Copy
 NIEUWSBRIEF 13 - april 2021
Geduld hebben en vertrouwen geven

“Niet overnemen, maar aanschuiven. Niet zorgen voor, maar zorgen dat…” Bekende kreten die iedereen die in het sociaal domein werkt inmiddels kent. Er is nog een ‘kreet’ die vele hoofden doet breken namelijk: “Geen symptomen bestrijden, maar oorzaken aanpakken.” Veel collega’s in de jeugdhulp geven aan dat er heel hard gewerkt wordt aan het bestrijden van symptomen maar dat we te veel voorbij gaan aan de oorzaak van problematiek. We bieden jongeren jeugdhulp, terwijl de oorzaak van veel klachten elders ligt. Het voelt soms als dweilen met de kraan open. Wat maakt het lastig om de oorzaken aan te pakken? Daar zijn verschillende redenen voor.

Een voorbeeld hiervan zijn kinderen die een complexe scheiding van hun ouders meemaken. Bij ruim de helft van alle jeugdhulpvragen is er sprake van een complexe (vecht-) scheiding. Als ouders er niet uitkomen bij een scheiding, plaatst de rechter deze gezinnen onder een toezicht van een gezinsvoogd dat kost gemiddeld  €10.000,00 per jaar. Vaak levert zo’n situatie veel schade voor de kinderen op en wordt er jeugdhulp ingezet. Al deze zorg wordt betaald door het jeugdzorgbudget van de gemeenten.

We bestrijden, vaak door werkdruk, onduidelijke financiering en niet op elkaar afgestemde netwerken, het symptoom en bieden in dit geval kinderen jeugdhulp. De oorzaak en onderliggende behoefte, bijvoorbeeld verantwoordelijkheid van en communicatie tussen ouders of financiële problemen, wordt wel erkend, maar vaak niet als prioriteit bestempeld.

Hieronder een voorbeeld van een consulent, die de verantwoordelijkheid legde bij het gezin en hun netwerk en wat dit met haar en het gezin deed.
 

Twijfel
Ze vertelt: ‘Ik begeleidde het gezin al jaren en kende daarom ook hun vele krachten. Tijdens de complexe scheiding, gepaard gaande met vele ruzies, ging het met moeder en drie dochters steeds slechter. De oudste dochter gebruikte drugs, twee dochters spijbelden vaak en moeder raakte depressief, waardoor ze minder goed voor de kinderen zorgde. Ik legde mijn zorgen voor aan Veilig Thuis en mijn gedragswetenschapper en de boodschap was ‘Doe melding voor onderzoek’. Ik twijfelde, omdat ik weet wat er dan gebeurt en ik nog zoveel mogelijkheden zag. Ik heb wel melding gedaan, maar ook een Eigen Kracht-conferentie aangevraagd en gezorgd dat het gezin de kans kreeg om een plan te maken. Er was een groot netwerk rondom het gezin: buurvrouw, opa, oma, vriendin, vader en zijn vriendin en via school.’

 

Hún afspraken
‘Eerder hadden we vanuit Signs of Safety afspraken gemaakt, waarvan ik dacht dat dit ook hun afspraken waren. Maar zo hadden zij het niet ervaren, ik zie nu dat ik sturend was en ze veel meer beïnvloedde dan ik in de gaten had. In de conferentie nam de buurvrouw de leiding en zorgde dat hun vragen centraal stonden: ‘hoe krijgt moeder rust, hoe zijn de kinderen veilig, hoe kunnen ze weer prettig samenleven?’ De afspraken die ze maakten in de conferentie, waren uiteindelijk bijna volledig gelijk aan de afspraken die we eerder maakten, maar nu waren het hún afspraken en was het netwerk erbij betrokken. Dat maakte een totaal verschil. Zij kregen de ruimte en hún stem werd serieus genomen’.

 

Verdragen
‘Als professional moet je verdragen dat ze het niet morgen hebben opgelost. Je moet geduld hebben en vertrouwen geven. En je realiseren dat het met onze afspraken ook niet meteen is opgelost. Veel veiligheidsinstrumenten bieden eigenlijk schijnveiligheid, maar we doen alsof het dan geregeld is. Onze protocollen zijn gericht op beheersing en gaan niet uit van vertrouwen. Ik heb ervaren dat je een ander gesprek krijgt als je vertrouwen geeft. We hebben nieuwe instrumenten nodig, met andere taal, waarbij we het netwerk een sterke positie geven. Dat is prima te verenigen met onze professionele richtlijnen’.

Het vraagt tijd, aandacht en een goede analyse om met elkaar stil te staan bij de oorzaken en ieders verantwoordelijkheid, maar uiteindelijk zal er een veel duurzamere oplossing ontstaan, als we op basis van die analyse de oorzaak aan weten te pakken. Ik gun de gezinnen en de professionals het geduld en vertrouwen in zichzelf en in elkaar.

Cynthia Schenk
Veranderverhaal:
Veranderverhalen laten zien hoe het anders kan. 

Arlette Julsing, projectmanager MEE

"Het lukte omdat we tegen elkaar zeiden: 'We moeten het met elkaar doen, anders lukt het niet'"

Bekijk hier de video
Project van de maand:
Landelijk actieprogramma Dak- en Thuisloze jongeren


Doel:
De samenwerking met andere pilot gemeenten onder begeleiding van het Instituut voor publieke Waarden (IPW) moet leiden tot nieuwe standaarden in het voorkomen en oplossen van dak- en thuisloosheid onder jongeren.

Bereikt tot zo ver:
Inmiddels is per cluster vastgesteld wat het actieonderzoek naar passende oplossingen voor jongeren in deze verschillende clusters moet opleveren:
  • Cluster 2: 18-/18+ integraal financieringsmodel t.b.v. continuïteit in zorg/hulp/ondersteuning bij overgang naar 18 jaar
  • Cluster 3: Integraal werken: Handreiking voor implementatie integraal werken om daadwerkelijk het perspectief van de jongere leidend te laten zijn
  • Cluster 5: Gedragsproblematiek: Onderzoek naar passende oplossingen voor jongeren met ernstige gedragsproblematiek
  • Cluster 6: inzet van het informele netwerk: handreiking voor het (beter) betrekken van het informele netwerk in het voorkomen of oplossen van dak- en thuisloosheid.
Wat willen we bereiken:
Een beweging realiseren naar nul jongeren op straat en nul jongeren langer dan drie maanden in de maatschappelijke opvang. De clusters leveren hiervoor een aantal belangrijke bouwstenen.

Wat gaan we doen:

Nader uitwerken van bovengenoemde oplossingen en stappen zetten tot inbedding van deze oplossingen in de Groninger gemeenten door bijvoorbeeld het organiseren van (online) bijeenkomsten.
Uitnodiging Ontwerpsessie 19 april: 50 onconventionele woonoplossingen
Vanuit verschillende projecten en beleidsterreinen, waar velen van jullie vanuit een bepaalde hoedanigheid betrokken zijn, signaleren we dat huisvesting voor kwetsbare doelgroepen nog steeds een knelpunt is. Ondanks dat er veel goede stappen worden gezet, lukt het nog niet om iedere Groninger met een hulpvraag op dit gebied passend te bedienen.

Er is behoeft aan (meer) onconventionele oplossingen om dat mogelijk te maken. In samenwerking met en  onder begeleiding van het OZJ gaan wij daar graag mee  aan de slag.

Werk je mee?
 
 
Ambities:
  • Nul jongeren tussen 16 en 27 op straat
  • Nul jongeren zitten langer dan drie maanden in de maatschappelijke opvang
  • Concrete oplossingen voor jongeren zijn uiteindelijk ook vertaalbaar naar anderen doelgroepen (Denk aan gezinnen of jeugdigen onder de 16 jaar) én naar alle Groninger gemeenten
Resultaat:
  • Onconventionele, innovatieve woonoplossingen
  • Minimaal 50 nieuwe ideeën waarvan 10 concreet uitgewerkt in deze sessie
Programma:
  • Opening door begeleider ontwerpsessie Ineke Glissenaar
  • Inleiding door procesmanager Transformatieagenda Jeugdhulp Sierd-Jan Jongsma
  • Vraaggesprek ervaringsdeskundige(n) door Ineke Glissenaar
  • Uitleg opdracht door  Ineke Glissenaar: van drempels naar gedroomde oplossingen
  • Deelsessies
  • Pitch met veelbelovende ontwerpen door iedere groep
  • Afspraken over vervolg door van ontwerp naar realisatie
De ontwerpsessie vindt plaats op maandag 19 april van 13.30 - 16:00 uur via zoom.
Mocht je onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn geeft dit dan door aan Sierd-Jan Jongsma (sierdjan.jongsma@groningen.nl)

Verander Mee!

Wil je ook mee veranderen? Vraag dan hier de button  "ik ben een veranderaar" aan.

 
Trajecten op maat voor thuiszitters

Thuiszitters noemen we kinderen die geen passend aanbod in onderwijs en/of zorg hebben. Iedereen vindt dat een uiterst ongewenste situatie, in de eerste plaats schadelijk voor de kinderen zelf, maar ook hun ouders ervaren dit als zeer frustrerend en hebben hier verdriet van.
 
Een van de ontwikkellijnen van de transformatie-agenda is: alle jeugdigen krijgen de kans zich positief te ontwikkelen. We gaan uit van het ontwikkelrecht dat elk kind heeft.

Langer thuiszitten dan 3 maanden willen we absoluut voorkomen.
Om die reden is er een aantal projecten ontwikkeld die er voor moeten zorgen dat kinderen sneller (weer) toegang tot onderwijs krijgen.
  • Het project Leerreviews wil onderzoeken waarom kinderen niet op school terechtkomen. Wat kunnen we beter doen om hen wel naar school te krijgen?
  • Het project DOA (domein overstijgende aanpak wil met inzet van betrokkenen uit onderwijs en zorg bereiken dat kinderen eerder (weer) naar school gaan)
Via deze link vindt u een portrettenbundel met verhalen van thuiszitters.
Interessante links

Op onze website publiceren we regelmatig interessante links naar websites naar informatie of activiteiten in het domein Jeugd.

Lees meer

Nog even dit.....

We hebben natuurlijk al een tijd te maken met COVID-19 en alle maatregelen die dat met zich meebrengt.
Helaas bereiken ons de laatste tijd weer berichten van stijging in mishandeling, complexere vragen, langere wachttijden. Heeft dit met elkaar te maken?

Dat durven we niet direct te zeggen, echter zijn we nog wel steeds op zoek naar goede initiatieven in deze rare tijd. Weet je van zo'n initiatief deel dat dan met ons via deze link.
Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen of goede ideeën over transformatie in onze regio? Neem dan vooral contact met me op.
 
Hartelijke groeten,






Cynthia Schenk,
> programmamanager Transformatieagenda Jeugdhulp Groningen 

 
Copyright © 2021 Transformatieagenda Jeugdhulp Groningen, All rights reserved .

Ons adres is:
Transformatieagenda Jeugdhulp Groningen
Raadhuisplein 10
Haren, Gr 9751 AN
Netherlands

Add us to your address book


Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen?
Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp