Copy
Deze e-mail ziet er beter uit je browser - klik
In deze nieuwsbrief

In het kort
> Herinnering: verstuur TLV-aanvraag voor 14 mei
> Nieuwe rol dyslexie poortwachter erbij
> Digitaal aanmelden middelbare school

Uit de centrale organisatie
1. We verlengen de TLV's vanuit het speciaal (basis)onderwijs dit jaar procedureel.
2. Thuisbegeleiding: we kunnen jouw hulp goed gebruiken!
3. Enquête: hoeveel kennis is er op jouw school over (hoog)begaafde leerlingen? 

Uit de stad
1. Taalschool de Vlugt - speciaal voor nieuwkomers.
2. De Roos en Narcis Querido worden samen inclusief: de Vindplaats.
3. Samenwerken in Amsterdam Noord - school, OKT en jongerenwerk.
Herinnering: verstuur TLV-aanvraag < 14 mei
We verzoeken je om je TLV-aanvraag met alle benodigde informatie en vóór 14 mei 2021 naar ons te versturen. Dan hebben we de mogelijkheid om binnen de wettelijk gestelde termijn van acht weken - dus vóór de zomervakantie - tot een besluit te komen. Zorg voor een complete aanvraag en stuur deze zo vroeg als mogelijk toe. Wil je het hele bericht lezen? Die stond in de SWV UPDATE van januari.  
Nieuwe rol dyslexie poortwachter erbij
Sinds 1 februari 2021 heeft de Poortwachter dyslexie ook een coachende rol. Wat dat betekent: we zijn telefonisch bereikbaar voor vragen, bieden hulp bij totstandkoming van een compleet dossier, bespreken het besluit en advies ook telefonisch én we halen de termijn van zes werkweken voor de beoordeling van een compleet dossier. Meer informatie? Aanmelden? Kijk daarvoor op onze website

 

Digitaal aanmelden middelbare school
Dit jaar kunnen leerlingen uit groep 8 zich bij een middelbare school aanmelden op een nieuwe, digitale manier. Zo wordt het aantal mensen dat door de scholen beweegt en daarmee ook het risico op besmetting met het coronavirus beperkt. Dat besloot de OSVO - de vereniging voor schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs. Alle formulieren en procedures vind je vanaf nu op elkadam.info.
We verlengen de TLV's vanuit het 

speciaal (basis)onderwijs


dit jaar procedureel

Ons voornemen was om dit schooljaar de aanvragen voor een TLV-verlenging op de nieuwe manier af te handelen: direct op de school. We kiezen dit jaar, waarin we nog steeds te maken hebben met Covid-19, toch voor een andere aanpak.

We verlengen de tijdelijke TLV’s geldig tot 1 augustus 2021 met één jaar
De afgelopen maanden waren de (meeste) scholen gesloten. We kunnen ons voorstellen dat het in die omstandigheden lastig is geweest om de ondersteuning/begeleiding van een leerling vorm te geven en zicht te krijgen op de huidige onderwijsbehoefte. Ook zal misschien de gebruikelijke gesprekkencyclus tussen ouders en school geen doorgang hebben kunnen vinden.
We hebben daarom besloten dat we alle eerder afgegeven tijdelijke TLV’s die geldig zijn tot 1 augustus 2021 procedureel verlengen met een jaar. Het (digitale) bezoek van de onderwijsadviseurs aan je school vervalt daarmee dit schooljaar.

Er zijn drie uitzonderingen
In drie gevallen hebben we tóch meer onderbouwing nodig. We verlengen de TLV niet procedureel:
  • als je voor een leerling een nieuwe TLV met een andere bekostigingscategorie aanvraagt.
  • als je een adviesvraag indient.
  • als ouders geen toestemming geven.
Deze informatie stuur je op
Als je de huidige TLV van de leerling (procedureel) wil verlengen, stuur je deze gegevens op:
  1. NAW-gegevens van de leerling. Je kunt hiervoor een uitdraai maken vanuit ParnasSys. Je mag ook gebruik maken van ons format.
  2. Toestemming van ouders (zie kader hieronder).
Als je voor een leerling een TLV met een andere bekostigingscategorie aanvraagt, als je een adviesvraag indient of als ouders geen toestemming geven, volg je de normale procedure.
 
Stuur de gegevens veilig naar ons toe zoals je gewend bent. Maak dus gebruik van de blauwe knop op onze website.
Toestemming van ouders
Je kunt uiteraard gebruik maken van ons toestemmingsformulier. Als je met een voorgenomen aanmelding nog geen toestemmingsformulier van de ouders hebt, dan volstaat wat ons betreft ook een e-mail van de ouders. Daar moet in staan:
> Dat zij het eens zijn met de aanvraag van een toelaatbaarheidsverklaring voor hun zoon of dochter
> Dat ze akkoord gaan met het versturen van de gegevens (noem welke gegevens je meestuurt) naar ons samenwerkingsverband.
Alle leerlingen die langer ziek zijn hebben recht op een vorm van  

thuisbegeleiding

We kunnen jouw hulp goed gebruiken!

De expertgroep voor kinderen met een medische- en/of motorische beperking heeft regelmatig te maken met leerlingen die door ziekte - langer dan zes weken - niet naar school kunnen. Zij zijn op dit moment bezig om de mogelijkheden te verkennen van het bieden van huisonderwijs aan deze leerlingen. 

Alle kinderen die langer ziek zijn hebben immers recht op een vorm van thuisbegeleiding. Door een deel van het onderwijs thuis te verzorgen, blijft er wat regelmaat in het leven van een ziek kind en verminder je het isolement waarin het kind terecht kan komen.
Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen op dit gebied. Welke oplossingen hebben jullie hiervoor bedacht en kunnen wij wellicht meenemen? Wat werkt en wat werkt niet? Waar lopen jullie tegenaan?
Alle reacties, good practice maar ook minder goede ervaringen, zijn welkom! Mail die naar Nathalie Braspenning, via n.braspenning@swvamsterdamdiemen.nl of via de oranje knop hieronder.

Ps. Wij zijn uiteraard bekend met de stichting huisonderwijs Amsterdam. Het gaat hier om de leerlingen die langer dan zes weken thuis zitten wegens ziekte.
DEEL JE ERVARING >>
Enquête: hoeveel kennis is er op jouw school over 
            hoogbegaafde leerlingen?

Waar ligt de behoefte? 

Tot en met juli 2023 ontvangt ons samenwerkingsverband een subsidie voor (hoog)begaafde leerlingen vanuit het ministerie van OCW.

Met deze subsidie zetten we onder anderen in op het delen en vergroten van kennis en expertise rondom (hoog)begaafde leerlingen.

We willen graag een beter beeld krijgen van waar de behoefte ligt vanuit scholen. Hoeveel kennis is al aanwezig over (hoog)begaafde leerlingen? En hoe kunnen we ondersteunen bij het versterken hiervan?

Het invullen van de enquête kost 5-10 minuten. De uitkomsten worden anoniem verwerkt.

DOE MEE MET DE ENQUÊTE >>
'We willen elk kind warm onthalen, met alles wat hij heeft meegemaakt.'

Speciaal voor


nieuwkomers-leerlingen

is er Taalklas De Vlugt

De Taalschool is een onderdeel van de Burgemeester de Vlugtschool, speciaal voor nieuwkomersleerlingen. Het bestaat uit vier groepen, waarvan één kleutergroep.

De ib’er Kiren Baig vertelt meer. Wat doen de leerlingen op de Taalschool? Hoe ging dat tijdens de lockdown? Met welke uitdagingen heeft zij als ib’er te maken? ‘Met de doelgroep nieuwkomers is ib’er zijn een hele nieuwe wereld.’
LEES VERDER >>
De Roos en Narcis Querido zijn samen

op weg naar inclusief

met IKC de Vindplaats

Vanaf augustus 2022 vormen OBS de Roos en de Narcis Querido samen het nieuwe De Vindplaats. Een Integraal Kindcentrum (IKC) voor kinderen van 0 tot 12 jaar, dat 50 weken per jaar van 07:00 tot 19:00 uur geopend is. Basisonderwijs, kinderopvang, voorschool, tussen- en buitenschoolse opvang onder een dak. Twee scholen worden één. Samen inclusief.

Gert Geertsma (directeur van De Roos) en Talisa Klaver (ib’er van Narcis Querido) vertellen over het traject naar dit nieuwe concept. Wat betekent ‘inclusief’ eigenlijk voor hen? ‘Je zou kunnen zeggen dat ieder kind bijzonder is. Dat is wat ons betreft juist normaal.’
LEES VERDER >>
De Oranje Nassau School en het OKT doen een

analyse in hun wijk

Wat kan beter samen?

De Oranje Nassau School in Amsterdam Noord werkt intensief samen met het Ouder- en Kindteam. Onlangs evalueerden zij in analysesessies hun samenwerking en die met de andere partners in de wijk.

Wat gaat al goed? Wat kan beter? En waarom eigenlijk die analysesessies? ‘Alle ketenpartners hebben de koppen bij elkaar gestoken om niet meer langs elkaar heen te werken, maar centraal in de wijk met elkaar te participeren.’ 
LEES VERDER >>
Amsterdamse onderwijsconferentie
            (hoog)begaafde leerlingen 
 

Op maandag 8 maart 2021 is de Amsterdamse onderwijsconferentie over verborgen (hoog)begaafdheid in het primair en voortgezet onderwijs. De conferentie wordt georganiseerd door de Amsterdamse Klas, de samenwerkingsverbanden voor primair en voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen en Het ABC.

Drie experts leiden de deelthema’s in met een filmpje en gaan vervolgens in gesprek met ervaringsdeskundigen, waaronder docenten/leerkrachten, leerlingen en ouders. Als deelnemer kun je zelf ook vragen stellen aan het panel via de chat.

De panelgesprekken vinden plaats in Pakhuis de Zwijger en worden live gestreamd naar de deelnemers. De conferentie start om 16.30 uur en is om 20.30 uur afgelopen.

De drie sessies:

  1. Verborgen (hoog)begaafdheid bij dubbel-bijzondere leerlingen 
  2. Verborgen (hoog)begaafdheid bij meisjes 
  3. Verborgen (hoog)begaafdheid bij leerlingen met een niet-westerse culturele achtergrond 
GEEF JE DIRECT OP! >>
Heb je nieuws voor in de volgende nieuwsbrief?

Ontstaat er op jouw school of binnen je bestuur een mooi nieuw initiatief? Is er een ontwikkeling waar je trots op bent? Wij horen dat graag! 
IK HEB EEN NIEUWTJE VOOR IN DE VOLGENDE NIEUWSBRIEF >>
Je ontvangt vier keer per jaar een algemene nieuwsbrief
In december, februari, april en juni.

Werk je op een school? We sturen je dan ook de SWV UPDATE, speciaal voor scholen. 
Die ontvang je een aantal keer per jaar, tussen de algemene nieuwsbrieven door.

In oktober ontvang je onze digitale SWV KRNT. Daarin blikken we terug naar het afgelopen schooljaar en kijken we vooruit naar de plannen voor het nieuwe jaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen 
rondom het passend onderwijs in Amsterdam en Diemen. 

 
SCHRIJF MIJ IN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Copyright © 2021 SWV PO Amsterdam Diemen, All rights reserved.
Redactie: Danielle Drenthen, communicatieadviseur SWV


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Je kunt je 
uitschrijven van de mailinglijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp