Copy
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje
Eikö viesti näy kunnolla? Katso uutiskirje nettiversiona tästä.
Kotimaista papua pelloille, pötsiin ja possuille -webinaari pe 12.3.2021  

–  Päivitettyä tietoa palkokasvien viljelyn hyödyistä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista
 

Aika: 12.3.2021 klo 10.00-12.30

Paikka:  Teams -yhteydet 

Kotimaisen valkuaisen tuotannon ja käytön vauhdittamiseksi järjestämme kevään aikana kaksi webinaaria. Ensin keskitymme palkokasvien viljelyyn ja rehukäyttöön.  

Tervetuloa! 

Ohjelma

10:00   Tervetuloa –  Marjukka Lamminen, tutkija ja vuorovaikutusvastaava, Leg4Life-hanke, Helsingin yliopisto
10:05   Palkokasvien markkinanäkymät – Max Schulman, vilja-asiamies, MTK
10:30   Onko härkäpavusta rypsin haastajaksi lypsylehmien ruokinnassa? – Aila Vanhatalo, professori, Helsingin Yliopisto
11:05   Palkokasvien viljelyn vaikutus maan kasvukuntoon – Ansa Palojärvi, tutkija Luonnonvarakeskus 
11:30   Kokemuksia herneen ja härkäpavun viljelystä ja käytöstä sikojen ruokinnassa – Juha Junnila, Junnilan tila
11:55   Keinoja herneen ja härkäpavun viljelyyn – Heikki Jalli, tutkija, Luonnonvarakeskus 
12:15   Päivän yhteenveto – Marjukka Lamminen

Toivomme ilmoittautumisia viimeistään 10.3.2021 täällä.

Ilmoittautuneille lähetetään 11.3. Microsoft Teams -linkki tilaisuuteen.Webinaari nauhoitetaan ja tallenne lisätään tilaisuuden jälkeen järjestävien hankkeiden www-sivuille.

Ohjelma (pdf)

Lisätietoja:
Marja Kujala, puh. 029 53 26280, marja.kujala@luke.fi
Marjukka Lamminen, puh. 029 41 58563 marjukka.lamminen@helsinki.fi 

Seminaarin järjestävät yhteistyössä:
Herneen, härkäpavun ja makealupiinin tuotanto ja uudet korjuumenetelmät (HUKKA)-hanke, Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä (Leg4Life)-hanke, Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -koordinaatiohanke (VILLE), Tietolinkki-hanke ja Täsmäpapu-hanke.

 

 

Viljavuusanalyysin hyödyntäminen viljelysuunnittelussa -webinaari ke 17.3.2021 klo 10-12

Miten hyödynnät peltomaan viljavuusanalyysiä? Otatko vain perustutkimuksen, kun tukiehdot sen vaativat? Mitä Ca:n suhde Mg:n kanssa vaikuttaa maassa? Mitkä varastoravinteet kannattaisi ottaa ja milloin? Onko hivenravinteista mitään hyötyä? Miten ravinnetasapaino vaikuttaa maan kasvukuntoon?
 
Kysymyksiin vastataan Viljavuusanalyysin hyödyntäminen viljelysuunnittelussa -webinaarissa 17.3.2021 klo 10-12. Viljavuusanalyysi tarjoaa runsaasti tietoa maan kasvukunnon kehittämiseen.
 
Asiantuntijoina ovat ProAgria Etelä-Suomesta Netta Leppäranta ja Pekka Terhemaa. Mukana webinaarissa on myös Manna Kaartinen Eurofins Viljavuuspalvelusta.
 
Viljavuustutkimuksen hyödyntäminen Maan kasvukunnon hoidossa -muistikortti on tehty osana Maa- ja vesitekniikan tuen rahoittaman Maaneuvo-hankkeen valmennusta, jota toteuttavat ProAgria Etelä-Suomi, Helsingin Yliopisto, Ruralia-instituutti ja Suomen ympäristökeskus. Maaneuvo-hanketta hallinnoi BSAG.
 
Tilaisuus on osa ELINA II ja Sääski -hankkeita.
 
Tilaisuus järjestetään Teamsillä, linkki tapahtumaan lähetään etukäteen ilmoittautuneille edellisenä päivänä. Ilmoittautuminen täällä.
 
Maatalousmaan käytön optimointi ilmastonmuutoksen hillintäkeinona -keskustelutilaisuus to 18.3.2021 klo 13-14


Mitkä ovat maanviljelijöiden näkemykset ilmastonmuutoksesta sekä sen riskeistä ja mahdollisuuksista? Mitä mieltä viljelijät ovat maatalouden sopeutumismahdollisuuksista?
 
OPAL Life -hankkeen keskustelutilaisuudessa tuodaan esille viljelijöiden ajatuksia ilmastonmuutoksesta, kerrotaan maankäytön merkityksestä maatalouden kokonaispäästöissä, maaperäseurannan havainnoista sekä pohditaan sadontuotoltaan heikoille pelloille vaihtoehtoisia käyttötapoja. Lisäksi kerrotaan, kuinka paljon Suomessa on heikkotuottoisia peltoja, millaista päästövähennystä saavutettaisiin maankäytön muutoksilla sekä kuinka kauan vie metsityksen jälkeen ennen kuin alue alkaa olla jälleen hiilinielu.
 
Juontajana toimii johtava asiantuntija Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta ja haastateltavina ovat tutkimusprofessori Raisa Mäkipää ja tutkija Jaana Sorvali Luonnonvarakeskuksesta sekä professori Laura Alakukku Helsingin yliopistosta.
 
Lämpimästi tervetuloa linjoille kuulemaan tutkimuksesta ja keskustelemaan tutkijoiden kanssa!  
 
Tilaisuus toteutetaan Microsoft Teams -ohjelmalla ja se myös tallennetaan, joten keskustelu on kuunneltavissa jälkikäteen. Tallenne lisätään OPAL Life -hankkeen sivustolle. Teams toimii parhaiten Edge/Chrome-selaimella, mikäli et ole asentanut erillistä ohjelmaa koneellesi.
 
Ilmoittautuminen viimeistään 16.3.2021 täältä. Ilmoittautuneet saavat Teams-linkin tilaisuuteen. Voit esittää ilmoittautumisesi yhteydessä kysymyksiä esiintyjille.
 
Lisätietoja:
Elina Nurmi, puh. 050 302 5789, elina.nurmi@luke.fi
Ammattiopisto Livian Ilmastoviisas toimija -webinaari pe 19.3.2021 klo 9-15.45

Miten torjua ilmastonmuutosta globaalisti ja paikallisesti? Millaisia keinoja lounaissuomalaisen maaseudun toimijat ovat kehittäneet, mikä on havaittu hyväksi, mitä kannattaa kehittää? Webinaarin asiantuntijat jakavat ajankohtaista tietoa ilmastoviisaasta tekemisen meiningistä maa- ja metsätaloudessa, kalataloudessa, energia- ja rakennusalalla.


Webinaari on maksuton, mutta päivän sujuvuuden varmistamiseksi pyydämme, että ilmoittaudut viimeistään 17.3. täältä (ennen tapahtumaa saat linkin teams-alustalla toteutettavaan webinaariin). Lisätiedot: info@livia.fi. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.
Turvepellot, ilmasto ja maaperä – miten vähentää muokkausta käytännössä? -webinaari ti 23.3.2021 klo 13-15.30  



Miten turvepeltojen viljelyä voisi kehittää ilmastoviisaammaksi ja samalla huomioida talousnäkökulmat ja työmäärän? Yksi ratkaisuista on peltojen muokkauksen vähentäminen. Webinaarissa kuullaan tutkimustietoa turvepeltojen maaperästä ja muokkauksen vaikutuksista turvepeltojen ilmastopäästöihin. Webinaarissa käsitellään sekä nurmen viljelyä että viljan viljelyä. Webinaarissa kuullaan neuvojan vinkkejä erilaisten muokkaustapojen sopimisesta erilaisille pelloille. Lisäksi kuullaan viljelijän kokemuksia turvepeltojen erilaisista muokkaus- ja uusimistavoista. 

Tapahtuma järjestetään etäseminaarina, ja sitä voi seurata omalta tietokoneeltaan. Ilmoittautumiset webinaariin viimeistään 19.3.2021 täällä. Linkki lähetetään ilmoittautuneille etukäteen sähköpostilla.

Ohjelma ti 23.3. klo 13–15.30

13.00            Tervetuloa, tutkija Marika Laurila, Luonnonvarakeskus
13.05            Turvepeltojen viljelyn ilmastovaikutukset
                      tutkija Hanna Kekkonen, Luonnonvarakeskus
13.25             Turvepellot ja ravinteet – mitä maaperässä tapahtuu?
                      yliopistonlehtori Salla Venäläinen, Helsingin yliopisto
13.45             Nurmikasvuston lopettamisen ajankohdan vaikutus turvepellon kasvihuonepäästöihin
                      tutkija Sanna Saarnio, Luonnonvarakeskus
14.05             Kahvitauko
14.15             Viljan viljely turvemaalla - Ruukin mittaustuloksia
                      tutkija Timo Lötjönen, Luonnonvarakeskus
14.35             Vaihtoehtoja kynnölle turvepeltojen viljelyssä tarvitaan
                      neuvoja Maarit Partanen, ProAgria Itä-Suomi
14.55             Kokemuksia turvepeltojen erilaisista muokkaus- ja uusimistavoista Kainuussa 
                      viljelijä Tuomas Huotari
15.15             Keskustelua ja chatin kysymysten purku
15.30             Tapahtuma päättyy

 
Tapahtuma järjestetään Luonnonvarakeskuksen vetämien hankkeiden Rahanarvoisia vaihtoehtoja syväturpeisten viljelysmaiden käsittelyyn (RATU), Orgaanisten maiden ilmastopäästöjen hillintä nautakarjatiloilla (OMAIHKA),  Turvemaiden viljelyn haitallisten ympäristövaikutusten vähentäminen (Turvepäästö), Uudet maatalous- ja metsämaan viljely- ja hoitomenetelmät – avain kestävään biotalouteen ja ilmastonmuutoksen hillintään (SOMPA) ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa (VILLE), sekä Valion CARBO hiilineutraali maitoketju -hankeverkoston ja Savonia-ammattikorkeakoulun Maatila2030 -hankkeen yhteistyönä.

Tervetuloa!
Lisätietoja: Marika Laurila, puh 029 532 6388, marika.laurila@luke.fi


 
POIMINTOJA TULEVISTA TAPAHTUMISTA

17.3.2021 klo 10-15 Humalan viljely kehittyy - missä nyt mennään? -webinaari 
Humalan viljely ja sen laatuominaisuudet kiinnostavat niin viljelijöitä, tutkijoita kuin panimoidenkin edustajia. Pyhäjärvi-instituutin yrttituotannon kehittämishankkeen järjestämässä Humalan viljely -webinaarissa esitellään Luonnonvarakeskuksen (Luke) suomalaiseen aromihumalaan ja sen viljelyyn liittyvien hankkeiden tuloksia. Lisäksi kuullaan humalasta viljelykasvina sekä mitä muuta lisäarvoa humalan viljelystä voisi olla. Ohjelma ja ilmoittautumiset tilaisuuteen 15.3. mennessä täältä.
 
22.3.2021 klo 13-15 Turvemaiden vesistö- ja ilmastovaikutuksista – ideoita kuivatukseen -webinaari 
Miten turvemaiden vesitalouden saisi toimimaan? Onko turvemaiden viljelystä haittaa vesistölle? Mitä kasvihuonekaasupäästöjä turvemaista syntyy? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin syvennymme tässä webinaarissa. Ilmoittautumiset webinaariin viimeistään 18.3. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille etukäteen sähköpostilla. Lisätietoja: https://popikki.fi/ajankohtaista-artikkeli/turvemaiden-vaikutukset/  Järjestäjinä Turvemaiden viljelyn haitallisten ympäristövaikutusten vähentäminen -hanke ja Ympäristöviisas viljelijä -hanke.

8.4.2021 klo 10-12.30 Päästöistä säästöiksi - uutta nurmen hiilensidonnasta ja lietteen ammoniakkipäästöjen vähentämisestä 
Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan etänä, kuinka nurmenviljelyssä saadaan hiili sidottua peltoon ja kuinka typen hävikkiä voidaan vähentää happokäsittelyllä. Luennoimassa alan asiantuntijat Perttu Virkajärvi ja Mari Räty  Luonnonvarakeskuksesta. Tilaisuuden hinta: 50 eur +alv. Lisätietoja ja ilmoittautuminen täältä. Järjestäjinä VarmaNurmi ja OrVo –hankkeet.

13.4.2021 klo 12.30-15 Parempaa papua pöytään kotimaasta  -webinaari
Merkitse kalenteriin, lisätietoja tulossa. 

Muistathan maaseutu.fi-tapahtumakalenterin! 
Hiilestä kiinni: uusia tutkimushankkeita käyntiin 

Maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmassa käynnistyy 10 uutta hanketta, joiden yhteisrahoitus on noin 10,7 miljoonaa euroa. Tutkimukseen kohdennettu rahoitus on osa hallitusohjelman mukaista maankäyttösektorin ilmastotoimenpidekokonaisuutta ja merkittävä julkinen panostus maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Hankkeissa tutkitaan muun muassa peltomaan hiilensidontaa, maatalousmaasta riippumattomia ruuantuotantoratkaisuja, hyviä käytäntöjä ja ohjauskeinoja maatalousmaan sekä metsien ja puutuotteiden hiilensidonnan vahvistamiseksi, erilaisia tuuppauskeinoja ilmastokestävään maankäyttöön pääsemiseksi sekä karjantuotannon systeemistä kestävyyttä. Tutustu käynnistyviin hankkeisiin täällä

Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuuden tavoitteena on tukea maataloustuottajia, metsänomistajia ja muita maankäytöstä päättäviä uusien ilmastokestävien toimintatapojen kehittämisessä ja käyttöönotossa. Tärkeässä roolissa tässä on tiedon ja parhaiden käytäntöjen jalkautus käytännön työhön. Kokonaisuuteen kuuluu laaja, tieteidenvälinen tutkimus- ja innovaatio-ohjelma, erillinen tieto-ohjelma sekä kehittämishankekokonaisuus, jossa uutta tietoa tuotetaan muun muassa erilaisten kokeilujen avulla. Toimenpiteiden tavoiteltu nettovaikutus on vähintään 3 Mt CO2-ekvivalenttia vuodessa vuonna 2035. Tiedot: MMM.

Uudistavan viljelyn e-opisto on avautunut!
 

Uudistavan viljelyn e-opisto tarjoaa viljelijöille ajankohtaista ja tieteeseen pohjautuvaa tietoa maaperää, satoja ja ympäristön tilaa parantavista käytännöistä. Maksuton verkkokurssi on ympäristösäätiö Baltic Sea Action Groupin (BSAG) ja design- ja teknologiayhtiö Reaktorin vetämä yhteisponnistus, joka pohjautuu Sitran ja Ilmatieteen laitoksen tuella käynnistettyyn Carbon Action -työhön. Kurssi on tehty yhdessä viljelijöiden, tutkijoiden ja suomalaisen ruokaketjun toimijoiden kanssa. 

Uudistava viljely on merkittävä työkalu ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen. Uusi verkkokurssi tarjoaa 60 tunnin edestä monipuolista oppimateriaalia ja käytännön työkaluja omalla maatilalla sovellettavaksi. Toteuttajien tavoitteena on, että kurssin kävisi ensimmäisen vuoden aikana 5 000 maanviljelijää eli runsaat 10 prosenttia suomalaisista viljelijöistä. Tiedot: BSAG.

Käy tutustumassa ja oppimassa uudistavasta viljelystä täältä.

VIDEOITA
Kasvintuhoojat hallintaan ja monimuotoisuutta vihannespelloille -webinaarisarjan aineistot saatavilla


Luken ja ProAgrian järjestämässä webinaarisarjassa pohdittiin, millaisia uusia ratkaisuja on tarjolla kasvinsuojeluun ja viljely-ympäristön monimuotoisuuden lisäämiseen kasvisten viljelyssä. Webinaarin tallenteet ovat nyt katsottavissa alla olevista linkeistä. Webinaarisarjan järjestivät yhteistyössä Kestävät kasvinsuojeluratkaisut ja monimuotoisuuden edistäminen kasvistuotannossa (KASVIS) -hanke (www.luke.fi/kasvis)) ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa (VILLE) -koordinaatiohanke.

Uusia menetelmiä kasvintuhoojien tarkkailuun ja hallintaan 21.1.2021 tallenne
Kaalien tuholaistorjunnan tehostaminen kukkivilla kaistoilla sekä houkutus- ja kumppanikasveilla 4.2.2021 tallenne.
Kerääjäkasvit vihannes- ja perunatilojen viljelykierroissa 18.2.2021 tallenne.

PODCASTEJA

Maaperän mikrobisto ja hiilensidonta -podcast

Maaperän mikrobisto parantaa maan kasvukuntoa, sillä mikrobit osallistuvat maaperän pitkäaikaisen hiilivaraston kerryttämiseen. Mitä elämää pellossa on ja mitä kaikkea siellä tapahtuu? Podcatissa haastateltavana tutkija Ansa Palojärvi Luonnonvarakeskuksesta. Podcastin on tuottanut Maan vesitalous ja kasvukunto (MAVEKA)-hanke. Linkki

Carbolla on asiaa! 

Carbolla on asiaa! -podcastsarja käsittelee hiiliviljelyyn liittyviä aiheita ja esittelee Carbon Action -hiiliviljelijöitä ja heidän tilojaan. Viidessä ensimmäisessä jaksossa pääset BSAG:n suunnittelija, hiiliviljelijä Eliisa Malinin mukana tutustumaan Carbon Action -hiiliviljelijöihin eri puolilla Suomea. 
 

Maanviljelijän tietobaari

Maanviljelijä ruokkii maata, joka ruokkii pieneliöitä, jotka puolestaan ruokkivat kasveja, jotka ruokkivat meitä. Kuulostaa selkeältä, mutta pelto on monimutkainen ekosysteemi, johon vaikuttavat monet asiat.  Maanviljelijät jatkuvasti kokeilevat ja oppivat kokemuksistaan, etenkin nyt kun ruuantuotannosta ja ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon. Nuoret maanviljelijä - tutkijat Juuso Joona Joutsenosta ja Tuomas Mattila Pusulasta kertovat  8- osaisessa podcast-sarjassaan omista kokemuksistaan sekä maanviljelijöinä että tutkijoina.

Ilmastoviisaat

Ilmastoviisas maatilayritys on hyvin hoidettu kokonaisuus. Se ottaa huomioon sadontuoton ja tuotosten parantamisen, maan hyvän kasvukunnon ja toimivan vesitalouden. Suomessa maatalouden hyvät viljelykäytännöt ja tuotantotavat pitävät jo nykyisellään sisällään monia ilmastoviisaita toimenpiteitä. ProAgrian oma podcast-sarja Ilmastoviisaat tarjoaa konkreettisia vinkkejä siihen, mitä viljelijä voi tehdä omassa arjessaan hillitäkseen kasvihuonekaasupäästöjä.

