De CoronaKoerier – editie 57 – 17 maart 2021

In deze editie

Dick Nonneman

In deze CoronaKoerier onder meer:

  • Een lange weg terug

  • Dienst De Opgang 21 maart

  • Lied van de week

  • Orgelpunt5 online

  • Inzamelingsactie voor Zimbabwe

Een lange weg terug

ds. Martijn van Leerdam

Een verdachte die door de politie wordt opgepakt kan ‘met beperkingen’ worden vastgezet. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met zijn familie, vrienden en de media; alleen met zijn advocaat. Andere lijnen naar de buitenwereld mogen er dan even niet zijn. Soms staat de rechter dat toe om te voorkomen dat de verdachte mensen van buiten opdracht geeft om bewijsmateriaal te verduisteren.

Al meer dan een jaar zijn wij allemaal met beperkingen vastgezet. Het moet wel, er is een duidelijke reden voor, maar die wetenschap maakt het er niet veel beter op. De beperkingen zijn weliswaar niet zo erg als een gevangene in een isolatiecel, maar wij hebben dan ook niets gedaan om dit te hebben verdiend. Intussen zijn we het zat.

Dat is wat ik bij veel mensen zie, al blijft het ongenoegen meestal nog enigszins verborgen achter een dun laagje vriendelijkheid. Misschien komt dat omdat we elkaar dan zien, en iets herkennen bij elkaar. Zulke ontmoetingen maken het soms nét wat makkelijker.

Het is een lange weg, van het nieuwe naar het oude normaal terug. De stapjes die we zetten zijn klein, en het duurt lang. Steeds luider klinkt de roep: waar blijft ons perspectief?

Merkwaardig genoeg sluit die situatie naadloos aan bij de Veertigdagentijd. De veertig dagen verwijzen naar de veertig jaren van Israël in de woestijn, op weg naar het beloofde land. En de veertig dagen van Jezus in de woestijn, waarna hij door de duivel op de proef wordt gesteld.
 
Ook wij zien reikhalzend uit naar gerechtigheid, en een nieuw begin.

© Nel Gallouh

Informatie over de diensten

Dick Nonneman

Op 21 maart gaat mevr. ds. Miekie Myburgh voor in De Opgang.

 

De orde van dienst is komende zaterdag na 12.00 uur te downloaden via deze link.

De dienst van vorige week waarin mevr. drs Tjitske de Vries - Meijer voorging is hier nog na te luisteren en te bekijken.

Op 28 maart gaat Ds. Martijn van Leerdam voor in de Sloterkerk.

© Foto Katie Schroor

Lied van de week

Carina Hoffenaar

Lang geleden werd ik geraakt door de melodie van Bernard Huijbers van lied 487 uit het vorige liedboek, eenvoudig, niet zo zwaar, bijna vrolijk en tegelijk melancholiek, de tranen komen nog steeds in mijn ogen zodra ik de eerste noten hoor spelen.

Ik probeerde tekstregels uit lied 487, "De Heer heeft mij gezien", geschreven door Huub Oosterhuis te zoeken die mij speciaal aanspreken, maar ik raad aan voor wie dat wil om het hele lied te lezen, want je kan de regels van dit lied eigenlijk niet los zien van elkaar.

Dezelfde melodie vinden we op meer plekken terug in het nieuwe liedboek, zoals in lied 221. De tekst geeft een gevoel van vertrouwen, dat je niet alleen jouw levenspad bewandeld, er vragen mogen zijn, je fouten mag maken, je je gedragen voelt. Ik krijg er een rustig gevoel van.


https://www.youtube.com/watch?v=-3h1i9F6dws
https://www.youtube.com/watch?v=OdKquXtVwPc
© Nel Gallouh

Inzamelingsactie voor Zimbabwe

ds. Martijn van Leerdam

Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld hebben mensen te maken met de beperkingen van de coronatijd. Zo ook in Zimbabwe, waar ik al jarenlang contacten heb.
 
Mijn collega, ds. David Mhlambeni, zorgt samen met zijn vrouw voor een aantal weeskinderen. Tijdens de lockdown volgen zij thuisonderwijs. Het verkrijgen van een deugdelijke laptop of computer is echter een heel karwei als je in Zimbabwe woont.
 
Daarom hebben we een inzamelingsactie opgezet. Tijdens de Veertigdagentijd doen we een poging om 1.000 euro bij elkaar te sprokkelen. Als dat lukt, hoeven de kinderen niet meer met z’n vijven met één computer te doen.
 
Via deze website kun je een bijdrage leveren, en zien hoeveel er al ingezameld is: https://www.whydonate.nl/fundraising/stichtingkoza/nl.
 
Ook bijdragen aan de wijkdiaconie zijn welkom, onder vermelding van ‘inzamelingsactie Zimbabwe’. Het rekeningnummer van de wijkdiaconie is NL98 INGB 000 462 72 90.

Orgelpunt5 online

Joke Baars

Op vrijdag 19 maart kunt u via www.kerkdienstgemist.nl (Sloterkerk) van 17.00-17.15 uur weer luisteren naar het orgelspel van David Schlaffke.

Vorige week ging er iets mis zodat we het programma gelijk houden.

Vanaf vrijdag bent u ook weer welkom voor het stiltemoment in de Sloterkerk, voor het branden van een kaars, stilte, meditatie en gebed van 16.30-17.30 uur in de Sloterkerk.

Uiteraard moeten hierbij wel de coronamaatregelen in acht genomen worden, zoals desinfectie van de handen, een mondkapje op als u door de kerk loopt (bij zitten mag het af) en het noteren van uw naam en telefoonnummer op de presentielijst.

We hopen dat u hiervan zult genieten en dat u zich op deze manier met elkaar verbonden voelt.

Johann Gottfried Walther (1684-1748)
2 variaties over: Christus, der uns selig macht, LV 13

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Praeludium en Fuga in c, BWV 549

Johann Gottfried Walther
2 variaties over: Jesu Leiden, Pein und Tod, LV 31

Johann Sebastian Bach
Ehre sei dir, Christe, der leidest Not, BWV 1097

 

Werken van Barmhartigheid

Dick Nonneman

In deze CoronaKoerier een aantal kaarten van de hand van Nel Gallouh in het kader van het project "Werken van Barmhartigheid". In de komende Koerier 2.0 meer hierover.

© Nel Gallouh

Online talkshow ‘Take Care’

ds. Martijn van Leerdam

Zorgen moet je doen, niet maken. –Loesje
 
Op dinsdag 23 maart is er om 19:30 een online talkshow over zorgen in Nieuw-West. Er wonen duizenden mantelzorgers in Nieuw-West, die zorgen voor hun (groot)ouders, vrienden, buren of (klein)kinderen. En bijna iedereen wordt vroeg of laat zelf ook een keer afhankelijk van zorg.
 
Gasten
In de talkshow spreekt gastheer ds. Martijn van Leerdam met drie gasten uit Nieuw-West. Ida Kahlman was jarenlang sociaal werker in een Huis van de Wijk, maar is sinds een ongeluk zelf afhankelijk van zorg. Zij is dus ervaringsdeskundige. Hoe heeft ze die ommekeer beleefd?
 
De tweede gast is Bushra Aldhesy. Zij is vanuit Irak naar Nederland gevlucht, maar zorgt ondertussen zelf voor haar moeder en haar broer. Het is als vluchteling niet zo makkelijk om te zorgen voor jezelf, laat staan voor anderen. Wat is Bushra’s geheim?
 
Ten derde gaan we in gesprek met Karel Blanksma. Zij werkt al jaren voor de Hippe Heks, een centrum voor vrouwen in Slotermeer en Osdorp, en heeft veel ervaring met zorg in de context van armoede.


meer info

 

De talkshow wordt live uitgezonden op YouTube, op het kanaal Geloven in Nieuw West. Reacties en vragen van kijkers kunnen live worden beantwoord door de gasten aan tafel. De talkshow is ook op een later tijdstip nog terug te kijken.

Copy volgende edities

Redactie

U kunt uw copy voor de komende edities van de CoronaKoerier tot de zondag voor de woensdag van verschijnen van de nieuwsbrief mailen aan redactie.nieuwsbrief@osdorpsloten.nl.

Met hartelijke groeten uit de pastorie,
 
ds. Martijn van Leerdam

P.S. Reageren op deze nieuwsbrief door middel van een reply werkt niet. Deze mail wordt namelijk niet gelezen. Wilt u reageren dan kan dat op dominee@osdorpsloten.nl
Website
Copyright © 2021 Protestantse Kerk Amsterdam wijkgemeente Osdorp-Sloten, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp