REHPA Årsrapport 2020: Et uforudsigeligt år med stor udvikling

2020 var et uforudsigeligt og anderledes år i REHPA. Året skulle have budt på ro og tid til fordybelse for REHPAs medarbejdere. Men så kom Corona. I årsrapporten 2020, der netop er udgivet, kan du læse, hvordan REHPA har bidraget med udvikling og ny viden om rehabilitering og palliation i 2020.

I årsrapporten kan du læse om en af deltagerne på et Covid-19 REHPA-forløb fortælle om sine oplevelser med senfølger og rehabilitering efter at have haft Corona.
Du kan også læse et portræt af én de store kapaciteter inden for rehabilitering og palliation, Jette Vibe-Petersen, tidligere centerchef i Center for Kræft & Sundhed København, der efter mange år i feltet gik på pension i 2020.

På trods af Corona-pandemien har REHPA holdt fast i fagligheden, bidraget til udviklingen af rehabilitering og palliation og undervejs endda styrket koordineringen af begge felter ved at samle alle forskerne i én samlet gruppe.

Læs hele årsrapporten

Nye udgivelser og opdaterede anbefalinger om rehabilitering efter Covid-19

Erfaringer, anbefalinger og resultater om rehabilitering efter Covid-19 bliver til stadighed opdateret og delt i takt med at viden opbygges.

Sundhedsstyrelsen har opdateret
anbefalingerne for, hvornår patienter med senfølger efter Covid-19 bør henvises til behandlingstilbud. Anbefalingerne er siden november løbende blevet opdateret. I den nyeste version er der bl.a. lavet en systematisk litteraturgennemgang, mens begrebsafklaring og definition af senfølger er nuanceret.

Samtidig med de nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen udgav REHPA en dansk oversættelse af en WHO folder. 
Folderen henvendt til borgere, der har haft Covid-19, kommer med en række værktøjer og øvelser til at tackle følger efter et sygdomsforløb.

I REHPA-notatet Få Luft deler forskningsklinikken de første skridt og erfaringer om rehabilitering til mennesker med senfølger efter Corona. Notatet bidrager med erfaringer om behovsafdækning, screening m.m. Notatet er baseret på data fra 32 deltagere, 20 tidligere Covid-19-patienter og 12 pårørende, der deltog i to REHPA-forløb i 2020. På forløbene var der størst fokus på de respiratoriske og psykologis
ke senfølger, som deltagerne havde.

REHPA bidrager til Sundhedsdatastyrelsens arbejde med patientrapporterede oplysninger (PRO)

Patientrapporterede oplysninger (PRO) skal bruges i alle sundhedsvæsenets sektorer. Arbejdet med at udbrede PRO-spørgeskemaer er i fuld gang, og et af de første kliniske områder, hvor der er udviklet og pilottestet et PRO-spørgeskema, er inden for hjerterehabilitering. De første erfaringer er udgivet i en pilotevaluering, som REHPA har udarbejdet for Sundhedsdatastyrelsen.

I løbet af 2021 bliver der arbejdet videre på de dele af spørgeskemaet, der fungerede mindre godt. Den nye version af spørgeskemaet bliver afprøvet. Den Kliniske Koordinationsgruppe, som består af eksperter, der laver den overordnede faglige vurdering af PRO for hjerterehabilitering, vurderer det reviderede PRO-spørgeskema i efteråret 2021. Herefter forventer de at kunne komme med de endelige anbefalinger for national PRO på området.

Arbejdet med PRO Palliation og PRO Rehabilitering er også godt i gang. REHPA er med i Den Kliniske Koordinationsgruppe for PRO Palliation, hvor de første workshops er afviklet.

Symptomer og problemer i børn og unges livsafslutning

I en artikel i BMJ Supportive & Palliative Care præsenterer Camilla Lykke, der er postdoc på Rigshospitalet, resultater fra en unik spørgeskema-undersøgelse, om hvordan børn og unge oplever symptomer og problemer i de sidste fire måneder af deres liv.

Resultaterne fra studiet tyder på, at børn over tre år oplever en høj grad af foruroligende symptomer og problemer i deres livsafslutning. Forældre, der har mistet børn under 18 år, har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen. Svarene viser, at børn over tre år ofte døjer med både symptomer og problemer i den sidste måned af deres liv. De fem oftest rapporterede symptomer er: Fysisk træthed (93%), søvnighed (90%), manglende appetit (87%), smerter (84%) og kvalme (84%).

Det kræver abonnement at få adgang til artiklen, som kan læses her

Håb og behov ved socialt udsattes livsafslutning

Med rapporten Usædvanlige livsafslutninger kommer REHPA med ni opmærksomhedspunkter til sundheds- og socialfaglige medarbejdere, der arbejder med socialt udsatte mennesker.

På baggrund af et netop afsluttet projekt sætter REHPA sammen med Aalborg Kommune fokus på socialt udsattes håb og behov ved livets afslutning.
Projektet giver indsigt i, hvordan lidelsens sociale aspekter væver sig ind i det samlede lidelsesbillede i dødens nærvær. Gennem fotos (af fotograf Jan Brødslev Olsen) og ord giver projektet en indsigt i forskellige kilder til håb, der kan give inspiration til en lindrende tilgang til socialt udsatte, når livet er truet af sygdom og forestående død. Svaret på, hvor der er håb at finde, ligger hos det enkelte menneske og dets erfaringer, men projektet beskriver ”håbsrum”, der på forskellig vis kan være med til at bære håbet oppe hos mennesker præget af ensomhed og social isolation.
Opmærksomhedspunkterne i rapporten er formuleret som en række spørgsmål, der kan diskuteres af sundheds- og socialfaglige medarbejdere, der arbejder med socialt udsatte mennesker.

Læs hele rapporten med de ni opmærksomhedspunkter

Enkelte ledige pladser på forløbet "Balance i dagligdagen"

Forskningsklinikken afholder i uge 18 REHPA-forløbet Balance i dagligdagen, der handler om at finde balance i dagligdagen ud fra deltagernes ønsker og behov. Forløbet er henvendt til mennesker med fremskreden kræft.
På det 5-dage lange ophold i uge 18 er fokus på at sikre bedre livskvalitet og aktivitetsbalance samt give mere glæde og energi i dagligdagen for deltagerne. Der er 2 dages opfølgning i uge 24.
Forløbet er en del af forskningsprogrammet Koordination af rehabilitering og palliation (KRP) til mennesker med fremskeden kræft.
Der er stadig enkelte ledige pladser på forløbet.

Læs mere om forløbet og henvisning på rehpa.dk

Nye medarbejdere

Vi byder velkommen til:
  • Gitte Reinhard Laursen er ny centersekretær og en del af staben. Hun indgår bl.a. i samarbejdet om forskningsunderstøttelse blandt andet med fundraising, budgettering og generel administration.
  • Tina Wahl Pedersen er REHPAs nye nattevagt i forskningsklinikken.

Nye udgivelser på rehpa.dk

Komplekse interventioner i den kommunale palliative indsats: organisatoriske faktorer der fremmer udvikling, afprøvning og forankring, 2021, Mette Raunkiær

Patients and family caregivers report high treatment expectations during palliative chemotherapy: a longitudinal prospective study, 2021, Tine Ikander, Stefan Starup Jeppesen, Olfred Hansen, Mette Raunkiær & Karin Brochstedt Dieperink

Everyday living with pain – reported by patients with multiple myeloma, 2021, Eva Jespersen, Lene K. Nielsen, Rikke F. Larsen, Sören Möller og Lene Jarlbæk

Health-related quality of life in patients with multiple myeloma participating in a multidisciplinary rehabilitation program, 2021, Lene Kongsgaard Nielsen, Rikke Faebo Larsen, Lene Jarlbaek,Sören Möller og Eva Jespersen

Feeling responsible but unsupported: How relatives of out‐of‐hospital cardiac arrest survivors experience the transition from hospital to daily life – A focus group study,2021, Camilla Dichman, Mette Kirstine Wagner, Vicky L. Joshi, Camilla Bernild

 
Hvis du kender til en ph.d.-afhandling eller et andet forskningsprojekt om rehabilitering eller palliation, som vi bør omtale, så send os en mail på rehpa.web@rsyd.dk

Kalender

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk. Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2021 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp