Copy

Pressemeddelelse

05/03/2021
Øde veje frister bilister til at køre stærkt
Nedlukningen af samfundet giver ekstra plads på de danske veje, og det får nogle til træde hårdere på speederen. Det er et problem, for farten er helt afgørende i mange alvorlige ulykker. Sønderborg Kommune er med i fartkampagne, der begynder på mandag den 8. marts 2021.
Der er mere plads på de danske veje for tiden, og det kan være en fristelse for nogle bilister, som udnytter situationen til at køre for stærkt.

Faktisk faldt antallet af personbiler på vejene i januar i år med hele 30 procent i sammenligning med januar sidste år. Alligevel sigtede Politiet cirka samme antal bilister i deres landsdækkende fartkontrol før coronaen i januar sidste år og under coronaen i januar i år.

Politiets vurdering er, at det er de tomme veje, der frister for mange til at køre for stærkt. En landsdækkende fartkampagne, som 75 af landets kommuner deltager i, skal fra 8. marts minde bilisterne om at holde hastigheden nede.

- Det jeg hører fra vores forvaltning er, at det er henvendelser om fart, der er allerflest af, når vi taler om trafik i Sønderborg Kommune. Det er typisk bilister, der kører for stærkt, der får borgere til at henvende sig med deres bekymring og utryghed. Henvendelserne fører også somme tider til, at vi i samarbejde med Politiet etablerer forskellige fartdæmpende tiltag, men allerbedst er det selvfølgelig, når bilister altid kører efter forholdene og adlyder skiltene. Derfor er jeg også glad for, at vi er med i fartkampagnen de kommende uger – erfaringen viser, at skiltene har en virkning, siger Aase Nyegaard, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune.

Borgere er bekymrede for hastigheden
Det er ikke kun i Sønderborg Kommune, for høj fart skaber utryghed. En undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik viser, at 9 ud af 10 oplever, at der bliver kørt for stærkt i deres lokalområde. Og for 8 ud af 10 skaber den for høje fart utryghed, irritation eller bekymring for egne eller andres børn.

- Utrygheden er ikke uden grund, for høj fart er en afgørende faktor i mange ulykker. I 3 ud af 4 dødsulykker med for høj fart kunne ulykken helt være undgået, hvis ikke der var blevet kørt for stærkt. Vi sparer ikke ret meget tid ved at køre for stærkt, men vi tager en stor risiko, når vi gør det, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I den resterende fjerdedel af dødsulykkerne med for høj fart kunne skaderne være blevet markant mindre, hvis ikke der var blevet kørt for stærkt. I mange tilfælde ville ulykken ikke have haft dødelig udgang. Det viser en opgørelse fra Vejdirektoratets Dødulykkesstatistik.

Fakta om fartulykker:
  • I 2014-2019 er 401 personer blevet dræbt i trafikken på grund af for høj hastighed.
  • Når hastigheden øges fra 80 til 93 km/t, fordobles risikoen for at blive involveret i en dødsulykke.
  • Kører man ind i et vejtræ med 90 km/t, svarer det til frit fald fra 12. etage.
Kontaktinformation:

Aase Nyegaard
Udvalgsformand for Teknik og Miljø
Tlf. 27 90 02 18
mail: any@sonderborg.dk
 
Pia Duus Møhl
Trafiksikkerhedsmedarbejder, Sønderborg Kommune
Tlf. 88 72 65 87
mail: pdus@sonderborg.dk
 
Michelle Laviolette
Seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik
Tlf. 24 96 11 44

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg
Copyright © 2021 Sønderborg Kommune
Website
Facebook
LinkedIn
YouTube






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sønderborg Kommune · Rådhustorvet 10 · Sønderborg 6400 · Denmark