Copy
Visualitza el contingut d'aquest correu a un navegador

FEBRER 2021

Territoris al servei de l’equitat: inscriu-te a la Jornada anual 360!

Per a molts alumnes d’entorns vulnerables, l’aprenentatge es va veure obstaculitzat pel tancament de les escoles. Per a aquests infants i joves, l’existència de xarxes comunitàries de proximitat, de territoris resilients, van facilitar respostes àgils a les seves necessitats socioeducatives.

En aquest context, s’ha vist amb més contundència que les comunitats resilients que connecten les oportunitats d’aprenentatge del territori són la solució per combatre les desigualtats. Com podem aprofitar aquest entorn fèrtil i els recursos del territori per fer front als reptes socioeducatius que tenim al davant? Què podem aprendre de les experiències d’Educació 360 que s’han donat per tot el territori per garantir el dret a una educació ampliada?

Els dies 10 i 11 de març, no et perdis la Jornada Anual d’Educació 360. Reflexionarem, compartirem i aprendrem de les experiències de comunitats que s’han reinventat i han treballat col·laborativament amb els seus entorns per convertir les dificultats en oportunitats per sostenir una educació ampliada per a tothom.


Comunitats 360, comunitats resilients per l‘equitat educativa

El tancament de museus, biblioteques, centres cívics, caus i esplais, escoles de música, etc. ens ha recordat el rol crític i complementari que tenen aquestes institucions i la necessitat de considerar-les part essencial de l’educació pública.

L’acceleració sense precedents de desigualtats educatives que ha suposat aquesta crisi requereix una aposta ferma per part de tothom, però especialment necessita el lideratge de l’administració local que és qui està millor posicionada per traçar accions significatives i duradores tant dins com fora l’escola.

Com podem donar resposta al repte de l'equitat digital des d'una perspectiva comunitària?

En aquestes circumstàncies en què els desafiaments de l’equitat s’estan fent més evidents, quedant al descobert les desigualtats socials i l'escletxa digital, es posa de manifest que ni totes les famílies ni la mateixa escola estan preparats per garantir l’accés i les competències digitals. Però, i les institucions de l’entorn? Quin paper pot jugar l'entramat comunitari davant el repte de la bretxa digital? Què podem aprendre de les experiències d'altres països? Juanmi Muñoz, codirector ODITE i soci director de CEL Working.

Resposta comunitària contra la bretxa digital

Que la crisi derivada de la pandèmia està afectant severament als entorns més vulnerables, és una realitat irrefutable que empitjora dia a dia. Ara bé, les desigualtats socials no han arribat de la mà de la Covid-19.

Una de les desigualtats que s’ha aguditzat amb escreix és la bretxa digital, generant greus processos d’exclusió entre aquelles persones que no compten amb la competència digital o la infraestructura necessària per seguir connectades a una societat cada vegada més virtualitzada. Quin ha estat el paper d’entitats amb perspectiva comunitària com l'escola comunitària de formació permanent La Troca a l'hora de garantir l'equitat digital?

Personalitzem l’educació amb mirada 360. Vinculem-nos al territori

Què vol dir personalitzar des d'una perspectiva comunitària? Quins són els principals reptes que planteja? Quins recursos i estratègies hem de posar en marxa per oferir experiències enriquidores d'aprenentatge a tots els infants i joves? En parlarem i compartirem experiències a la Jornada Anual de les Terres de Lleida.

Les eleccions de l’educació: polítiques educatives per garantir l’educació 360

Allò que s’aprèn fora de l’escola en activitats extraescolars o de lleure cada cop és més important per a l’èxit educatiu. Participar en casals d’estiu, visitar museus, fer excursions, desenvolupar activitats artístiques, esportives o tecnològiques és una font d’aprenentatge vital i d’enriquiment competencial. Però gaudir d’aquestes activitats depèn en gran mesura de la renda familiar i de les oportunitats de l’entorn. Això fa que es generin grans desigualtats d’aprenentatge que l’escola pel seu compte no pot compensar. L’administració ha d’impulsar polítiques que garanteixin l’accés a experiències educativament riques dins i fora de l’escola.

Com transformem el centre més enllà de les seves parets?

Aquesta formació organitzada per la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya va adreçada a docents i altres perfils professionals preocupats per l’equitat educativa i interessats a repensar i transformar les seves escoles i instituts perquè connectin més intensament amb la comunitat educativa i amb el territori.

   

Les extraescolars no eren importants?

“Especialistes en psicologia i pedagogia de la Universitat de Girona avisen que «l'escola és molt important, però no suficient» i que sense «esplais, ludoteques, activitats extraescolars d'expressió artística i personal o esports, el procés d'aprenentatge perd una de les seves potes”

Aquest mes, la #Recomanació360 és l’article de Marc Verdaguer al Diari de Girona.

Aquest butlletí electrònic neix amb la voluntat de ser un espai per a compartir informacions, activitats, experiències i novetats de la comunitat que forma part de l'Educació 360. Si vols compartir continguts, posa't en contacte amb nosaltres. Podeu actualitzar les vostres preferències o cancel·lar la subscripció a aquesta llista en qualsevol moment.

Educació 360 - © 2021
Avís legal