Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

σήμερα σκόπευα να σας γράψω εδώ
για τα NFTs 

τα οποία είναι κάτι το πραγματικά ενδιαφέρον και αξιοπερίεργο. Εδώ και πολλά χρόνια μέσα σε όλα τα άλλα τα τεχνολογικά πράγματα ασχολούμαι και διαβάζω για τα κρυπτονομίσματα και τα μπλοκτσέιν πώς τα λένε και τα βρίσκω τρομερά ενδιαφέροντα, άχρηστα μα αξιοσημείωτα και από όλη αυτή την ενασχόληση έχω μάθει τρία πράγματα. Πρώτον, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που μιλάνε γι' αυτά δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται. Δεύτερον, ότι αυτοί δεν φταίνε. Πρόκειται για πράγματα αρκετά τεχνικά και περίπλοκα. Οι συνήθεις περιγραφές δεν τα περιγράφουν καλά. Οπότε οι περισσότεροι απλά καλοπροαίρετα επαναλαμβάνουν κάποιες -σωστές- φράσεις που τα περιγράφουν, χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς τι λένε. Τρίτον, ότι οι περισσότεροι από αυτούς που όντως ξέρουν περί τίνος πρόκειται, είναι ενθουσιασμένοι, μαγεμένοι από δυνατότητες που αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν θεωρητικά, δυνητικά, αλλά ταυτόχρονα είναι συνήθως ανήμποροι να περιγράψουν έστω και μία αληθινά ενδιαφέρουσα πρακτική εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών στον πραγματικό κόσμο. Τα περισσότερα παραδείγματα πρακτικής χρησιμότητας blockchain εφαρμογών, ας πούμε, είναι πράγματα που γίνονται σχεδόν πάντα καλύτερα, πιο γρήγορα, πιο φτηνά, πιο αξιόπιστα και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας από τις υπάρχουσες, δοκιμασμένες τεχνολογίες. Που βέβαια δεν είναι αποκεντρωμένες και της μόδας. Αλλά δουλεύουν.

Τώρα όμως υπάρχουν τα NFTs, που σημαίνει non-fundgible tokens και τα οποία εγώ κατάλαβα πώς λειτουργούν αυτή την εβδομάδα. Εκ πρώτης όψεως είναι μια χαζομάρα κι αυτά, βέβαια, αλλά έχουν κάποια εξαιρετικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, ήτοι: Πρώτον: είναι σχετικά απλό να εξηγήσεις τι είναι και τι κάνουν και Δεύτερον: κάνουν κάποια πράγματα που οι υπάρχουσες τεχνολογίες δεν κάνουν πολύ καλά, ή και δεν μπορούν να κάνουν καθόλου. 

Και εδώ φτάνουμε στο σημείο του γράμματος όπου κανονικά θα αρχίζαμε να μιλάμε για το τι είναι τα NFTs και τι κάνουν. Ακούστε να δείτε τώρα, όμως.  

Όταν βρίσκω καινούργια πράγματα που μου πυροδοτούν το ενδιαφέρον (και όταν επιπροσθέτως υπάρχουν πιεστικά deadlines που κάνουν το procrastination μια ακαταμάχητη λύτρωση) πέφτω με τα μούτρα. Δεν μου αρκεί να διαβάσω τα άρθρα, τις αναλύσεις και τις απόψεις. Θέλω να μάθω πώς γίνεται. Πώς λειτουργεί. Για να μη σας τα πολυλογώ, έμπλεξα με αυτή τη μελέτη και αυτή την ενασχόληση 

και το πράγμα ξέφυγε κάπου από κάθε έλεγχο

οπότε τώρα έχω τόσα συμπεράσματα να σας γράψω γι' αυτό το θέμα που, δυστυχώς, δεν θα τα προλάβω εδώ σήμερα, καθότι τώρα δεν θέλω να το ξεπετάξω έτσι. Δεδομένου μάλιστα ότι προέκυψε και κάτι άλλο που θέλω να σας δείξω οπωσδήποτε, υπερβολικά επείγον,  
 

αυτό το νησί 

vulcan point
Αυτό το νησάκι λέγεται Vulcan Point και βρίσκεται στις Φιλιππίνες. 
 

βρίσκεται μέσα σε μια λίμνη

μέσα στη λίμνη
μια ηφαιστειακή λίμνη η οποία λίμνη ξέρετε που βρίσκεται; 
 

σε ένα νησί

σε ένα νησί
δεν είναι τρομερό; Αυτό είναι ένα ηφαίστειο, βεβαίως, και μάλιστα ενεργό, που εξερράγη τελευταία φορά πέρυσι τον Ιανουάριο. Η λίμνη στο κέντρο του νησιού είναι η καλντέρα. Αλλά δεν είναι αυτό το πιο φοβερό. Ξέρετε τι είναι πιο φοβερό; Να σας πώ πού βρίσκεται αυτό το νησί; 
 

μέσα σε μια άλλη λίμνη

σε μια λίμνη
ναι, και μάλιστα κι αυτή η λίμνη είναι καλντέρα του ευρύτερου ηφαιστειακού συστήματος που δίνει εκρήξεις εδώ και 140.000 χρόνια. 

Αλλά το καλύτερο σας το άφησα για τελευταίο. 

Πού βρίσκεται, λέτε, αυτή η λίμνη; Το φανταστήκατε ήδη. Σας νιώθω να χαμογελάτε μέσα απ' την οθόνη. Ακριβώς. Έχετε δίκιο. 



 

σε ένα νησί

σε νησί
το νησί Λουζόν, το μεγαλύτερο του τεράστιου νησιωτικού συμπλέγματος που είναι οι Φιλιππίνες. 

Να ανακεφαλαιώσουμε το λοιπόν; 

Σήμερα γνωρίσαμε 
 

ένα νησί, που είναι σε μια λίμνη, που είναι σε ένα νησί, που είναι σε μια λίμνη, που είναι σε ένα νησί


δεν είναι πιο συναρπαστικό αυτό από τα NFTs;
Στο κάτω κάτω, τι είναι τα NFTs; 

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για τη ζωή ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Όχι για το τι θα γίνει μετά, τι τραύματα θα μείνουν ή τις οικονομικές συνέπειες, αλλά γι' αυτό που συμβαίνει ήδη. Οι ζωές μας έχουν γίνει λίγο χειρότερες από όλες τις απόψεις, και προσπαθώ να απαριθμήσω τους τρόπους, γιατί συχνά δε τους αντιλαμβανόμαστε. Αξίζει τον κόπο, για να μην νομίζουμε ότι τα πράγματα συνεχίζονται κανονικά. Είναι σημαντικό πρόβλημα γιατί έχουμε ζήσει έτσι πολύ καιρό, πια. Δεν είναι κάτι σύντομο και παροδικό. Είναι μια περίοδος της ζωής μας πάνω σ' αυτή τη Γη. Κι έχει ακόμα κάμποσο. 

Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί

το βιβλίο του μήνα στο Bookworm

Το βιβλίο που διαβάζουμε στο Bookworm το Μάρτιο είναι "Το Γυάλινο Ξενοδοχείο" της Καναδής Έμιλι Σεντ Τζον Μάντελ. Πολλά πράγματα μπορεί να πει κανείς γι' αυτό το βιβλίο, αλλά εγώ τώρα θέλω να σας βάλω δύο λινξ με άλλα πράγματα που έχει γράψει αυτή η συγγραφέας: 
Πρώτο: Μια έρευνα για τα βιβλία που έχουν τίτλο "The ___'s Daughter". Βρήκε εκατοντάδες.  
Δεύτερο: Μια άλλη έρευνα για τα βιβλία που έχουν το "girl" στον τίτλο τους. Πολύ ενδιαφέροντα!

"The “girl” in the title is much more likely to be a woman than an actual girl, and the author of the book is more likely to be a woman. But if a book with “girl” in the title was written by a man, the girl is significantly more likely to end up dead".

διαΝΕΟδιαβάσματα και χοροεσπερίδες

πρώτα απ' όλα: έχουμε μια νέα έρευνα για την έρευνα. Και την καινοτομία, για την περίπτωση που δεν την έχετε διαβάσει ήδη.

Όσον αφορά τα οπτικοακουστικά δρώμενα, μεταξύ άλλων, έχουμε: 

το πετροσέλινον το ούλον (κοινώς: μαϊντανός) χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική. Στην κεντρική Ευρώπη, ανατολική Ευρώπη και νότια Ευρώπη, καθώς και στη δυτική Ασία, πολλά πιάτα σερβίρονται με φρέσκο, πράσινο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκορπισμένο στην κορυφή. Η ρίζα του μαϊντανού είναι πολύ κοινή στις κουζίνες της κεντρικής, ανατολικής και νότιας Ευρώπης, όπου χρησιμοποιείται ως σνακ ή ως λαχανικό σε πολλές σούπες, μαγειρευτά φαγητά και φαγητά κατσαρόλας. 
ψαρόνια

και τώρα, λινξ


Σχετικό με το άρθρο της Καθημερινής ένα μεγάλο αφιέρωμα στο burnout και το χρόνιο στρες, ένα πρόβλημα που έχει χειροτερέψει πολύ μέσα στην πανδημία. 

Το καλύτερο άρθρο της εβδομάδας, πάντως, είναι με διαφορά αυτό: Πέντε πράγματα που εξακολουθούμε να κάνουμε λάθος μετά από ένα χρόνο πανδημίας. Ψύχραιμο, σαφές, κατανοητό. 

Σε άλλα καταστροφικά νέα, η θέρμανση των ωκεανών προκαλεί αλλαγές στο ρεύμα του Κόλπου. "Ευχόμαστε να μην είναι αλήθεια", λέει ένας επιστήμονας σχολιάζοντας τα ευρήματα των σχετικών ερευνών, πράγμα που ποτέ δεν είναι ευοίωνο σημάδι. 

Πώς μοιάζει ένα εγκαταλελειμμένο για μήνες διαμέρισμα στον Αρκτικό Κύκλο

Αυτή η αγγελία σπιτιού είναι κάτι που θα ενδιέφερε το σπιτόσκυλο, αν υπήρχε ακόμα. Σκρολάρετε παρακάτω για να δείτε το γιατί. 

Ο Άρης είναι μια κόλαση. Η ιδέα του να πάμε να τον εποικίσουμε την ώρα που δε μπορούμε να διαχειριστούμε αλλαγή ενός βαθμού Κελσίου σε αυτόν εδώ τον πλανήτη, είναι μια πολύ περίεργη και αλαφροΐσκιωτη ιδέα. 

Μια βρώμικη, άσχημη, μεσοβέζικη αλλά (θεωρητικά) σχετικά εύκολη λύση για την κλιματική αλλαγή: να θολώσουμε την ατμόσφαιρα για να περνάει λιγότερος ήλιος

Η μέση ηλικία των ιδρυτών των επιτυχημένων στάρταπ ξέρετε πόση είναι; Τα 45. Άντε πια. 

Φτάνεις, βέβαια, σε μια ηλικία κοντά στο μέσο όρο ιδρυτών επιτυχημένων στάρταψ και δεν έχεις μάθει πράγματα που, λογικά, θα έπρεπε να ξέρεις. Όπως το ότι κάθε βήμα των πίσω ποδιών των γατών πατάει στο ίχνος των βημάτων των μπροστινών. Για να ελαχιστοποιήσουν το θόρυβο και τον αριθμό των ιχνών. 

Και στη gig economy οι γυναίκεις πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες, ακόμα και σε υπηρεσίες όπου δεν υπάρχουν καθόλου διακρίσεις ή εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν. Ο λόγος; 

The authors’ new follow-up study found that women expect to be paid less than men do, which can lead them to make lower-paid gig choices.


Όταν προσπαθείς να τυπώσεις (βίντεο)

Μετεωρίτης σκάει πάνω απ' την Αγγλία (βίντεο) 

Το παλιό, παραδοσιακό wallpaper των Windows XP είναι ένας αληθινός λόφος, που κάποιος κάποτε τράβηξε φωτογραφία στην Καλιφόρνια. Εδώ, η ιστορία της φωτογραφίας και ο λόφος όπως είναι σήμερα

Ένας τρόπος να διορθωθεί το αίσχος με τα ανεξέλεγκτα, τοξικά Facebook groups

Όλες οι θεωρίες συνομωσίας είναι χαζές, αλλά κάποιες είναι πιο διασκεδαστικές από άλλες. Όπως, για παράδειγμα, αυτή σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό είναι γιος του Φιντέλ Κάστρο

Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να έρχονται προς τα εδώ και οι άλλες μεγάλες υπηρεσίες streaming από τις ΗΠΑ. Το πρόβλημα; Οι περισσότεροι έχουν ήδη Netflix, και δύσκολα θα το αφήσουν για χάρη άλλων, λέει αυτό εδώ. 

Αυτό το αριστούργημα

Το τρίγωνο της ευτυχίας
πολύ καλός τοίχος, το σπιτόσκυλο θα τον ενέκρινε κι αυτόν
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2021 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.