Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 10/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen osoitteesta www.lskl.fi/seuraameita.

Postia Kentältä ilmestyy seuraavan kerran pääsiäisen jälkeen 9.4.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

Perheiden kohtaamispaikan arviointimallin peruskoulutukset keväällä 2021
Perheet keskiöön -hanke järjestää huhti-toukokuussa neljä samansisältöistä perheiden kohtaamispaikan arviointimallin peruskoulutusta. Koulutuksessa perehdytään arviointimallin taustaan ja tavoitteisiin sekä saadaan haltuun arviointimalli kohtaamispaikkatoiminnan kehittämiseen. Vertaisarviointimallin koulutukset on tarkoitettu kohtaamispaikoissa toimiville ja muille asiasta kiinnostuneille.

Koulutus on maksuton ja se toteutetaan etäyhteydellä Teamsissä. Tarjolla olevista koulutusajankohdista voi kukin valita itselleen parhaiten sopivan.
Ilmoittaudu koulutukseen lskl.fi -sivuilla

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Muistutus: Webinaari: ”Kaikkein tärkeimmät asiat” – nuoren oikeus oikeuksiaan koskevaan tietoon sijaishuollossa

Aika ja paikka: 30.3.2021 klo 14–16, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu 28.3. mennessä

Lastensuojelun Keskusliitto ja NOJA (Nuoren Oikeudet Ja Asema) sijaishuollossa -hanke julkaisevat oppaan koskien sijaishuollossa elävän nuoren oikeutta oikeuksiaan koskevaan tietoon. Julkaisun yhteydessä järjestetään webinaari, jossa esitellään oppaan sisältöä.


Suomen UNICEF: Miten kunta turvaa hyvän elämän haavoittuvassa asemassa oleville lapsille?

Aika ja paikka: 14.4. klo 13–15
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu mukaan

Suuri osa lapsiin ja nuoriin liittyvistä päätöksistä tehdään kunnissa. Suomen UNICEFin webinaari avaa näkökulmia siihen, mitä kunta voi tehdä varmistaakseen jokaisen lapsen hyvinvoinnin. Webinaarin avaa kuntaministeri Sirpa Paatero. 


Sosiaalialan osaamiskeskukset: Tietämisestä toiminnaksi - hyvinvointia ammatillisesta kokemustiedosta

Aika ja paikka: 26.5.2021 klo 13–15.30, verkkototeutus (Teams)
Hinta: maksuton, ei vaadita ilmoittautumista

Sosiaalialan osaamiskeskukset Pikassos ja SONet BOTNIA järjestävät webinaarin, jonka tavoitteena on avata rakenteellista sosiaalityötä ja moniäänisen tiedon tuottamisen merkitystä kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle. Webinaariin ovat tervetulleita sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sivistystoimen henkilöstö, poliisi, Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeiden ja Rakenneuudistushankkeiden henkilöstö.

Merkitse jo kalenteriin: Valtakunnalliset lastensuojelupäivät 2021®
Lastensuojelun Keskusliiton Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® 2021 järjestetään 5.–6.10. Jyväskylän Paviljongilla ja webinaarina yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja Lapsiasiavaltuutetun toimiston kanssa. 

Valtakunnallisten lastensuojelupäivien® teemana vuonna 2021 on Uuden edessä – yhdenvertaisuus, yhteistyö ja mahdollisuus muutokseen koronan jälkeisenä aikana. Tapahtuman juontaa Kimmo Ohtonen.

Ilmoittautuminen alkaa 31.5.2021.
Valtakunnalliset lastensuojelupäivät®

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Lapsen oikeuksien komitean yleiskommentti vahvistaa lapsen oikeuksia digitaalisissa ympäristöissä

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen täytäntöönpanoa valvovan lapsen oikeuksien komitean yleiskommentti lapsen oikeuksista digitaalisissa ympäristöissä on julkaistu 24.3.2021 englanniksi YK:n sivuilla. Yleiskommentissa painottuvat lasten yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet sekä lasten oikeus suojeluun verkkoympäristöissä.

Lue lisää Pelastakaa lapset ry:n, Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön ja Lastensuojelun Keskusliiton yhteisestä blogikirjoituksesta.


Vanhemmuuslakiehdotus lausunnolle

Oikeusministeriössä on valmisteltu ehdotus vanhemmuuslaiksi. Tavoitteena on yhdistää nykyiset äitiys- ja isyyslait yhdeksi vanhemmuuslaiksi ja tehdä soveltamiskäytännössä ilmenneet tarpeelliset tarkistukset. Lakiluonnos on lausuntokierroksella ja siihen voi antaa lausunnon 7.5.2021 saakka. 


Koronaepidemia aiheuttanut muutoksia aluehallintovirastojen sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaan

Lastensuojelun valvonta-, ohjaus- ja arviointikäyntien määrä jäi poikkeusoloissa vuotta 2019 vähäisemmäksi. Lastensuojelun lupatarkastuskäynnit toteutuivat, mutta osa käynneistä suoritettiiin etänä. Aluehallintovirastot kohdensivat lastensuojelupalvelujen valvontaa, jotta lasten itsemääräämisoikeuden toteutuminen voitaisiin varmistaa niin poikkeusoloissa, jälkikäteisvalvonnassa kuin yksiköissä. Lue lisää Aluehallintoviraston (AVI) sivuilta.


EOA:n ratkaisu liittyen kehitysvammaisen lapsen ruotsinkielisten palvelujen järjestämiseen

Kantelija arvosteli kaupungin vammaispalvelujen ruotsinkielisen yksikön ja sen nimeltä mainittujen viranhaltijoiden menettelyä kehitysvammaisen tyttärensä palvelujen järjestämistä ja toteuttamista koskevassa asiassa. Lapsen päiväaikaisen hoidon järjestämistä koskeva arvostelu liittyi myös kaupungin ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen menettelyyn. Kantelijan mukaan häntä pompoteltiin kaupungin ruotsinkielisten vammaispalvelujen ja varhaiskasvatuksen välillä, sillä kumpikaan taho ei ottanut kokonaisvastuuta lapsen päiväaikaisen hoidon järjestämisestä ja päätöksentekomenettely oli epäselvää. Lue EOA:n ratkaisu kanteluun.

Lapsen oikeuksien viestinnän teema 2021 on oikeus hyvään kohteluun
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 15.–21.11. Lapsen oikeuksien viestinnän teemana on tänä vuonna jokaisen lapsen yhdenvertainen oikeus hyvään kohteluun. Teemalla halutaan tuoda esille se, että lapsellakin on paitsi oikeus saada suojelua ja hyvää kohtelua osakseen, myös velvollisuus kohdella toisia hyvin. 

 Teemaviikon järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu. Koulut ja varhaiskasvatusyksiköt voivat jo ilmoittautua mukaan lapsen oikeuksien viikolle.
Lue lisää

JULKAISUT

Nuorisobarometri 2020: Nuoret luottavat palveluihin - tutkimus nostaa esille eriarvoisuuden palveluissa

Palvelu pelaa! –Nuorisobarometri 2020 tarkastelee 15–29-vuotiaiden palveluiden käyttöä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että palvelut eivät aina toimi asianmukaisesti ja asiakaslähtöisesti. Monet nuoret kohtaavat ongelmia hoidon ja palvelujen jatkuvuudessa sekä kokevat epäkunnioittavaa kohtelua ja syrjintää. Samalla barometrin antama yleiskuva nuorten palvelukokemuksista on myönteinen. Jopa 95 prosenttia nuorista kokee saaneensa riittävästi terveydenhuollon sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palveluja. 

Tutustu myös Nuorisobarometrin tuloksista tehtyyn infograafiin.


Sosiaalibarometri 2021: Palveluissa epäonnistuttu kaikkein heikoimpien tukemisessa

Tuore Sosiaalibarometri osoittaa, että palvelujärjestelmämme ei onnistunut auttamaan kaikkia ihmisryhmiä koronavuoden aikana. Sosiaalityöntekijöiden huoli lisääntyi merkittävästi erityisesti ihmisistä, joilla on ongelmia mielenterveyden tai päihteiden kanssa tai joilla on muita elämänhallinnan vaikeuksia. Sosiaalibarometrin mukaan järjestöjen ja seurakuntien rooli julkisen sektorin rinnalla vahvistui koronavuoden aikana.

Talentia pitää tuloksia huolestuttavina, sillä sosiaalipalvelujen tulisi tukea juuri heikoimmassa asemassa olevia. Lue myös YLEn uutinen aiheesta. 


Asiakaslähtöisempi palvelujärjestelmä perheille, joissa on kehitysvamma

Olen minä matkan varrella huhuillut apua on Kehitysvammaisten palvelusäätiön tuore julkaisu, jossa on ratkaisuehdotuksia siihen, miten palvelujärjestelmästä saisi asiakaslähtöisemmän. Selvitystä varten on kuultu perheitä ja työntekijöitä. KVPS:n mukaan useilla perheillä on kokemuksia palveluverkosta putoamisesta tai sinne eksymisestä. 


Huolena radikalisoituminen? Opas nuorten kanssa työskenteleville

Huolena radikalisoituminen? -opas on tarkoitettu nuorten kanssa työskenteleville. Opas tarjoaa tutkittua tietoa ekstremismistä sekä konkreettisen keskustelu- ja toimintamallin, jonka avulla voi kohdata huolta aiheuttavan nuoren ja arvioida tuen tarvetta. Oppaan ovat kirjoittaneet Suomen Akatemian rahoittaman Growing Up Radical? -tutkimushankkeen tutkijatohtori Saija Benjamin sekä väitöskirjatutkija Katja Vallinkoski.

AJANKOHTAISTA

Poikkeusolot näkyvät eroauttamisen ja nettipalvelujen asiakasmäärissä 

Perheiden kasvanut ahdinko on näkynyt Ensi- ja turvakotien liiton eroauttamisen palveluissa. Yhteydenotoissa näkyy henkinen väkivalta, mikä kuvastaa perheiden tilanteiden kärjistymistä. Väkivalta erotilanteessa pitäisi tunnistaa paremmin, sillä pitkittynyt kriisi on vakava riski lapsen kehitykselle ja hyvinvoinnille. 

Myös MLL:n Vanhempainpuhelimeen ja nettipalveluihin tuli vuonna 2020 enemmän yhteydenottoja kuin koskaan aiemmin. Vuoden jatkunut koronavirusepidemia on osoittanut konkreettisesti, että vanhemmille suunnatuille matalan kynnyksen tukipalveluille on iso tarve.


Uutta neuropsykiatrista kuntoutusta nuorille aikuisille

Kelan Oma väylä -kuntoutus on tarkoitettu 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on todettu autismikirjon häiriö ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä (Aspergerin oireyhtymä) tai aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD tai ADD. Kuntoutuksella autetaan nuoria, jotka tarvitsevat tukea sosiaalisten taitojen kehittämiseen ja arjen hallintaan. Tavoitteena on vahvistaa niitä valmiuksia, joita tarvitaan opiskelussa ja työssä.


Koronaepidemia on heikentänyt vauvaperheiden jaksamista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselytutkimuksen mukaan koronaepidemian rasitus on heikentänyt vauvaperheiden jaksamista. Neljännes äideistä ja lähes viidennes toisista vanhemmista kertoi epidemian vähentäneen jaksamistaan. Kolmannes vanhemmista kertoi olevansa uupunut. Koronatilanteesta huolimatta yli 90 prosenttia vauvaperheiden vanhemmista oli vuonna 2020 tyytyväisiä elämäänsä ja itseensä vanhempana. Myös Yle ja HS uutisoivat aiheesta.


Ehdota Vuoden lapsuusteko -palkinnon saajaa 31.3. mennessä

Lapsuudentutkimuksen seura ry. jakaa viidennen kerran Vuoden lapsuusteko –palkinnon. Lapsuudentutkimuksen seura haluaa palkita lapsuuteen liittyvää tekoa, toimintaa, tapahtumaa, tekstiä, julkaisua tai muuta tuotosta, joka valottaa tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla käsitystä lapsista ja lapsuudesta sekä samalla haastaa ajattelemaan asioita uudella tavalla. Palkittava voi olla ryhmä, yhteisö tai yksittäinen henkilö. Ehdota palkinnon saajaa 31.3. mennessä. 


Lapsen ruutuaika lisää keskittymisvaikeuksien ja ylivilkkauden riskiä 5-vuotiailla

THL:n tutkimuksen mukaan niillä lapsilla joilla oli puolentoista vuoden iässä selvästi enemmän ruutuaikaa kuin muilla, oli enemmän kaverisuhteiden vaikeuksia viiden vuoden iässä kuin muilla. Myös viiden vuoden iässä keskimääräistä suurempaan ruutuaikaan liittyi selvästi kohonnut riski sekä tunne-elämän että käyttäytymisen oireille, kuten myös keskittymisvaikeuksien, ylivilkkauden ja impulsiivisuuden oireille.

AVOIMET TYÖPAIKAT

Lastensuojelun Keskusliitto etsii lapsen oikeuksien viestintäkoordinaattoria

Lastensuojelun Keskusliitto hakee viestintäkoordinaattoria lapsen oikeuksien viestintään. Viestintäkoordinaattorin päävastuulla on koordinoida lapsen oikeuksien viestintää, vetää viestintäverkostoa sekä toteuttaa lapsen oikeuksien viikon materiaaleja ja kampanjaa. Tehtävä on määräaikainen vuoden 2022 loppuun saakka. Hae tehtävää 6.4. mennessä. 


SOS-Lapsikylä etsii sosiaalityöntekijää Espooseen, palveluvastaavaa Kaarinaan ja tukiperhetoiminnan/perhekuntoutuksen ohjaajaa Vantaalle

SOS-Lapsikylä hakee Espoo-Vantaan lapsikylään sosiaalityöntekijää toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Työn painopiste on uusien sijaisperheiden rekrytoinnissa ja PRIDE-valmennuksessa, sekä toimeksiantosuhteisen perhehoidon tukityön suunnittelussa ja koordinoimisessa. Hae tehtävää mahdollisimman pian, viimeistään 4.4. Lisäksi haetaan palveluvastaavaa Kaarinan SOS-Lapsikylään 4.4. mennessä ja tukiperhetoiminnan/perhekuntoutuksen ohjaajaa Vantaalle 6.4. mennessä.