Copy
8c83a267-54a4-4d3a-8a10-38ca398e3db7.gif

      Huis voor democratie en rechtsstaat      

online versie   
 
 
 

Educatienieuwsbrief

februari 2021
 
 
 
 
         

YoungVoice

YoungVoice, dé stemhulp voor jongeren, staat nu online! Bij elke stelling hoort een filmpje met uitleg over de stelling en enkele voor- en tegenargumenten. Deze filmpjes worden gepresenteerd door YouTuber Bonnie Nottroth (Bij Bonnie) en acteur Jefferson Yaw Frempong-Manson (SpangaS: De Campus). Je kunt vervolgens de stelling naar links (oneens) of rechts (eens) swipen. Een handige tool voor de vele jongeren die stemrecht hebben maar niet weten met welke partij ze veel overeenkomsten hebben qua standpunten.

Probeer hem uit, en wijs je leerlingen/studenten op deze stemhulp! Of gebruik hem in de les. 

         
 
 
 
 
         

Verkiezingsmaterialen basisonderwijs

  1. Doeboek: Het Doeboek voor leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool gaat over de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. Het bevat 24 pagina’s vol spellen, interviews, cartoons en nog veel meer. De Doeboeken zijn tegen €3,50 verzendkosten te bestellen per pakket van 30 exemplaren, inclusief docentenhandleiding.
    Bestel de Doeboeken
  2. Kinderverkiezingen: Ben je benieuwd hoe de Tweede Kamer eruit zou zien als jouw leerlingen het voor het zeggen hadden? Meld je school dan aan voor de Kinderverkiezingen. Zo maken de leerlingen zelf mee hoe het werkt met die verkiezingen. 
    Ga naar www.kinderverkiezingen.nl
  3. Nieuwe digitale spelletjes op derdekamer.nl: Op de website van de Derde Kamer staan drie gloednieuwe spelletjes voor groep 7 en 8. Zoals: wat hoort waar in de Tweede Kamer? Hoe kom je van wens tot een wet? En bij welke partij hoort de lijsttrekker?
    Bekijk de spelletjes  
  4. Verkiezingsposters bestellen: Al die verschillende partijen en hun lijsttrekkers... best moeilijk te onthouden! Daarom hebben we een downloadbare set met verkiezingsposters gemaakt. Print ze uit en hang ze op in de klas. 
    Download de posterset 

         
 
 
 
 
         

Verkiezingsaanbod vo/mbo 

  1. Verkiezingsmagazines: Geef je leerlingen een feestelijk STEM-Magazine om aandacht te besteden aan de verkiezingen. Er is een versie voor havo/vwo en een versie voor (v)mbo. De magazines zijn tegen €3,50 aan verzendkosten te bestellen, in pakketten van 30 exemplaren incl. docentenhandleiding.
    Bestel de verkiezingsmagazines
  2. Scholierenverkiezingen: Laat je leerlingen de verkiezingen zelf meemaken en organiseer Scholierenverkiezingen op jouw school.
    Meld je school aan voor de Scholierenverkiezingen
  3. Verkiezingsgastlessen (online): Tijdens de online Verkiezingsgastles denken leerlingen na over politieke vraagstukken en ze ontdekken welke partijen bij hun standpunten passen. De les bevat quizzen, filmpjes, YoungVoice en uitleg over de termen links, rechts, progressief en conservatief. Ook is er veel ruimte om ideeën en meningen te laten horen.
    Lees meer over de Verkiezingsgastles
  4. Filmpjes: Maak gebruik van de vijf animatiefilmpjes die speciaal voor jongeren zijn gemaakt: ‘Hoe werkt stemmen?’, ‘Hoe bepaal je op wie je stemt?’, Wat gebeurt er met je stem?’, ‘Hoe werkt de Tweede Kamer?’ en ‘Wat doet de Tweede Kamer voor jou?’.
    Bekijk de filmpjes
  5. Verkiezingsposters bestellen: Welke lijsttrekker hoort ook alweer bij welke partij? Download de verkiezingsposters, print ze uit en hang ze op in de klas.
    Download de posterset
  6. Update Assenstelsel op tools.prodemos.nl: We zijn bezig om de online tool van het Assenstelsel te actualiseren n.a.v. de nieuwe posities die partijen innemen in het politieke landschap volgens het Kieskompas van 2021.
    Ga naar tools.prodemos.nl

         
 
 
 
 
         

Lesmateriaal n.a.v. de rechtszaak over de avondklok 

Basisonderwijs: binnen enkele dagen versturen we een lesbrief over de rechtszaak over de avondklok. 
Schrijf je in voor de lesbrief 'Aan de slag met…' (voor groep 7/8) (Let op: vink dan álle nieuwsbrieven aan die je wilt (blijven) ontvangen. Anders zou het kunnen zijn dat je per ongeluk uitschrijft voor bijv. deze Educatienieuwsbrief. We proberen probleem nog op te lossen)

Vo of mbo: De rechtszaak rondom de avondklok is een mooie aanleiding om het te hebben over de machtenscheiding en de beginselen van de rechtsstaat. Enkele interessante werkvormen die je kunt gebruiken in digitale lessen zijn:  

  • Machtenveld (digitale versie) 
    Een interactieve, schematische weergave van de instituties binnen de trias politica. Met hokjes, kleuren en pijlen is aangegeven hoe de verschillende instituties zich tot elkaar verhouden en elkaar beïnvloeden. 
  • PowerPointpresentatie
    Met uitleg over de vijf kenmerken van de rechtsstaat. 
  • Wat vind jij?
    In deze meer verdiepende werkvorm mogen leerlingen hun mening geven over dilemma's die te maken hebben met de inrichting van de rechtsstaat. 

         
 
 
 
 
         

Terugblik: Docentenweek Maatschappijleer 2021 

Van 1 tot en met 5 februari vond de door ProDemos en de NVLM georganiseerde Docentenweek Maatschappijleer plaats. Beatrice de Graaf opende de week door te spreken over het behandelen van terrorisme in de klas. Daarna volgde een week vol lezingen, workshops, digitale excursies, live Q&A’s en een pubquiz. Ook kon iedereen via de online informatiemarkt in contact komen met een grote hoeveelheid interessante organisaties.

Op onze website vind je korte verslagen van de verschillende programmaonderdelen. Ook vind je er binnenkort de gesponsorde bijdragen van Stichting Be Aware, Creathlon, Uitgeverij Essener, #Leerlingalert, Seneca en Stichting Matchis terug. 

Bekijk de verslagen

         
 
 
 
 
         
5 t/m 12 maart 2021

Tip: Online Gastles (voor het basisonderwijs)

Ben je op zoek naar een gastles rondom de verkiezingen? Kijk dan eens bij de organisatie Online Gastles. Met een team van politici verzorgt Online Gastles live interactieve online gastlessen voor alle basisscholen in Nederland om de kinderen meer te betrekken bij de politiek. Sommige politici verzorgen zelf hun gastles, anderen worden geïnterviewd door hoofdmeester Jochem Uytdehaage. Doe live mee met jouw klas en stel zelf vragen. Geschikt voor groep 6 t/m 8 van het basisonderwijs. 

         
 
 
 
 
         
11 maart 2021

Tip: Online college 'Van naziprogaganda tot fake news'

Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (ICLON, Universiteit Leiden) organiseert op 11 maart een (gratis) online interactief college speciaal voor vo-docenten geschiedenis, maatschappijleer, maatschappijwetenschappen, burgerschap en Nederlands.

In dit online college vertelt Marc van Berkel over een vorm van politieke beïnvloeding met vergaande gevolgen: de nazipropaganda in de periode 1930 – 1945. Daarnaast gaat het college over politieke beïnvloeding in de hedendaagse maatschappij en hoe dat bijvoorbeeld het stemgedrag of politieke standpunten van burgers kan beïnvloeden. Je gaat aan de slag met een concrete lesopdracht voor jouw leerlingen.

         
 
 
 
 
 
          Copyright © 2021 ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat, Alle rechten voorbehouden.

Onze contactgegevens zijn:
ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat
Hofweg 1, Den Haag, ZH 2511 AA

Wilt u de manier van ontvangen van deze e-mails aanpassen?
U kunt uw voorkeuren aanpassen of uzelf afmelden van deze lijst