Copy
Natuur & Verbinding #2021
Het is lente, in 9 stappen je eigen kruidentuin.

De lente is er, je voelt het aan de zon en ziet het aan de natuur. De bollen steken hun kopjes op, de narcissen bloeien al volop!  Voel je het ook bij jezelf? Begint het weer te kriebelen in je en wil je, je huis opruimen en je tuin klaar maken voor een nieuw seizoen? Of iets anders doen?

Download: Je eigen Kruidentuin in 9 stappen

De zonne-energie zet je weer langzaam aan en was je nog in winterslaap, dan maakt de natuur je nu echt wakker. Rustig aan, beweeg met de natuur mee. Nu de lente steeds meer ontluikt is het tijd, om je ideeën of wensen voor jezelf en je tuin stap voor stap te realiseren. De zomer is voor de volle bloei. Zo gaat het in de natuur ook.

Wil je eindelijk je tuin omgooien, meer eten uit je tuin maar geen moestuin aanleggen? Wil je meer buiten zijn met de kinderen en ze ook nog spelenderwijs wat leren? Of eindelijk die kruiden zelf plukken uit je eigen tuin i.p.v. telkens die potjes van de supermarkt? Wat je ook wil met je tuin, meer bijen en vlinders of een duurzamer en gezonder leven. Het kan gewoon en dat kan in kleine stappen ook als je geen groene vingers hebt!

Er zijn namelijk heel veel eetbare en bruikbare planten met meerdere functies en je hoeft daarvoor geen moestuin aan te leggen. Want in een gezonde tuin plant je vooral vaste planten die eetbaar zijn voor mens en dier en dus elk jaar terug komen! Eenjarige groentes en kruiden zaai of plant je ter aanvulling. Geweldig toch?

Kruiden zijn mooi en een goede voedingsbron voor mens en dier, je kunt ze gebruiken in je eten, zo vers geplukt en de bloemen geven nectar voor de insecten! En dat heeft de natuur hard nodig, zo is er overvloed voor iedereen. Daar wordt je toch blij van?

Stap 1

Kijk in de tuin of er een plek is dicht bij de keuken waar je een kruidenspiraal, een kruidenperk/vak of potten met kruiden kunt aanleggen. Want hoe dichter bij je keuken hoe sneller je het gebruikt. Zon is wel nodig, want alleen van schaduw houden kruiden niet.

Stap 2

Maak een lijst met kruiden die je veel gebruikt of lekker vindt. Want dan weet je zeker dat je ze gaat gebruiken. Maak een top 3 of 5 (ligt aan hoeveel ruimte of budget je hebt) en begin daar eens mee.

Stap 3

Zoek van deze kruidensoorten broertjes en zusjes. Als je bijvoorbeeld tijm hebt opgeschreven, kijk dan eens wat voor soorten tijm er allemaal zijn en kies er dan 2 of liever nog 3 verschillende soorten uit. Als je 3 kruiden hebt uitgekozen plant (of zaai) je straks van elke variant 1 of 2 aan. In totaal dus 9 of 18 aan! Dit heet biodiversiteit, meerdere variaties van 1 soort. Dit trekt namelijk verschillende insecten aan en je raadt het al, daar houdt de natuur van!

Stap 4

Maak het plantbed of de pot klaar. Bij een plantbed knip je wat er aan planten groeit af en bedekt dit met karton, dakpansgewijs. Zo blijft de voeding in de bodem en sterven de planten af. Hierop komt compost, 10 tot 15 cm.

In een pot of bak van minimaal 50/60 cm doorsnede doe je onderin scherven of karton, ook dakpansgewijs zodat er nog lucht tussen zit. Dit zorgt ervoor dat het water door het gat er niet meteen uit loopt. In de pot doe je een mix van compost en aarde, geen tuinaarde of potgrond met turf kopen. Tenzij je wilt bijdragen aan de verhoging van CO2 uitstoot....

Haal de aarde en compost het liefst uit je eigen tuin maar als je geen tuin hebt dan zal je even moeten zoeken. Ook kan je biologische aarde en compost vinden. (www.bio-kultura.nl)

Waarom geen turf? Omdat turf niet persé bevat wat de plant nodig heeft. Turf is heel arm aan voedingsstoffen. Het enige wat het geeft is een bepaalde zuurheid en niet eens van de juiste soort. Turf is heel slecht voor het leven op aarde. Turfwinning is in Nederland al sinds de jaren 70-tig verboden. De industrie is sindsdien verhuisd naar Oost Europa.‚Gewonnen’ klinkt positief, maar het is destructieve afgraving van enorme natuurgebieden.

Stap 5

Bedek de bodem, je kunt met wat bladeren, snoeisel of stro de aarde bedekken. Een laag van ongeveer 5 cm. Dit heet mulchen. Zo zorg je ervoor dat de bodem vocht vasthoudt en het bodemleven gevoed wordt. In praktijk betekent het minder water geven en dat is natuurlijk fijn.

Stap 6

Planten of zaden kopen. Wil je snel kunnen oogsten dan kan je het beste voor planten gaan. Wil je de natuur zijn gang laten gaan, wordt je blij van een plant te zien groeien van zaadje tot plant of heb je een kleiner budget dan is zaaien de beste keuze. Ga bij beide het liefst voor biologisch, waarom?

Omdat je dan zeker weet dat er geen schadelijke pesticiden en kunstmest is gebruikt. En zeg nu zelf wil jij pesticiden eten? En als het niet goed voor ons is, is het zeker niet goed voor de natuur.Je lokale tuincentrum heeft vaak al biologische kruiden en zaden. Zo niet kijk dan eens online bij De Bolsterof de Cruydt Hoek.

Zorg dat je bij de zaden geen Hybride F1 (genetisch gemodificeerde zaden) koopt deze zijn schadelijk voor de bijen en andere insecten en zij geven geen zaden die een nieuwe plant kunnen worden.

Stap 7

Planten is het gunstigste in de ochtend op een niet te hete dag. In de winter of het begin van de lente is het goed weer om te planten (zolang het maar niet vriest). Ga je zaaien dan moet je nog even langer wachten, meestal tot einde van de lente tot na ijsheiligen in mei.

Zaai of plant in ieder geval zo dat er variatie ontstaat. Hoe doe je dit? Plant bijvoorbeeld de Tijm, Rozemarijn en Salie van hoog naar laag. Achteraan de hoogste plant. In dit geval is dat de Rozemarijn (1 tot 1,5 meter hoog), dan de Salie (60 tot 1 meter) en de Tijm 15 tot 30 cm) blijft het laagst. Zorgdat je in het plantvak water giet, zodat de bodem al vochtig is voor de wortels.

Kijk goed naar de zon, je plant zo dat de zon op alle planten schijnt (als ze daar van houden). De Rozemarijn is in dit geval de laatste waar de zon op schijnt. Zorg dan dat de bodem om de planten of zaden bedekt blijft. Zorg bij zaden wel dat er voldoende licht komt bij de zaden. Dus de mulchlaag tijdelijk weghalen totdat de stekjes 5 cm zijn of heel luchtig zodat de zon erdoor kan.

Stap 8

Water geven (alleen als het nodig is in de eerste periode om de 3 tot 5 dagen),
genieten en geduld hebben!

Stap 9

Je eerste oogst. Ruik, proef en geniet! Niets is zo heerlijk als vers geplukte kruiden, groenten of fruit

 

 

Veel plezier en geniet van het staartje van de winter om dit stap voor stap in gang te zetten. Leuk als je deelt of het je geholpen heeft om een eerste stap te zetten.

Winterse groene groet,

Marije
 

Download: Je eigen Kruidentuin in 9 stappen
Doe de test: hoe biodivers is je tuin!
Wil je meer weten over je hoe een biodiverse tuin krijgt? Met aandacht voor de bodem, planten en water in je tuin. Doe dan deze maandag 22 maart om 20:00 mee met het webinar Je Gezonde Tuin in 7 stappen. Tot ziens!
Aanmelden webinar 22 maart 20:00: Je Gezonde Tuin!
deel deel
deel deel
deel deel
Email Email
Online course: Forest Gardening

Agenda


22 maart Webinar 20:00
‘Je Gezonde Tuin’ 



18 april  Proef de Natuur
'Mindwalk & eetbare planten proeverij'
Heeze


11 & 25 april Online  
'Forest Garden Training'






7 mei  Buitenles (iedere vrijdag) 
'Kundalini Yoga in het Park'

 


16-18 april Course Postponed
'Creating guilds, the 7-layered Garden'
Yogahouse Prasaad Engen, Germany


Hoe creëer je een gezonde tuin met aandacht voor biodiversiteit, de bodem, planten en water. Bestel je Ticket 


Klaar met binnen zitten, wil je de lente ervaren en even tijd voor aandacht aan jezelf? Dan is deze wandeling waar Mindwalk en het proeven van eetbare wilde planten wordt gecombineerd een uitkomst.   Bestel je Ticket 

Do you want a garden where you can harvest from? Where nature thrives, the butterflies and birds are welcome, children play and learn? Do you want your own garden of eden right on the doorstep? Then this course if for you. More information & order your Ticket

Kundalini Yoga in het Kasteelpark in Geldrop, iedere vrijdag om 9:30 t/m 11:00 verzamelen bij de hoeve/fietsenstalling om 9:20. Schrijf je in voor een (proef)les

3-Day course in English. How to transform you garden (or orchard) into a healthy and biodiverse one. During this 3-day course you will deepen youre knowledge on permaculture, biodiversity, ecosystem, creating 7-layers, different plant functions and guilds. Besides diving into it with your head we are also going to be working with our hands by creating a guild and planting it. Click here for more information & Ticket. 

Lente aanbieding Tuinadvies:

Van €250,-  Nu voor €170,-  2 uur advies op locatie.

De aanbieding geldt tot 1 mei, dus wees er snel bij!  

Ter informatie:
Bij meer dan 15 kilometer vanaf Geldrop komen er reiskosten bij.
Het Tuindvies van 2 uur wordt gepland voor de zomervakantie t/m eind Juni.

Ja, ik wil graag een Tuinadvies met korting!




Geniet van de natuur in al haar facetten en laat jezelf en je tuin
tot bloei komen.

Mooie lente!


Zonnige groet!

Marije

facebook
twitter
Pinterest
Website
Copyright © 2021 Studio Van der Park | NatuurSUPER, All rights reserved.


Wil je wijzigen hoe je deze e-mail ontvangt?
Je kunt hier 
je voorkeuren veranderen of je uitschrijven voor deze lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp