Copy

maart 2021 - Van de redactie - 

Er is veel gebeurd in de korte maand februari met als klap op de vuurpijl een Poeriemdienst op de laatste (zondag)middag van de maand. De redactie moet er nog een beetje van bijkomen, maar hoe warrig het hoofd ook is (wat is boven, wat is onder, wie is Haman, wie is Mordechai?): een ding is zeker: we hebben het overleefd en over een paar weken is het alweer Pesach! 

Nog even iets belangrijks over Poeriem dit jaar bij BHC (verderop een verslag van de wervelende Zooriemdienst), want dankzij vele gulle gevers kregen de kinderen, die joodse les hebben bij Gaby, Babette en Daniel van Ledor Wador, dit jaar cadeautjes! De Wizo stelde ratels en spelletjes ter beschikking. Patricia Canto verschafte vogelfluitjes, trekfluitjes en zonnige oorbelletjes (voor de meisjes). Cornelis Kolbach kocht vorig jaar in Israël ratels die door Corona toen niet konden worden uitgedeeld, maar nu wel. En Ayelet Givony en Annelies de Leeuw bakten Hamantaschen, de traditionele driehoekige koekjes. Ayelet en Annelies bakten zo veel Hamantaschen, dat leden en vrienden er een paar kregen. In een pakketje per post of rondgebracht door de rabbijn en Shevan van der Lugt. Bij de meesten kwamen ze vóór of op Poeriem, maar helaas niet bij iedereen. Hoe het ook zij, veel dank aan Ayelet en Annelies!

In deze Chidushim vind je weer een nieuwe aflevering uit de mooie serie van Marcella Levie over het Alef-beet met dit keer de schijnwerper op de letter Tet. Emmy de Swaaij schreef voor ons een korte impressie van een workshop die ze volgde bij Shura Liposvky. Laat je inspireren, want er volgen nog meer van die workshops en misschien is het wel iets voor jou om ook mee te doen. Kijk ook even bij de (ingezonden) mededelingen voor een paar interessante lezingen verzorgd door de LJG. En laat je creativiteit stromen bij het verzinnen van het winnende onderschrift voor de foto van de maand uit Tel Aviv.

Uiteraard is de column van onze rabbijn ook weer opgenomen in deze Chidushim; dit keer over de betekenis van Pesach. Daarnaast vind je natuurlijk ook de agenda en een overzicht van geplande activiteiten. Pesach zal bij BHC wederom een Engelse en Nederlandse seider kennen en als je mee wil doen, zoek t.z.t. dan de informatie op Reshet en hou je mailbox in de gaten. Voor belangstellende die geen vriend of lid zijn van BHC: je bent van harte welkom om een verzoekje te sturen naar het secretariaat

Reshet wordt trouwens steeds meer gebruikt door onze leden en vrienden. Er is van alles te vinden van recepten tot inspirerende teksten tot bladmuziek tot allerlei oproepen en annonces. Daarnaast natuurlijk ook de agenda met links naar diensten en andere BHC-activiteiten. Doe mee en bouw zo mee aan onze virtuele gemeenschap, die we - na het Coronatijdperk - voort zullen kunnen zetten in De Uil.

Nogmaals de  oproep: als er iets is dat raakvlakken heeft met het Jodendom en dat je de moeite waard vindt om onder de aandacht te brengen van het lezerspubliek van de Chidushim, wil je ons dat dan laten weten?  Een foto, een kort verhaaltje, een betoog, een essay, een gedicht: schrijf het op en stuur het naar secretariaat@beithachidush.nl. Of het nou een film, een boek, een serie, een internet-link of iets anders is: het is altijd leuk om elkaar daarover te vertellen. Wie heeft het lekkerste recept voor matzeballen? Wat is voor jou de betekenis van Pesach? Het kan van alles zijn.

We wensen onze lezers chag pesach sameach en veel vrijheid in gezondheid!

Agenda

Z-joeldiensten: virtuele synagoge-diensten via Zoom  (scroll down for English)

Gewone diensten in de Uilenburgersjoel zijn momenteel niet mogelijk. Maar BHC biedt wekelijks virtuele diensten via Zoom. 

5 maart: Kabbalat Sjabbat 
Parasja: Ki Tisa
Leiding: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Alexander de Vries

12 maart: Kabbalat Shabbat. (English)
Parasha: Va-yacheil/P’kuddei 
Leader: Ellis Griffith
Chazzanoet: Steffen Scheeling, Jay Scheeling

20 maart: Sjachariet
Parasja: Wajikra
Leiding: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Anneloes ter Horst e.a.

26 maart: Kabbalat Sjabbat
Parasja: Tsav
Leiding: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Inge van der Zwan
(met veel bijdragen van kinderen)

De Kabbalat zjabbat/vrijdagavonddienst begint om 18.45 uur. De Zjacharietdienst begint om 10.00 uur. Als je vriend of lid bent, kun je de zoomlink terugvinden op Reshet, ons intranet. Mocht je geen toegang tot Reshet hebben en toch graag een keer met ons meezjoelen, mail dan even naar het Secretariaat.
 
Voorbereiding
• Er worden Sjabbatkaarsen aangestoken tijdens de Kabbalat Sjabbat. Als je dat tegelijkertijd wil doen, zet dan jouw eigen Sjabbatkaarsen klaar. Vergeet de lucifers niet.
• Zet voor de kiddoesj de wijn en glas/glazen klaar.
• Zet voor de motzi het brood klaar. Mét het zout.
 

Havdala

 
De Sjabbat afsluiten en de nieuwe week goed beginnen, doen we met de havdala-ceremonie. Via Zoom doen we die gezamenlijk. Je hebt nodig:
* wijn,
* een (gevlochten) kaars (met meerdere lonten)
* gedroogde kruiden om aan te ruiken, bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, tijm
* een glas en een bord

Havdala-tijden in maart 2021:

6 maart 2021                19.17 uur
13 maart 2021              19.23 uur
20 maart 2021              19.36 uur
27 maart 2021              19.48 uur

Van de Rabbijn


 
Helemaal aan het eind van deze maand begint Pesach. Dat betekent natuurlijk dat de hele maand in het teken van Pesach staat. De grondige schoonmaak van het huis begint nu (of is al aan de gang), ten einde de chameets op te kunnen ruimen. Sommigen schroeven hun fornuis uit elkaar, anderen hebben een Pesach-fornuis in de schuur staan dat ze uitruilen met het ‘gewone’ fornuis. Dat zie ik BHC’ers niet doen. Maar de chameets opruimen, ja, dat doen we wel. Het Pesachservies en -bestek en de Pesachpannen tevoorschijn halen, ja, dat doen we wel. Het is een klus, maar als je ermee klaar bent heb je het gevoel dat je hoogst persoonlijk door de Jam Soef, de Rietzee, bent getrokken: naar de andere oever van het bestaan.

Pesach vieren betekent ook vieren dat we aan de dood zijn ontsnapt. Aan de dood van de slavernij. Aan de dood van de eerstgeborenen. Aan de dood door soldaten van de tirannen. Aan de dood van verdrinking in de Jam Soef. We staan op de andere oever en leven! We kunnen opgelucht ademhalen. We barsten zelfs in gezang uit. En dan... waar zijn we eigenlijk beland? In de woestijn. Zonder groenten, zonder vis, zonder vlees, met wat matzes die weliswaar lang meegaan, maar zonder boter en bruine suiker wel erg weinig voedingswaarde hebben. We hebben het er levend vanaf gebracht, maar moeten nu leven als vrije mensen met alle keuzen die vrije mensen moeten maken. De rotsblokken in de woestijn zijn de perfecte metafoor voor die keuzen: erom heen of erover heen – hoe gaat een mens met dilemma’s om? Water, die andere basisbehoefte en die andere metafoor voor inspiratie en levensmoed is er niet vanzelfsprekend. De een (Miriam) kan het gemakkelijk vinden en aanboren, de ander (Mosjé) kan er driftig naar zoeken en het niet vinden.

In de woestijn ben je op elkaar aangewezen, net als in het ‘gewone’ leven. De wijsheid en kennis van ieder individu is waardevol, je kunt op onderzoek uitgaan, maar je helemaal van de groep verwijderen betekent de dood. Wat stelde Mosjé zich eigenlijk voor toen hij tegen de Farao zei dat het joodse volk weg moest uit Egypte om zijn God te aanbidden? Had hij een duidelijk beeld van hoe we, eenmaal op de andere oever, onze offers zouden brengen aan HaShem? Had hij een idee welke lofteksten we zouden uitspreken? Had het volk dat door Mosjé werd geleid, überhaupt een idee van de God van Jisraël? Van Ja’akov? Ze waren nakomelingen van Jisraël/Ja’akov maar hadden ze, na al die eeuwen levend te midden van Egyptenaren met hun talloze godenbeelden, een idee hoe dat zou moeten: offeren en aanbidden van een God zonder beeltenis?

Het grootste wonder is misschien wel niet het splijten van de Jam Soef, maar het vertrouwen dat de Bné Jisraël in Mosjé en Aharon hadden. Dat hij zei: ‘We gaan weg’ en dat ze weggingen. Mee gingen met hem en Aharon. Zo’n diep vertrouwen – waar haalden ze dat vandaan? Waar was dat op gebaseerd? Ze gingen en „een zootje ongeregeld” ging met hen mee. Ook door ‘het droge’ op de zeebodem. Ook de woestijn in. Ook het vrije leven in met al zijn rotsblokken en ravijnen, oneetbare planten en sporadisch water, moeilijkheid na moeilijkheid zonder de verantwoordelijkheid bij de tiran, de slavendrijver of zelfs maar de goedaardige slavenhouder te kunnen leggen. Nee, zelf beslissen, zelf fouten maken, zelf overwinningen boeken. Samen.

Pesach is voor mij het feest van ‘samen’. Samen bespreek en bezing je de wonderen. Samen bespreek en bezing je de vrijheid. Samen leg je zo de fundamenten voor de toekomst. Een toekomst samen. Het leven is een woestenij. HaShem leidt ons er wel doorheen, maar ieder voor zich moet toch oppassen voor de schorpioenen en de plotselinge regenbuien waarin men van het ene moment op het andere kan verdrinken. Maar samen kom je uiteindelijk ook aan bij de berg Sinaï, waar de Eeuwige met ons in gesprek gaat.

Maar eerst... poetsen. Eerst het huis tot een tempel maken. Eerst de tafel dekken zodat we ontspannen, gezellig, serieus, het samen over de vrijheid kunnen hebben.

Chag sameach.

Poeriem, BHC en 25 jaar geleden

Dit is Lisa Edwards, de Amerikaanse rabbijn die BHC 25 jaar geleden via de fax (wie weet nog wat dat is?) uit de brand hielp. Er ging een persbericht uit en je kunt hier lezen hoe BHC daardoor op 1 maart 1996 de landelijke pers haalde. Was het een inderdaad een virtuele rabbijn.... of was het een Poeriemgrap? Voor het artikel in Trouw, waaraan gerefereerd wordt, kun je hier terecht.
Met dank aan Channa Kistemaker!

fotomateriaal 25 jaar BHC


Zilveren jubileum
De speciale jubileumzoomdienst op 11 december j.l. was natuurlijk fantastisch, maar achter de schermen worden nog veel meer plannetjes gesmeed om te vieren dat Beit Ha'Chidush een kwart eeuw geleden werd opgericht door een paar verdwaalde Joden die een eigen, progressief, egalitair en veilig joods thuis zochten.

Een van die plannetjes heeft te maken met foto's. Heb je thuis digitaal of analoog beeldmateriaal liggen of weet je van iemand die dat heeft (vanaf het allerprilste begin tot nu toe) waarvan je denkt: het is uniek, het is veelzeggend over wat BHC betekent voor mij in het bijzonder en/of voor het joodse leven in Nederland in het algemeen, laat dat dan weten of mail het aan Marianne Troostwijk.

sedaka

"Geld doet het leven dansen." De uitspraak is van een joodse zakenman uit het Noorden. Een gift kan net het verschil maken. Dat is nu helemaal het geval. Sommigen van onze leden komen door de totale opschorting van de economie in financiële nood. Beit Ha’Chidush heeft een Tsedaka-fonds.

Wil jij in deze volstrekt ongebruikelijke tijden het verschil maken en tsedaka geven voor iemand die dat nodig heeft, of wil je een ander doel van BHC steunen, toon dan je goedheid en solidariteit en maak een bedrag over naar Bankrekeningnr. : NL82INGB0005713784. (Met de toevoeging: nood in tijden van corona).

BHC is een ANBI-instelling en dus zijn giften fiscaal aftrekbaar.
BHC heeft ook een PayPal account: penningmeester@beithachidush.nl 
 
Het Bestuur dankt je namens heel Beit Ha'Chidush voor je vrijgevigheid.

(ingezonden) Mededelingen

Parashiot in English

For our non-Dutch speaking members and friends of the kehilla, we have a special space on our intranet Reshet where we weekly publish a commentary on the parasha. It’s provided by rabbinic students and as is our costum, it sometimes contains depth, insight, humor, background information, or just a plain commentary on the parasha of that week. If you are interested, please click here.
 


Tips 
In deze tijden van lockdown en avondklok is het leuk om op zoek te gaan naar nieuwe, interessante zaken op het wereldwijde web. Van Channa Kistemaker ontvingen we de volgende tips:
Een nieuw onafhankelijk Joods online tijdschrift, genaamde De Vrijdagavond, waar je echt van alles kunt tegenkomen van poëzie tot een opiniestuk over de rel rond Abdelkader Benali.
* De website van Channa over het project “De Mokumse Geniza”, een onderzoek naar gebedenboeken: razend interessant!
* Bergendalen, een Joods-historisch weblog, ook verzorgd door Channa, met allerlei verhalen en andere teksten over de Joodse geschiedenis in en rondom Amsterdam.
 



Matzes
Wil je de synagoge van Enschede steunen en alvast je matzes bestellen voor Pesach (begint op de avond van 27 maart)? Dat kan via deze link. De matzes zijn leverbaar vanaf 2 maart. Maar... voor de Amsterdammers en de forenzensteden eromheen: probeer ze eerst te kopen van rabbijn Benima. Die heeft namelijk nog een giga-hoeveelheid pakken matzes over van 2020 (en die zijn nog goed).

 


Lezingen verzorgd door LJG Amsterdam


 

De Bischoffsheim Stichting

De Bischoffsheim Stichting is een particulier studiefonds dat financiële middelen beschikbaar stelt aan Nederlands-Joodse jongeren.

De Bischoffsheim Stichting verleent renteloze geldleningen aan joodse studenten ter subsidiëring van een onderzoek, project, stage of opleiding al dan niet in het buitenland. Tevens stelt de stichting elk studiejaar meerdere beurzen beschikbaar ter waarde van € 2.000,-. Kijk voor meer informatie op onze website: www.bischoffsheim.nl

 

activiteiten

 



Lessen en lezingen
Elke maand, elke week worden er op verschillende dagen lessen en lezingen gegeven voor leden en vrienden van BHC. De betreffende zoomlinks zijn te vinden op Reshet. Kom je daar niet uit/in, mail dan even naar rabbijn@beithachidush.nl.

Maandag
Elke maandagavond is er een lezing van 19.30 tot 20.30 uur, met eventueel een uitloop tot 21.00 voor vragen. Laat je verrassen door spreker en onderwerp. Taal: soms Nederlands, soms Engels.

1 maart 2021
Zohar van Tijn: Religie in de lokale herdenkingscultuur

8 maart 2021
Harry Smit: Bijzondere vrouwen in de Talmoed

15 maart 2021
Julie-Marthe Cohen: Joden in het Caribische gebied

22 maart 2021
Nog niet bekend

29 maart 2021 
Marcus van Loopik: Maimonides en tesjoeva

Donderdag
Elke donderdag is er les van 19.00 tot 20.30 uur. Eens in de maand geeft José de Kwaadsteniet les over Tora en Midrasj. In de tussenliggende weken helpt rabbijn Tamarah Benima met het onder de knie krijgen van praktisch Jodendom. Taal: Nederlands.  

muziek


De Magid van Amsterdam

Hoe heerlijk is het de mogelijkheid te hebben om anderhalf uur ondergedompeld te worden in het rijke landschap van de nigunim en Jiddische muziek en daarbij gegidst te worden door zangeres Shura Lipovsky?  Afgelopen zondag was de eerste online bijeenkomst van haar workshop “de Magid van Amsterdam.”

Als liefhebber van zowel het zingen van nigunim ( melodieën zonder woorden) als ook het Jiddische lied heb ik deze kans met beide handen aangegrepen. We leerden een nigun, mediteerden rond het thema “De bron”. Vervolgens leerden we stap voor stap Yossele Rosenblatt's Lomir Zikh Iberbetn, (לאָמיר זיך איבערבעטן) zingen. Een prachtig lied.

Klik op de foto als je het ook eens wil horen:
 
 

Wil je Shura Lipovsky haar prachtige lied Shemt Zikh der Malakh horen zingen, klik dan op haar foto:
 

Er liggen nog meer van deze bijeenkomsten in het verschiet: je kunt je per les opgeven
Via:         info.lipovsky@gmail.com.
Tijd:        16:30 tot 18:00 uur
Data:       28 maart, 25 april en 16 mei.
Kosten:   12 euro per bijeenkomst.  

Een aanrader!

Emmy van Swaaij

TET is Tof


Tov is een heerlijk woord, dat samen met een heleboel andere heerlijke Jiddische woorden (zoals mazzel, goochem en mesjogge), een heel eigen plek heeft bemachtigd in de Nederlandse taal. Het moet dan wel met een F geschreven worden. Wanneer iets Tof is, is het met volle overgave goed. Tof is dus niet zomaar goed. Het is de Tov uit het eerste hoofdstuk van Bereshit. Het is de Tov die God zag toen hij/zij naar zijn/haar Schepping keek. Na iedere dag van de Schepping staat er: “En Adonai zag dat het goed was”. Op de derde dag van de Schepping, nadat de oceanen en de aarde werden geschapen, staat het er zelfs twee keer. Dinsdag is daarom volgens de traditie de beste dag om in het huwelijk te treden met je geliefde. Een betere dag bestaat niet, dan die met Tov, Tov, een dubbele goedheid. 

Er is een discussie in de Talmoed, waar twee rabbijnen bespreken of het leven goed is of niet. Ze bespreken de moeilijkheden en ellende van de mens en komen uiteindelijk tot de  conclusie dat het leven niet veel goeds voortbrengt en dat het eigenlijk niet de moeite waard is om te leven. Maar ja, concluderen ze, sinds we er nu toch zijn, moeten we er maar het beste van maken. De vraag is natuurlijk “Wat is het beste?” Daarvoor moet je eerst weten wat het goede is. 

Uit deze discussie tussen de rabbijnen zou je kunnen afleiden dat het goede inherent is aan de Schepping. Dat het vaak zo moeilijk is om daarin te blijven vertrouwen, blijkt wel uit het volgende Chassidische verhaal. Het verhaal gaat over een man die wil leren hoe hij het goede en het slechte op dezelfde manier kan zegenen. Hij stelt zijn vraag aan de Rebbe, die hem het adres geeft van een oude man, die honderden kilometers verderop woont, aan de andere kant van het land. Hij onderneemt de lange reis te voet en na maanden vindt hij, in een klein shtetl, het hutje van een arme, vrome Jood. Na de lange en vermoeiende reis, klopt hij op de deur. De oude man doet open. Nadat de man hem heeft binnengelaten en hem iets te drinken heeft aangeboden, kan hij zich niet langer bedwingen en komt meteen met zijn vraag: “Vertelt u mij alstublieft, hoe kan ik het goede en het slechte op dezelfde manier zegenen?” “Het slechte?”, antwoordt de oude man. “Wat is dat?” Ja, zo gaat het met een Tsaddik. (Tsadik: letterlijk rechtvaardig, een wijs mens die een staat van heelheid heeft bereikt.) Hij ziet alleen het Goede. Ach, waren wij maar Tsaddikim, dan zouden we alleen het goede zien.

Tet is ook de eerste letter van het woord Tijoel, dat reis betekent. De man in het verhaal ging op een lange reis. Reizen werd door de Chassidim gezien als een vorm van leren, het opdoen van spirituele ervaringen. Reb Nachman van Bratzlav zei: “Ieder mens is voorbestemd om op een bepaalde plaats op een bepaalde tijd te zijn.” Het is goed om reizen te maken, als je in de gelegenheid bent. Op nieuwe plaatsen zul je onverwachte antwoorden vinden op je vragen en zullen er nieuwe wegen voor je opengaan. 
Als je een Tijoel gaat maken en onderweg even twijfelt aan het Goede in je leven, denk dan maar aan de Tet van Tof. 

Marcella K. Levie 2021

echad mi yodea


Eén van de bekendste liedjes die we zingen met Pesach is "Echad mi yodea". Wisten jullie dat de Israëlische wereldberoemde, eigenzinnige choreograaf en balletdanser Ohad Naharin er ooit een choreografie op maakte, die hem op kritiek vanuit de ultra-orthodoxie en zelfs president Weizman is komen te staan? Men vond het ongepast dat een religieus lied werd gebruikt als 'score' voor een ballet waarin mannen en vrouwen samen dansten, uiteindelijk tot op het ondergoed ontkleed. Noch Naharin, noch zijn Batsheva Dance Company weigerden tegemoet te komen aan de religieuze bezwaren en trokken hun medewerking aan de festiviteiten rondom de 50ste verjaardag van de staat Israël in 1998 in. Klik op de foto en oordeel zelf.
 

 
De documentaire Mr. Gaga over het werk en leven van Ohad Naharin, waarin dit ballet uiteraard ook ter sprake komt, is te zien onder deze link. Genieten!

Siddoerim

 
Tijdens de virtuele diensten worden de pagina-nummers van onze siddoer (gebedenboek) in de chat aangegeven.. 
 
BHC-siddoer
Niet iedereen die deelneemt aan de virtuele diensten heeft thuis een siddoer (gebedenboek). Nieuwe BHC-siddoeriem zijn niet meer in voorraad. Wie echter een van de gebruikte siddoeriem wil lenen die nu nog in de Uilenburgersjoel liggen, kan dat laten weten. Dan worden zij gehaald. Contact daarvoor: secretariaat@beithachidush.nl. Wie een digitale versie wil gebruiken, kan deze hier downloaden

Siddurim

During the virtual services the pages numbers of our prayerbook are to be found in the chat.. 
 
BHC-siddur
Not everybody who partakes in the virtual services has a siddur (prayerbook) at home. New BHC-siddurim are not in stock anymore, unfortunately. But, whoever wants to use a BHC-siddur, can download a digital version here

dayenu

 

(klik op de foto om vast op een vrolijke manier in de stemming te komen voor Pesach)

Ondertussen in TEL Aviv....

(foto's door Guy Levi)

Vorige week vroegen we onze lezers om een onderschrift bij onderstaande foto. Een onafhankelijke jury heeft uiteindelijk gekozen voor:
 



Onderzoek naar bijwerkingen Pfizer-vaccin bij pubers verloopt voorspoedig.

De winnaar - die anoniem wenste te blijven heeft inmiddels een bijzonder pretpakket voor Poeriem ontvangen.

Wil jij volgende maand de gelukkige winnaar zijn en een unieke handgemaakte seiderschotel, illegaal geïmporteerd uit Eretz Jisraël, kunnen gebruiken met Pesach? Laat ons dan weten wat volgens jou het beste onderschrift is voor deze foto:
 

Zend je idee in naar de redactie en wie weet ben jij deze maand de winnaar!

poeriem

 

Op 28 februari vierden we Poeriem. Ook dit was via Zoom, maar dat weerhield de deelnemers er niet van om zich uitbundig te verkleden en zelfs namen werden aangepast aan de stijl waarin men verkleed was. Weet jij wie Opperhoofd Wittebuik is? Of Daniël D’Ancona, The Drunken Sailor of Heksentoer?

Het maakt eigenlijk niet uit wie het waren. Allemaal luisterden ze vol aandacht toen de kinderen van Ledor Wador een online poeriemshpiel opvoerden, compleet met interactieve dialogen, fraai uitgedoste ouders die de verhaallijn vertelden en kleurrijke tekeningen die het verhaal visueel illustreerden. Het was spectaculair!

Nadat Elena een Spaans poeriemliedje voor ons had gezongen, lazen we om en om de megilla, terwijl Mira en Anneloes delen laajenden met de oh-zo-bijzondere tropen van de megilla Esther. En inderdaad: iedere keer als de naam van Haman voorbij kwam, maakte een oorverdovend geluid zich meester van onze virtuele bijeenkomst. Je vraagt je af wat de buren van alle aanwezigen gedacht moeten hebben.
 
Tot slot zong Babette het verhaal met aangepaste tekst op de melodie van Habanera (Carmen), het Opperhoofd zong Manishtana met als antwoord op de vraag wat deze dag anders maakt dat we flessen leeg drinken en uiteindelijk compleet mesjogge zijn, zong Emmy “I drink to myself” op de melodie van Louis Amstrongs ‘What a wonderful world’, en bracht een toast uit op het feit dat we ondanks alle “Hamans” nog steeds als volk bestaan en zong The Drunken Sailor op de melodie van “An der schönen blauen Donau”:
 
So Purim is here, it's here, let's cheer!
With wine, vodka and beer, und noch ein Bier!

En zo verlieten we drinkend, sjmoezend en zingend de virtuele viering van Poeriem. Volgend jaar in sjoel!
 
 

Onderwijs

Onderwijs
BHC biedt onderwijsprogramma's voor allerlei leeftijds- en doelgroepen. Losse lessen of langere programma's, shiurim voor de feestdagen; voor ieder wat wils. Zie ook deze pagina op onze website.



Ledor Wador
Gaby Schrijver-Dreese verzorgt samen met Daniel Lipsius en Babette Berman het kinderonderwijs van Beit Ha'Chidush. We werken met de methodes “Hoi, ik lees Ivriet” en “Hoi, ik schrijf Ivriet”, waarmee de kinderen een woordenschat opbouwen van circa 200 woorden. Daarnaast is er ook aandacht voor de joodse Feestdagen en andere relevante kennis.

De lessen vinden plaats op twintig zondagochtenden, gemiddeld eens in de twee weken, uitgezonderd de schoolvakanties. 

Mocht je je kind willen inschrijven of meer informatie nodig hebben, mail dan naar ledorwador@beithachidush.nl.


 

Simches en Tzores


 
Op donderdag 25 februari 2021 is Balász Boross aan de Erasmus Universiteit gepromoveerd. Zijn proefschrift heeft als titel: ‘Inside Interventional Television. Media rituals in the age of participation'. Balász onderzocht televisieproducties waarin ‘gewone’ mensen figureren. Dat zijn bijvoorbeeld programma’s over persoonlijke ontwikkeling, het oplossen van ruzies, of het zoeken naar een nieuwe liefde. 

Bob Newmark was een van de paranimfen van Balász en paste dankzij iets afvallen in zijn beste gelegenheidskostuum. Dochter Greta volgde de promotie via een live stream en herkende haar vader op de televisie, ook al is ze nog geen twee!
 

Deel het
Soms gebeurt er iets. Iets moois, zoals een geboorte of een bereikte mijlpaal.
Soms iets verdrietigs, zoals het verlies van een dierbare.
Deel het. Laat het weten.
Dat geeft ons de kans te delen in je vreugde, een arm om je schouders te slaan of een gebed voor je te zeggen. Ook dat is ‘kehilla’. Juíst dat is ‘kehilla’.
En als je denkt dat iemand van onze kehilla even wat extra aandacht nodig heeft, laat het dan weten via info@beithachidush.nl, want we hebben een fantastische Bikur Cholim.


 

Oproep

Derasjot 
Het is interessant als veel verschillende mensen een derasja geven (een ‘exposé’ om te inspireren, joods materiaal uit te leggen en de Tora te actualiseren). Hoe meer invalshoeken er zijn op het Tora-gedeelte van de week (sidra/parasja), hoe beter. Omdat er nu vier (of zelfs vijf) diensten per maand zijn, zijn er meer mogelijkheden wat dit betreft. Heb je er wel eens over gedacht om een derasja te geven, meld je dan aan bij Ellis Griffith, de coördinator van de rituelen commissie.
 
Derashot
It is interesting if many different people give a derasha (an exposé to inspire, elucidate jewish material and actualise Tora). The more viewpoints on the Tora-portion of the week (sidra/parasha), the better. Because we now have four (or even five) services a month, there is more possibility in this respect. Have you ever thought about giving a derasha, please contact Ellis Griffith, the coordinator of the ritual commission.

gioer: lessen en lezingen


De lessen voor de gioercursus zijn nu noodzakelijkerwijs over de hele week verdeeld. Maar elk nadeel heb se voordeel, om met Cruijff te spreken: omdat ze virtueel worden gegeven kan iedereen ze bijwonen. Onderstaand vind je de lijst van lessen die op dit moment staan gepland, maar het worden er meer.
 
The lessons for the giur-trajectory necessarily are now spread out over the whole week. Our famous soccer player Johan Cruijff had inexplicable but spot on expressions, one of them was: Every disadvantage brings with it an advantage, has a silver lining. Because the lessons are zoomed, everybody can join. In the list below you find the lessons / lectures that are planned, but more are to come.
 
Rabbijn Tamarah Benima of José de Kwaadsteniet: praktisch Jodendom
Data: elke donderdag
Tijd: 19.00 – 20.30 uur
Taal: Nederlands
 
Monday lectures. Different speakers, different topics.
Date: every Monday evening
Time: 19.30 – 20.30 hrs.
Language: English


Aan- en afmelden Chidushim secretariaat@beithachidush.nl
Bijdragen en ideeën voor de redactie secretariaat@beithachidush.nl







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Beit Ha'Chidush · Uilenburger Synagoge · Postbus 10759 · Amsterdam, 1001 ET · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp