Copy

Dag <<Voornaam>>,

Davert de landbouwwereld op haar grondvesten sinds het stikstofarrest?
Gaat Vlaanderen dezelfde strijd tegemoet als Nederland? We kunnen het zonlicht alvast niet langer ontkennen. Zoals Dirk Holemans in
een opinie schreef: “Collectieve uitdagingen zoals de stikstofcrisis moeten we op collectieve manier aanpakken. Met een beleid dat consequent keuzes maakt op basis van wetenschap die toont wat de mogelijkheden zijn, met boeren die ondersteuning krijgen om te transformeren.”

De louter op prijs gefixeerde consument ruilen we om voor consu-mensen.
De economische logica verrijken we met waarden zoals solidariteit en
zorgzaamheid. Want het stikstofarrest is niet alleen een verhaal van Europese verplichtingen nakomen, maar gaat in de eerste plaats over zorg dragen voor de planeet en onze toekomst. Dat is ook in het belang van voedselproductie.

groeten,
Team Wervel

Goed boeren

Boer.inn.en zijn bondgenoten van de samenleving, in de strijd voor een gezonde voeding, een schoon landschap met veel biodiversiteit én een hechte gemeenschap. Samen met Voedsel Anders en Boerenforum brengt Wervel een portrettenserie uit van gemotiveerde boer.inn.en. Afgelopen weken zijn hoeveslagerij Mattes, CSA De Klepper en de familie Van Haesendonck aan bod geweest: diverse verhalen die je zeker moet leren kennen.

Lees alle verhalen

Oproep Landbouwbrigades

In mei lanceren we de Landbouwbrigades. Via meewerkdagen op de boerderij kunnen burgers vanuit de praktijk leren over landbouw. Via deze ervaringen mobiliseren we hen om aan een ander, agro-ecologisch voedselsysteem te bouwen.

Achter de schermen zijn we druk bezig met alle voorbereidingen. Wij zoeken onder meer naar vrijwilligers die de praktische coördinatie van een meewerkdag op zich willen nemen. Als coördinator zorg je voor:

  • de praktische omkadering van de dag

  • het contact met de boer.in en de deelnemers vooraf

  • een goede groepsdynamiek

In april of mei organiseren we hierrond een vormingsnamiddag.

Voel je je aangesproken? Neem dan contact op met karolien

Soja Burger

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie stelde onlangs het burgeronderzoek ‘Soja in 1000 tuinen’ voor. Via burgeronderzoek werk maken van een betere kennis over het bodemleven is alvast positief, maar in wiens handen zullen de resultaten terechtkomen? En lossen we de ontbossing op met Vlaamse soja of is er meer aan de hand? Lees verder op onze website of een minder technische versie op Mo*.

Boeren aan het woord

‘Boeren aan het woord’ deed afgelopen weken Kontich en het Waasland aan. Boer.inn.en vertelden hun visie op duurzaamheid, korte keten en meer. We sprokkelden alvast inspirerende quotes, die ontdek je komende weken op onze social media.

Neem een kijkje achter de schermen

Veerkracht in strip

Corona betekende een schok in het voedselsysteem. Waarom? Omdat het agro-industriële model volledig inzet op efficiëntie en daarbij komt veerkracht in het gevaar. Lees de strip die dit op een behapbare manier uitlegt. Ideaal voor die tante of buurman die jouw passie over het voedselsysteem niet helemaal begrijpt. Lees de strip op onze website en deel hem!

Lees de strip op Facebook

Agenda

Lancering Cerrado manifest

Wat zijn de gevolgen van vrijhandelsverdragen zoals EU-Mercosur op ecosystemen zoals de Braziliaanse Cerrado. Samen met andere organisaties is Wervel bezorgd dat economische winst voor mensenrechten en milieubescherming zal gaan. Daarom lanceren we op 25 maart om 17u een manifest dat ijvert voor agro-ecologische alternatieven tijdens een webinar (Engels en Portugees programma).


Ontdek het programma

Bodem, webinar

Een vruchtbare bodem is het begin van een gezonde landbouw. Door herstellend bodembeheer krijgen bodems opnieuw de veerkracht die herstellende landbouw en herstel van ecosysteemdiensten nodig heeft. Koen Willekens werkt aan het ILVO rondom bodemvruchtbaarheid, samen met boeren vertelt hij over zijn bevindingen tijdens een webinar op 30 maart, 19u

Doe mee

It’s not the cow, but how (webinar)

Dé oplossing voor het klimaat? Stop met rundsvlees en melk. Dat hoor je vaak, maar is te kort door de bocht. Alles hangt af van hoe je de koeien houdt. Met regeneratieve boer Jos Van Reeth en professor voedselwetenschappen Frédéric Leroy is een boeiende discussie verzekerd die verder reikt dan de doorsnee krantenkop. 6 april 20u tijdens Kiemkracht.

Schrijf je in

Wat deed Wervel in ‘20 -
Steun ons in ‘21

Ondersteun onze werking financiëel via een eenmalige gift of domiciliëring.
Zo kunnen we ons blijven inzetten voor agro-ecologie en voedsel in eigen handen. Benieuwd wat wervel allemaal gedaan heeft vorig jaar?
Dat ontdek je in ons
visueel jaarverslag.

Doe een gift
Facebook iconTwitter iconWebsite iconEmail icon
Logo