Jalat maassa

Jalat maassa on maa- ja metsätalousministeriön podcast-sarja. Ensimmäisen tuotantokauden aikana puhutaan laajasti suomalaisesta ruuantuotannosta tänään ja huomenna – myös vähän menneitä muistellen. Keskusteluissa puidaan eri ruuantuotantosuuntien arkea, tulevaisuuden haasteita ja ennakkoluuloja. Suomen visio on tuottaa maailman parasta ruokaa. Sarjassa visiot törmäytetään todellisuuteen. Miltä muutos tuntuu? Mitä on tehtävä juuri nyt? Miksi on opittava uutta?

Ympäristöviisas viljelijä

Ympäistöviisas viljelijä -hankkeen podcast-sarjassa keskustellaan taloudellisesti kannattavan, kestävän viljelyn toimintatavoista sekä niiden taustalla olevasta tutkimuksesta. Podcast on ilmestynyt elokuusta 2020 lähtien joka kuukauden 4. perjantai.

Hanke-esittelyjä webinaareissa

Vuosien 2020-2021 aikana  on webinaareissa esitelty ajankohtaisia maatalouden ilmastonmuutokseen varautumista tukevia hankkeita ja ihmisiä hankkeiden takana.

Webinaarien teemoina ovat olleet
  • Uusiutuva energia
  • Maatalouden vesiensuojelu
  • Maan kasvukunnon hoito
  • Kasvinterveys
  • Turvepellot
  • Palkokasvit
  • Kestävien viljelykäytäntöjen kehittäminen
Hanke-esittelywebinaarit löytyvät täältä.
 
Etäluentoja ilmastoteemoista saatavilla

Tunnin mittaiset etäluennot tarjolla aiheista:
  • Ilmastonmuutos: mikä muuttuu?
  • Maatalous ja ilmastonmuutos
  • Ruoka ja ilmastonmuutos
  • Matkailu ja ilmastonmuutos 
  • Energia ja ilmastonmuutos
  • Luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos 
  • Ilmastonmuutos ja hyvinvointi
  • Metsät ja ilmastonmuutos
Nauhoitukset löytyvät täältä.
 
Ilmastoviisautta facebookista!

Jos haluat somessa seurata tiedonvälitystä maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisesta, tutkimusuutisia, ratkaisuesimerkkejä ja tapahtumia, niin löydät meidät myös facebookista
                                        Kuva: Erkki Oksanen, Luke

Aurinkoisia kevättalven päiviä!
toivottavat Sari Himanen, Elina Nurmi, Päivi Kurki,
Karoliina Rimhanen, Sakari Raiskio ja Riitta Savikko Luonnonvarakeskuksesta
Miten sait tämän sähköpostin?

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tai Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin.

Pyrimme päivittämään viestintäämme EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) edellyttämään muotoon. Jos et jatkossa halua Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirjeitä, kyselyitä ja tietoja tapahtumista suoraan sähköpostiisi, niin voit perua tilauksesi klikkaamalla uutiskirjeen lopussa kohtaa "Poistu sähköpostilistalta". Postituslistalta pääset pois myös ottamalla yhteyttä sari.himanen@luke.fi. Jatkaaksesi uutiskirjeen tilausta sinun ei tarvitse tehdä mitään. Toivomme, että pysyt uutiskirjeen tilaajana!
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen facebooksivu
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke
Email
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje

yhteyshlö: Sari Himanen
Luonnonvarakeskus (Luke)
puh 029 532 6132
sähköposti sari.himanen@luke.fi
www.luke.fi
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke

Haluatko pois postituslistalta? Klikkaa: poistu sähköpostilistalta.  






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ilmastoviisas ja muutosjoustava ruokajärjestelmä pellolta kuluttajalle-hanke · Luonnonvarakeskus · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp