Copy

 

Linders Superlista - Prydnadsgräs

Linders Superlista är en lång vinterlista du kan beställa ifrån
till och med 7 mars 2021.
Så vi är nu inne på sista beställningsveckan!!!
Och sen hämtar du växterna i maj på Linders Plantskola.
Mer info i listan!
Senaste versionen (2021-03-03) ligger nu ute på hemsidan www.lindersplantskola.se

I detta nyhetsbrev vill jag tipsa om bra prydnadsgräs från Linders Superlista 2020-2021:
Gräs är verkligen en framgångssaga i växtvärlden. Växer över hela jordklotet och finns i otaliga skepnader. Så många är "garden worthy" / "trädgårdsvärdiga" och tillför mycket till en plantering. Efter några nyhetsbrev om prärieperenner känns det naturligt att komplettera upp med prydnadsgräs som ofta kan utgöra stommen och huvudparten av innehållet i en sådan plantering. Mjukar upp, väver ihop, tillför grönska och sen även höga vintervärden.
Försommarens friska grönska. Här Carex muskingumensis, palmstarr.
Höstanemon och stormhatt framför, jag tror, miskantusgräs. Färgstarka perenner vinner på att ha mjukt böljande gräs som bakgrund och förgrund. På försommaren friskt grön känsla på tillväxande gräs. Och under sensommaren alltmer av mjuka gräsvippor och en tilltagande halmgul grässtråfärg som varar långt in på hösten ihop med astrar m.m.

Deschampsia cespitosa, tuvtåtel

Det här är ett rikigt fluffigt moln i halmgult. Mycket användbart för att mjuka till stora planteringar och binda ihop det hela. Tuvtåteln vaknar tidigt om våren och bygger upp friskt gröna, stora tuvor av smala strån. Tidigt kommer sen blomstänglarna som skapar det stora fluffet och snabbt går över i en halmgul högsommarfärg som estetiskt passar så bra till många "prärieperenner". Rena arten funkar bra men finns också några sorter att välja på i Superlistan. Tänk på att den lätt frösår sig rikligt vilket är både en för- och nackdel. Inhemskt gräs.
Här tuvtåtel hos Oudolfs i Hummelo. I framkant syns också gräset Sporobolus heterolepis och i förgrunden t.v. Molinia caerulea.
Ovan t.v. ihop med perovskia och t.h. vid vårt sommarfikabord där en tuva har landat och tjänar som fotpall och att gosa med i väntan på vår Golden Retriever.
Från listan:
Deschampsia cespitosa
Deschampsia cespitosa 'Bronzeschleier'
Deschampsia cespitosa 'Goldgehänge'
Deschampsia cespitosa 'Goldschleier'
Deschampsia cespitosa 'Goldtau'
Deschampsia cespitosa 'Northern Lights'
Deschampsia cespitosa 'Palava'
Deschampsia cespitosa 'Pixie Fountain'
Deschampsia cespitosa 'Schottland'
Deschampsia cespitosa 'Tardiflora'
Deschampsia cespitosa 'Tauträger'
Deschampsia cespitosa 'Waldschratt'

Tips! Om du går in i excel-listan finns länkar till Googles bildsök för alla växter!

Leymus arenarius, strandråg

Har du en sanddyna hemma? Jag har en grushög. Där har jag släppt loss strandråg. Det måste höjas ett varningens finger för den livsvilja och spridningsbenägenhet via utlöpare som strandråget besitter. Men den är så fin med blågröna långa styva strån. Sorten 'Blue Dune' är särkilt blå och finns på Linders Superlista och på bilderna nedan.
Ovan t.v. ihop med vår älskade Malus coronaria 'Charlottae' och t.h. växer då Leymus arenarius 'Blue Dune' ihop med blodtopp, perovskia och läkerudbeckia.

Sesleria spp., älväxingar

Detta är en grupp coola arter med tuvbildning. Dom är genomgående rätt låga och kompakta och perfekta att ha i massplantering till större ytor.  I mellanrummen som bildas mellan tuvorna plantera diverse kul perenner.
Här Sesleria autumnalis, höstälväxing. En bra art med lång friskgrön säsong.
Från Linders Superlista:
Sesleria autumnalis
Sesleria caerulea
Sesleria glauca
Sesleria heufleriana
Sesleria nitida
Sesleria sadleriana

Miscanthus, miskantusgräs

Jag gillar verkligen dessa stora frodiga gräs. Dom växer fram lite sent om våren men sen kommer dom starkt och blir stora och dominerande med oftast breda glad och sen stora vippor som ofta är rödaktiga i färgen. Många, många sorter att välja på.
De flagglika blomställningarna övergår vintertid till vackra fröställningar. Rimfrost eller solsken kan göra dom smått magiska. Här den för sina vippor mycket uppskattade sorten 'Silberfeder'.
Många sorter av miskantus-gräs får röda stråk i bladen, höstfärg och ibland gyllene vinterlook. Men var inte för sen med vårstädningen eftersom de stora bladen annars tenderar att blåsa omkring. 
Frodighet är nått man associerar med miskantus-gräs. Här 'Silberfeder' igen. Tack Alnarpsparken för bra grässortiment! Här deras insta!
Sorten 'Gracillimus' avviker från de flesta sorter med sina riktigt smala blad. Gillar den skarpt! Verbena bonariensis, jätteverbena t.v.
Och på Linders Superlista hittar du.....:
ja, detta är ytterligare ett sånt där släkte där sortnamnen liksom aldrig tar slut. Så gå in och kolla på excel-listan istället.

Molinia, tåtlar

Dom två starkaste korten Molinia kan bidra med är dess ypperligt fina, lysande halmgula strån och den fantastiska genomskinliga skärm som dom stora sorterna levererar. Man kan dela in blåtåtel Molinia caerulea i dom lågvuxna (M. caerulea cvs.) och dom hörvuxna (M. caerulea ssp. arundinacea cvs.). Dom låga håller ihop bättre i tuvor in på vintern, särskilt 'Dauerstrahl'. Dom stora ramlar ihop på senhösten men är obeskrivligt vackra i sina gardinlika höga strån som ibland blir över 2 m.
Tilll vänster Molinia caerulea 'Moorhexe' och till höger 'Edith Dudszus' 2019-12-31.
Och på Linders Superlista hittar du.....:
ja, listan är lång igen så gå in och kolla på excel-listan istället.

Spartina pectinata, marskgräs

Om föregående hade raka, strikta strån så har vi som kontrast här en riktig lurvpelle, slashas eller trasselmaja. Om det lät negativt så menade jag det inte, utan jag uppskattar detta gräs just för dess avslappnade attityd. Långa mjuka blad som i stora bågar vispar runt i vinden och soppar omgivningen med bladspetsarna. Ett favoritgräs! Men här får jag åter höja varningsfingret och föreslå rotspärr eftersom detta gräs krigar sig fram i jordytan med utlöpare. Kan stå riktigt blött om man har en sån plats men funkar också i normal trädgårdsjord om man undviker det torraste. Normalt säljs den som vitbrokig men jag föredrar rena gröna arten som finns på Linders Superlista! 

Panicum virgatum cvs., jungfruhirs

Det här är en gräsart jag fallit pladask för. Så fin med blåaktiga rätt breda blad och en fin rödaktig blomställning. Många av sorterna har också röda stråk i bladen. Lätt att effektfullt kombinera med många perenner.
Kolla upp dessa! Många sorter att välja på nedan. Och vilka fantastiska namn. Mycket vilda västern associationer, med indianer och cowboysare m.m.
Sol och ljusälskande.
Panicum virgatum 'Northwind'. En sort jag gillar skarpt. Strikt upprätta blågröna strån.
Från Linders Superlista:
Panicum amarum 'Dewey Blue'
Panicum virgatum 'Cardinal'
Panicum virgatum 'Cloud Nine'
Panicum virgatum 'Dallas Blues'
Panicum virgatum 'Emerald Chief'
Panicum virgatum 'Hanse Herms'
Panicum virgatum 'Heavy Metal'
Panicum virgatum 'Heiliger Hain'
Panicum virgatum 'Hot Rod'
Panicum virgatum 'Hänse Herms'
Panicum virgatum 'JS Blue Darkness'
Panicum virgatum 'Kulsenmoor'
Panicum virgatum 'Kupferhirse'
Panicum virgatum 'Kurt Bluemel'
Panicum virgatum 'Northwind'
Panicum virgatum 'Prairie Sky'
Panicum virgatum Purple Breeze
Panicum virgatum 'Rehbraun'
Panicum virgatum 'Rotstrahlbusch'
Panicum virgatum 'Sangria'
Panicum virgatum 'Shenandoah'
Panicum virgatum 'Squaw'
Panicum virgatum 'Strictum'
Panicum virgatum 'Stäfa'
Panicum virgatum 'Thundercloud'
Panicum virgatum 'Warrior'

Luzula sylvatica, storfryle

Många gräs är rätt ljusälskande men det finns några skuggtåliga. Nämner några såna här också. Först ut storfryle som man kan skapa en fin lurvig matta av i ett woodland. Dessutom vintergrön!
Syrran Luzula nivea, silverfryle också en höjdare som funkar i skugga och blommar med vita !!! vippor.
Vem vill inte vandra fram på en liten stig mellan Luzula sylvatica?

Carex, starrar

Man kan liksom inte prata gräs och försöka smyga förbi släktet Carex. Så rikt på arter och sorter. Kolla listan!
Men vill tipsa om en skuggart som är på bild nedan: Carex plantaginea, kämpestarr. Den står gärna fuktigt och ger mysiga små tuvor och sprider sig med utlöpare med tiden. En liknande art, både utseendemässigt och ståndortsmässigt är C. siderosticta, kinesiskt kämpestarr. Den är också jättetrevlig.

Hakonechloa macra, hakonegräs

Och som avslutning det kanske vackrast gräset på hela jordklotet: Hakonegräset !
Så häftig med en cool, bred och avslappnad stil.
Detta och mycket mer finns på Linders Superlista 2020-2021.
Välkommen med din beställning fram till 7 mars.
Tipsa gärna andra du känner om detta nyhetsbrev om du tror dom skulle uppskatta det. Vidarebefodra mailet till dom och säg att man kan anmäla sig till nyhetsbrevet på www.lindersplantskola.se
Tack!
/ Peter Linder
Facebook
Peter Linder - Fotodendron
www.lindersplantskola.se
Copyright © 2021 Linders Plantskola, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp