Copy
View this email in your browser
FOMO Newsletter
FOMO 19 / FEBRUARIE - MARTIE 2021 / TOTUL DESPRE SOCIAL MEDIA

Tot ce a fost mai important în social media în februarie - martie 2021


FOMO Newsletter are de la această ediție o nouă formă. Nu este cea finală, dar este punctul de pornire pentru ceea ce va deveni în lunile viitoare. Rămâne aceeași compilație consistentă de tendințe și creativitate, cu multă muncă în spate. Orice formă de susținere, un feedback onest, chiar și o simplă recomandare mă bucură mult de fiecare dată. 

Mulțumesc,

Cristian Manafu

PROMO / FOMO TALK / CLUBHOUSE
VEZI PE CLUBHOUSE AICI. ADAUGĂ EVENIMENTUL ÎN GOOGLE CALENDAR AICI.
CREATIVITY / SOCIAL MEDIA / DIGITAL / ADVERTISING
Cât ai aștepta să se încarce un site?
Heinz și-a provocat fanii la un test de rezistență online. Cei care aveau răbdare să aștepte 57 de minute ca să se încarce site-ul heinz.com intrau într-o tombolă ce avea ca premiu unul dintre cele 157 de kit-uri speciale pentru burgers. Comunicatul de presă este aici.
Lay's pune subtitrări la video-uri
Lay's a inventat o extensie de Chrome care adaugă automat subtitrări clipurilor video atunci când utilizatorul mănâncă chips-uri în fața ecranului. Se știe că zgomotul chips-urilor mestecate face neinteligibile sunetele din jur. Un demo video este aici.
Vița de Vie se joacă online la aniversarea de 25 de ani
aLa aniversarea de 25 de ani, trupa Vița de Vie și-a lansat propriul joc video, „Vița de Vie Soundcheck Attack”, dar şi o coloană sonoră în 8 biţi. Eroii din joc sunt chiar cei cinci membri ai trupei care încearcă să parcurgă un turneu prin 17 oraşe, în timp ce sunt atacaţi la probele de sunet de diverse personaje pe care trebuie să le transforme în fani.
Pepsi a intrat pe Clubhouse
După ce a fost unul dintre primele brand-uri pe TikTok în România, Pepsi este primul brand mare cu prezență pe Clubhouse, unde a inițiat o cameră de chat despre pasiunea pentru mâncare și alte gusturi. Episodul pilot a avut loc marți, 16 martie, între 9 și 10 PM. Au participat peste 130 de utilizatori.
Catalogul IKEA a fost transformat în podcast
Ikea a decis în 2020 să nu mai tipărească celebrul său catalog, după 70 de ani de apariție continuă. Urmând probabil trend-urile, anul acesta, și-a transformat catalogul într-un podcast de 4 ore, cu descrieri audio pentru 286 de pagini de produse. Pe YouTube, brandul a creat o serie de videoclipuri fără vizual.
TRENDS / SOCIAL MEDIA / DIGITAL / ADVERTISING
Vrea cineva Cappuccino?
Clubhouse nu este singurul jucător care demonstrează puterea conținutului audio. Cappuccino este un bun exemplu. Bazându-se pe popularitatea mesajelor vocale distribuite pe aplicații precum WhatsApp, trimite în fiecare dimineață o compilație de scurte înregistrări de la prieteni și familie. Un fel de playlist cu fragmente din viața prietenilor. 

Pleacă influencerii de pe YouTube?
Creatorii de conținut se mută de pe YouTube pe propriile platforme, pentru a avea un control mai bun al prezenței online și a monetiza mai bine, spune o analiză BBC. Floatplane, Corridor Digital și Nebula sunt câteva dintre platformele care își caută acum fanii. 

Să înțelegem un pic fenomenul NFT
Despre NFT veți tot auzi anul acesta. Deja în câteva săptămâni a devenit un buzzword mai mare decât Clubhouse și lumea caută să facă faimă și mai ales bani. Pe scurt, NFT sau non-fungible token reprezintă un certificat unic de proprietate asupra unui lucru, atestat prin tehnologia blockchain. De cele mai multe ori, NFT-urile sunt folosite pentru vânzarea unor opere digitale. Cel care cumpără o astfel de operă va primi un token (eu îi spun certificat) care atestă că deține originalul. Desigur, orice este digital poate fi copiat la nesfârșit, însă posesorul NFT-ului este proprietarul de drept. Și asta se pare că îl face să fie special. Citiți un articol lămuritor aici. Și dacă vreți și un exemplu, citiți cazul isteților care au dat foc unei lucrări Banksy, pentru a o vinde apoi la un preț de 4 ori mai mare decât cel de achiziție.

Cum se împacă românii cu tehnologia
Conform studiului Tech Trends 2021 realizat de Starcom România, mediul digital a avut o utilitate semnificativă anul trecut, ajutând consumatorii români să mențină un sentiment de normalitate în viața lor. Toate categoriile de vârstă au fost prezente în mediul digital în 2020, iar aproximativ 70% dintre consumatorii români s-au declarat interesați de tehnologie. Citiți aici o analiză și consultați aici infographic-ul Starcom.

Cât de mare este Snapchat în România
La nivel mondial, Snapchat avea anul trecut 347,3 milioane de utilizatori activi lunar. Se estimează că va ajunge până la aproape 400 de milioane în 2024. La noi, sunt 2,4 milioane de utilizatori activi lunar pe Snapchat. Dintre aceștia, 65% sunt femei și 35% bărbați, iar peste 40% locuiesc în București. Mai mult, în ultimele 6 luni numărul utilizatorilor activi a crescut cu aproximativ 30%. Alte date sunt aici.
PROMO / CLUB / EVENT / BOOK / COURSES
Intră în Clubul FOMO pe Clubhouse
Peste 350 de pasionați de marketing, comunicare și social media sunt deja membri sau urmăritori ai FOMO Trends Talks, clubul deschis de câteva săptămâni pe Clubhouse. Săptămânal ne auzim pe teme de actualitate și noi tendințe relevante. Vă așteptăm alături de noi. 
Nu rata Digital Marketing Forum 2021
2021 este un an al acțiunii, al campaniilor tactice și al strategiilor creative în promovarea online. Pentru a 14-a oară, Digital Marketing Forum revine cu o ediție specială LIVE ONLINE, pe 14-15 aprilie 2021. Participă la ziua de conferință și la training-ul special pentru a-ți asigura strategia de marketing digital pentru tot restul anului.
S-a lansat „biblia” influencerilor
Fie că ești expert sau angajat în social media, antreprenor, freelancer sau pur și simplu ești curios de puterea pe care o au influencerii astăzi, cartea „Ce ne facem, dom'le, cu influencerii ăștia?” îți va răspunde la o sumedenie de întrebări, pornind de la cele mai simple și până la cele cu adevărat grele.
Strategie pentru social media la pachet
Social Smarts propune un workbook interactiv pentru strategia în social media. Pachetul include instrumentele de care aveți nevoie pentru a crea, de la zero, o strategie de bază de marketing și comunicare în social media. Până la 31 martie, pachetul are preț redus cu 50%.
Siguranța pe Internet a adolescenților
Blogger-ul Val Vesa organizează un seminar online despre siguranța copiilor pe Internet, destinat părinților, pe 24.03, de la ora 18:00. Ideea atelierului vine de la o statistică simplă: 96% dintre copii accesează Internetul folosind telefonul smart, iar unul din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărțuire în mediul online.
INTERESTING READS / VARIOUS
Cum să îți faci următoarea prezentare
Dacă prezentarea ta de la o conferință sau întâlnire nu generează o acțiune, atunci care mai e rolul ei? Aceasta este o întrebare pe care ar trebui să ne-o punem. Alte întrebări, în opinia lui Seth Godin, ar fi: Ce credeau cei din audiență înainte să ne vadă prezentarea? Ce cred după ce au ascultat-o?

Influencer marketing, o industrie placebo?
Din păcate, ceea ce numim „influencer marketing” - o industrie care a crescut la aproape 10 miliarde de dolari în 2020 și ar putea ajunge la aproape 14 miliarde de dolari anul acesta - nu construiește de fapt încredere în rândul consumatorilor, deoarece influencerii generează atenție, nu intenție (de cumpărare). Popularitatea și persuasiunea nu sunt același lucru. În ciuda faptului că sunt celebri, influencerii au un engagement extrem de redus. De fapt, pe Instagram, cu cât numărul de followers este mai mare, cu atât rata de engagement este mai mică. În plus, acțiunile de marketing de succes se bazează pe frecvența și consistența mesajului, în timp ce majoritatea influencerilor postează episodic sau doar o singură dată în numele unui brand. Citiți un articol interesant aici.

De ce ne epuizează întâlnirile pe Zoom?
Un nou studiu al expertului în comunicare Jeremy Bailenson (Universitatea Stanford) investighează fenomenul foarte modern al „Zoom Fatigue”. Bailenson sugerează că există patru factori cheie care fac videoconferința atât de obositoare: toată lumea se uită permanent la ei însiși, interacțiunea vizuală „ne consumă resursele”, ne privim ca și cum am avea o oglindă în fața noastră ore în șir, nu ne mișcăm așa mult în fața camerei.

Ascensiunea anti-influencerului
Într-o lume plină de tot felul de influenceri trebuia să își facă loc și anti-influencerul. Vorbim despre creatorii de conținut care își concentrează atenția pe viața influencerilor, comentând aproape orice, pentru că de multe ori aceștia scapă nepedepsiți, se pun deasupra celorlalți sau cred că li se cuvin lucruri. 

De ce dau oamenii share
Un articol care vă arată de ce distribuie oamenii conținut online, cu alte cuvinte, ce contribuie la „viralitatea” unui status. Sunt 8 motive explicate: prestigiul, convingerile, implicarea, siguranța, eficiența, noutatea, validarea, accesul. Dacă nu ați înțeles nimic din ce am scris, treceți prin articol. Sunt toate explicațiile pe larg acolo. 

Instagram e pe moarte
Deși este pe val mare și apreciat deopotrivă de utilizatori și brand-uri, Instagram ar fi de fapt pe moarte. Provocările pe care le are sau le va avea îi vor cauza decesul mai devreme decât credem noi. Pentru că nu mai crește atât de repede, Generația Z nu e interesată de platformă, va omorî reach-ul organic așa cum a făcut-o Facebook, de dragul monetizării, devine un mediu toxic, cu o frumusețe trecătoare, devine plictisitor și pentru alte motive pe care le veți putea citi aici.

Pulsul blogosferie românești, circa 2021
Vali Petcu și Alex Ciucă fac o analiză a blogosferei românești la început de 2021. Va fi un an de relansare a blogurilor sau unul în care vor continua să supraviețuiască doar bloggerii de nișă, cei recunoscuți de ani de zile ori cu conexiuni în agenții și la brand-uri. În 2021, bloggerii care țin încă la munca lor ar trebui să reconfigureze locul blogurilor între celelalte social media. Peisajul se aglomerează - acum avem și Clubhouse - și zgomotul e din ce în ce mai puternic. Cum pot să se audă distinct blogurile în 2021?

Opriți Cancel Culture!
Fenomenul Cancel Culture a întrecut orice măsură, spune un autor în New York Post. Generația Millennialls pare mai interesată să vadă sânge pe pereții Internetului decât să judece înainte de a posta online. E datoria Generației X de a opri această cruciadă care, pornind de la un zvon, poate ruina viețile unor oameni nevinovați și prea speriați să deschidă gura. De ce a Generației X? Aflați în acest articol scris ca un manifest și un apel la deșteptare.

Bătăi de cap pentru următorii 10 ani
Dacă v-ați întrebat vreodată care sunt riscurile societății în care trăim, să zicem, în următorii 5 - 10 ani, vă răspunde un articol Bloomberg. În opinia unor executivi din lumea financiară, ne vom confrunta cu probleme de securitate digitală, șomaj la scară mare și devalorizarea umanității. 
BEST OF / VARIOUS
Product of the Month: The Classic BurningFor
Brand-ul de pantofi-platformă Buffalo London, făcut celebru în anii 90 de către Spice Girls, a venit cu ideea de a crea o pereche digitală. Doritorii trimit o fotografie cu ei și primesc înapoi o versiune animată ce conține pantofii digitali, care poate fi distribuită în social media.
Website of the Month: Tusk
Să zicem că aveți nevoie de un feedback onest din partea colegilor sau a prietenilor. Puteți să faceți un sondaj online sau vă creați ușor o pagină pe Tusk, unde cunoscuții vă pot oferi feedback anonim. După 3 zile, pagina dispare. 
App of the Month: Deep Nostalgia
Site-ul MyHeritage oferă utilizatorilor săi o aplicație bazată pe AI ce poate anima fotografii mai vechi preț de câteva secunde. Este ca și cum ai da viață unei poze din copilăria ta. Trebuie doar să vă faceți cont pe site și apoi încercați pe o poză. Aveți mai multe variante de animații. Unele sunt chiar reușite.
Podcast of the Month: Podcastu' lui Katai
Robert Katai este unul dintre cei mai mari susținători ai podcasting-ului în România. Seria lui de podcast-uri este un mix de interviuri, prezentări și idei despre marketing și viață care te vor motiva să-ți găsești inspirația sau echilibrul în viață personală sau profesională.
Social Network of the Month: Planetary
Planetary este o rețea socială descentralizată. Practic este o rețea de rețele. Fiecare utilizator își poate crea propria rețea socială ca o comunitate, cu propriile reguli. Unii spun că acesta este viitorul rețelelor sociale. Un viitor unde nu depindem de o platformă și de regulile ei.
Crisis of the Month: Burger King și Ziua Femeii
Burger King a încercat să atragă atenția lumii de Ziua Femeii, însă în loc să sublinieze lipsa chef-ilor femei din bucătăriile restaurantelor, a generat un val de reacții negative la adresa sa, după ce a pus pe Twitter mesajul: Locul femeilor este în bucătărie.
FROM THE NEWS  / SOCIAL MEDIA
🚀 YouTube și-a lansat clona TikTok, în SUA, după ce a fost disponibilă în India încă din septembrie anul trecut. Denumită „YouTube Shorts”, această secțiune permite utilizatorilor să creeze și să partajeze videoclipuri de un minut, exact ca TikTok.

🗣 Twitter testează o nouă opțiune ce permite utilizatorilor să înregistreze și să trimită mesaje audio ca mesaje directe.

👨‍👩‍👧 Platforma de streaming Disney+ a depășit 100 de milioane de utilizatori la doar 16 luni de la lansare, fiind acum cel mai de temut concurent al Netflix, care a încheiat 2020 cu aproape 204 milioane de abonați la nivel global.

🍝 Într-un parteneriat cu Spotify, Barilla a lansat o serie ingenioasă de playlist-uri care durează cât timp ne trebuie pentru a găti mai multe tipuri de paste.

✋ WhatsApp nu va mai funcționa după 15 mai dacă nu veți accepta noile termene și condiții.

🧑 Spotlight, alternativa Snapchat pentru TikTok, a strâns 100 de millioane de utilizatori în numai două luni de la lansare. 

⛔️ India a interzis permanent TikTok și alte 58 de aplicații Made in China.

📰 După ce a blocat accesul australienilor la știri, Facebook a bătut palma cu News Corp pentru a distribui informațiile grupului în Australia. 

🎧 Facebook lucrează la o versiune proprie de rețea socială audio, ca un răspuns la popularitatea de care se bucură astăzi Clubhouse. 

📬 La scurt timp după ce a anunțat achiziția Revue, Twitter a integrat un serviciu de newslettere pentru utilizatorii săi. 

📻 AG Radio Holding (familia Kiss FM, Magic FM, Rock FM, One FM, ASHA Radio) a lansat platforma Soundis.ro, un agregator de stații radio, proiecte speciale, podcasturi și conținut din sfera muzicală.

🥁 Facebook explorează acum teritoriul TikTok cu BARS, o aplicație ce oferă o selecție de beat-uri pentru cei mai talentați textieri și soliști hip-hop.
IMPORTANT: Nu uita să treci la Contacte adresa acestui newsletter, pentru a te asigura că mesajul ajunge în Inbox și nu în Junk. Ține cont că Gmail nu afișează întregul newsletter în corpul e-mail-ului. La un moment dat, apare scris [Message clipped] și link-ul View entire message. Click pe link pentru a vizualiza newsletter-ul până la capăt.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
LinkedIn
Spotify
Pinterest
Copyright © 2021 Manafu.ro, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp