Copy
Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen?
Bekijk deze email in je browser
Online podium voor textielkunst, -ambacht en -technieken.

NIEUWSBRIEF APRIL 2021

Beste <<First Name>>,
 

Een zalig, en ook een heel vrolijk Pasen gewenst!

In deze nieuwsbrief kunnen we gelukkig weer enkele nieuwe tentoonstellingen melden die in april van start willen gaan. In de praktijk betekent dat natuurlijk dat je er kunt gaan kijken als de musea en galeries weer open mogen. Laten we hopen dat we dit in april nog gaan meemaken!

Ook Museum de Kantfabriek heeft nog veel last van de lockdown. Een aantal (textiel)kunstenaars schieten te hulp door hun werk voor verkoop ter beschikking te stellen, opbrengst gaat volledig naar Museum de Kantfabriek:
https://www.museumdekantfabriek.nl/textielkunst-kopen-museum-steunen/ 

Veel plezier ondertussen weer met de filmpjes en tot in mei!

OVER TEXTIELPLATFORM
Textielplatform.nl is een initiatief van STIDOCblogs en videos over textiel, textielboeken en textielevenementen. In deze nieuwsbrief weer een kleine selectie!
Wil je ook bijdragen of ons attenderen op een techniek, boek of evenement? Stuur dan een mail naar contact@textielplatform.nl
De website van Textielbibliotheek is vernieuwd!! 
Meer dan 11.000 textielboeken te leen! 

NU IN HET MUSEUM TE ZIEN EN THUIS TE BEKIJKEN:

"Chintz: Indian Textiles for the West" by Rosemary Crill

NB. Voor iedereen die er nog niet helemaal aan gewend is om een ondertiteling
bij de videos te regelen is hier de handleiding te vinden.

Online ledenbijeenkomst NKV #8 Internationaal Klompenmuseum

NOODOPROEP

Alle corona maatregelen hebben ook bij Museum de Kantfabriek grote gevolgen voor het voortbestaan van het museum. Ondanks een goed financieel beleid en voldoende reserves dreigen er grote financiële problemen door beperkte inkomsten vanwege het kleine aantal bezoekers en de blijvende vaste kosten. De reserves slinken hierdoor hard. Namens de 165 enthousiaste medewerkers, allemaal vrijwilligers, vragen wij daarom uw hulp. 

Draagt u het museum een warm hart toe dan zijn suggesties en ideeën van harte welkom via info@museumdekantfabriek.nl. Daarnaast kunt u ons ook direct steunen door een financiële bijdrage, klein of groot. Dat kan door een bedrag over te maken op Banknummer NL70 RABO 0120537397 t.n.v. Museum de Kantfabriek o.v.v. ‘donatie’. 

Mogen wij op u rekenen? Alvast dank!

Van Buteh tot Paisley: Het verhaal van een wereldwijd icoon

De nieuwe tentoonstelling in TRC-Leiden gaat over de wereldberoemde paisley motieven. Begonnen in Iran, daarna meegenomen naar India en vandaar verspreid over de hele wereld. Sinds de 18e eeuw heeft dit patroon zich ontwikkeld en hoe dat is gegaan kun je zien in Leiden.
Lees meer >

Circulair Warenhuis, een gesprek met
Nienke Hoogvliet en Gieneke Arnolli

Linda Izan  - Textielkunstenaar

100.000 BOMEN EN EEN BOS VAN DRAAD

Museum Panorama Mesdag bestaat 140 jaar en start het jubileumjaar met een bijzondere primeur: het kunstwerk Honderdduizend bomen en een bos van draad van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt wordt voor het eerst in Museum Panorama Mesdag tentoongesteld.

Een jaar lang werkte Sara Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan een bos van honderd vierkante meter. Het project ontstond vanuit haar zorgen om het klimaat. Met een geborduurd bos wil Sara mensen deelgenoot laten zijn van het maakproces en hen met andere ogen naar de natuur laten kijken.
Lees meer >

Sarah Hibbert - Modern Quilter

Fries Museum: een fashion statement maak je al eeuwen met borduursels

DIEREN OP DAMAST

Voor ontwerpers van damasten tafellinnen in de periode van de Art Nouveau waren dieren een geliefd motief. Ze pasten ze toe volgens de moderne ontwerpmethoden: gestileerd in wonderlijke patronen.

Ook in hedendaags artistiek tafellinnen, ontworpen in opdracht van het TextielMuseum en geweven in het TextielLab, zijn dieren volop aanwezig. In de tentoonstelling ‘Dieren op Damast’ worden de mooiste voorbeelden uit de rijke collectie van het TextielMuseum getoond.
Lees meer >

VOORTBORDUREN

In de museumboerderij van Landgoed Verhildersum zijn 75 bijzondere merklappen te bewonderen. Alle merklappen werden nauwkeurig beschreven door Elly Hommes - Wibbens. Jan Pieter de Groot heeft met genealogisch onderzoek achterhaald wie de maaksters van de lappen zijn. Dat verhaal laten ze zien op de tentoonstelling en in het bijbehorende boek Merklappen en hun maaksters. Er is ook veel toegepast borduurwerk op kragen, sloffen en jurken uit de collectie van Verhildersum te zien. Nog nooit van een pronkrol gehoord? Komt dat zien!
Lees meer >

Schimmelwandkleden - Lizan Freijsen

 

Myths in the American Quilts Story

KLEURRIJK GELETTERD

Kleurrijk Geletterd – Borduren in Staphorst is de titel van de nieuwe tentoonstelling die vanaf 1 april in Museum Staphorst te zien is. Bijzondere merklappen, gebruiksvoorwerpen, geborduurde streekdrachtkleding en kledingaccessoires tonen aan dat er een streekeigen Staphorster borduurtraditie bestond.

Uniek was niet het borduren op zich, want dat deden ook meisjes in de rest van Nederland, maar wel de uitwerking ervan. Die was bovenal kleurrijk en vol. Geen ruimte op het werkstuk bleef onbenut.
Borduren was in Staphorst en Rouveen vooral een bezigheid voor schoolgaande meisjes. Het ‘letteren’ maakte deel uit van het handwerkonderwijs op de lagere school en het lokale voortgezet onderwijs. 

Voor deze tentoonstelling heeft het museum kunnen putten uit de eigen verzameling, aangevuld met bijzondere bruiklenen van particulieren, veelal met de verhalen van de maaksters.
Lees meer >

VOICES OF FASHION

Met deze expositie onderzoekt het Centraal Museum Utrecht als eerste kunstmuseum in Nederland de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen.
Lees meer >

TEXTIELSCHATTEN

Deze tentoonstelling laat topstukken zien uit de textielcollectie van ‘t Andere Museum, zoals die in de afgelopen 20 jaar tot stand gekomen is.
Te zien zal zijn:  
- Kloskant en naaldkant vanaf de 18e eeuw tot heden  
- Collectie kantkloskussens  
- Kantwerk van Yvonne Scheele-Kerkhof  
- Merk en stoplappen  
- Antiek naaigerei  
- Quilts  
- Textiel uit Peru en Albanië  

Lees meer >

 The jacket – Inside CHANEL

Dionne Swift - Friday Feature Artist

ZELF (MEE)DOEN? 

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om zelf mee te doen aan textielprojecten en evenementen. Ook een oproep plaatsen? Mail naar contact@textielplatform.nl

REGENBOOGKUSSENS

Regenboogkussens zijn kussens gemaakt voor mensen die in een moeilijke periode van hun leven zitten. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Een regenboogkussen kan weer wat kleur in hun leven brengen.
Regenboogkussens worden op aanvraag gemaakt met een thema wat de ontvanger aanspreekt. Dit kan van alles zijn: bloemen, dieren, natuur, cartoons, kindermotiefjes, een bepaald land, seizoen, etc. Bij deze thema’s worden borduurpatronen gezocht, die met de hand worden geborduurd op kleine lapjes stof. Deze werkjes worden dan samengevoegd tot een uniek kussen.
Wilt u ook mee borduren? Of wilt u een regenboogkussen aanvragen voor iemand in uw omgeving?
Ga dan naar de website https://www.regenboogkussens.nl . Daar vindt u alle informatie.
Lees meer >

BABYPLEED

Door het maken van babydekentjes van 60 bij 80 cm van lokale wol wil de Stichting PLEED de via het project PLEED opgebouwde kennis, ervaring en contacten verder ontwikkelen en schapenwol “redden” van transport naar China. Ze zijn afgelopen jaar gestart in een Leeuwarder wijk met een programma van 9 maanden. Daarin maken ze baby-dekentjes en delen die uit aan jonge ouders. Ieder jaar wordt een andere wijk aangedaan. Breiers, hakers, vilters, spinners, wevers, kortom handwerkers/sters kunnen zich aanmelden om mee te doen met het maken van BabyPleeds.
Lees meer >

Verfreceptenboeken: kleur geven aan de geschiedenis

Museum- en bibliotheekcollecties zitten vol met bijzondere verhalen. Musea vertellen die verhalen via tentoonstellingen. De verhalen van bibliotheekcollecties zijn echter meestal alleen bekend bij de individuele bezoekers. Daarom start de bibliotheek van het TextielMuseum het project Verfreceptenboeken. 
De museumbibliotheek gaat met een groep onderzoekende en nieuwsgierige mensen de context van de verfboeken onderzoeken in een Citizen science Project. Het project is onderdeel van de publieksactiviteiten van To Dye For, een tentoonstelling in het TextielMuseum in 2022 waarin kleurstoffen centraal staan. Een deel van de resultaten kan worden opgenomen in de tentoonstelling en/of publicaties die worden gemaakt. Ben jij nieuwsgierig naar de geschiedenis rond deze verfrecepten? Meld je dan aan voor het Citizen Science Project en maak deel uit van dit wetenswaardige onderzoek. Aanmelden of overige vragen kun je per mail stellen via bibliotheek@textielmuseum.nl
Lees meer >

Smocking -
Fabric Manipulation Techniques

Design Contest 2021 – Long Live Fashion!

Droom je ervan om duurzame kleding te ontwerpen die ook écht gedragen wordt? En heb je altijd al een keer willen exposeren in een tentoonstelling? Doe dan mee aan de Design Contest van het TextielMuseum x BANK 15. Ontwerp een duurzaam kledingstuk van post-consumer textiel en stuur je ontwerp in vóór 30 mei 2021. De twee winnende ontwerpen worden live ontwikkeld in de nieuwe tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’, die op 25 september 2021 opent in het museum.
Lees meer >

Textielplatform is een initiatief van STIDOC, waarin deelnemen:
Twitter
Facebook
Website
TextielTube
Copyright © 2021 Textielplatform.nl, All rights reserved.


Wilt u uw abonnement wijzigen of opzeggen?
Hier kun je je voorkeuren wijzigen of uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp