Copy
Ma.akbrief #15   maart 2021
Gezamenlijke nieuwsbrief rond democratisering en het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
Het wordt lente, hoog tijd om elkaar weer eens digitaal diep in de ogen te kijken!

Uitnodiging

Ma.ak020 VrijdagmiddagZoem

26 maart  16-17 uur


Hoe gaat het met iedereen, waar staan we met de Ma.akbanken en hoe versterken we elkaar? Kom op 26 maart even bijpraten! Online, maar ga er lekker bij zitten met een drankje. Meld je hier aan, dan ontvang je kort voor de borrel een link.

Tot de 26e!
Jasper, Nies, Cathelijne, Sharona, Sjors, Zunga en Karien
MA.AKBRIEF #15

Deze Ma.akflits inspireert met acties van initiatieven & partners in de stad die raken aan het Maatschappelijk akkoord.

Bijdragen en reacties welkom via mail. Zie ook ons digitale platform Ma.ak020.

Ma.ak020 werkt in de stad

Amsterdamse initiatiefnemers en hun partners bij de gemeente en in de buurt werken aan vernieuwing en lopen daarin tegen knersende kwesties aan. Samen slimmer werken is al jaren een groot punt van aandacht. Daarom hebben we een Maatschappelijk akkoord gemaakt. De laatste tijd wordt het geduld her en der beloond. Democratiseringsdoelen zoals de Right to Challenge komen binnen bereik, langdurig gesteggel vertaalt zich in nieuwe samenwerkingen. Hieronder vind je enkele van die successen in de stad.

Ondertussen staan er al een paar Ma.akbanken in de steigers. Die gaan over werk, armoede, meer zeggenschap voor jongeren, windmolens, integraal samenwerken in een buurt - knersende kwesties die iedereen belangrijk vindt, die soms moeilijk oplosbaar lijken, maar waar we uitkomen als we het doortimmerd aanpakken. Binnenkort meer.

Partners in het buurtplatformrecht
Hakim, een van de initiatiefnemers op Plein 40-45
Buurtplatformrecht

"In elke buurt is wel een (latent) netwerk van actieve bewoners."


Vanuit een noodkreet aan de gemeenteraad is in december 2020 een motie aangenomen om het buurtplatformrecht als buurtrecht te verankeren.
De ondertekenaars van die noodkreet, een coalitie van buurtplatformen, zijn daarvoor aan de gang en aan zet, gecoördineerd door Hart voor de Kbuurt.

Het gaat er specifiek om dat in elke buurt wel een (latent) netwerk is van actieve bewoners. Geef dat positie en middelen om zichzelf en de buurt te organiseren. Voorkom dat er parallelle sociale infrastructuren top down in zo’n buurt gemaakt worden waar bewoners aan mee mogen doen, omdat dat de zelf-organisatie ontkracht. Het gaat er dus niet om in elke buurt een soort mini-overheid te creëren, maar om eigenaarschap vanuit de samengebundelde en samenwerkende energie van actieve bewoners. Met het buurtplatform recht moet ook een goede basis worden geregeld wat de legitimiteit van een buurtplatform is, dat er onafhankelijke ondersteuning op stadsbreed niveau is om ook ontluikende buurtplatformen te helpen zich te ontwikkelen, en de middelen geregeld te krijgen die daarvoor nodig zijn. Meer info en ideeën? Contact HartVoorDeKbuurt@gmail.com


[Met dank aan Mike Brantjes]

 
Eerste right to challenge

"Een Right to challenge bevecht niet éénmalig de ruimte maar daagt het systeem uit om te veranderen.

De marktondernemers van Plein 40-45 zijn een Right to Challenge aangegaan met de Gemeente Amsterdam. Zij wilden zelf het afval van de markt circulair en duurzaam afvoeren en daarmee de taak van afvalverwerking overnemen van de gemeente. En het is hen gelukt, samen met de gemeente! In januari is er een afvalscheidingsstation op de markt gekomen. Kratjes en pallets worden zelf teruggebracht naar de leverancier, groente, fruit en etensresten gaan naar een bedrijf dat compost verwerkt, en karton en restafval worden gescheiden afgevoerd. De initiatiefnemers organiseren acties om meer ondernemers en marktbezoekers mee te krijgen.

Ook willen ze in gesprek met de gemeente om een eerlijker verdeling van de afvaltarieven op de markt voor elkaar te krijgen. Nu betaalt iedereen nog hetzelfde bedrag. Om bewuster met afval om te gaan moet je het ook in je portemonnee voelen, vinden zij. De grootste vervuiler moet ook het meest betalen. Hiermee gaan ze een volgende stap in de challenge aan: kan er voor deze markt worden afgestapt van centraal beleid voor afvalheffing? De Hogeschool van Amsterdam ondersteunt de stappen, o.a. met actie onderzoek. Lees hier meer.

[Met dank aan Machteld Combe, Redouan Boussaid en Joachim Meerkerk]
Video: Jonge Sla
Cities for change
 

Op 26 maart gaat Cities for Change van start. Betrokken buurtbewoners, wijkactivisten, bestuurders,
wetenschappers en sociale ondernemers uit heel Europa zullen de komende twee maanden digitaal samen komen om te werken aan een translokale stedelijke agenda. Cities for Change wordt op 26 maart geopend door wethouder Rutger Groot Wassink tijdens een digitaal Kick-Off event met in het programma oa. topeconome Kate Raworth (Donuteconomie), rapper/schrijver Massih Hutak (Verdedig Noord), journalist Clarice Cargard (Lilith Magazine) en vertegenwoordigers van de Donut Coalitie. Cities of Change organiseert twee maanden (digitaal) activiteiten rond de thema’s Nieuwe Economie, Klimaat&Energie, Wonen&Publieke Ruimte, Migratie&Discriminatie en Digitale Moed. Aanmelden hier.
Meer weten of ideeën? Mail naar 99vanAmsterdam [at] amsterdam. nl.

Een initiatief van de 99vanAmsterdam & partners, mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam
Een beter werkend bestuurlijk stelsel
 
Vorige week zijn in de gemeenteraad grote stappen gezet voor democratisering in de stad. Naar aanleiding van de evaluatie van het bestuurlijk stelsel is de motie om variant Stadsdeelplus uit te werken met ruime stemmen aangenomen. Deze variant geeft meer bewegingsruimte en zeggenschap voor de stadsdelen en buurten, een wens uit het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam. Zie hier het evaluatierapport met daarin uitgelegd wat 'Stadsdeelplus' allemaal inhoudt.



Stemrecht voor jongeren

En het voorstel om de stadsdeelverkiezingen ook open te stellen voor 16- en 17-jarigen heeft het gehaald in de raad. Jongeren
van 16 en 17 jaar mogen, als het aan de gemeenteraad ligt, vanaf 2022 stemmen en gekozen worden in Amsterdam.
 
Noordvoerders enhtousiasmeren andere jonge Noorderlingen om te komen stemmen.
Foto: Jakob van Vliet, Het Parool
Leestip Lex de Jong


De toekomst van Nederland - De kunst van richting te veranderen

Floris Alkemade
 
Lex: "De driehoek burgers - overheid - markt, dat is tegenwoordig een vierkant: burgers - overheid - markt en als vierde kunst en wetenschappers. Zeker in tijden van crisis. Kunstenaars en wetenschappers weten als geen ander te denken vanuit problemen naar oplossingen."

[Met dank aan de Stadmakersgroep en te vinden in o.a. de Cooperatieve Nieuwe Boekhandel ]
Lees en onderteken hier het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam

Copyright © 2021 Ma.ak020, all rights reserved.

Contact? Kopij? Mail het kernteam van Ma.ak020.

You can update your preferences or unsubscribe from this list
Website
Groep Ruimte voor Initiatief






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ma.ak020 · Tugelaweg 85 · Amsterdam, Nh 1091VN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp