Copy

Kommissionen för Innovativa Särläkemedel 

2021 - Mars
I detta nyhetsbrev från Kommissionen för Innovativa Särläkemedel sammanfattas de viktigaste nyheterna gällande sällsynta diagnoser. Mer information om kommissionens arbete finns på isl-forum.se

Frågor gällande sällsynta sjukdomar och tillgång till behandling får allt mer uppmärksamhet, inte minst genom replikskiftet mellan Kommissionens talespersoner, TLVs GD Agneta Karlsson och Acko Ankarberg Johansson (KD) i Dagens Medicin. 

Det är samtidigt mycket glädjande att Riksdagens socialutskott biföll L och KDs yrkande om att tillsätta en ny utredning om tillgång till jämlik vård och särläkemedel. Kommissionen kommer fortsätta att driva dessa frågor, och vi bistår gärna i framtida utredningar. 

”Samverka för snabbare införande”

Den 1 mars svarade Kommissionen för innovativa särläkemedel på Acko Ankarberg Johansson och Agneta Karlssons tidigare debattinlägg i Dagens Medicin. I en replik skriver Kommissionens talespersoner att "Det mest problematiska är den svenska modellen för betalningsvilja och bedömning av kostnadseffektivitet".

Läs hela artikeln i Dagens Medicin

Socialutskottet: Regeringen bör utreda tillgången till särläkemedel och jämlik vård

Socialutskottet biföll Kristdemokraterna och Liberalernas yrkanden om en utredning om jämlik tillgång till vård, bland annat gällande särläkemedel.

Riksdagen riktade alltså ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att utreda hur staten, läkemedelsföretag och regionerna tillsammans kan säkra en jämlik tillgång till nya behandlingsmetoder över landet, särskilt för personer med sällsynta diagnoser. Tillkännagivandet bygger på förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2020. 

Läs hela betänkandet från Riksdagen

Region Västerbotten lanserar vitbok om sällsynta sjukdomar

Region Västerbotten lanserade på söndagen den 28 februari, på sällsynta sjukdomars dag, en vitbok som lyfter regionens idéer och ambitioner kring att göra nya läkemedelsbehandlingar tillgängliga i Sverige – från forskning till patient.

Läs mer på Region Västerbottens hemsida

"Hoppas att samhället vill betala även för andra sjukdomar"

Coronavirus kan ge svår sjukdom till ”vem som helst” och kanske därför är betalningsviljan högre än för ovanliga och medfödda sjukdomar, Coronapandemin i Sverige och regeringens agerande i ekonomiska frågor under det senaste året har tydligt visat att det inte finns några gränser för vad en sjukdom kan få kosta samhället.

Om detta skriver Ulrica Sterky, vice ordförande i Riksförbundet cystisk fibros, i Göteborgsposten den 17 mars.

Läs hela artikeln i Göteborgsposten

Om Kommissionen för Innovativa Särläkemedel
Kommissionen består av sju globala, forskningsintensiva läkemedelsbolag med verksamhet i Sverige. Kommissionen har tillkommit eftersom bolagens samlade bedömning är att den svenska processen för utvärdering och introduktion av mediciner för sällsynta sjukdomar inte fungerar tillfredsställande. Kommissionens mål är att åstadkomma en förändring. Kommissionen anser att ansvaret för läkemedel till sällsynta och mycket sällsynta sjukdomar bör samlas nationellt.

De forskningsintensiva bolag som har gått ihop och bildat kommissionen för innovativa läkemedel är Alexion, Amicus, BioMarin, Chiesi, Roche, Sanofi och Vertex. Bolagen är verksamma inom olika områden såsom enzymbrist, testosteronbrist, lysosomala sjukdomar, metabola sjukdomar och cystisk fibros.

Lär mer om kommissionen och vår syn på frågan på: www.isl-forum.se
Copyright © *2021* *Kommissionen för Innovativa Särläkemedel*

Har du svårt att se detta mail, klicka här.
Du får detta nyhetsbrev för att du är en beslutsfattare, opinionsbildare eller expert inom sällsynta diagnoser eller särläkemedel. Du kan enkelt avsäga dig nyhetsbrevet genom att klicka här.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kommissionen för Innovativa Särläkemedel · Nybrokajen 5 · Stockholm 11148 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp