Copy
View this email in your browser


Nieuwsbrief DEM, maart 2021

Inhoud


Voorwoord
Woningbezitters kunnen niet meeliften in de Rodes 
Gemeente start participatie duurzaam verwarmen
Ondanks avondklok toch warmtefoto’s!
Ckees van Oijen nieuwe wijkambassadeur
Maak kennis met Peter en onze video’s
Tip van de energiecoach
Meer bewoners geïnteresseerd in toekomst Merenwijk

Voorwoord


2021 wordt een interessant jaar voor DEM en de Merenwijk. Elke gemeente, ook Leiden, moet namelijk voor het eind van het jaar een zogenoemde ‘Transitievisie Warmte’ vaststellen. Daarin staat wanneer welke wijken of buurten van het aardgas kunnen worden afgekoppeld. In de proeftuinen aardgasvrije wijken is te zien dat dat loskoppelen simpel klinkt, maar dat lang niet altijd is. DEM heeft de gemeente nadrukkelijk gevraagd om de plannen voor onze wijk samen met bewoners te ontwikkelen. In deze nieuwsbrief lees je daar mee over. Tegelijkertijd gaan we natuurlijk onverstoorbaar verder met lekker praktisch advies voor het verduurzamen van je huis. In deze nieuwsbrief tips van de energiecoach en de resultaten van de warmtefoto’s die onze vrijwilligers in de koude weken hebben gemaakt. Jazeker, daar zijn ze ijskoud voor opgestaan om half 5 ’s ochtends. Graag gedaan en doe er je voordeel mee! 
 
Tjitske Veldkamp 
voorzitter 
 

Woningbezitters kunnen niet meeliften in de Rodes


We zijn altijd nogal positief gestemd bij DEM, maar eerlijk is eerlijk: af en toe lukt er ook wel eens iets niet. Neem de Rodes. We hoopten daar aan te sluiten bij een mooi initiatief van Ons Doel. Deze woningcorporatie gaat er dit jaar zo’n 100 huurwoningen renoveren en isoleren. Een prachtige kans om de tussenliggende koophuizen van hetzelfde woningtype meteen óók te laten meedoen; die steigers staan er dan toch. Helaas bleek de praktijk weerbarstiger. De kosten die een aannemer van dergelijke grote projecten rekent, liggen beduidend hoger dan die van een aannemer op de particuliere markt en de geïnteresseerde bewoners haakten teleurgesteld af. Ook DEM is teleurgesteld, want we hebben hier anderhalf jaar lang heel wat vrije uren in gestoken. Ons persbericht heeft in elk geval wel geleid tot vragen in de gemeenteraad. We hopen van harte dat er nog een keer zo’n kans voorbijkomt en er dan wél gezamenlijk verduurzaamd kan worden. De woningbezitters gaan nu alsnog gezamenlijk offertes opvragen. 
 

Gemeente start participatie duurzaam verwarmen


De verduurzaming van onze wijk is een zaak van ons als bewoners, maar ook van de gemeente. Die moet dit jaar immers de Transitievisie Warmte opstellen en (op termijn) ook de wijkuitvoeringsplannen, waarin precies staat via welke route we straks onze huizen verwarmen als we geen aardgas meer gebruiken. Worden de bestaande warmtenetten in o.a. Slaaghwijk uitgebreid? Krijgen we restwarmte uit Rotterdam? Het zijn nogal ingrijpende keuzes, waar je als wijk best iets over te zeggen wilt hebben, maar tot nu toe is er nog weinig bekend over de gemeentelijke plannen. Daarom heeft DEM er bij de gemeente op aangedrongen om meer openheid van zaken te geven.

Aftrap met talkshow online


De gemeente start met een serie online wijkbijeenkomsten over de energietransitie. Op donderdag 8 april om 20.00 uur is de editie voor Merenwijk. DEM werkt hier ook aan mee. In de bijeenkomst licht de gemeente de plannen toe die er zijn over energiebesparing, het opwekken van energie en duurzame warmte. Dit is een goed moment om je als bewoner te laten informeren.  
Er volgt nog een uitnodiging per brief van de gemeente. De bijeenkomst is onder andere te volgen via de Facebook-pagina van de gemeente (facebook.com/gemeenteleiden) en de website: www.gagoed.nl/talkshows
Je kunt je ook vast opgeven voor de gespreksronde die daarna in kleinere groepen gaat plaatsvinden: Stuur dan een mail naar gagoed@leiden.nl met je naam en de wijk waar je woont. Je krijgt dan een uitnodiging voor het gesprek vóór de zomer.  

 

Ondanks avondklok toch warmtefoto's!


DEM heeft deze winter weer warmtefoto’s gemaakt, en wel op 17 locaties in de Merenwijk. Wijkambassadeur Marc Koene ging 9 januari eerst op stap met onze DEM-secretaris Martin Dekker en daarna met DEM-bestuurslid Techniek en energiecoach Peter Engbers om hun de fijne kneepjes van het vak te leren. Op 28 februari mochten Martin en Peter het alleen doen.



Er komt best wel wat bij kijken: het organiseren van al die opnames, het finetunen van de foto’s, en vooral bij het interpreteren van wat het betekent. Voor de opnamen is het nodig dat de zon al meer dan 5 uur niet op het huis geschenen heeft, dat het koud en droog is, en dat er weinig wind is. We maken de warmtefoto’s normaal alleen aan de buitenkant van het huis, en wel ’s avonds tussen 23.00 – 01.00 uur. Vanwege de avondklok werd het in februari om 6.00 ‘s ochtends.
Aan warmtefoto’s kun je zien waar de warmte uit je huis ontsnapt en dat illustreert waar de zwakke isolatieplekken in het huis zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld de variatie in de spouwmuurisolatie laten zien of waar slechte kierdichting is. Zit er een radiator onder het raam? De muur is daar warmer dan elders. Behalve spouwmuurisolatie kan ook radiatorfolie het warmteverlies beperken. DEM levert een volledig rapport aan 1 of 2 weken na de opnames.
 

Seizoen 2020 - 2021 is voorbij 

Deze winter heeft DEM weer 25 bewoners geholpen met warmtefoto's. Nu de lente aanbreekt is het seizoen voor warmtefoto's over. Inmiddels hebben we een wachtlijst van 14 adressen voor de volgende koude periode. Die kan zich al in december 2021 aandienen.
 

Ckees van Oijen Nieuwe wijkambassadeur


Wijkambassadeurs Marc Koene en Michèle Stokla stoppen als wijkambassadeur. Na 8 jaar energieprojecten met bewoners in de Merenwijk, waarvan 5 als wijkambassadeur, dragen zij per 1 april het stokje over. De opvolger als wijkambassadeur is geen onbekende: Ckees van Oijen. Ckees woont in de Merenwijk en is actief bij DEM. Bovendien is Ckees al actief als wijkambassadeur in de Stevenshof. Hij kan de activiteiten in de Merenwijk dus Goed voortzetten.
In de zomernieuwsbrief van DEM geven Marc en Michèle een afscheidsinterview en geeft Ckees een inkijkje in zijn plannen.
 

Maak kennis met Peter en onze video's


Er zijn zoveel stappen die je kunt zetten om je huis te verduurzamen, dat het soms lastig kiezen is. Waar begin je? Peter Engbers, energiecoach en bestuurslid Kennis & Techniek van DEM nam zijn eigen huis van top tot teen onder handen en neemt je in een serie korte video’s mee in zijn aanpak. Abonneer je op ons YouTube kanaal, dan blijf je op de hoogte. Handig! Lees meer op onze webpagina’s: Je eigen huis verduurzamen, waar begin je?
 

Tip van de energiecoach


Waarschijnlijk let je al op je energie- en gasverbruik. Maar misschien profiteer je nog niet van alle mogelijkheden, Er zijn veel kleine maatregelen die je kunt nemen die geen cent kosten. Ken je de (0)71 duurzame GOED tips al? Je vindt deze checklist op gagoed.nl/071-goed-tips, je kunt ook makkelijk aanklikken wat je al gedaan hebt. En als je maatregelen wilt uitproberen of een meetinstrument voor warmte, elektriciteit of water wilt gebruiken, kun je een energiebox aanvragen bij DEM of de wijkambassadeur.

 

Meer bewoners geïnteresseerd in toekomst Merenwijk 


Steun uit onverwachte hoek: wijkbewoner Bert Jansen roept net als DEM de Merenwijkers op om mee te denken over de toekomst van onze wijk. Lees meer op onze website 
Wil jij ook actief aan de slag? Heb je ideeën over hoe we de energietransitie in de Merenwijk nog beter op de kaart krijgen? Ben je goed in organiseren, schrijven, filmpjes maken? DEM verwelkomt je graag. Stuur een mailtje naar info@duurzameenergiemerenwijk.nl.
 
Facebook
Website
Copyright © 2021 Duurzame Energie Merenwijk, All rights reserved.


Our mailing address is:
info@duurzameenergiemerenwijk.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Duurzame Energie Merenwijk · Scilladuin 8 · Leiden, ZH 2318XN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp