Copy
Del gerne nyhedsbrevet med andre
Se nyhedsbrevet i din browser
nyhedsbrevs-banner

Tommy Kaas her
Har du tænkt på at gå i arkiver for at hente inspiration eller dokumentation til dine historier? I så fald er der godt nyt. Til efteråret har vi et helt nyt kursus om, hvordan du bedst søger i arkiver og bruger resultaterne - uanset om det er til journalistik, bøger eller andet. 
Vi udviklede kurset, fordi en kursist foreslog det, og vi var helt med ideen. Så har du selv en ide til et kursus, du ikke kan finde i katalogerne, så tag fat i os, og så ser vi på det.
I bunden af nyhedsbrevet kan du læse om arkivkurset og også finde 9 andre efterårskurser, vi netop har fået grønt lys til at slå op. 
I øvrigt: I sidste nyhedsbrev klikkede flest på linket til vores nye gratis onlinekursus om at finde historier i databaser. Fik du ikke kigget, er linket her:
https://www.kaasogmulvad.dk/2021/02/gratis-kursus-find-historier-i-databaser/

#genåbning
Reuters

Prøv spillet: Hvordan klarer du dig tilbage på job?

Det bliver skønt at komme tilbage på arbejdspladsen, ikke?
Men måske bliver arbejdsdagen ikke helt sådan, som du husker den. Nogle af hverdagens små hyggelige rutiner bliver måske skiftet ud med andre - af den mere irriterende slags.
Du kan tage forskud på din nye arbejdsdag med et spil, som Reuters har konstrueret. Der er tre baner, og målene er ret enkle - gå i kantinen, find en bestemt kollega etc. Men samtidig skal du jo huske at holde afstand.
https://graphics.reuters.com/GREAT-REBOOT/OFFICE/xlbpgdyjzvq/

#søgeteknik
google-eksempel

Google: Få alt med i første hug

Du har sikkert prøvet det masser af gange: Man søger i Google. Man ser få siders søgeresultater, og på side 3 kommer en besked om, at nogle resultater er udeladt, men man kan klikke for at få søgt igen med alle inkluderet.
Vil du være fri for denne proces, så kan du i slutningen af din søgeurl skrive &filter=0 
Så får du det hele med i én søgning. Google kan godt lave noget lange søgestrenge, men du kan bare slette alt det efter selve søgeordene og indsætte &filter=0
Se på det nederste screenshot ovenfor, hvordan det kan se ud.

#automatisering

Pressenævnet siger god for robotartikler

To huskøbere klagede til Pressenævnet over en artikel i Nordjyske om deres køb. Artiklen var fra Ritzau. Klagerne var utilfredse med, at deres fulde navne var bragt, at artiklen ikke var forelagt dem på forhånd, og at artiklen omtalte, at der ikke er registreret større om- eller tilbygninger på ejendommen i BBR. Ritzaus robothistorier skrives automatisk på basis af data fra bl.a. Tinglysningen, som Kaas & Mulvad indhenter. 
Pressenævnet understreger i sin kendelse, at nyhedsmedier godt må bringe robot-historier på basis af oplysninger i registre på tidspunktet for historien og uden at høre de omtalte. Der var intet fejlagtigt i historien. 
http://www.pressenaevnet.dk/kendelser/nordjyske-medier-faar-ikke-kritik-for-artikel-om-koeb-af-ejendom/

#dataviz
3D-kort

Alle hollandske bygningers alder visualiseret  

Man kan ofte blive inspireret af at se, hvordan andre har gjort. Her et eksempel fra Holland, hvor hele landets bygningsmasse er farvet op efter alder og lagt på et 3D-kort. Det ville jeg helt oplagt gerne se for min egen by - og mon ikke mange andre har det på samme måde?
https://parallel.co.uk/netherlands/#13.8/52.3607/4.89637/0/40

#lukkethed

Hård kritik af lovforslag om whistleblowere

Justitsministeriets lovforslag om whistleblowing får en ualmindelig hård medfart i høringssvaret fra Åbenhedstinget, forfattet af Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Lovforslaget lever på en række punkter ikke op til det EU-direktiv, som det skal implementere. Det vil blot give omkostninger uden at føre til afsløringer og forebyggelse af ulovligheder.
https://www.aabenhedstinget.dk/haard-kritik-af-lovforslag-om-whistleblowere/

Ministerier og regeringer bør have dokumentationspligt

I Danmark kan ministerier og regeringer forberede og træffe vigtige politiske beslutninger uden skriftlig dokumentation for vigtige dele af grundlaget. I nogle tilfælde er der også tvivl om, hvad der er besluttet, og hvem der har besluttet det. Denne besynderlige situation betyder, at ministerier og regeringers sagsbehandling gennem årtier har givet anledning til undersøgelser i forsøg på at fastslå, hvad der er foregået, skriver Oluf Jørgensen på Åbenhedstingets website.
Offentlighedslovens notatpligt bør ændres til en dokumentationspligt, understreger han i teksten, der også er sendt til Folketingets udvalg for Forretningsordenen samt til Retsudvalget.
https://www.aabenhedstinget.dk/folketinget-maa-stille-krav-til-ministerier-og-regeringer-om-dokumentation/

#mojo

God gratis video-editor til både Android og Iphone  

Vil man i gang med at redigere video på sin telefon eller tablet uden at skulle betale for software, er den nye app VN (VlogNow) et rigtigt godt bud. Appen findes både til Android og Iphone (samt Mac og Windows), og Silas Bang, der leder den nye Video Hub på Jysk Fynske Medier, lagde et godt ord ind for den, da han holdt webinar om mobil-video i onsdags. Webinaret var arrangeret af DJ's Kreds 1.
Silas Bang har gennem flere år drevet websitet Den digitale journalist, hvor du også kan finde masser af links og omtaler af grej og software. 
https://www.vlognow.me/
https://www.dendigitalejournalist.dk/mojo-kassen/

#deepfakes

Undgå at blive narret af deepfakes

Udviklingen går vildt stærkt i øjeblikket, når det handler om deepfakes - video- eller billedmateriale, der er manipuleret, så det forestiller situationer, der aldrig har fundet sted. Kun få bliver snydt af det tekniske niveau i de deepfakes, der er brugt i Jonatan Spangs "Tæt på sandheden" i DR, (klik på billedet for at se videoen), men teknikken bliver hurtigt bedre, og også almindelige mennesker - og journalister - vil snart have brug for hjælp til at kunne skelne.
Endnu har vi kun set et enkelt sted, hvor man kan uploade videoer eller billeder og få materialet tjekket. Men mon ikke der sker en udvikling her, som vi kender den fra kapløbet mellem computervirus-programmører og anti-virus-producenter.
https://sensity.ai/

#tips

Tjek materialet fra årets Nicar-konference

Årets Nicar-konference måtte afvikles virtuelt, men ligesom tidligere gør mange oplægsholdere deres slides, tipsheets etc. offentlige og deler dem gerne. 
Sharon Machlis samler op og har gjort materialet søgbart via en side, hvor man også kan finde tipsheets mv. fra sidste års konference.
http://apps.machlis.com/shiny/nicar20_resources/

Nye serie gratis kurser fra Google

Via Google News Initiative kanaliserer Google en smule af indtjeningen tilbage til medieverdenen. Seneste påfund, "GNI Live", kommer ikke et enkelt medie til gode. Nu er der lanceret en række gratis onlinekurser, som selvfølgelig først og fremmest skal få journalister til at bruge andre gratis Google-værktøjer i deres arbejde. Men niveauet er fint, og kurserne handler bl.a. om covid19, kort og visualiseringer samt det nye "Pinpoint"-værktøj.
https://newsonair.withgoogle.com/gni-live-en

#efteruddannelseskurser

Bliv klogere med Kaas & Mulvad  

Indtil videre satser vi på at gennemføre alle nedenstående kurser, men bliver corona-restriktionerne ikke lempet, må vi udskyde. Har du lyst til at være med, kan du roligt tilmelde dig. Tilmeldte vil selvfølgelig ikke få nogen regning, hvis de ikke kan deltage på et kursus, der af hensyn til restriktioner ender med at blive flyttet.

Er din arbejdsplads medlem af Pressens Uddannelsesfond, skal du melde dig til gennem www.mediernesefteruddannelse.dk. Er din arbejdsplads ikke medlem, kan du blot sende os en mail.

Vaaben og Hyldgaard

Fortæl den gode menneskehistorie

12. - 14. april 2020 i København: Menneskets største fornøjelse er andre mennesker. I journalistikken er identifikation og den menneskelige vinkel et væsentligt brændstof. På dette kursus underviser Line Vaaben og Rikke Hyldgaard (herover) i, hvordan vi bedst fortæller et andet menneske. Fra den korte case til den lange fortælling. Læs mere...

Digital detektiv - avanceret personsøgning

12. - 13. april 2021 i København: I en tid, hvor nettets søgemuligheder ændres drastisk, er dette kursus vigtigere end nogensinde. I et nyt skarpt kursus om personsøgning, får du Kaas og Mulvads nyeste og bedste råd, tips og tricks. Du får fyldt værktøjskassen op, og du lærer at kombinere mange metoder for at kunne nå et resultat hurtigt og effektivt. Læs mere...

Lær at lave originale digitale fortællinger

21. - 23. april 2021 i København: Digitale fortællekneb udvider dine muligheder, når tekst og foto ikke slår til. Kim Schou og Stinne Andreasen (herover) klæder dig på til at producere og udgive dine egne digitale fortællinger. Fra ideudvikling - over en prototype og frem til et færdigt produkt. Udelukkende med gratis eller billig software. Læs mere...

Valggeneraler: Quickstart af kommunalvalg 2021

26.-27. april 2021 i Middelfart: 2021 er kommunalvalgsår. Tag på to-dages internatkursus i Middelfart med Roger Buch, Nils Mulvad og en række gæster og få den bedste start på planlægningen af dækningen af kommunalvalget. Kurset arrangeres i samarbejde med dmjx. Læs mere...

Bliv klar til kommunalvalg (Kbh)

4.-6. maj 2021 i København: Få viden og værktøjer, der klæder dig på til at dække kommunalvalget 16. november 2021 optimalt.
Du bliver forberedt på at dække de emner og personer, der med stor sandsynlighed bliver kommunalvalgets mest interessante. Kurset arrangeres i samarbejde med dmjx.Læs mere...

Bliv klar til kommunalvalg (Aarhus)

18.-20. maj i Aarhus: Få viden og værktøjer, der klæder dig på til at dække kommunalvalget 16. november 2021 optimalt.
Du bliver forberedt på at dække de emner og personer, der med stor sandsynlighed bliver kommunalvalgets mest interessante. Kurset arrangeres i samarbejde med dmjx. Læs mere...

Find den gode historie i et regnskab

25. - 26. maj 2021 i København: Mange journalister går i en stor bue uden om virksomhedsregnskaber. Det er ærgerligt. Årsregnskaberne kan nemlig gemme på historier, du kan have svært ved ellers at opdage. Jesper Beenfeldt Nielsen lærer dig kunsten at knække et regnskab - og at gennemskue, når virksomheden har pyntet på tallene. Læs mere...

Strafferet for journalister

25. - 26. maj 2021 i København: Straffesager er spækket med juridiske regler og vurderinger. Reglerne er vigtige at forstå for at kunne skrive om en straffesag - ikke bare på en korrekt, men også på en præcis og fængende måde. Professor Trine Baumbach, institutleder på Københavns Universitet, guider dig igennem. Læs mere...

Aktindsigt som praktisk redskab i journalistik

27. - 28. maj 2021 i Aarhus: Offentlighedsloven har gjort det svært at trænge ind bag centrale myndigheder og det politiske apparats barrikader. På kurset blander Oluf Jørgensen og Nils Mulvad de praktiske juridiske kneb med konkrete og velafprøvede journalistiske metoder. Du lærer, hvordan du kommer så langt som muligt. Læs mere...

Inddrag brugerne

28. maj i Aarhus: Tør du egentlig gå i ægte dialog med modtagerne af din journalistik? Hvis du gør, har du adgang til en guldgrube af feedback og tips. På dette fokuserede kursus giver kursusleder Nadia Nikolajeva dig konkrete og effektive metoder til brugerinddragelse på sociale medier og digitale platforme. Læs mere...

Løsningsfokuseret og konstruktiv journalistik

31. maj - 1 .juni 2021 i København: Få nye metoder med Bruno Ingemann til at inddrage brugerne, så du i højere grad formår at aktivere dem og benytte deres erfaringer i journalistikken. Løsningsorienteret og konstruktiv journalistik er gennem de seneste fem år indført på et stort antal medier i USA, England og Danmark. Læs mere...

Dybt kig ind i kulissen bag dansk politik

31. maj - 2. juni 2021 i København: Coronakrise, klimatrusler og et globalt opbrud. Hvordan arbejder politikere og embedsmænd med at styre Danmark igennem det hele? Tag med på et kursus i aktuel dansk politik og mød en række af de centrale aktører på Christiansborg. Altingets chefredaktør Jakob Nielsen har planlagt og leder kurset. Læs mere...

gennemslagskraft

Slå igennem: Enkle trin til en stærk digital kampagne

4. juni 2021 i København: Det er ikke længere nok at producere en god historie. Den skal udgives rigtigt. Hvis du gerne vil styrke din gennemslagskraft, kan du på Nadia Nikolajevas kursus lære de bedste greb og udgivelsesmetoder, som kan være effektiv affyringsrampe for dit projekt. Du vil vende hjem - klogere og inspireret. Læs mere...

Få fat i guldkilden

7. - 8. juni 2021 i København: DR-journalisterne Mette Mayli Albæk og Louise Dalsgaard giver dig konkrete redskaber til at få flere og bedre kilder. Specielt fokuserer de på metoder til at få kilder i meget lukkede miljøer, systematisk at opbygge guldkilder, udvikle dit kildenetværk samt platforme til at beskytte kilder. Læs mere...

Efterforskning - i virkeligheden

15. - 17. september 2021 i København: Med Stine Bolther som kursusleder kommer du i løbet af tre dage helt ned i detaljerne af en efterforskning i Danmark. Fra de første forhør og vidneberetninger, over de kriminaltekniske undersøgelser til de retspatologiske og retsgenetiske resultater. Det, du skal opleve her, er virkelighedens efterforskning anno 2021. Foto: Kenneth Meyer.

Gør din erfaring til en gevinst

4. - 6. oktober 2021 i Middelfart: Journalister over 50 er uddannet til medier, der ikke længere findes eller er forandret radikalt. Som enkeltpersoner har vi kun begrænset indflydelse på udviklingen, men vi kan gøre meget for at forberede os. Kurset handler om, hvordan vi bedst tackler ændringerne. Helle Lyster er kursusleder.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/goer-din-erfaring-til-en-gevinst-2/

Bliv klar til den digitale redaktion

11. - 15. oktober 2021 i Middelfart: Alle bør have en digital forståelse, men sådan er det langtfra. På dette kursus har vi samlet kompetencer, som journalister i dag må have. På internatkurset i Middelfart får du en spændende, afvekslende og hyggelig uge, hvor du bliver undervist af en håndfuld af branchens digitale frontløbere.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/digital-redaktion-e21/

Fra ide til færdig fortælling

2. - 4. november 2021 i Middelfart: På dette internatkursus om fortællende journalistik får du genren helt ind under huden og kommer ikke bare hjem med ny inspiration, men også med en flyvefærdig ide eller produkt. Line Vaaben og Rikke Hyldgaard inviterer kursisterne med helt ind i det fortællende værksted - tre dage ved Middelfart.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/ide-fortaelling-e21/

Skræl nettet – med Web Scraper

22. - 24. november 2021 i København: Masser af gode historier er kun blevet til, fordi data kunne skaffes ved hjælp af web scraping. Det betyder, at vi henter data hjem med et program - bid for bid. Nils Mulvad lærer dig at gøre det nemt og effektivt med Web Scraper. Efter tre dages kursus kan du selv gøre det. Uden programmering.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/skrael-nettet-e21/

Når magten bliver afsløret

22. - 26. november 2021 i København: Topgraverne Morten Pihl, Jyllands-Posten, og Lars Nørgaard, Berlingske, er igen gået sammen om at lave et ugekursus i undersøgende journalistik. Du får en grundlæggende introduktion til den undersøgende metode, så du bagefter kan anvende grebene, tankegangen og værktøjerne.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/magten-e21/

På togt i arkiverne

På togt i arkiverne

29. - 30. november 2021 i København: Det bliver lettere og lettere at søge i danske arkiver, og masser af god journalistik er skabt ud fra arkivmateriale. Men hvor skal man begynde, og hvordan gør man? Tag med på Brigitte Alfters kursus og lær, hvordan du søger i arkiver, finder det, du leder efter og anvender det i din journalistik. 
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/arkiv-e21/

Skrab nettet med Python

29. november - 1. december 2021 i København: Jan Lauridtsen og Tommy Kaas lærer dig at programmere og at bygge webscrapere med programmeringssproget Python. Programmering kan være svært at komme i gang med på egen hånd. Kurset lærer dig så meget, at du bagefter selv kan bygge simple programmer til at samle data fra nettet.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/python-e21/

Live - sådan!

2. december 2021 i København: Vær naturlig, vær dig selv, vær til stede, lyder rådet. Men hvordan bevarer du roen, mens du samtidig skal gå på “live” fra marken? Erfarne Stine Bolther og Niels Soltani Østergaard klæder dig på, så du kan performe så godt som muligt, næste gang du laver live reportage foran et kamera.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/live-saadan-e21/

7 ting du skal vide om rubrikker

7. december 2021 i København: Jesper Helmer Rasmussen er kendt som en skarp og erfaren forsideredaktør. Som kursusleder giver han deltagerne tip og værktøjer, som med enkle midler gør dem i stand til at optimere alt fra den korte nyhedsrubrik til den legende feature-rubrik -  uden at det kommer i nærheden af clickbait
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/rubrikker_e21/

Forholdsregler: Sådan passer vi på i kursuslokalerne

De fleste kurser afvikler vi hos MBK i Pilestræde i København - et firma, som vi har brugt i adskillige år. Vi er helt trygge ved at køre undervisning her, da MBK følger alle myndighedernes retningslinjer og er yderst ansvarsfulde. MBK har ikke haft lukket og har indtil videre bl.a.:

  • Opstillet håndsprit ved indgangen, i fællesområder og i alle mødelokaler
  • Placeret borde og stole så det matcher de til enhver tid gældende retningslinjer.
  • Sørget for at fordele de forskellige hold af gæster ud på husets etager, så der er så få gæster samlet i ét område som muligt.
  • Placeret gæster i de største mulige lokaler, så der kan skabes så stor afstand som muligt.
  • Sørget for portionsanrettet forplejning dagen igennem.
  • Øget rengøringsproceduren i hele huset.
Har du spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Copyright © 2021 Kaas & Mulvad, All rights reserved.


Vil du ændre noget?
Du kan opdatere oplysningerne om dig eller afmelde nyhedsbrevet

Email Marketing Powered by Mailchimp