Copy
SIEMei Nieuwsbrief.
Bekijk deze nieuwbrief online

Nieuwsbrief nr. 40, maart 2021


 
In de Nieuwsbrief van december jl. blikte de voorzitter van SIEMei terug op een bewogen jaar  dat bepaald werd door het coronavirus en sprak de hoop uit dat er spoedig een ‘omkeerfase zou komen. Helaas moeten we constateren dat de gewenste fase nog niet is aangebroken en er slechts en stipje aan de horizon is dat op een verbetering van de huidige situatie duidt.
De persoonlijke en maatschappelijke impact  van  COVID19 iis enorm en het stil liggen van activiteiten binnen de SIEMei organisatie staan hiermee natuurlijk in schril contrast.

Het bezoek aan het museum  en het rondleiden op de Noordkade laat nog even op zich wachten. De bedrijvigheid in de werkplaats is recentelijk – uiteraard met inachtneming van de RIVM richtlijnen - weer opgestart.

Toch wist SIEMei in  publiciteit te komen in een tijd dat er weinig reuring is. De ‘verhuizing’ van de spoorbrug naar het Duits lijntje (locatie aan het Middegaal) werd breed uitgemeten in de diverse media. Vooral  dankzij  de inzet en het enthousiasme van de werkgroep ‘Spoor’ van SIEMei en Gaffert bv uit Veghel, kon de forse klus succesvol worden gerealiseerd.
De spoorbrug die voorheen over de Zuid-Willemsvaart lag, heeft nu een prominente plek laan het spoor gekregen. Als over enige tijd het snelfietspad van Uden naar Veghel is gerealiseerd zal de spoorbrug een van de kunstwerken zijn die het Duits lijntje omzomen.

 
Eindbestemming spoorbrug
In de afgelopen periode heeft de verplaatsing van de spoorbrug van de Noordkade naar het voormalige rangeerterrein aan het Middegaal veel publiciteit opgeleverd. Diverse media besteedden veel aandacht aan deze verhuizing die door vrijwilligers van SIEMei, met medewerking van Gaffert b.v. uit Veghel, werd gerealiseerd.

Een hele klus qua voorbereiding, de werkelijke verplaatsing en de  montage op de nieuwe plek. Een compliment aan allen die direct of indirect bij deze operatie waren betrokken. De handbediende spoorbrug dateert van 1961 en kwam in plaats van de spoorhefbrug die na de oorlog werd geplaatst als vervanging van de door de Duitsers in mei 1940  zwaar beschadigde en onherstelbare brug over de Zuid-Willemsvaart.
FOTO  COLLAGE VAN HET DEMONTEREN  EN MONTEREN VAN DE SPOORBRUG (van de Noordkade naar het Middegaal)
Voor geïnteresseerden in de geschiedenis van het Duits lijntje op Veghels grondgebied en vooral in alle ins en outs van de spoorbrug wordt verwezen naar de site www.tonspoor.nl . Deze site van Ton de Klein, een van de spoor-vrijwilligers van SIEMei, is absoluut de moeite waard om te lezen en geeft een goed beeld van een stukje historie dat onder andere van wezenlijk belang is geweest voor de industriële ontwikkelingen in Veghel. In het artikel Vrijwilliger in de schijnwerper van deze Nieuwsbrief is een interview met Ton opgenomen  Hier is zijn grote betrokkenheid bij alles wat met treinen, spoor en stations te lezen.
Vrijwilliger in de schijnwerper: Ton de Klein
Ton is geboren in Eindhoven (ziekenhuis) en woonde de eerte jaren van zijn leven in Veldhoven. Zijn vader werkte bij Philips en toen die werd overgeplaatst naar Uden is het gezin verhuisd naar Uden. Ton was toen 6 jaar oud. Hij heeft de opleiding fijnmetaal gevolgd aan de LTS St. Eloy te Uden. Aansluitend is hij naar de Philips Bedrijfsopleiding in Eindhoven gegaan en volgde de opleiding gereedschapsmaken.In 1980 kreeg hij zijn diploma en ook de mededeling dat hij geen verdere aanstelling kreeg omdat Philips op dat moment enorm aan het bezuinigen was op personeel.

Op zoek naar werk kwam Ton terecht bij schoenmakerij Vlemminx. Hij werd aangenomen en ging de opleiding schoenhersteller volgen. Ook heeft hij af en toe gewerkt voor schoenmaker Peter Lunenburg in Veghel. De machines waar Ton toen aan werkte, staan nu binnen SIEMei tentoongesteld.


Lees hier meer >>>&g;>
 
Sponsor in de schijnwerper: Pierre Lunenburg
Pierre is geboren en getogen in Veghel. Na het afronden van de Fransiscus MAVO is Pierre  doorgestroomd naar de MEAO in Den Bosch en heeft de opleiding bedrijfseconomie/administratie afgerond. Daarna moest hij zijn militaire dienstplicht vervullen. De opleiding werd gestart bij de verbindingstroepen in Ede en Pierre werd opgeleid als telexist/vercijferaar. Pierre werd na de opleiding geplaatst bij de marechaussee in Apeldoorn.

Na beëindiging van zijn militaire dienstplicht is Pierre in 1980 als administratief medewerker gaan werken bij een administratiekantoor in Rosmalen. In de avonduren werkte hij al enkele jaren bij verzekeringskantoor Korsten om te assisteren bij het invullen van de grote stroom belastingaangiften. Van 1981 tot 1984 heeft hij gewerkt bij accountantskantoor Boogers en Bertens in Uden. In de tussenliggende periode heeft Pierre in de avonduren  de HBO-opleiding SPD 1 en 2 gevolgd.


Lees hier meer >>>>>
 
SIEMei blij met trouwe sponsors en Vrienden van SIEMei.
De nota’s voor de sponsorbijdrage voor 2020 zijn eind november verzonden. Nagenoeg alle nota’s zijn betaald en SIEMei is dan ook blij dat de sponsors/vrienden het museum trouw blijven steunen in deze moeilijke periode. Veel dank voor de gulle bijdragen. We hopen dat het museum in de komende zomerperiode weer voor het publiek geopend kan worden.

Graag willen wij iets terugdoen voor de sponsors/vrienden van ons museum door bv. een rondleiding te verzorgen voor uw medewerkers, vrienden of relaties. Indien u daar gebruik van wilt maken, neem dan even contact op met Henk van den Hoogen, medewerker sponsoring, sponsoring@siemei.nl  tel. 0629462191 of Ad Franssen, secretaris, secretaris@siemei.nl  tel. 0653370801.
Copyright © 2021 SIEMei, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of afmelden?
Uw gegevens wijzigen or Afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp