Copy
Denk mee met OCW
Bekijk deze e-mail in uw browser
Beste <<Voornaam>>,

De komende tijd staan er onderwerpen gepland waarover we graag met jullie in gesprek willen gaan. Ook is er meer nieuws over het Nationaal Programma Onderwijs en delen we de laatste artikelen van leraar24.nl

In deze nieuwsbrief

Vriendelijke groet,

De combibaners (leraren, IB'er en schoolleider) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
denkmeemetocw@minocw.nl
Heb je collega's in je team die ook graag zouden willen meedenken met OCW? Stuur deze mail door en laat collega's zich aanmelden voor de 'Denk mee met OCW' mailing via https://www.nieuwsbrievenminocw.nl/

Nieuwsflits

Nationaal Programma Onderwijs

1. Het Nationaal Programma Onderwijs - de stand van zaken

De huidige generatie leerlingen verdient, ondanks de coronacrisis, alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst. Dat vraagt veel van scholen. Het kabinet heeft op 17 februari jongstleden het meerjarige Nationaal Programma Onderwijs van in totaal 8,5 miljard euro aangekondigd om hierbij te helpen.

Sindsdien is er hard gewerkt om de organisatie neer te zetten en is er overleg opgestart met
vertegenwoordigende organisaties uit het onderwijs en met gemeenten. Inmiddels
staan de kaders voor de uitwerking van het Programma.

Woensdag 24 maart is er een brief naar alle scholen gegaan waarin een toelichting staat op deze kaders en op wat ons gezamenlijk de komende tijd te doen staat. 2. Denk mee over het Nationaal Programma Onderwijs op 25 april
Er wordt hard gewerkt aan het Nationaal Programma Onderwijs na corona. De brief naar scholen is verstuurd en nu is het zaak invulling te geven aan de plannen die daarin genoemd worden. We vinden het belangrijk dat het onderwijsveld betrokken is bij de stappen die worden gezet. We hebben op dit moment al contact met diverse partijen in het onderwijsveld. Zo is er bijvoorbeeld een klankbordgroep schoolleiders. Daarnaast zijn we bezig een klankbordgroep te formeren met leraren die op structurele basis willen meedenken over deze plannen.

Als je je aanmeldt voor deze klankbordgroep wordt je met regelmaat gevraagd om deel te nemen aan een gesprekstafel of je te buigen over een plan of product. De input van de klankbordgroep zal OCW helpen de plannen zo uit te werken dat ze aansluiten bij wat de praktijk nodig heeft.
 
Ben jij een docent po/vo en wil je meedenken over de uitwerking van het programma? Mail naar Dana van den Hurk (g.w.vandenhurk@minocw.nl).
 
De eerste klankbordsessie is donderdag 25 april van 15:00-16:00, waarbij het zal gaan over de opzet van de menukaart voor scholen. 

Ook als je donderdag niet kan, maar wel op een ander moment wilt meedenken kan je je opgeven. Je wordt dan automatisch uitgenodigd voor de eerstvolgende sessie.
Geef je op voor de klankbordgroep 'Nationaal programma onderwijs'

Oproep

Deel je ervaring met het kiezen van digitale leermiddelen (po/vo)

Hoe kies je doordacht digitale leermiddelen?  We willen tussen 22 maart en 9 april leraren, schoolleiders en schoolbestuurders interviewen over hoe ze digitale leermiddelen kiezen. Het interview door onderzoeksbureau D&B is digitaal en duurt ongeveer 60 minuten. Het interview kan alleen, maar ook in groepsverband.
 
Aanmelden kan door je naam, functie en telefoonnummer te mailen naar k.m.vandersluis@minocw.nl. D&B neemt dan contact met je op voor een afspraak. Alvast veel dank voor je hulp!
Deel je ervaring met het kiezen van digitale leermiddelen

Directie MBO zoekt combibaner per september 2021

Sinds een aantal jaren werken er bij de directie MBO combibaners om de onderwijspraktijk en het beleid beter te verbinden. Dit is ook voor de combibaner een waardevolle leerervaring. We zijn op zoek naar een nieuwe combibaner, per september 2021, voor minstens een jaar met de mogelijkheid op verlenging. Dus lijkt het je leuk om voor 2 of 3 dagen per week bij ons aan de slag te gaan, naast je werk bij een mbo-instelling, bekijk dan de vacature en reageer voor 31 maart 2021.
Vacature combibaner MBO

Zij-instromers in het onderwijs gezocht (po/vo/mbo) op 31 maart

OCW wil de zij-instroom beter wettelijk regelen. Daarvoor willen we graag weten wat jouw ervaringen als zij-instromer zijn. Op woensdag 31 maart van 15:00 tot 16:30 organiseren we een sessie over waardering en diplomering zij-instromers. 

Dus ben jij een zij-instromer en lijkt het je leuk mee te denken, dan nodigen we je van harte uit om aan deze sessie deel te nemen. Je kan je aanmelden via de button hieronder of door te mailen naar c.e.foaden@minocw.nl. Ook als je andere ervaringen met zij-instroom wilt delen dan kun je ons mailen. 
Aanmelden sessie zij-instromers 31 maart

Denk mee over hoorrecht voor leerlingen bij passend onderwijs (po/vo) op 12 of 19 april

Leerlingen krijgen een wettelijk hoorrecht. Ze moeten actief betrokken worden bij de besluitvorming over de extra ondersteuning die zij krijgen. Zij moeten kunnen aangeven of zij het ermee eens zijn en of en hoe de ondersteuning voor hen het beste gaat werken.

Graag gaan wij met leraren, intern begeleiders, zorgcoördinatoren en schoolleiders uit het po, (v)so en vo in gesprek over hun interpretatie van hoorrecht. Hoe kan dit er in de praktijk it zien? Vanaf welke leeftijd zou je leerlingen hoorrecht willen geven? Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden? Heb je mooie voorbeelden? En welke meerwaarde heeft een wettelijk hoorrecht?

Wij organiseren twee online bijeenkomsten op maandag 12 en 19 april 2021 van 16.00 tot 17.00

Wil je met ons meedenken? Geef je dan op voor één van de twee bijeenkomsten via anneke.debruin@minocw.nl
Aanmelden bijeenkomst hoorrecht maandag 12 / 19 april

Denk mee over genderstereotypen en gendergelijkheid in het onderwijs (po/vo/mbo) op 20 april

We vinden het in Nederland belangrijk dat kinderen de keuzes kunnen maken die bij hen passen. Dat zij alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Op dinsdag 20 april van 16.30-17.30 uur onderzoeken we welke stappen we kunnen zetten voor gendergelijkheid  en het tegengaan van genderstereotypen in het onderwijs.
 
De bijeenkomst is een vervolg op de conferentie ‘Genderwijs’, van verleden jaar, waar onderwijsprofessionals aanbevelingen formuleerden. En de Onderwijsraad leverde input met een verkennend onderzoek naar verschillen tussen jongens en meisjes in het onderwijs.
 
Heb jij ideeën over hoe we genderongelijkheid doorbreken en wil je meedenken met de Directie Emancipatie van het ministerie? Geef je dan op door een mail te sturen naar r.r.r.ramharak@minocw.nl
Aanmelden bijeenkomst genderstereotypen dinsdag 20 april

Denk mee over onderwijssegregatie (po/vo) op 20 april

OCW wil met schoolleiders in het po en vo in gesprek over segregatie. Is jouw school gesegregeerd? Wordt dat binnen jouw school of gemeente als een probleem ervaren? Geloof je dat er iets aan te doen is? En kan je wat met de maatregelen uit de beleidsagenda?

Op dinsdag 20 april (16.00-17.00 uur) wil OCW met schoolleiders in gesprek over deze vragen. Meld je aan via samenopschool@minocw.nl
Aanmelden onderwijssegregatie 20 april 2021
Denk mee over het vergroten van curriculumbewustzijn (po/vo) op 21 april

We willen graag met leraren verkennen wat er nodig is om hen te ondersteunen bij het maken van onderbouwde (evidence informed) keuzes over hun curriculum en de manier waarop dat wordt getoetst. Want dat gebeurt nog niet altijd even goed. En niet iedereen weet welke onderwijsdoelen wettelijk verplicht zijn en – vooral – welke niet.

Ben je leraar (po of vo) en zou je hierover willen meepraten? We nodigen je van harte uit voor een online bijeenkomst op woensdag 21 april van 15.00 tot 16.30 uur. Aanmelden kan bij j.blaas@minocw.nl.
Aanmelden bijeenkomst curriculumbewustzijn woensdag 21 april

Inspiratie voor leraren op www.leraar24.nl

Leraar24 zoekt nieuwe ambassadeurs!

Leraar24 zoekt leraren uit het primair , voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs en van de lerarenopleidingen die als ambassadeur een bijdrage willen leveren aan Leraar24. Je ontvangt hiervoor een vrijwilligersvergoeding. Solliciteren kan tot uiterlijk vrijdag 26 maart!.

Lees verder

Wel of niet kansrijk bevorderen in coronatijd?

Vorig schooljaar leek een uitzonderlijk jaar, met maandenlang onderwijs op afstand. Aan het eind van de rit versoepelden veel scholen hun overgangsbeleid. Een deel van de leerlingen die toen het voordeel van de twijfel kreeg loopt nu vast, met alle frustraties van dien. Hoe kun je deze groep het beste helpen?   

Lees verder

10 uur per week extra naar school? In Rotterdam doen leerlingen het met plezier

Niet ieder kind heeft de mogelijkheid op een sport te gaan of met verse producten te leren koken. Daarom doen inmiddels vijf scholen in Rotterdam-Zuid mee aan een programma waarbij leerlingen 10 uur per week extra besteden aan persoonlijke ontwikkeling en de ontplooiing van hun talenten. “Op mijn middelbare school heb ik nu zelfs een debatclub opgericht. Dat was me nooit gelukt zonder Rotterdam Vakmanstad.”

Lees verder

Eerste hulp bij examenvoorbereiding

Dit schooljaar verloopt anders dan gebruikelijk voor leerlingen in het eindexamenjaar. Waar de ene leerling zich prima weet te redden, loopt de ander juist een achterstand op. Om leerlingen en leraren in de periode tot de examens extra te ondersteunen, is het platform lerenvoorhetexamen.nl gelanceerd.

Lees verder

Zo kun je je als leraar ontwikkelen in het tweetalig onderwijs

Steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs bieden tweetalig onderwijs aan. Wat betekent tweetalig onderwijs voor jou als leraar, voor je professionele ontwikkeling en je vak? In dit artikel vertelt Ralph Voesenek, leraar biologie op het Beatrix College, over zijn ervaring en zie je een voorbeeld van de activerende CLIL-didactiek.

Lees verder
Facebook
Twitter
Website
Door op de 'Denk mee met OCW' mailinglijst te staan, ontvang je regelmatig een mail met bijeenkomsten, zoals de praktijkspiegel, waar je als onderwijsassistent/leraar/schoolleider kunt meepraten over onderwijsbeleid. 

We willen graag zoveel mogelijk leraren/schoolleiders laten meedenken met onderwijsbeleid. Stuur deze nieuwsbrief door en laat je collega's zich aanmelden voor de mailinglijst 'Denk mee met OCW'

Aanmelden voor de mailinglijst gaat via
https://www.nieuwsbrievenminocw.nl/
Denk mee met OCW is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Copyright © 2021 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, alle rechten voorbehouden.


Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen? Klik hier!