Copy
et recomanem diferents llibres que podeu trobar a la Cooperativa o ens podeu demanar

MARÇ VIOLETA A ROCAGUINARDA

Aquest març hem volgut fer un butlletí extraordinari de literatura femenina i feminista, per commemorar el 8 de març. Aquest inclou presentacions de llibres i recomanacions literàries en diversos gèneres i per a totes les edats.
 


ACTIVITATS 

 

PRESENTACIÓ DE LLIBRE I DEBAT

ECONOMIA SOLIDÀRIA I FEMINISTA. Pràctiques que fan saltar les costures!

Dilluns 22 de març, 18.30h, Centre Cívic Guinardó (presencial) o bé virtual https://meet.jit.si/RocaguinardaPresentacions

 

Economia Solidària i Feminista és fruit de la cooperació de moltes persones i entitats, del treball compartit entre les companyes de la Comissió d’Economies Feministes de la XES, les membres del postgrau d’Economia Social i Solidària – Estudis Cooperatius (coordinat per la Universitat Pompeu Fabra, La Ciutat Invisible i la Xarxa d’Economia Solidària), la Comissió de Publicacions i Formació de la XES i la cooperativa editorial Pol·len Edicions.

Qui són les autores del recull Economia Solidària i FeministaMireia Bosch, Alba Crespo, Sarai Dorado, Mercè Esteban, Júlia Granell, Elba Mansilla, Martina Marcet, Estel·la Marcos, Ana Muñoz, Tariana Salazar i Blanca Valdivia. Són autores de diferents àmbits (pagesia agroecològica, treball de la llar i les cures, urbanisme feminista, salut comunitària, activisme, etc.). I de diferents col·lectius (Punt 6, La Fede.cat).

Mesures covid per a l'activitat presencial (cal inscriure's i portar mascareta): https://guinardo.inscripcionscc.com/MiramModular/buscador/buscador.jsp?g=1&c=37&t=CE&f=25.

 
 

ENTREVISTA - ACTIVITAT VIRTUAL

A partir del dissabte 13 de març, 18h. https://rocaguinarda.tv

Vídeo de l'entrevista amb Anna Fando sobre Art i Feminisme. L'Anna Fando és artista, activista feminista i investigadora. Els camps d'interès de la seva pràctica artística i la seva recerca són la producció de l'espai, la metodologia d'arxiu i les genealogies feministes. Ens presentarà algunes idees de la seva tesi doctoral titulada "Art, curadoria i polítiques culturals des dels feminismes: una anàlisi de la Mostra FemArt (1992-2018)", que es pot trobar aquí, a partir del dia 13, on exposa les interseccions dels espais culturals i dels espais feministes de la ciutat de Barcelona a través de l'estudi de la trajectòria de la Mostra FemArt. 


RECITAL DE POESIA I DIÀLEG

A partir del dissabte 20 de març, 18h https://rocaguinarda.tv

Vídeo del Recital de poesia de dues poetes, amb un petit diàleg sobre l'experiència d'escriure poesia com a dones de diferents generacions

 

RECOMANACIONS DE LECTURES

Us presentem a continuació algunes recomanacions  per a totes les edats, i en diversos gèneres literaris, tots escrits per dones i tenint la dona com a tema central.

CALIBAN I LA BRUIXA

Silvia Federici

Editorial Virus, 2018

(ASSAIG)

 

Si no l’heu llegit, no us el podeu perdre ja és un clàssic de la literatura feminista.

Rigorós i ben documentat, ens explica perquè la cacera de bruixes no és un esdeveniment del folklore popular, sinó una construcció del sistema capitalista incipient, per controlar la capacitat reproductiva de les dones per apoderar-se del seu treball i de les seves vides.

Federici analitza diverses etapes, l’edat mitjana, la transició al capitalisme i la colonització del Nou Món, en aquest full de ruta que es va marcar el poder per consolidar el domini sobre les dones.

PRESA 

Ayaan Hirsi Ali

Editorial Debate, 2021

(ASSAIG)

Aquest llibre tracta de la immigració massiva, la violència sexual i els drets de les dones a Europa, d'un fracàs colossal per part de la classe dirigent europea, i de les solucions al problema, de les falses i de les reals.
En els últims anys, el debat al voltant de la immigració, la integració d'altres cultures a Europa, que s’ha intensificat en resposta a la prèdica d'un islam radical, al ressorgiment de partits populistes i d'extrema dreta, i a la recent arribada d'una gran quantitat de immigrants procedents d'Orient Pròxim, Àfrica i Àsia meridional, en particular (però no només) en 2015 i 2016. Si bé el flux migratori ha disminuït en els últims dos anys, hi ha encara molts que intenten creuar el Mediterrani o arribar a Europa per altres vies. Una conseqüència de tot això és el canvi en la situació de la dona que s'ha produït a Europa. Aquest important canvi, és el tema central d'aquest llibre. 

EL PUEBLO GITANO CONTRA EL SISTEMA-MUNDO

Pastora Filigrana

Editorial Akal, 2020

(ASSAIG)


Des de la pertinença al món gitano, Pastora Filigrana reflexiona i capgira els tòpics racistes i masclistes.
Fa un repàs a la història de l'ètnia, des de les primeres manifestacions culturals escrites fins a l'actualitat.
Ens dona pistes de com hauria de ser el món modern, FEMINISTA! Si o si.

 

SEMPRE HAN PARLAT PER NOSALTRES

Najad El Hachimi

Edicions 62, 2019

(ASSAIG)

 

En aquest llibre es denúncia el poder del patriarcat, exercit a través de les tradicions, que sempre s’han volgut presentar com realitats immutables a efectes de perllongar la submissió de les dones als homes. Aquest poder tradicional es manifesta primordialment en l’àmbit domèstic, però afecta després a tota la vida en diverses situacions. Ja sigui la confusa relació entre identitat cultural i religió, la por a l'exclusió entre la pròpia comunitat, o les dificultats que hi ha per a una plena incorporació dels immigrants (o dels seus descendents fins a diverses generacions) en les societats d’acollida.

Tot plegat són qüestions difícils de gestionar, més encara per una dona musulmana que es vulgui reivindicar com a persona enmig d’un món on sempre ha estat considerada de segona. Tampoc ha estat fàcil la solidaritat entre dones des d’una perspectiva feminista, perquè es considera un acte contra l’ordre natural, i hi ha por a l’estigmatització. A més, en els darrers temps s’ha desplegat un fantasmagòric feminisme islàmic, que sota el pretext del rebuig a la colonització pretén inventar una mena de feminisme adaptat a cada entorn cultural.

Finalment, es fa una denúncia de les dificultats per una vindicació feminista i laica, lligada a la condició de ciutadania igualitària en les societats d’acollida de les dones migrades. Aquesta posició sembla no quadrar bé amb el confús discurs relativista sobre les identitats i la diversitat cultural, que tant s’ha prodigat també entre l’esquerra occidental.

EL ENCAJE ROTO
Emilia Pardo Bazán

Editorial Contraseña (2018)

(CONTES)

Los 35 cuentos literarios de esta antologia tienen dos artistas. Por supuesto, la autora de los cuentos, Emilia Pardo Bazán que, además de novelista, los fue publicando en diferentes medios literarios casi durante cuarenta años sobre las violencias contra las mujeres y que dado el tema no hubieran podido nunca recopilarse. Y la otra artista es Cristina Patiño que, gracias a un programa de investigación europeo pudo, como ella dice, "reunir como perlas de un collar que nunca ensartó su autora enta colección de relatos".
Por ello, además de los cuentos, situados tanto en el rural más atrasado como entre la burguesia, no olvidar el prólogo que completa la mirada de esta autora

 

QUE AL·LA EM PERDONI

Laila Karrouch El Jilali

Columna Edicions, 2021

(NOVEL·LA JUVENIL)

 

Laila Karrouch és l'autora d'aquesta novel·la, Va ser la primera autora d'origen àrab que va escriure en llengua catalana, explicant la seva pròpia experiència de migració. 
Amb aquesta nova obra, orientada als i les lectores juvenils, ens parla de les dificultats que tenen els i les joves per relacionar-se en una Catalunya intercultural. No és només una història d'amor, sinó també de superació de la dificultat de pertànyer a dues cultures diferents i poc donades a la comprensió mútua.

LA MUJER DEL RETRATO 

Teresa Novoa i Mónica Rodriguez

Editorial Nordica 2021

(CÒMIC JUVENIL)

Teresa Novoa i Mónica Rodríguez ens presenten aquest llibre, amb el que volen donar a conèixer l'escriptora i pensadora del segle XIX Concepción Arenal.

La il·lustradora Teresa Novoa és a més la rebesneta de la protagonista del llibre. El relat és una ficció molt ben documentada, que li ha permès descobrir i reivindicar la figura de la seva avantpassada, una dona valenta i avançada al seu temps.

 

MONTSERRAT ROIG

Uriol Gilibert i David Agrio

Tigre de Paper, 2020

(LLIBRE IL·LUSTRAT INFANTIL)

 

Havíeu pensat mai com és de difícil sintetitzar la vida d'una escriptora tant important per a la literatura catalana, i a l'hora fer-la entenedora per als infants?
És el que aconsegueixen l'autor Uriol Gilibets i l'il·lustrador David Agrio en aquest llibre, adaptant la biografia d'aquesta gran autora.

Molt recomanable per a nenes i nens de 8 a 10 anys.

CONTES DE BONA NIT PER A NENES REBELS

100 històries de dones extraordinàries

Elena Favili i Francesca Cavalo

Editorial Estrella Polar, 2019

(INFANTIL)

En aquest llibre trobareu 100 històries, 100 vides de dones que han ajudat a canviar el món.
És el relat de 100 biografies de dones ben diferents: matemàtiques, models, científiques, aixecadores de pesos, emperadriu, partisana, alpinista, infermera, activista, faraona, pilot de Fórmula I, guerrera, pirata, informàtica, pintora, periodista... amb un objectiu comú, aconseguir fer la seva via, el seu objectiu, el que es proposen.
A la selecció de dones n´hi ha de totes les professions, de tots els estaments, de diversos llocs del món... Queda exposat de manera ben clarivident que la dona està present arreu.
Els escrits comencen com els contes “Hi havia una vegada...” i explica de manera clara i sintètica, en una pàgina, la gesta. Contextualitza la dona i la seva intencionalitat. Un dibuix, tipus caricatura, ens la presenta i ella ens deixa una frase, un pensament.
Al final hi ha una suggerència que el lector/a escrigui la seva història i que dibuixi el seu retrat. És el format que té el llibre.

Copyright © 2021 Cultural Rocaguinarda, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp