Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

μια έρευνα

σε 81 χώρες υπολόγισε πόσο θα ζούσαν οι άνθρωποι που πέθαναν από Covid. Γιατί έχετε αφουγκραστεί τον τρόπο με τον οποίο προφέρονται, πια, οι λέξεις "έπασχε από υποκείμενο νόσημα", ε; Υπονοούν ότι κάποιοι ανάμεσά μας ούτως ή άλλως δεν έχουν και πολύ χρόνο σ' αυτό τον κόσμο ακόμα. Ο κορωνοϊός απλά επιταχύνει το θέμα λίγο. 

ΟΚ. 

Αλλά πόσο λίγο; 

Οι ερευνητές κάθισαν και το μέτρησαν. 

20.507.518 χρόνια ζωής. Τόσα χάθηκαν από την έναρξη της πανδημίας. Χρόνια που άνθρωποι θα ζούσαν, θα απολάμβαναν, θα αξιοποιούσαν. Πόσα πράγματα θα μπορούσε να κάνουν ανθρώπινα όντα σε 20,5 εκατομμύρια χρόνια ζωής; Πόσες ανακαλύψεις, πόση αγάπη, πόσες στιγμές χαράς, πόσες πράξεις προσφοράς; Χάθηκαν. 

Και βέβαια υπάρχουν πολλές ασθένειες που σκοτώνουν και στερούν εκατομμύρια χρόνια από την ανθρωπότητα. Όλες τραγικές. Μα αυτή είναι καινούργια. Είναι επιπλέον. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν την είχαμε υπολογισμένη, ήρθε και προστέθηκε για να μας κλέβει ανθρωποχρόνια. Και μας έκλεψε τόσα, παρ' όλο που έχουμε βάλει και τις ζωές μας, οι υπόλοιποι, στο pause, εδώ κι ένα χρόνο. 

Εφτάμισι δισεκατομμύρια χρόνια στο pause. 

Mια πολύ καλή μονάδα μέτρησης της απώλειάς μας. 

Έτσι νομίζω. 

πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε γι' αλλού

αύριο στην Καθημερινή


γράφω για το Τέξας, όπου επίσης ξεπάγιασαν αυτή την εβδομάδα, με τρομερές διακοπές ρεύματος και πολύ σοβαρότερες συνέπειες. Και επισημαίνω μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στη δική μας και τη δική τους περίπτωση. Η διαφορά είναι ότι εμείς, παρ' όλο που έχουμε ένα κράτος-μπάχαλο, δεν έχουμε τόσο άρρωστη πολιτική πόλωση, τον τοξικό, διαβρωτικό διχασμό που έχουν αυτοί εκεί.  

Το κείμενο θα το βρείτε στην Καθημερινή του Σαββάτο και θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί
 

ένα απόσπασμα:

 

"Τις ίδιες ημέρες που η Ελλάδα πάγωνε, πάγωνε και το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της χώρας που προσεδάφιζε το ρομποτάκι στον Άρη, της χώρας που μας χάρισε τον Πόλεμο των Άστρων και τον Πόλεμο του Βιετνάμ, της χώρας που έβγαλε έναν Αβραάμ Λίνκολν, της χώρας που κατέστρεψε μια Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Όλη η χώρα πέρασε τον χιονιά αυτόν σχετικά ανώδυνα. Όλη; Όχι όλη. Μια γιγάντια Πολιτεία στο νότο, ανένταχτη κι ανυπόταχτη, βαστούσε χώρια. Το Τέξας, βλέπετε, η μοναδική Πολιτεία των ΗΠΑ που στο παρελθόν υπήρξε ανεξάρτητο κράτος (για 10 χρόνια, το 19ο αιώνα, είχε αποσχιστεί από το Μεξικό), διατηρεί ένα ξεχωριστό δίκτυο ηλεκτροδότησης από τις υπόλοιπες ΗΠΑ, όχι τόσο για το ενδεχόμενο να αποσχιστούν ξανά (που πολλοί θα το ήθελαν), αλλά επειδή εκεί πέρα η πλειοψηφία παραδοσιακά είναι πολύ libertarians και ανένταχτοι, μισούν το κεντρικό κράτος της Ουάσινγκτον και θεωρούν σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο την ελευθερία τους να κάνουν ό,τι θέλουν.".

ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες


Πρώτο και σημαντικότερο: αν έχετε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης στο χώρο εργασίας σας και χρειάζεστε νομικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε, η ActionAid και το Women On Top έφτιαξαν μια υπηρεσία που προσφέρει δωρεάν νομική υποστήριξη σε όσες τη χρειάζονται. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα έχουμε τις εξής εμφανίσεις στις οθόνες σας:  

-> την Τρίτη, 23/2 στις 15:25 μιλάω σε μια εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σε πάνελ για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού -εγώ θα πω για τον τουρισμό υγείας και τρίτης ηλικίας, καθότι είχαμε κάνει σχετική έρευνα στη διαΝΕΟσις στο παρελθόν. Αμέσως μετά, στις 16:15, στην ίδια εκδήλωση, συντονίζω και ένα πάνελ (!) για το πώς ο πολιτισμός και οι δημιουργικοί κλάδοι μπορούν να φέρουν ανάπτυξη -μιλούν ο καθηγητής της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας, ο αρμόδιος υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης κι ο Νίκος Βέττας του ΙΟΒΕ. 

-> την Τετάρτη 24/2 στις 18:30 έχουμε το 11ο διαΝΕΟσις LIVE για το ασφαλιστικό σύστημα, με τον αρμόδιο υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου (παλιό συνεργάτη και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις) που έχει αναλάβει ακριβώς αυτή τη μεταρρύθμιση, την προ-προηγούμενη υπουργό εργασίας και βουλευτή Έφη Αχτσιόγλου και τους καθηγητές Πλάτωνα Τήνιο, Μιλτιάδη Νεκτάριο και Μάνο Ματσαγγάνη, όλοι ειδικοί επί του θέματος, που το ξέρουν απ' έξω κι ανακατωτά (φανταστείτε, ο Τήνιος ήταν στην επιτροπή Σπράου) και, κυρίως, ξέρουν να μιλάνε γι' αυτό με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο. Πράγμα σπάνιο, σε αυτό το επίπεδο, σας διαβεβαιώ. Κι αυτό το συντονίζω. 

-> την Πέμπτη 25/2 στις 15:00 μιλάω σε ένα πάνελ για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εν μέσω πανδημίας στο 3ο Athens Fashion Film Festival (!) και εδώ έχουμε την αρμόδια υφυπουργό (πολλοί αρμόδιοι υφυπουργοί αυτή την εβδομάδα) Μαρία Συρεγγέλα και άλλες εκλεκτές ομιλήτριες και όπως θα παρατηρήσετε σε αυτό το πάνελ συμβαίνει και κάτι ενδιαφέρον, που μάλιστα συμβαίνει για πρώτη φορά. Ή δεύτερη. Ανάλογα πώς το μετράει κανείς. 

Γραφτείτε για να τα παρακολουθήσετε όλα. Ή κανένα. Ό,τι θέλετε κάντε. 

:emoji μαϊντανός: 

on ice

και τώρα, τα λινξ


Ας ξεκινήσουμε με μια ιστορία. Ο γνωστός από τα X-Prize και το Singularity University Πίτερ Διαμαντής οργάνωσε ένα κλειστό συνέδριο στα τέλη Ιανουαρίου στην Καλιφόρνια για 30 συμμετέχοντες, με 9 ομιλητές και μια ομάδα 10 ατόμων που δούλευαν για τη διοργάνωση. Ακολούθησαν αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, κάνοντας 451 τεστ σε όλους τους συμμετέχοντες στις 4 ημέρες του συνεδρίου. Όλα βγήκαν αρνητικά. Οι συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκες μέσα στο συνέδριο (μόνο τα μέλη της εξωτερικής ομάδας που έτρεχε τα οπτικοακουστικά ήταν υποχρεωμένα να φοράνε) αλλά όλοι βγήκαν αρνητικοί οπότε όλα καλά. Το συνέδριο τελείωσε, όλοι έφυγαν για τα σπίτια τους. Και τότε άρχισαν τα συμπτώματα. Για να μη σας τα πολυλογώ, από τους 49 συμμετέχοντες, οι 21 -συμπεριλαμβανομένου του Διαμαντή- κόλλησαν Covid. Παρά τα αρνητικά τεστ, κάποιος είχε και τους κόλλησε όλους. Εκτός από τους οπτικοακουστικούς, βέβαια, που φορούσαν μάσκες -από αυτούς δεν κόλλησε κανένας. Ο ίδιος κάθισε και έγραψε όλα όσα συνέβησαν με λεπτομέρειες εδώ, πληροφορίες το δίχως άλλο χρήσιμες σε όσους διοργανώνουν συναντήσεις, γυρίσματα και άλλες συλλογικές δραστηριότητες με την ψευδαίσθηση ότι τα τεστ προσφέρουν κάποια εξασφάλιση (ειδικά καθώς το Β117 καλπάζει). Υπάρχει όμως και κάτι που δεν αναφέρει ο Πίτερ Διαμαντής στο κείμενό του. Το συνέδριό του ήταν παράνομο. Οι κανόνες στην Καλιφόρνια απαγόρευαν τις συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους την περίοδο που έγινε. 

Πανδημία και ψυχική υγεία στους νέους. Σοβαρό, μεγάλο θέμα. Γιατί έχει περάσει ένας χρόνος πια. Δεν είναι λίγο. Για πολλούς, δεν αντέχεται, πια. 

Στη Νέα Ζηλανδία θα προσφέρουν προϊόντα περιόδου δωρεάν στα σχολεία. Κάτι που πρέπει να γίνει σε όλα τα σχολεία όλου του κόσμου ή, έστω, σε όσα επιλέγουν να προσφέρουν δωρεάν στους μαθητές και τους καθηγητές χαρτί υγείας. 

Γιατί δεν μπορούνε οι εταιρείες να φτιάχνουν γρηγορότερα τα εμβόλια για Covid; Επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο. Τα εμβόλια δεν είναι σαν τανκς, να επέμβει η κυβέρνηση να παραγγείλει χίλια. 

Τραγουδιστές όπερας διδάσκουν ασθενείς με long Covid πώς να αναπνέουν καλύτερα

Μια ανάλυση του Μάρτιν Σκορσέζε για τον Φεντερίκο Φελίνι

Για την περίπτωση που δεν έχετε Netflix, το Netflix ανέβασε ολόκληρο το The Trial of the Chicago 7 δωρεάν στο YouTube για τις επόμενες δύο ημέρες. Γιατί; Επειδή εχτές ήταν η επέτειος από την ανακοίνωση της απόφασης στην ιστορική δίκη. Καλή ταινία, αξίζει να τη δείτε. 

Ο πρώτος ήρωας της εβδομάδας είναι ο δικηγόρος του Τραμπ που στο τέλος της δίκης του Τραμπ έκλεψε δυο σουβέρ με το σηματάκι της Γερουσίας on camera

Ο δεύτερος ήρωας της εβδομάδας είναι ο Γάλλος διεθνής μέσος Μπλεζ Ματουιντί, ο οποίος, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, πόσταρε το screenshot του Google search "matuidi femme" που είχε κάνει ψάχνοντας μια φωτογραφία της στο ίντερνετ.

Ο τρίτος ήρωας της εβδομάδας.
(συνοδεύεται από αυτό το πολύ ωραίο και έξυπνο βίντεο). 

Η απίστευτη, απίστευτη ιστορία του ποδοσφαιρικού αγώνα Βανουάτου - Μικρονησία 46-0. 

Ξέρετε πώς ξέρουμε ότι λεφτά για την αντιμετώπιση τεράστιων κρίσεων (μιας πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής) υπάρχουν; Από κάτι τέτοια. Η ανάπτυξη και η κατασκευή των πολεμικών αεροσκαφών F-35 υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ναι, "τρις". Για ένα αεροπλάνο που ακόμα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Για κάτι τέτοια πάντα βρίσκονται χρήματα. 

Πώς λειτουργούν τα mRNA εμβόλια: Star Wars edition

Δώσανε σε έναν αλγόριθμο που μαθαίνει να συμπληρώνει μισές φωτογραφίες με το άλλο τους μισό ένα πορτρέτο της AOC, και ο αλγόριθμος της έβαλε σώμα με μπικίνι. Βεβαίως, στις περιπτώσεις που έδιναν στον αλγόριθμο το πορτρέτο ενός άνδρα, ο αλγόριθμος του έβαζε από κάτω σώμα με κοστούμι. 

Τι άλλο θα ακούσουμε: ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia ισχυρίζεται ότι είναι χρήστης ηρωίνης χωρίς όμως να είναι εθισμένος, και πιστεύει ότι οι ναρκωτικές ουσίες μπορεί να είναι ευεργετικές για μια ισορροπημένη ζωή. 

Είμαι ντόπιος. Εσύ από πού είσαι;

Ο Νορβηγός πρέσβης έκανε σκι στη Φιλοθέη

Όλα τα Bitcoin του κόσμου μόλις ξεπέρασαν σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (σοβαρά τώρα) οπότε ας θυμηθούμε κάτι σοβαρό: το Bitcoin είναι μια ενεργειακή και περιβαλλοντική καταστροφή. Η ύπαρξή του καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την Αργεντινή. Μια ανάλυση με λόγια εδώ

Ο Μπιλ Γκέιτς έβγαλε καινούργιο βιβλίο για την κλιματική αλλαγή (το ακούω τώρα -θα σας πω) και εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα εκτενές απόσπασμα

Τέλος, να ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας που ποζάρει σαν μούμια σε ταξίδι του στο Κάιρο το 1896. Η δολοφονία του 18 χρόνια αργότερα θα πυροδοτούσε τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.  

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2021 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.