10595 · Den Haag, 2501 HN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp