Copy
View this email in your browser


 


Nieuwsbrief Meetnet Agrarische Soorten
april 2021

Beste vogelliefhebber,

Het voorjaar op het boerenland staat in de startblokken: terwijl veel Kieviten al op de eieren zitten, galmt het (op sommige plekken) van de roepende Grutto’s en jubelende Veldleeuweriken. Sommige, zoals de Gele Kwikstaart, doen het wat rustiger aan en moeten als trekvogel nog grotendeels ten tonele verschijnen. Hoog tijd voor het nieuwe seizoen van MAS, Meetnet Agrarische Soorten! Zeker nu het met veel boerenlandvogels niet goed gaat is het van groot belang dat we zoveel mogelijk weten over de trends en de verspreiding van deze soorten. De gegevens van MAS leveren hieraan een grote bijdrage.

Even voorstellen: Bernice Goffin

Als nieuwe collega bij Sovon stel ik me graag even voor: mijn naam is Bernice Goffin, ik ben 24 jaar en woon in Arnhem. De komende tijd zal ik de coördinatie van het meetnet boerenlandvogels (inclusief MAS) overnemen van Erik Kleyheeg. Erik blijft wel in de begeleiding van het meetnet betrokken. Zelf ben ik ook een enthousiast vogelaar en ik vind het dan ook prachtig om te zien hoeveel kennis we dankzij jullie hebben kunnen vergaren over boerenlandvogels. Ik kijk er naar uit om samen met jullie deze unieke reeks aan gegevensverzameling voort te zetten!

MAS, hoe ging dat ook alweer?

Nu het nieuwe seizoen van start gaat is het tijd om even op te frissen hoe het ook alweer zat met MAS, zeker als je voor het eerst aan de slag gaat met dit meetnet. MAS draait om punttellingen: je kiest op deze pagina een aantal punten uit in agrarisch gebied en telt op elk punt tien minuten lang alle (potentiële) broedvogels die je ziet binnen de telcirkel. Dit doe je in het gehele voorjaar vier keer in vooraf vastgestelde telperiodes:
  • Periode 1: 1 april – 20 april
  • Periode 2: 21 april – 10 mei
  • Periode 3: 11 mei – 10 juni
  • Periode 4: 21 juni – 15 juli
Je bent voor MAS dus vier ochtenden in het voorjaar bezig. Hoe lang je op één ochtend bezig bent is afhankelijk van het aantal telpunten dat je uitkiest. Dat zijn er minstens vijf, maar meer telpunten zijn erg welkom! Tellen voor MAS neemt dus relatief weinig tijd in beslag, terwijl de gegevens van groot belang zijn om meer te leren over boerenlandvogels. Een uitgebreidere uitleg over MAS is te vinden in de handleiding.
 

Spreiding van de telpunten

De telpunten in MAS zijn zo ingedeeld dat ze een representatieve dekking van het boerenland geven. Als gevolg hiervan kan een telpunt soms op een onbereikbare plaats liggen, zoals midden in een akker. Het is daarom mogelijk om, vóórdat je de eerste telling op een telpunt start, eenmalig de locatie van het telpunt aan te passen zodat het punt op een bereikbare plaats ligt. Dit kan, nadat je een punt hebt geclaimd, op de invoerpagina van het betreffende punt. Zorg er wel voor dat de nieuwe locatie van het punt zo dicht mogelijk bij de oude locatie ligt.

Na de eerste telling is het niet meer mogelijk om de locatie van een telpunt te veranderen: als de telgegevens van twee verschillende locaties zouden komen, zijn deze namelijk niet meer te vergelijken met elkaar. Het is daarom altijd een goed idee om vóór de eerste telronde even een verkenningsronde te doen om te kijken of jouw telpunten allemaal goed bereikbaar zijn.

Hoe gebruiken we de MAS-gegevens?

Veel tellers zijn er bekend mee dat de gegevens van het BMP, het Broedvogel Monitoring Project, door Sovon worden gebruikt voor onder andere het berekenen van trends. Wel krijgen we soms nog de vraag of de gegevens van MAS ook worden gebruikt in die trendberekeningen. Dat is zeker het geval.
>> Lees verder

Uitgelicht: de Gele Kwikstaart

In de trendberekeningen worden bij 44 vogelsoorten van het boerenland de gegevens van MAS gebruikt. Eén van de vogelsoorten waarvoor MAS een groot deel van de gegevens levert is de Gele Kwikstaart, inmiddels een akkervogel bij uitstek die altijd weer wat kleur toevoegt aan het boerenland.
>> Lees verder

Geen MAS-teller (meer)?

Tel je niet (meer) voor MAS, maar heb je deze nieuwsbrief wel ontvangen? Dan heb je nog MAS-telpunten op je naam staan in ons systeem. Indien je niet meer van plan bent om te tellen voor MAS, kun je de telpunten uit je Sovon account verwijderen onder ‘Overzicht plots’. De telpunten komen dan beschikbaar voor nieuwe tellers en je ontvangt geen e-mails meer die gericht zijn aan de MAS-tellers.

We hopen natuurlijk dat je wel blijft tellen in het boerenland en zijn benieuwd naar je waarnemingen.

Bernice Goffin
Meetnetcoördinator MAS
Copyright © 2021 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen?
Meld je dan aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp