Copy
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället.

I veckans Antibiotikaspaning lyfter vi bland annat en ny rapport som visar att användningen av antibiotika i Europeisk fjäderfäuppfödning kan minska. Dessutom de senaste nyheterna om fågelinfluensan; utbrottet hos Sveriges största äggproducent är det värsta i Sverige hittills, men ytterligare fall har upptäckts på gård i Skåne. Och så tipsar vi Uppsala Health Summit 15-18 mars med fokus på Managing Antimicrobial Resistance through Behaviour Change.

ANTIBIOTIKA

CIDRAP: Första mötet med One Health Global Leaders Group. Gruppen, som består av statsledare, forskare och nyckelaktörer har som syfte att ge politiskt ledarskap för globala, regionala och nationella ansträngningar mot antibiotikaresistens och dess inverkan på människor, djur och miljön och är en del av samarbetet inom WHO, FAO och OIE.

CIDRAP: Australien: One Health-handlingsplan för antibiotikaresistens. Den australiska regeringen har publicerat en One Health Master Action Plan (OHMAP) för att stödja landets antibiotikaresistensstrategi.

PoultryWorld: Minska antibiotika-användningen i fjäderfäuppfödningen. Enligt en ny rapport från Europeiska kommissionen kan användningen av antibiotika minskas i den europeiska fjäderfäindustrin med förbättrad utbildning och kunskapsöverföring.

ScienceCodex: LA-MRSA kan spridas från grisgårdar. DNA-sekvensering av bakterier isolerade från grisar och människor på landsbygden i östra North Carolina, ett område med hög koncentration av grisuppfödning, antyder att LA-MRSA CC9 sprider sig mellan grisar, lantarbetare, deras familjer och samhället, enligt en studie som leds av forskare vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Läkartidningen: Läkemedel förorenar våra vatten – läkare bör agera. En färsk rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att Sveriges största dricksvattentäkter – Vänern, Vättern, Mälaren och deras vattendrag – är förorenade av avloppsvatten med miljögifter som är svåra att bryta ner. Över 100 kemiska ämnen har analyserats – majoriteten var läkemedelssubstanser.

DJURSKYDD

SvD.se:Ta inte bort kornas rätt till bete”. Svenska mjölkbönder och mejeri­företag tar en stor risk om man avvecklar sitt starkaste mervärde, betesrätten för kor, och bidrar till sämre djurskydd i strid med konsumenternas tydliga krav. Det skriver flera debattörer.

VeterinärMagazinet.se: Växa Sverige: ”Beteslagen står i vägen för expansion”. Förra året ökade mjölkinvägningen med 2,5 procent och nötköttsproduktionen med 1 procent, meddelar Växa Sverige. Det ligger i linje med organisationens mål om högre mjölk- och köttproduktion. Men för att nå målet krävs ändringar i miljökonsekvensreglerna och beteslagen, enligt Växa Sveriges ordförande Magnus Carlman.

Independent.co.uk: Efter två månader till havs slaktas nu djuren. 850 nötkreatur, som i mitten av december lämnade Cartagena, Spanien för försäljning i Turkiet, har nu återkommit till Cartagena och kommer slaktas. Av rädsla för blåtunge-virus och tillät inte Turkiet inträde för djuren och skeppet fick vända tillbaka.

Altinget.se: Holmgren (MP): Stoppa oetiska och ohållbara djurtransporter. Det räcker inte att enbart införa hårdare och tätare kontroller av djurtransporter. EU:s regelverk måste skärpas. Långa djurtransporter som är omöjliga att kontrollera borde förbjudas helt, skriver EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP).

HANDEL

ATL.nu: Köper tjurar till unga bönder. Coop och HK Scan sponsrar nu 20 lantbrukare i Sverige med avelstjurar och rådgivning. ”En signal om att vi vill ha mer svenskt kött”, säger Coops inköpsdirektör.

JA.se: Kunskapsnav ska förena forskning och lantbruk. Stärka konkurrenskraften på svenska djurgårdar och minska glappet mellan forskning och lantbrukare. Det är målet när Jordbruksverket nu föreslår att ett nationellt kunskapsnav för svensk animalieproduktion inrättas under ledning av forskningsinstitutet RISE.

JA.se: Konsumentundersökningar värdefullt verktyg för Svenskt Kött. Varje vecka året runt mäter Svenskt Kött förtroendet hos konsument för svensk köttproduktion. Nytt är att även förtroendet för slakten mäts. 

JA.se: Nytt samarbete mellan Svenskmärkning och Krav. En önskan om tydligare ursprungsmärkning från svenska Krav-producenter och ökad medvetenhet hos konsumenter ligger till grund för ett nytt samarbete mellan företrädarna för Krav och Från Sverige-märkningen.

JA.se: Invägningen av mjölk ökade. Under förra året ökade den svenska invägningen av mjölk till mejerierna. I förädlings­ledet fortsätter andelen konsumtionsmjölk att minska.

JA.se: Det värsta utbrottet i Sverige hittills. Sveriges fjäderfäproducenter lever med vetskapen att säsongen när fågelinfluensan härjar är en riskfylld tid. Oavsett hur bra smittskydd man har på sin gård, är det omöjligt att helt skydda sig från detta luftburna smittsamma virus. Det visar det senaste utbrottet hos Sveriges största äggproducent.

SVT.se: Ännu mer fågelinfluensa – 20 000 värphöns avlivas. Ytterligare fall av fågelinfluensan har upptäckts, bland annat på en gård utanför Trelleborg med omkring 20 000 värphöns. – Det är mycket bekymmersamt att det pågår en så stor spridning, säger Charlotta Kamaterou, länsveterinär i Skåne.

ThePoultrySite: Hongkong stoppar import av fjäderfäprodukter från vissa delar av Danmark och Sverige. På grund av utbrott av fågelinfluensa H5N8 stoppar Hongkong nu import av såväl kycklingkött som ägg från Bornholm i Danmark och Östergötlands län i Sverige.

Pig Progress: ASF Tyskland: Avlivningsbeslut fattat för samtliga grisar på gård med utegrisar. På grund av sin närhet till ett högriskområde för afrikansk svinpest, har myndighetsbeslut fattats om avlivning av samtliga djur på en gård som drivs ekologiskt där grisarna går ute.

PigProgress: ASF Ryssland: Över en halv miljon grisar avlivades i vinter. Cirka 560 000 grisar har avlivats på grisgårdar i Ryssland under de kallare höst- och vintersäsongerna i ett försök att hålla utbrott i afrikansk svinpest (ASF) under kontroll.

Lantbruksnytt.se: Fler fall av ASF i Kina. Myndigheterna i Kina bekräftar nu nya fall av afrikansk svinpest i landet. I norra Kina bedöms i dag en femtedel av alla avelsbesättningar vara smittade av ASF och nu är det framförallt en nymutation av smittan som härjar.

KOMMANDE EVENT PÅ TEMAT
  • 15-18 mars Uppsala Health Summit 
    Managing Antimicrobial Resistance through Behaviour Change 
    Årets fullt ut digitala summit samlar experter och praktiker från olika sektorer för att tillsammans djupdyka i hur vi kan förändra beteende och organisationskultur för att våra läkemedel ska vara verksamma även i framtiden.
    → Anmäl dig här  
Axfoundation samlar några av Sveriges främsta experter inom antibiotika och djurvälfärd för att utveckla och underhålla antibiotikakriterierna - den tydliga lista med krav som inköpare kan ställa på leverantörer av kött, sjömat och mejeriprodukter. Idag arbetar Axfoundation med att sprida dessa kriterier inom den svenska dagligvaruhandeln och food service, nationella och internationella organ och myndigheter för att uppnå en transformativ förändring. Under 2020 blev de skärpta kriterierna i version 2.0 klara. Här kan du ladda ner kriterierna och tillhörande frågebatteri samt utbildningsmaterial. 
Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett hållbart samhälle. Vi tror på företagande som förändringskraft och på breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället.

Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.
Hemsida
Hemsida
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Youtube
Youtube
Copyright © 2021 Axfoundation, All rights reserved.

Vår e-postadress är:
info@axfoundation.se

Vill du uppdatera din prenumeration?
Du kan ändra dina inställningar eller avsluta din prenumeration.

Vill du börja prenumerera?