Copy
View this email in your browser

Mitä, jos ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan, mutta ei ole kotia? Ei paikkaa, missä olla, levätä, syödä tai peseytyä. 

Sininauhasäätiö otti maaliskuussa kantaa mahdolliseen ulkonaliikkumiskieltoon ja kertoi sen vaikutuksista asunnottomiin nuoriin. Nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuolessa kohdataan päivittäin nuoria, jotka ovat koronavuoden jäljiltä yhä väsyneempiä ja likaisempia.  

Etätyöt ja koronakaranteenit ovat niitä varten, joilla on koti. Joukossamme on haavoittuvassa asemassa olevia nuoria, jotka ovat jo ennen koronakriisiä tipahtaneet yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle, joille jokainen päivä merkitsee epätietoisuutta niinkin inhimillisistä toiminnoista kuin vessassa käynti ja hygieniasta huolehtiminen.  

Voit lukea kannanottomme kokonaisuudessaan Sininauhasäätiön verkkosivuilta.  

Tässä uutiskirjeessä esittelemme Sininauhasäätiön maahanmuuttajatyön, joka kohtaa asunnottomuutta tai asunnottomuusuhkaa kokevia maahanmuuttajia – siis niitä, jotka ovat haavoittuvassa asemassa myös koronakriisin keskellä.  

Lisäksi esittelemme uuden hankkeen, uuden projektipäällikön ja uuden avainkumppanin. Lahjoittajiemme joukkoon on liittynyt myös yritys, joka lahjoitti 7000 vesipulloa asunnottomille, joiden vesipisteet ovat huvenneet koronasulun myötä.  

Seuraava uutiskirje ilmestyy huhtikuussa. Aurinkoa ja lämpöä kevättalveesi! 

Tässä uutiskirjeessä

Valokeilassa:
Maahanmuuttajatyö  – kaikille oikeus asuntoon ja asumistietouteen ymmärrettävässä muodossa

Sininauhasäätiön maahanmuuttajatyössä toimitaan monintavoin maahan muualta muuttaneiden ja asunnottomaksi joutuneiden tukemiseksi sekä asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi. Maahanmuuttajatyössä toimitaan erityisesti vasta Suomeen muuttaneiden kanssa ja sellaisten maahanmuuttajataustaisten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea esimerkiksi heikon suomen kielen taidon, heikon luku- ja kirjoitustaidon tai suomalaisen järjestelmän tuntemattomuuden vuoksi. 

Asumisneuvontaa toteutetaan verkossa ja Itäkeskuksen Puhoksessa monikielisellä neuvontapisteellä. Asunnottomana olevia autetaan oman kodin löytämisessä tekemällä yhteistyötä vuokranantajien kanssa ja tukemalla oman tilanteen selvittelyssä ja asioiden hoitamisessa. Vasta maahan muuttaneille järjestetään omalla kielelle tulkattuna asumistaitokursseja ja omassa kodissa tapahtuvia perehdytyksiä asumisen asioihin. Toiminnassa tarjotaan tukea suomeksi, englanniksi, dariksi, swahiliksi ja kurdi soranin kielellä.  

Paperittomien neuvontaa ja tukea toteutetaan osana Hermannin Diakoniatalossa toimivaa Mosaiikki-tukipistettä. Paperittomia neuvotaan esimerkiksi oleskelulupiin ja terveys- ja sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa, sekä tarjotaan heille rinnallakulkevaa tukea. Paperittomia henkilöitä on Suomessa arviolta 500 – 2000. Vaikka he eivät näy virallisissa asunnottomuustilastoissa, suuri osa heistä on asunnottomia. 

Uusi sanastotyön hanke taas parantaa edellytyksiä sille, että Suomeen pakolaisena muuttaneet eivät vain saisi tietoa asumiseen ja sosiaaliturvajärjestelmään liittyvistä asioista, mutta ymmärtäisivät mahdollisimman hyvin saamansa tiedon. Tätä edistetään selittämällä auki termien sisältöjä, tuottamalla tulkkien työtä tukevaa materiaalia ja ymmärrystä tukevaa piirrosmateriaalia. 

Ajankohtaista


Kannanotto asunnottomien nuorten puolesta

Terveysturvallisuus on muutakin kuin koronan välttämistä. Koronakriisissä tulisi huolehtia, että jokaisella asunnottomalla nuorella on paikka missä olla, levätä, syödä ja peseytyä turvallisesti ja inhimillisesti ympärivuorokautisesti. Kriisin taloudelliset kokonaisvaikutukset koetaan ehkä viiden vuoden kuluttua, mutta nuorten inhimillinen kärsimys on jo nähtävissä. 

 


Uusi Koti kaikille -hankkeen projektipäällikkö

Koti kaikille -hankkeeseen on valittu uusi projektipäällikkö. Pauliina Liukkonen (FM) aloitti tehtävässään maaliskuun alussa. Pauliinalla on pitkä kokemus järjestöistä ja ihmisoikeus- ja vaikuttamistyöstä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa. Lisäksi hänellä on järjestöjohtamisen tutkinto. Viime töikseen hän veti Kalliolan setlementin Hima & Strada -toimintaa. Koti kaikille on Sininauhasäätiön hanke, jossa tehdään asunnottomuutta vähentävää vaikuttamistoimintaa, palveluiden kehittämistä ja naapurustotyötä asiakaslähtöisyyttä ja osallisuutta vahvistavalla tavalla. 


Sanastotyö kiintiöpakolaisten kotoutumisen edistämiseksi -hanke

Sininauhasäätiön maahanmuuttajatyössä on alkanut maaliskuussa turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston AMIF:n rahoittama vuodenmittainen Sanastotyö kiintiöpakolaisten kotoutumisen edistämiseksi -hanke. Hankkeen projektikoordinaattorina toimii
Minna Kilpinen

Hankkeen tarkoituksena on lisätä kiintiöpakolaisten ymmärrystä asumisen ja sosiaaliturvajärjestelmän käytänteistä edistämällä tulkkauksessa käytettävien termien standardisointia. Hankkeessa tuotetaan asumisen ja sosiaaliturvajärjestelmän sanastoa eri kielille. Sanastoista on tarkoitus tehdä niin kirjalliset kuin kuvitetutkin versiot, jotka tulevat tulkkien, maahanmuuttajatyötä tekevien tahojen sekä maahan vasta muuttaneiden käytettäviksi.  


Perehdy naiserityiseen asunnottomuustyöhön videopaketin avulla

Sininauhasäätiö on ollut mukana NEA naiserityisyys asunnottomuustyössä -hankkeessa, jonka tavoitteena on yhteistyön keinoin kehittää keinoja naisten asunnottomuuden poistamiseksi. Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2021 julkaistiin hankkeessa tehty kuusiosainen videokoulutuspaketti.  

Koulutuspaketin tavoitteena on tuoda naiserityistä työotetta näkyvämmäksi ja tarjota hyväksi havaittuja käytäntöjä asunnottomuustyöhön. Materiaali on tuotettu hyödyntäen NEA-hankkeessa kerättyä tietoa asiakastyöstä sekä kansainvälisestä yhteistyöstä saatuja kokemuksia. Koulutuskokonaisuudessa on yhdistetty ammatillista osaamista sekä kokemusasiantuntijuutta. 

 


Sininauhasäätiö-konsernin vuosikertomus on julkaistu

Vuonna 2020 globaali pandemia, covid-19-virus, vaikutti Sininauhasäätiö-konserniin työskentelyyn merkittäväsi. Rajoituksista huolimatta olemme jatkaneet työtämme asiakkaidemme auttamiseksi.  

Vuonna 2020 meillä työskenteli yli 180 alansa ammattilaista, usealla paikkakunnalla: pääkaupunkiseudulla, sen kehyskunnissa ja Turun alueella. Olemme Sininauhaliiton jäsenjärjestö ja meillä on yhteiskunnallinen yritys -merkki. 


Kysely yhteistyökumppaneille

Teemme vuosittain kyselyn yhteistyökumppaneille, jotta pystymme kehittymään paremmaksi yhteistyökumppaniksi, palveluiden tarjoajaksi, sekä vaikuttavaksi kehittäjäksi. Kyselyllä pyrimme ymmärtämään yhteistyökumppaneiden näkemyksiä toiminnastamme, tunnistamaan mahdollisia kehityskohtia sekä tukemaan kehitystyötämme vaikuttavuuden saralla. 

Millainen yhteistyökumppani olemme? Viestimmekö toiminnastamme selkeästi? Mitkä toiminnat ovat tuttuja ja kenen kanssa olet tehnyt yhteistyötä? Miten palvelumme vaikuttaneet asiakkaidemme elämään? 

Muun muassa näiden kysymysten kautta sinä annat meille arvokasta tietoa ja ymmärrystä toiminnastamme. 

Arvostamme suuresti kaikkia vastauksia! 

 

 

Suosittu Asunnottomuus minuutissa -videosarja saa jatkoa!
Minuutin pituiset videot avaavat asunnottomuuden ilmiötä helposti lähestyttävällä tavalla ja tuovat asunnottomuuden puheenaiheeksi. Sarjan kakkoskaudella perehdytään kymmenen jakson aikana muun muassa nuorten asunnottomuuden ja päihteiden teemoihin. Lisäksi tarkastellaan asunnottomuutta osana yhteiskuntaa. Ensimmäinen jakso vastaa kysymykseen “Miksi yhteiskunnan tulee auttaa asunnottomia?”. Video on vastaus somessa saamaamme kommenttiin.  

 

Varainhankinnan kuulumiset

 

Vuokraturva Sininauhasäätiön avainkumppaniksi 

Sininauhasäätiö ja Vuokraturva solmivat avainkumppanuussopimuksen vuodelle 2021. Vuokraturva on mukana vuoden 2021 Katu ei ole koti -kampanjassa yrityslahjoittajana. Tämä on upea uutinen ja olemme kiitollisia Vuokraturvan yhteiskuntavastuusta. Näin Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola kuvasi, miksi haluavat olla tukemassa tärkeää työtämme kodittomien auttamiseksi: 

”Jos ihmisellä ei ole kotia, hänellä ei ole tulevaisuutta. Kodittomien auttaminen on sekä inhimillisesti että yhteiskunnallisesti viisasta ja oikein. Vuokraturva auttaa yhteiskunnan hyväosaisia toteuttamaan unelmiaan ja löytämään toimivia asumisratkaisuja muuttuvissa elämäntilanteissa. Kodittoman unelmat ovat pienempiä. Sänky, lämpö ja turva ovat jo paljon. Haluamme olla mukana työssä sen eteen, että vuoden 2021 Suomessa jokaisella olisi edes ne.” 

 

Vesipullolahjoitus WDFG Helsinki Oy:ltä Sininauhasäätiölle 

Vapaaehtoistyön voima nousi esiin, kun Nuolessa heräsi huoli kodittomien nuorten tilasta koronasulun aikana. Nuoret kärsivät nestehukasta ja Nuoli ilmaisi tarpeen saada jaettavaksi vesipulloja kadulla oleville nuorille. Vapaaehtoisemme ryhtyivät toimeen kyselemään ja etsimään vesipullolahjoittajia. Lahjoittajia löytyi useampia ja suurin lahjoittaja oli yritys nimeltä WDFG Helsinki Oy. He lahjoittivat noin 7000 vesipulloa. Lahjoituksen kuljetuksessa perille, tuli apuun KS Logistics yritys, joka kuljetti pullot hyväntekeväsyydellä veloituksetta. Tämä oli mieletön hyvän kierre, ihanaa nähdä tällaista välittämistä. Kiitos tästä kuuluu ihan jokaiselle mukana olleelle. 

 

Askartelutarvikkeita pääsiäiseksi 

Jos sinulla löytyy ylimääräisiä askartelutarvikkeita, nuorten tukipiste Nuoli ottaa niitä vastaan erittäin kiitollisena. Voit myös kysellä, jos sinulla on kontakteja paikkoihin, jotka voisivat lahjoittaa tarvikkeita tähän tarkoitukseen. Ota yhteyttä ja sovi lahjoituksen tuomisesta: soile.bar-yosef@sininauhasaatio.fi 

 

Vinkki!

5.5. Asumisen mieli -hankkeen loppuwebinaari ke 5.5. klo 12 – 15.30 

Nuorisoasuntoliiton (NAL) Asumisen mieli -hankkeessa on vahvistettu ja tehty näkyväksi NAL-asumisohjaajien nuorten mielenterveyttä tukevaa työtä. Kehittämistyötä on tehty pääasiallisesti NAL-paikallisyhdistysten kanssa, mutta myös muiden asumisen ammattilaisten kanssa. Hankkeessa on vahvistettu asumisohjaajien mielenterveysosaamista ja sekä työssä jaksamista koulutusten ja työpajojen avulla ja tuotettu tietoa asumisohjaajan työ merkityksellisyydestä. Asumisohjaajan työn arkeen päästään kurkistamaan webinaarissa tarinateatterin keinoin. Myös muita hankkeessa luotuja tuotoksia ja kehittämiskumppanuuksia esitellään webinaarin aikana.  

Lisätietoja: niina.kaksonen@nal.fi, 044 320 88 55 

Blogissa


Miksi tehdä vapaaehtoistyötä?

Sininauhasäätiön blogissa kansainvälinen vapaaehtoisemme Inês Oliveira vastaa kysymykseen: ”Miksi vapaaehtoiset tekevät vapaaehtoistyötä?” 

Vapaaehtoistyö on mahdollisuus löytää merkityksellisyyden kokemuksia ja oppia tuntemaan erilaisia ihmisiä. Jakamalla kokemuksiamme avaamme itsemme maailmalle ja toisille. 


Viestinnän tärkeys asunnottomuutta ehkäisevässä työssä 

Viestinnän harjoittelijamme Olga Jansson pohtii Sininauhasäätiön blogissa asunnottomuudesta viestimisen haasteita. 

"Työ asunnottomuustyön viestinnässä tuo mukanaan omanlaisiaan haasteita, mutta asunnottomuuden tekeminen näkyväksi yhteiskunnassa ja keskustelun herättäminen on tie muutokseen ja asioiden ratkaisemiseen", Olga Jansson toteaa.  

"Näiden vuosien aikana olen Sininauhasäätiön kautta tutustunut suomalaiseen yhteiskuntaan, parantanut suomen kielen taitoani ja luonut sosiaalisia kontakteja. Voin jopa sanoa saaneeni Sininauhan kautta elämääni ystäviä", Sininauhasäätiön asumispalveluyksikön kiinteistöhuoltaja Veigo Veski kirjoittaa blogissa.  

Veigo Veski on kulkenut pitkän matkan kadulta omaan asuntoon ja Sininauhasäätiölle töihin.  

”Lempeydellä, kiitoksella ja kuulemisella pääsemme toisiamme lähemmäs ja tällöin viallisista kappaleista tulee yhdessä jollain tavalla kehittämiskelpoista”, Elina Liikanen kirjoittaa blogissa.  

Asiakastyön asiantuntija Elina Liikanen kertoo yli 20-vuotisen uransa varrelta tarinoita ja kohtaloita, joihin on koitettu löytää ratkaisuja silloinkin, kun tilanne on tuntunut mahdottomalta.  

Rekrytointi

Kiinteistöasiantuntija määräaikaiseen työsuhteeseen 

Kiinteistöasiantuntijana keskeisiin työtehtäviin kuuluu:  

  • Asuntojen etsintä, vuokraaminen tai ostaminen pääkaupunkiseudulta ja turusta.  

  • Asuntojen myynti.  

  • Kiinteistökehitysprojekteihin osallistuminen  

  • Asuntoja koskevista sopimuksista vastaaminen.  

  • Toimitilojen etsiminen.  

  • Yhteistyökumppaniverkoston rakentaminen ja heidän kanssansa toimiminen.  

  • Investointiavustusten hoitaminen STEA:n kanssa.  

Hakemukset ja CV 28.3.2021 mennessä.
 



Projektityöntekijä määräaikaiseen työsuhteeseen 

Projektityöntekijä työskentelee Koti kaikille -hankkeessa, joka on Sininauhasäätiön yhteiskunnallisen vaikuttamistyön koti. Koti kaikille lisää tietoa asunnottomuuden ilmiöistä ja vaikuttaa yhteiskunnassa asunnottomuuden vähentämiseksi. Keskiössä on asiakaslähtöisten toimintamallien sekä uusien naapurustotyön muotojen kehittäminen.  

Hakemukset ja CV 28.3.2021 mennessä. 

Sininauhasäätiö-konserni mediassa

Ulkonaliikkumiskielto olisi katastrofi asunnottomille nuorille, varoittaa Sininauhasäätiö  | Helsingin Sanomat 15.3.2021

Lue lisää

"Lähes joka yö joudutaan sanomaan, että on täyttä" – Näin synkkä on asunnottomien tilanne Helsingissä ja jos liikkumisrajoituksia tulee, hotellihuoneet otetaan avuksi  | Yle 15.3.2021

Lue lisää
Sininauhasäätiön kotisivu
Sininauhasäätiön Facebook
Sininauhasäätiön Twitter
Sininauhasäätiö-konsernin LinkedIn
Sininauhasäätiön Instagram
Sininauhasäätiön YouTube

Haluatko tutustua Sininauhasäätiö-konsernin laajaan palvelutuotantoon?

Sininauha Oy:n uutiskirjeen pääset tilaamaan tästä.
Copyright © 2021 // Sininauhasäätiö
Arkisto / Tietosuojaseloste / Keräyslupa RA/2019/596

 
Mikäli haluat vaihtaa sähköpostiosoitteesi johon saat uutiskirjeen tai peruuttaa uutiskirjeen, voit muokkaa asetuksiasi tästä.