Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 6/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen osoitteesta www.lskl.fi/seuraameita.

Huom! Seuraavaa Postia kentältä ilmestyy 5.3.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Kansallisen lapsistrategian julkaisutilaisuus

Aika ja paikka: 23.2., klo 10.45–12.00, verkkototeutus
Hinta: maksuton

Tilaisuuden avaa kansallisen lapsistrategian parlamentaarisen komitean puheenjohtaja, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, ja lisäksi tilaisuudessa kuullaan puheenvuorot komitean jäseniltä, pääsihteeriltä ja lapsiasiavaltuutetulta. Striimi avautuu valtioneuvoston YouTube-kanavalla klo 10.30, ja tallenne julkaistaan myöhemmin lapsistrategian verkkosivuilla.


Leeds – lapsiystävällinen kaupunki, kuinka se tehtiin?

Aika ja paikka: 9.3., klo 13–15, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittautuminen päättyy 8.3.

Itlan seuraava Lapsuuden rakentajat hyvinvointijohtamisen työpaja järjestetään yhteistyössä Leedsin kaupungin kanssa. Leedsin tapa järjestää lasten ja perheiden tuki on innovatiivinen esimerkki lapsikeskeisesti järjestetyistä palveluista. Tilaisuuden alustajana ja keskusteluttajana toimii Leedsin kaupungin lasten palveluiden apulaisjohtaja Saleem Tariq.


Apua koko perheelle -webinaari

Aika ja paikka: 10.3., klo 10–11, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittautuminen päättyy 9.3.

A-klinikan webinaarissa kuullaan, miten uudenlaisella Previct-palvelulla voidaan helpottaa lastensuojelutyötä ja seurata etänä vanhemman vointia ja alkoholinkäyttöä. Previct tarjoaa asiakkaalle tukea ja kertoo ammattilaiselle, jos perheen tilanteeseen on syytä puuttua. Kokemuksia kertovat ammattilaiset niin Sodankylästä, Tampereelta kuin Turusta.


Sosiaalityön foorumit

Aika ja paikka: 4.3, 29.4. & 13.5., klo 12–16, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu tapahtumiin etukäteen

Vasson järjestämissä Sosiaalityön foorumeissa kohtaavat tutkittu tieto ja kokemustieto. Foorumien ideoinnissa hyödynnetään sosiaalisen raportoinnin ilmiöitä. Kevään aikana tapahtumissa käsitellään työhyvinvointia, lastensuojelun kehittämistä sekä rakenteellista sosiaalityötä.


Vaikuttavuusinvestoimisen osaamiskeskus katsoo tulevaisuuteen – Lapset SIB

Aika ja paikka: 11.3., klo 8.30–9.45, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu viimeistään 8.3.

Vaikuttavuusinvestoimisen osaamiskeskus katsoo tulevaisuuteen -webinaarisarjan ensimmäinen tilaisuus keskittyy Lastensuojelun Keskusliiton koordinoimaan Lapset SIB -hankkeeseen. Webinaari on tarkoitettu kaikille vaikuttavuusinvestoimisesta ja erityisesti vaikutusten hankinnasta sekä ennakoivan ja ehkäisevän toiminnan näkökulmasta kiinnostuneille.


X-ketjun Kohtaamisen foorumit

Aika ja paikka: 13.3 & 30.3., klo 16–19, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen

Pesäpuun X-ketju järjestää maaliskuussa Kohtaamisen foorumit sijaishuollossa kaltoinkohtelua kokeneille täysi-ikäisille henkilöille sekä heidän läheisilleen. Foorumeissa on mahdollisuus tavata vertaisia, jakaa kokemuksia, kehittää lastensuojelua ja saada lisätietoa muun muassa väkivallan vaikutuksista ja siitä selviytymisestä.


Pieni ääni, iso asia – verkoston etätapaaminen

Aika ja paikka: 25.3., klo 9.30–11.00, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu 22.3. mennessä

Pieni ääni, iso asia -verkosto tähtää sijaishuollossa asuvien lasten osallisuuden ja äänen vahvistumiseen yhteiskunnassa. Verkosto tarjoaa mahdollisuuden jakaa ajatuksia ja ideoita sekä tutustua lastensuojelun eri toimijoihin. Verkostossa on mukana lasten osallisuudesta kiinnostuneita sekä sen eteen työtä tekeviä ammattilaisia ja toimijoita järjestöistä ja kunnista. Pesäpuun järjestämän tapaamisen alustaa lapsiasiavaltuutetun toimistosta ylitarkastaja Katja Mettinen.


Sateenkaarinuoret, kohtaaminen ja väkivaltakokemukset -webinaari

Aika ja paikka: 31.3., klo 9.00–12.30, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen

THL:n Barnahus-hanke järjestää yhdessä Setan ja Suomen sateenkaaripoliisien kanssa webinaarin, jossa käsitellään sateenkaarinuorten kohtaamia haasteita ja väkivaltakokemuksia sekä heidän sensitiivistä kohtaamistaan. Webinaarissa kuullaan myös, miten seksuaalikasvatuksella voidaan estää seksuaaliväkivaltaa, ja annetaan työkaluja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.

Valtakunnallisten lastensuojelupäivien® alaseminaarihaku käynnissä!
Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® järjestetään tänä vuonna 5.–6.10. Jyväskylän Paviljongilla sekä webinaarina yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja Lapsiasiavaltuutetun toimiston kanssa. Valtakunnallisten lastensuojelupäivien® teemana on Uuden edessä – yhdenvertaisuus, yhteistyö ja mahdollisuus muutokseen koronan jälkeisenä aikana. Toivomme ehdotuksianne tämän teeman ympäriltä.

Voit ehdottaa paikan päällä pidettävää esitystä tai webinaaripuheenvuoroa. Alaseminaarihaku on käynnissä 5.–28.2. Kaikkiin ehdotuksen lähettäneisiin ollaan yhteydessä maalis–huhtikuun aikana.
Valtakunnalliset lastensuojelupäivät®

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Valtioneuvoston kanslia on asettanut työryhmän selvittämään lapsibudjetointia

YK:n lapsen oikeuksien komitean mukaan lasten oikeudet tulisi ottaa huomioon talousarvioprosessien kaikissa vaiheissa. Lapsibudjetointi on kuitenkin Suomessa ollut toistaiseksi erittäin vähäistä. Kansallisen lapsistrategian yhteyteen perustetun työryhmän tehtävänä on valmistella konkreettinen esitys siitä, miten lapsibudjetointiosio otetaan käyttöön valtion talousarvioprosessissa. Lue myös lapsiasiavaltuutetun lausunto lapsibudjetointia selvittävälle valtiovarainministeriön työryhmälle.


Etelä-Suomen AVI on määrännyt Lastenkoti Aurinkoisen keskeyttämään toiminnan 1.3. alkaen

AVI on havainnut Lastenkoti Aurinkoisen toiminnassa useita vakavia puutteita. Laitoksessa ei muun muassa ole ollut riittävästi lastensuojelulain mukaista henkilökuntaa, eikä henkilöstön koulutustaso ole ollut riittävä. Myös lastensuojelulain mukaisten rajoitustoimenpiteiden käyttämisessä sekä kasvatuskäytännöissä on ollut puutteita. Toimintayksikössä ei ole tällä hetkellä lapsia.


Ehdotus maksuttomasta poliisin virka-avusta

Sisäministeriö on valmistellut ehdotuksen poliisin maksuasetuksen muuttamiseksi. Ehdotuksen lähtökohtana on, että lastensuojelulle ja sosiaali- ja kriisipäivystykselle annettava poliisin virka-apu olisi jatkossa maksutonta. Tarkoituksena on turvata se, että erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, kuten lapset, saavat akuutissa tilanteessa tarvitsemansa tuen.


Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisuja

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on antanut ratkaisuja useammassa lastensuojeluun liittyvässä asiassa. Kanteluissa oli kyse lastensuojeluilmoituksen tietojen luovuttamisesta sivulliselle henkilölle, sijoitetun lapsen itsenäistymisvarojen käytöstä sekä lääkekaapin valvonnasta lastensuojelulaitoksessa. Jälkihuoltoon liittyvissä kanteluissa oli kyse sosiaaliviranomaisen menettelystä jälkihuollon järjestämisessä sekä kiireellisen asumisen ja tuen järjestämisestä jälkihuoltona raskaana olevalle nuorelle.


Nuorten parlamentti järjestää ministerikyselytunteja verkossa

​Nuorten parlamentti -toiminta jatkuu keväällä ministerikyselytuntien sarjalla. Kyselytunnit ovat osa Nuorten parlamentin täysistunnon välivuoden ohjelmaa, johon voivat osallistua peruskoulun yläkoulujen Nuorten parlamentti -kerhot, koululuokat, valinnaiskurssit ja muut ryhmät. Verkkokeskustelujen tavoitteena on mahdollistaa nuorten osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun poliittisten päättäjien kanssa. Nuorilla on tilaisuus kysyä ministereiltä ajankohtaisista teemoista, ja ministereillä puolestaan mahdollisuus saada tietoa nuorten huolenaiheista. Verkossa tapahtuvat keskustelut toteuttavat demokratiakasvatusta ja antavat nuorille eväitä yhteiskunnallisten aiheiden omakohtaiseen pohdintaan. Kyselytunneille ilmoittaudutaan ennakkoon 6.4. mennessä.


Hallituksen esitys perhevapaauudistuksesta

Hallituksen esityksen luonnos perhevapaauudistuksesta on valmistunut ja julkaistu. Siitä pyydetään lausuntopalautetta 19.2.–2.4. välisenä aikana. Uudistuksella tavoitellaan perhevapaiden tasaisempaa jakoa, mikä ennen kaikkea tarkoittaisi, että isät käyttäisivät oikeuttaan perhevapaisiin nykyistä enemmän. Uusi perhevapaamalli kohtelee jokaista lasta yhdenvertaisesti perhemuodosta riippumatta, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. Lue myös Kelan tutkimusblogista, miten ehdotettujen muutosten arvioidaan vaikuttavan vanhempainpäivärahan käyttöön ja kuluihin tai työllisyyteen.

Sateenkaariperheet toteaa tiedotteessaan, että perheiden monimuotoisuuden huomioiminen on osittain toteutunut, mutta katsoo hallituksen tehneen virheen jättäessään monimuotoisten perheiden järjestöt pois uudistusta valmistelevan työryhmän kokoonpanosta. Myös Monimuotoiset perheet -verkosto katsoo, että esitelty uudistus ei korjaa kaikkien erilaisten perhetilanteiden haasteita ja joidenkin perheiden tilanne jopa heikkenee nykyisestä. Uudistuksessa kaksosperheen yhtäaikaisesti pidettävien päivien määrää esitetään vähennettäväksi, mikä tulee korjata lausuntokierroksella, todetaan Suomen Monikkoperheiden tiedotteessa.

Lapset kysyivät ja puoluejohtajat vastasivat – Lasten kuntavaalipaneeli katsottavissa verkossa
Kuinka kiusaamiseen voitaisiin puuttua? Miten vammaisten lasten harrastustoiminta turvataan? Mitä aiotte tehdä, että kaikki lapset nähdään samanarvoisina? Esimerkiksi näihin kysymyksiin puoluejohtajat pääsivät vastaamaan keskiviikkona järjestetyssä Lasten vaalipaneelissa.

HS Lasten uutisten kanssa järjestetty vaalitentti on osa Lastensuojelun Keskusliiton koordinoimaa Anna ääni lapselle -kampanjaa, jonka taustalla on yhteensä 40 lapsi- ja perhejärjestöä. Lue myös Anna ääni lapselle -blogisarjan kirjoitus nuorista kunnan asukkaina ja kuntapalveluiden käyttäjinä.
Katso, mitä puoluejohtajat vastasivat?

JULKAISUT

Lasten oikeuksien toteutuminen sijaishuollossa

Kansallisen lapsistrategian valmistelun ja toimeenpanon tukemiseksi selvitettiin lasten oikeuksien toteutumista ja niiden valvontaa lastensuojelussa. Selvityksen kohteena olivat vuosien 2018–2020 aikana lasten tekemiin kanteluihin eduskunnan oikeusasiamiehen antamat ratkaisut. Selvitys osoittaa osaltaan, miten lapset ovat ymmärtäneet omat oikeutensa lastensuojelutyöskentelyn aikana ja miten lapset ovat käyttäneet oikeuttaan kannella esimerkiksi sijaishuollon toteuttamisesta sekä siinä mahdollisesti kokemistaan puutteista tai laiminlyönneistä. Selvityksen avulla saatiin tietoa siitä, minkälaisia muun muassa sijaishuollon aikaisia oikeudenloukkauksia lasten tekemät kantelut koskivat.


Eurochild selvitti lasten osallisuuden toteutumista

Eurochild on tänään julkaissut mittavan yhteisselvityksen lasten osallistumisesta hallitusten päätöksentekoon kansainvälisellä sekä kansallisella tasolla 27 Euroopan maassa vuosina 2012–2020. Taustahaastatteluja tehtiin kymmenessä Euroopan maassa, joista Suomi oli yksi. 

Vaikka osallisuuden toteutumisessa on tapahtunut monissa maissa suuria edistysaskeleita, lapsia ei edelleenkään huomioida itsestään selvänä osana päätöksenteon prosesseissa. Lapsilla ei ole useinkaan riittävästi tietoa itseään ja omaa toimintaympäristöään koskevista asioista tai vaikuttamismahdollisuuksista. Selvityksessä nostetaan esille muutamia hyviä lasten osallisuutta lisääviä käytäntöjä ja tempauksia myös Suomesta. Lue lisää Lastensuojelun Keskusliiton tiedotteesta.


Perhetaustan yhteys osaamiseroihin on voimistunut

Apulaisprofessori Venla Berneliuksen selvityksestä ilmenee, että sosioekonomisen taustan merkitys on korostunut 2000-luvulla osaamisen ja oppimisen taustatekijänä. Selvityksen mukaan koulutuksellinen epätasa-arvo tihentyy erityisesti kaupunkiseutujen naapurustoissa, joissa on paljon köyhyyttä tai sosiaalisia ongelmia. Alueelliset erot näkyvät sekä henkilökunnan kasvavana työkuormana että lasten korostuneena tuen tarpeena ja heikompina kouluvalmiuksina. Jos kehitys säilyy nykyisen kaltaisena, riskinä on peruskoulun eriarvoistuminen tavalla, jossa lasten perhetaustan vaikutus tulevaisuuden mahdollisuuksiin voimistuu entisestään. Lue myös opetusministeri Jussi Saramon kolumni selvityksestä sekä Ylen uutinen, jossa tarkastellaan muun muassa sukupuolen, taustan tai tulojen vaikutuksia koulutusmahdollisuuksiin.


Sosioekonominen tausta lisää syöpään sairastuneen lapsen menehtymisriskiä

Sylva-säätiö julkaisemasta Seitsemän lasta sadasta -raportista käy ilmi, että vaikka kaikki potilaat saavat taustoista riippumatta samaa lääketieteellisestä hoitoa, parantavat vanhempien suuremmat tulot lapsen syövästä selviytymisen todennäköisyyttä noin 30 %. Raportti tarjoaa eri asiantuntijoiden näkökulmia, joiden avulla voidaan alkaa etsiä selitystä lasten syöpäkuolleisuuden eriarvoisuudelle. Eriarvoisuustutkijoiden mukaan todennäköisin selitys löytyy perheiden olosuhteista ja niitä ympäröivistä rakenteista. Lue myös Ylen uutinen aiheesta.


Joka kymmenes nuori pahoinpitelyn kohteena

Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tuoreen raportin mukaan nuorten tekemät rikokset ovat vakiintuneet ennätyksellisen matalalle tasolle. Jopa 70 % nuorista ei ollut tehnyt yhtään tarkastelluista rikosteoista kuluneen vuoden aikana, kun vuonna 1995 vastaava osuus oli 39 %. Nuorisorikollisuuskyselyssä nuorten yleisimpiä viime vuoden aikana tehtyjä kiellettyjä tai lainvastaisia tekoja olivat alkoholin humalajuominen, luvaton verkkolataaminen ja luvaton poissaolo koulusta. Nuorista 4 % oli syyllistynyt pahoinpitelyyn. Pahoinpitelyn kohteeksi joutui 10 % nuorista. Myös viharikoksia koskevat uhrikokemukset ovat lisääntyneet viime vuoden aikana.


Pitkillä perhevapailla olevien vanhempien työelämään siirtymisen tukea tulee vahvistaa

Perhevapaalla olevien urasuunnittelun tukeminen ei ole nykyisin minkään toimijan vastuulla. STM:n, TEM:n ja OKM:n yhteisessä hankkeessa tunnistettiin nykyisen palvelujärjestelmän haasteita sekä keinoja, joilla perhevapailla olevien työelämäpalveluita voitaisiin kehittää. Hanke pyrki luomaan pysyviä uusia käytänteitä siihen, miten vanhempia voitaisiin tukea joustavasti siirtymässä perhevapaalta työelämään sekä ehkäistä urasuunnitteluun liittyvän tiedon tai tuen puutteesta johtuvaa perhevapaan pitkittymistä. Hankkeen loppuraportissa annetuissa jatkosuosituksissa kiinnitetään huomiota muun muassa tuen joustavuuden vahvistamiseen sekä perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten tietouden lisäämiseen.


Ulkomaalaislain muutosten yhteisvaikutukset

Valtioneuvoston teettämässä tutkimuksessa selvitettiin, millaisia yhteisvaikutuksia ulkomaalaislakiin vuosina 2015–2019 tehdyillä muutoksilla on ollut kansainvälistä suojelua hakeneiden ja saaneiden asemaan sekä lapsen edun toteutumiseen. Tutkimuksen taustalla oli hallitusohjelman kirjaus siitä, että ulkomaalaislain muutosten ja soveltamiskäytäntöjen yhteisvaikutukset oikeusturvaan selvitetään. Tavoitteena oli saada kokonaiskuva tilanteesta ja tuottaa toimenpidesuosituksia. Raportin mukaan esimerkiksi lapsierityiset parannukset eivät ole täysin ehkäisseet yleisten muutosten kielteisiä vaikutuksia lapsiin, ja lapsivaikutusten arviointi on ollut puutteellista. Lue myös tutkijaryhmän tiedote sekä policy brief kansainvälistä suojelua hakeneiden tilanteen heikentymisestä.

Asiantuntijat ja viranomaiset kommentoivat Koskelan tapausta

Helsingin Koskelassa nuoren kuolemaan johtaneiden tapahtumien käsittely alkoi käräjäoikeudessa keskiviikkona 17.2. Yle haastatteli erikoislähetyksessä asiantuntijoita ja viranomaisia tapaukseen liittyen. Lähetyksessä kuultiin muun muassa Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikosken sekä Lastensuojelun Keskusliiton vaikuttamisen ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Miia Pitkäsen kommentteja aiheesta. Saman päivän A-studiossa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen pohti, miten lasten ja nuorten pahoinvointiin voitaisiin puuttua paremmin. Kuuntele myös Itlan podcast nuorten väkivallasta ja sen syistä.

AJANKOHTAISTA

Hyvää sijaishuollon juhlapäivää!

Care Day on kansainvälinen sijaishuollon juhlapäivä, jota vietetään sijaishuollossa asuvien tai asuneiden lasten ja nuorten sekä heistä välittävien henkilöiden kunniaksi. Juhlapäivän avulla halutaan osoittaa sijaishuollossa oleville lapsille ja nuorille, että he ovat arvokkaita ja rakastettuja. Seuraa sekä kotimaan että muiden maiden juhlintaa instagramissa ja facebookissa aihetunnisteilla #sijaishuollonjuhlapäivä #CareDay21. Lue myös Lastensuojelun Keskusliiton asiantuntijoiden blogi, jossa he muistelevat sijaishuollon onnistumisia työhistorioidensa varrelta.

Osana juhlintaa Pesäpuun X-ketju-hanke haluaa muistaa turvallisen sijaishuollon puolesta työskenteleviä ja sijaishuollossa kaltoinkohdelluiksi tulleiden henkilöiden auttajia. Tunnustus nostaa esille henkilöitä ja tahoja, jotka ovat ansiokkaasti ja tarmokkaasti edistäneet sijaishuoltotyötä. Tunnustus annetaan Visa Koiso-Kanttilalle ja Huostassa-dokumenttisarjan työryhmälle, kokemusasiantuntija Severi Novalalle sekä Menneisyysselvitys-tutkijaryhmälle.


Nuorten kahtiajakautunut tilanne näyttää pahentuvan koronan myötä

Koronavuoden vaikutus näkyi kaikkein heikoimmassa asemassa oleville nuorille suunnatussa Vamos-toiminnassa selkeästi. Vuonna 2020 siirtymät työ- ja koulutuspoluille vaikeutuivat, ja esimerkiksi nuorten työttömyys lisääntyi voimakkaasti, kertoo Vamoksen johtaja Terhi Laine. Tilanne eroaa lähimenneisyyden talouskriiseistä siinä, että koronakriisin alkaessa nuoret olivat valmiiksi jo hyvin polarisoitunut ryhmä. Osalla nuorista meni hyvin ja pienellä osalla erittäin huonosti.


Lasten määrä turvakodeissa laski viime vuonna

Turvakotien asiakasmäärässä näkyi pientä laskua ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun turvakotien järjestämisvastuu siirtyi THL:lle vuonna 2015. Ennakkotietojen perusteella aikuisten asiakkaiden määrä turvakodeissa kasvoi hieman viime vuonna, mutta lasten määrä sen sijaan laski. On erittäin haitallista, jos väkivaltaisissa olosuhteissa asuvat lapsiperheet eivät ole voineet hakeutua turvakotiin esimerkiksi koronaepidemian takia, sanoo THL:n turvakotipalvelujen kehittämispäällikkö Joonas Peltonen. Turvakotiverkostoa on laajennettu vuosittain sen jälkeen, kun vuonna 2015 astui voimaan turvakoteja säätelevä turvakotilaki. Samalla niiden asiakasmäärä on kasvanut noin 75 %. 


Korona-aikana lisääntynyt nuorten yksinäisyys riskitekijä nettiriippuvuudelle

Helsingin yliopiston vetämässä tutkimuksessa selvitettiin nuorten haitallista netinkäyttöä. Netin pakonomaisen käytön riski on kasvanut korona-aikana. Nuorten yksinäisyys on lisääntynyt, ja samalla netissä vietetään yhä pidempiä aikoja. Nettiriippuvuus voi edelleen lisätä pahoinvointia, kuten masennusta. Tutkimuksen mukaan riski siihen, että nuori ajautuu haitalliseen netinkäyttöön, oli korkeimmillaan 16-vuotiaana, ja ongelmallinen käyttö oli yleisempää pojilla.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa sekä chatissa koronavuoden vaikutukset näkyivät mielenterveyshaasteiden ja yksinäisyyden lisääntymisenä. Myös nuorille suunnatun Sekasin-chatin keskusteluissa kuului viime vuonna nuorten paha olo.


Suomi sai kiitosta kotiutuksista Syyrian leireiltä, mutta silti mukana "häpeälistalla"

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat huolissaan Koillis-Syyriassa sijaitsevien Al Holin ja Rojin leirien heikkenevästä humanitaarisesta tilanteesta sekä turvallisuustilanteesta. Leireillä pidetään yli 64 000:ta ihmistä, pääasiassa naisia ja lapsia. 57 maalla on leireillä kansalaisiaan, ja heidät pitäisi kotiuttaa viipymättä, asiantuntijat sanoivat maanantaina julkaistussa lausunnossaan. Listalla on paljon Euroopan maita, muun muassa Itävalta, Belgia, Tanska, Suomi, Ranska, Norja, Ruotsi ja Iso-Britannia sekä myös Yhdysvallat. Suomi kotiuttanut osan kansalaisistaan, mutta leirillä on yhä viisi suomalaista aikuista ja viitisentoista lasta.


Miten ja miksi kertoa lapselle vanhemman vankeudesta?

Kriminaalihuollon tukisäätiön Ehjä perhe -toiminta on julkaissut videon, joka auttaa vanhempia ja ammattilaisia käsittelemään ja sanoittamaan vanhemman vankeutta lapselle. Videolla pohditaan esimerkiksi sitä, miksi vanhemman vankeudesta on tärkeä kertoa lapselle, mitä pelkoja vanhemmilla voi kertomiseen liittyä ja miten eri-ikäisille lapsille voi asiasta kertoa.


Nuorten tyytyväisyydessä elämään on tapahtunut Nuorisobarometrin mittaushistorian voimakkain lasku

Nuorisotutkimusseuran Poikkeusolot - nuorten arki koronan keskellä -kirjoitussarja raportoi nuorten hyvinvointia korona-aikana tarkastelevan tutkimushankkeen tulokset. Sarjan kuudennessa osassa selvitetään nuorten yleistä elämään tyytyväisyyttä, eli nuorten kokemusta omasta hyvinvoinnistaan. Artikkelissa Nuorten tyytyväisyys elämään korona-ajan ensimmäisen puolen vuoden aikana Nuorisotutkimusverkoston tutkijat Jenni Lahtinen ja Sami Myllyniemi peilaavat tutkimushankkeen aineistoja alkuvuonna 2020 eli juuri ennen pandemian Suomeen rantautumista kerätyn Nuorisobarometrin aineistoon.

AVOIMET TYÖPAIKAT

Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus hakee määräaikaista suunnittelijaa

Suunnittelijan tehtävänä on osallistua ISOn strategian mukaiseen sosiaalialan uudistamiseen toiminta-alueella: Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Ajankohtaisten kehittämishankkeiden ja -verkostojen suunnittelu, kehittämistoiminnan toteutuksen koordinointi ja tuki sekä monikanavainen viestintä kuuluvat työnkuvaan. Työn sijoituspaikkana on ISOn toimipiste Kuopiossa. Sähköpostitse lähetettävien hakemusten tulee olla perillä 23.2. klo 16 mennessä.


Asiantuntijan sijaisuus vanhemmuustoiminnoissa

Väestöliitto hakee määräaikaista asiantuntijaa pienten lasten vanhemmille suunnattuun toimintaan. Asiantuntijan tärkein tehtävä on vuorovaikutus vanhempien kanssa chateissa Hyvä kysymys -alustalla sekä päivystävässä Parisuhdepuhelimessa. Katso hakuilmoituksesta tarkemmat tiedot ja hae paikkaa viimeistään 28.2.


Lastensuojelun kehittämisasiantuntijan sijaisuus

LUMO-tiimiin haetaan kehittämisasiantuntijaa perhevapaan sijaisuuteen. LUMO-hanke on Itä- ja Keski-Suomen yhteinen ponnistus monialaisen ja systeemisen työskentelyn eteenpäin viemiseksi lastensuojelussa ja sen verkostoissa. Hanketyöntekijän työnantaja on Kuopion kaupunki, mutta työ kohdistuu Pohjois-Savon maakuntaan ja koko hankealueelle. Hae paikkaa 1.3. klo 12 mennessä.


Tukiperhetoiminnan/perhehoidon ohjaajaksi Ouluun

SOS-Lapsikylä rekrytoi Oulun toimialueelle ohjaajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Tehtävän pääpaino on tukiperhetoiminnassa, mutta valittavalla henkilöllä tulee olla valmius toimia myös perhehoidon ohjaajan sekä jälkihuollon kehittämisen tehtävissä. Jätä hakemus 3.3. mennessä.