Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

σήμερα έχουμε πολλά λινξ, οπότε δεν προλαβαίνω να σας πω ιστορία 

α, όχι πες μου πες μου, λέει η μικρή, όταν βαριέται να κοιμηθεί, δηλαδή σχεδόν κάθε βράδυ. Πες μου μια μικρή. Καλά, της λέω εγώ, θα σου πω το μικρότερο παραμύθι του κόσμου: "μια φορά κι έναν καιρό, έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα". Έξαλλη γίνεται. Και τελικά της λέω κανονική ιστορία. 

Αλλά σε εσάς στ' αλήθεια δεν προλαβαίνω να σας πω ιστορία γιατί έχουμε πολλά, πολύ σημαντικά λινξ, με λόγια, χωρισμένα σε τρεις ολόκληρες κατηγορίες. Τι; Μια μικρή; Άντε, καλά. 

Ο ναός Ουλουγουάτου στο Μπαλί, ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα: κλεφτρόνια συχνάζουν στην περιοχή, και ξαφρίζουν κινητά, γυαλιά, πορτοφόλια και άλλα μικροαντικείμενα από τους τουρίστες. Μάλιστα, οι ληστές συχνά εκβιάζουν τα θύματά τους, υποσχόμενοι να επιστρέψουν τα κλοπιμαία αν τους δώσουν ανταλλάγματα. Ερευνητές κατέγραψαν με κρυφές κάμερες 2200 κλοπές που συνέβησαν στο ναό, και κατέληξαν το συμπέρασμα ότι οι ληστές -και ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας, οι έμπειροι-, έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά εκλεπτυσμένο μηχανισμό εκτίμησης της αξίας των κλοπιμαίων και την ικανότητα σκληρής διαπραγμάτευσης με τα θύματα για την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων αντίστοιχης αξίας. Πράγμα που, δικαιολογημένα, τους έκανε μεγάλη εντύπωση. Γιατί, ρωτάτε; Τι γιατί; Α. Συγγνώμη. Ξέχασα να σας αναφέρω μια σημαντική λεπτομέρεια. 

Οι ληστές είναι μαϊμούδες, κάτι ζωηροί μακάκοι με μακριά ουρά. 

εδώ κάτι που έγραψα στο ίνσταγκραμ για το meme με τον Μπέρνι Σάντερς 
παρεμπιπτόντως
συνήθως δεν βάζω φωτογραφίες του εαυτού μου στο ίνσταγκραμ
το χρησιμοποιώ για πιο αξιοσημείωτα πράματα 
το πρόβλημα είναι ότι τα αξιοσημείωτα πράγματα σχεδόν πάντα βρίσκονται κάπου αλλού 
σε ξένα μέρη
γι' αυτό είναι αξιοσημείωτα, κυρίως 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
τους τελευταίους 11 μήνες, βλέπουμε πολύ λιγότερα αξιοσημείωτα πράγματα
πρέπει να σκεφτώ τι θα το κάνω το ίνσταγκραμ
μοιάζει σχεδόν ανώφελο

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για τους όχλους. Τους καλούς και τους κακούς. Γιατί υπάρχουν και κάτι φοβεροί, πολύ ενδιαφέροντες online όχλοι, που κάνουν μια μορφή ακτιβισμού που μοιάζει πάρα πολύ με το τρολάρισμα, αλλά από ό,τι φαίνεται συχνά έχει πολύ σημαντικές, πραγματικές επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο. Είχαμε παλιά τους KPop stans, τώρα έχουμε τους μικροεπενδυτές του Reddit. Ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε. 

Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί. Έχει μέσα, μεταξύ άλλων, τις λέξεις "γκορντονγκέκος", "stan", "BTS" και "DeepFuckingValue". Πολλές πρωτιές. 

την άλλη Παρασκευή, 5/2, έχουμε Bookworm

μεγάλο βιβλίο
Στις 18:30, στο zoom (πρέπει να γραφτείτε) θα κουβεντιάσουμε για το βιβλίο του μήνα, που ήταν αυτό το αριστούργημα, ένα από τα καλύτερα που έχω διαβάσει τελευταία. Θυμάστε πώς είναι αυτό που διαβάζεις κάτι και νιώθεις ότι 1) αυτό το κείμενο είναι σημαντικό, έχει νόημα που υπάρχει και 2) αυτό το κείμενο με βοηθάει να καταλάβω καλύτερα την ανθρώπινη κατάσταση, που είναι και ο σκοπός της λογοτεχνίας, βασικά; Αλλά θα πούμε κι άλλα πράγματα

λινξ 1: GameStop!  

τι συνέβη αυτή την εβδομάδα στο χρηματιστήριο στην Αμερική; Γιατί φωνάζει ο κόσμος; Τι είναι το GameStop και γιατί θύμωσαν οι πλούσιοι hedge fund managers; Πιθανότατα έχετε πάρει χαμπάρι ότι έγινε ένας χαμός, αλλά ίσως δεν έχετε καταλάβει ακριβώς τι συνέβη. Δυστυχώς δεν είμαι εγώ αυτός που θα σας το εξηγήσει, αν και θα το ήθελα πολύ, καθότι είμαι πολύ περήφανος που νομίζω ότι έχω καταλάβει αρκετά. Σκόπευα να σας γράψω αυτή την ιστορία σήμερα, μα η ζωή τα 'φερε αλλιώς. Σας έχω όμως μερικά λινξ, αν θέλετε να ξεκινήσετε το διάβασμα και σεις. 
1) Μια σύνοψη του τι συμβαίνει, σχετικά αναλυτικά
2) Μια σύνοψη του τι συνέβη, με λιγότερα λόγια
3) Ένα θρεντ για το πώς λειτουργεί το καζίν... συγγνώμη, το χρηματιστήριο σήμερα.  
4) Άλλο ένα θρεντ, για το πώς ξεκίνησε η ιστορία με το GameSpot -ειδικά με αυτή την παλιομοδίτικη εταιρεία, που έχει μια αλυσίδα καταστημάτων που πουλάνε βιντεοπαιχνίδια (!). Ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου, από έναν χρήστη με τ' όνομα DeepFuckingValue. Ναι. Αύριο θα τον αναφέρει μια μεγάλη ελληνική εφημερίδα. Πού να το φανταζόταν.  

λινξ 2: τα σοβαρά και σπουδαία κορωνολίνξ της εβδομάδας


Στο Μανάους στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, έχουνε ζήσει στο πετσί τους τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με εκτίμηση του Οκτωβρίου, το 76% των κατοίκων θεωρείται ότι έχουν περάσει Covid και έχουν, πια, κάποιο επίπεδο ανοσίας. Όμως τώρα το Μανάους περνάει ένα τραγικό, φονικό δεύτερο κύμα. Το σύστημα υγείας έχει γονατίσει. Πώς είναι δυνατόν; Τι συμβαίνει με το νέο, τρίτο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού (μετά το βρετανικό και το νοτιοαφρικάνικο, έχουμε τώρα και το βραζιλιάνικο). Σύμφωνα με αυτό, οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν τρία σενάρια. Το καλό είναι η πιθανότητα το "76%" να ήταν λάθος, και η ανοσία στον πληθυσμό της πόλης να ήταν πολύ χαμηλότερη. Όλα τα άλλα σενάρια είναι πολύ πολύ άσχημα για όλους μας

Επίσης πολύ σημαντικό: το βρετανικό στέλεχος, γνωστό ως B.1.1.7, ήδη αλωνίζει σε όλη την Ευρώπη. Θα αλωνίσει και σε εμάς, και θα αντικαταστήσει το παλιό, το σκέτο. Αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες στο αμέσως επόμενο διάστημα

Εν τω μεταξύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλοί γκρινιάζουμε για το πόσο αργά έρχονται τα εμβόλια, τι κάνει η Astra Zeneca, ποια ήταν η συμφωνία, γιατί καθυστερούν, τι θα γίνει. Αποδεικνύεται κάτι που κάποιοι (ονόματα δε λέμε, ξέρετε ποιοι) έλεγαν μήνες πριν (βρε παιδιά μην περιμένετε να σωθούμε αμέσως από τα εμβόλια, έλεγαν, είναι δύσκολο έργο αυτό, τιτάνιο, έλεγαν, curb your enthusiasm, έλεγαν) αλλά εδώ τώρα θέλω να σας δείξω για να διαβάσετε αυτό. Τι συμβαίνει με τις χώρες της γειτονιάς μας που δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουν να γκρινιάζουν για καθυστερήσεις με τα εμβόλια αυτές. Επειδή δεν έχουν καθόλου εμβόλια

Ένα από τα θέματα που με έχουν απασχολήσει πιο πολύ στο θέμα του εμβολιασμού, είναι το θέμα της προτεραιοποίησης και της ηθικής πτυχής του ποιος δικαιούται να εμβολιαστεί πρώτα. Έχω γράψει και τη σχετική μου ανησυχία για το ότι τα πράγματα ενδέχεται να μην πάνε ομαλά στη δική μας χώρα, ειδικά δεδομένης της πολύ μεγάλης ζήτησης και της πολύ μειωμένης προσφοράς. Το θέμα, βεβαίως, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Σύμφωνα με αυτό εδώ, η σωστή ηθική στάση για κάποιον ή κάποια, αν της προσφερθεί εμβόλιο, δεν είναι να αναρωτηθεί αν κλέβει τη θέση κάποιου ή κάποιας που το έχει περισσότερη ανάγκη, αλλά να το κάνει αμέσως. Είναι, λέει, κοινωνικά και ηθικά υπεύθυνη στάση. Δεν ξέρω αν συμφωνώ. Πάντως υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Κάτι νοσοκόμοι στο Όρεγκον κόλλησαν στα χιόνια με κάτι δόσεις που θα χάλαγαν αν δεν τις χρησιμοποιούσαν τις επόμενες έξι ώρες. Οπότε βγήκαν από το αυτοκίνητο και γύριζαν τα άλλα κολλημένα στα χιόνια αυτοκίνητα, και εμβολίαζαν όσους επιβάτες ήθελαν.  

Εν τω μεταξύ, ειδικοί έβαλαν κάτω τα νούμερα και τα μοντέλα και κατέληξαν: Τα εμβόλια από μόνα τους δεν φτάνουν για να τελειώσει η πανδημία. Χωρίς και μέτρα, θα πεθάνει πολύς κόσμος. 

Στο Λας Βέγκας ξανανοίγουν τα σχολεία, παρ' όλο που επιδημιολογικά η κατάσταση είναι ένα μαύρο χάλι, για έναν άλλο, σοκαριστικό λόγο: έχουν αυξηθεί ραγδαία οι παιδικές αυτοκτονίες

Άντονι Φάουτσι, αποχαλινωμένος: ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο, επιτέλους δεν δουλεύει για τον Τραμπ

Πώς νίκησε την Covid η Κίνα και γιατί οι κινέζοι δέχονται τόσο έντονους, ασφυκτικούς περιορισμούς στην ελευθερία τους. Πολύ ενδιαφέρον. Κι αν δεν σας αρέσει αυτό το μοντέλο επιτυχίας, υπάρχει κι άλλο. Η ιστορία θα δείξει ότι αυτή ήταν η μόνη σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας, η λυσσαλέα προσπάθεια όχι για "επιπεδοποίηση της καμπύλης", αλλά για zero covid. Μηδενικά κρούσματα. Εξαφάνιση του ιού από την κοινωνία. Δυστυχώς εμείς στην Ευρώπη (και οι περισσότερες χώρες του κόσμου) δεν πήγαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν πάρα, πάρα πολύ δύσκολο να το έχουμε επιλέξει αυτό στο κόσμο που ζούμε, με τις συνθήκες που ζούμε, έτσι που είμαστε. Αλλά οι επόμενες γενιές δεν θα αντιλαμβάνονται αυτή τη δικαιολογία. Απλά θα μας θεωρούν ηλίθους. 

λινξ 3: ποικίλα, πολύ ενδιαφέροντα λινξ από όλο τον κόσμο 


Ο Τεντ Λάσο ως ανδρικό πρότυπο. Να την δείτε αυτή τη σειρά, είναι στο Apple TV+.

Αυτό το κλισέ για το ότι η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; Παιδιά, ενίοτε ισχύει. Σε αυτή την κριτική ενός θεατρικού για τη σχέση του Γκορμπατσόφ με τη γυναίκα του τη Ραΐσα, έμαθα ότι ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ ήταν τόσο ερωτευμένος μαζί της που ό,τι έκανε και όποια απόφαση έπαιρνε την έπαιρνε για να την εντυπωσιάσει ή για να την ευχαριστήσει. Κι αν είχαν ένα αποτέλεσμα οι αποφάσεις του Γκορμπατσόφ, ήταν ακριβώς αυτό: άλλαξαν τελείως τον κόσμο.  

Οι 637 καλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου.   

Πόσα λεφτά έβγαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τα πρόστιμα για παραβιάσεις του GDPR το 2020; 158 εκατομμύρια ευρώ

Κάποιοι (λίγοι) έχουν αρχίσει να δραπετεύουν από την QAnon παλαβομάρα

Αυτά τα άρθρα των ΜΜΕ για τον πολιτικό διχασμό στους απλούς πολίτες των ΗΠΑ είναι σε γενικές γραμμές καταγέλαστα και απαράδεκτα. Γιατί τους βάζουν σε ίσο επίπεδο, λες και το πρόβλημα είναι μια απλή διαφωνία σε πολιτικές θέσεις ή απόψεις. Ενώ στην πραγματικότητα το ένα μέρος είναι ένας κανονικός άνθρωπος και το άλλο ένας άνθρωπος που έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και ζει σε ένα άλλο σύμπαν. Αυτό το σχόλιο το εκφράζει σωστά. 

Τι. Έκανε. Ο. Άνθρωπος.

Το ντοκιμαντέρ το Αλεξέι Ναβάλνι για το παλάτι του Πούτιν. 102 εκατομμύρια views ως τώρα. Κι εδώ το σχετικό ρεπορτάζ. Τι άτομο, αυτός ο Ναβάλνι. Να σκέφτεσαι, αν η μοίρα και η συγκυρία με εφερναν στο σημείο να παίξω αυτό το ρόλο, θα είχα τα κότσια να αναλάβω την ευθύνη; Να κάνω αυτό που κάνει; Συνειδητοποιείτε τι κάνει; Προσπάθησαν να τον σκοτώσουν με νόβιτσοκ στο βρακί. Πέρασε εβδομάδες στο νοσοκομείο, γλίτωσε παρά τρίχα. Κι όταν έγινε καλά; Γύρισε στη Ρωσία. Για να τον πιάσουν. Μόνο δέος. 

Ανακαλύφθηκε ένα αστρικό σύστημα με έξι ήλιους, ή τρία διπλά αστέρια που γυρνάνε το ένα γύρω απ' το άλλο. Μόνο το ένα από τα τρία θα μπορούσε να έχει πλανήτες γύρω του. Φανταστείτε τι ουρανό θα βλέπουν σε εκείνους τους πλανήτες, αν υπάρχουν. Κι αν υπάρχει εκεί καμία ή κανένας να κοιτάξει.  

Το Γκραν Κάνιον χιονισμένο

Θυμάστε εκείνη την έρευνα που έλεγε ότι τα λεφτά φέρνουν, μεν, την ευτυχία, αλλά μόνο μέχρι ένα όριο (περί τα $100.000), και ότι από εκεί και πάνω όσοι βγάζουν περισσότερα δεν είναι πιο ευτυχισμένοι; Ήταν δύο πολύ διάσημων, κατόχων βραβείων Νόμπελ, του Ντάνιελ Κάνεμαν και του Άνγκους Ντίτον. Σας την είχα βάλει πολύ παλιά. Ε, μια πιο νέα έρευνα λέει ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ότι αφ' ενός υπάρχουν δύο τύποι "ευτυχίας": το πώς αισθανόμαστε και το αν είμαστε γενικότερα ευχαριστημένοι από τη ζωή μας. Και ότι το πρώτο έχει, μεν, ένα ταβάνι, αλλά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπολόγιζαν οι Ντίτον και Κάνεμαν (περίπου $250.000, λέει), ενώ το δεύτερο δεν μοιάζει να έχει ταβάνι. Όσο πιο πλούσιος, τόσο πιο ευχαριστημένος. 

Το "σπίτι του μέλλοντος" σε ένα βίντεο της δεκαετίας του 1950

Τέλος, μόνο μία λέξη γι' αυτό το βίντεο: Γιατί

Άντε, τώρα ύπνο. Πολύ ξενυχτήσαμε πάλι. 

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2021 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.