Copy
NIEUWSBRIEF
2a879688-f09d-4572-baac-738a426163ba.png

Nieuws in deze nieuwsbrief is gerelateerd aan activiteiten van het Nutrient Platform en/of haar leden.
Meer informatie over het Nutrient Platform is te vinden via www.nutrientplatform.org of stuur een e-mail naar info@nutrientplatform.org. Volg ons ook op twitter @NutrientP

Inhoud

1. Dikke MIK bij Nutrient Platform - start onderzoeksproject 
2. Tauw-verkenningen over beleid circulaire economie naar Tweede Kamer
3. Keurcompost aanpassingen leidt tot discussie
4. Succesvolle test stikstof terugwinnen bij waterzuivering
5. Rapport WUR: fosfaatvormen in compost en andere organische meststromen
6. Onderzoek NMI: uitspoeling nitraat kan beperkt blijven
7. SYSTEMIC organiseert webinar over polymeren bij mestscheiding - 22 april
8. Project identificatie KPI's voor kringlooplandbouw van start
9. NutriCycle Vlaanderen: werkgroep nutrientenrecuperatie uit mest
10. MEZT wint selectief nutriënten terug uit vloeistoffen
11. Events
placeholder_600.gif

1. dikke mik bij nutrient platform - start onderzoeksproject

Eind 2020 is het projectvoorstel Micronutriënten in de kringloop (MIK) goedgekeurd binnen de topsectoren call Landbouw-Water-Voedsel. Op 13 januari was de projectstartbijeenkomst van dit drie-jarige onderzoek. De basis van dit onderzoek begon in maart 2020 bij de eerste bijeenkomst van de Nutrient Platform werkgroep ‘Projectontwikkeling’ en richt zich specifiek op micronutriënten.

Het consortium bestaat uit 22 partijen, waarvan 9 leden. Lees meer over dit project op onze website.

2. TAUW-Verkenningen over beleid circulaire economie naar Tweede Kamer

TAUW heeft samen met Rebel en MJA advies twee verkenningen uitgevoerd als vervolg op het rapport van de Taskforce Herijking Afvalstoffen: de Verkenning Instrumenten afval of product en de Verkenning experimenteerruimte voor de circulaire economie. Op 1 maart 2020 heeft Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven de kamerbrief met beide verkenningen naar de Tweede Kamer gestuurd... Lees verder

3. Keurcompost aanpassingen leidt tot discussie

De leden van het Nutrient Platform houden zich bezig met nutriënten terugbrengen in de cyclus en compost is een van de stromen waar leden van het platform zich mee bezig houden. Onlangs is er discussie geweest over de classificering van Keurcompost. Het VVAK stelt dat akkerbouwers geen Keurcompost meer mogen gebruiken op hun land vanaf 1 april. De Keurcompost-beoordelingsrichtlijn was aangepast, maar de BO Akkerbouw zegt dit niet te accepteren binnen de VVAK-certificering. Het verschil is dat de norm glas (max 0,05%) en norm overige verontreinigingen (max 0,05%)  zijn samengevoegd onder één norm genoemd bodemvreemde verontreinigingen (max 0,1%). 

Meer weten over dit onderwerp? Lees het artikel van de Nieuwe Oogst en in dit persbericht de reactie van de Vereniging Afvalbedrijven en BVOR.

4. succesvolle test stikstof terugwinnen bij waterzuivering

Uit testen bij waterschap Rijn en IJssel en Waterstromen in de Achterhoek blijkt dat stikstof teruggewonnen kan worden uit specifieke processtromen. Nijhuis Industries, lid van het platform, is betrokken geweest bij de testen. Per jaar wordt er 13.000 ton ammonium- en nitraat-stikstof  kunstmest gebruikt in de Achterhoek. In theorie kan er 4000 ton stikstof in de vorm van ammoniumsulfaat terug gewonnen worden bij de zuiveringen. Het onderzoek laat zien dat het rendement van de herwinning ongeveer 70% bedraagt.

De mogelijkheden voor het rendabel terugwinnen van de stikstof en de juridische aspecten om het te gebruiken als meststof moeten nog verder onderzocht worden.

Lees hier meer over de tests!

5. Rapport WUR: Fosfaatvormen in compost en andere organische meststoffen

De Wageningen UR bracht onlangs het rapport Fosfaatvormen in compost en andere organische meststoffen uit. De WUR onderzocht verschillende fosfaatvormen in compost en andere organische meststoffen, met als doel het beoordelen of deze twee duidelijk te onderscheiden zijn. Uit het rapport blijkt dat compost op basis van het aandeel ijzergebonden fosfaat te onderscheiden is van andere organische meststoffen. Het onderzoek laat zien dat dit aandeel afkomstig is uit de grondfractie. Het wordt sterker wanneer het organische stof gehalte lager is, en wanneer het ijzergehalte in de meststof hoger is. GFT compost is met 18 tot 22 procent gemakkelijk beschikbaar fosfaat, en zit hiermee tussen grond en mest in. Groencompost, met 2 tot 7 procent eenvoudig beschikbaar fosfaat, lijkt hierin op vruchtbare landbouwgrond.

Lees het hele artikel op de Nieuwe Oogst, of lees hier het hele rapport.

6. Onderzoek NMI: uitspoeling nitraat kan beperkt blijven

Uit een onderzoek van het NMI blijkt dat verschillende maatregelen bijdragen aan het beperken van de nitraatuitspoeling. Het NMI voerde dit onderzoek uit bij tien melkveebedrijven in Noord-Limburg. Met behulp van een gerichte meststof keuze, door het eerder stoppen met beweiden, en door finetuning van bemesting werd de hoeveelheid stikstof in de bodem verlaagd. De uitspoeling bleef hierbij onder de nitraatnorm van 50 miligram nitraat per mililiter.

Meer weten? Lees hier het rapport van NMI.

7. SYSTEMIC ORGANISEERT WEBINAR OVER POLYMEREN BIJ MESTSCHEIDING - 22 APRil

Het gebruik van polymeren wordt ingezet om digestaat beter te kunnen scheiden in dikke en dunne fracties. SYSTEMIC organiseert op 22 april een Engelstalige webinar over het gebruik van polymeren. Hier wordt aandacht besteed aan wanneer polymeren te gebruiken is, wat de technische mogelijkheden zijn, en welke kosten eraan verbonden zijn.

De webinar duurt van 9:30 tot 12:30 en besproken wordt onder andere het belang van mest- en digestaatscheiding, belangrijke scheidingstechnieken, en coagulanten en floculanten.

Aanmelden voor deze gratis webinar kan hier.

8. project identificatie kpi's voor kringlooplandbouw van start

In de afgelopen ledenbijeenkomst lichtte het ministerie al toe dat zij werken aan het opzetten van kritische prestatie indicatoren (KPI’s) voor kringlooplandbouw. In samenwerking met het Louis Bolk Instituut en Boerenverstand, gaat Wageningen UR in de praktijk een basis set van indicatoren voor het meten van meerdere duurzaamheidsdoelen in verschillende sectoren en gebieden testen. Met de KPI’s kan de voortgang van kringlooplandbouw op het boerenbedrijf gemonitord worden. Voorbeeld KPI’s zijn de N-balans, het percentage aan eiwit uit de regio, de bodem organische stof, en de broeikasuitstoot.

Lees hier meer over dit project voor kringlooplandbouw.

9. nutricycle vlaanderen: werkgroep nutrientenrecuperatie uit mest

Begin deze maand organiseerde NutriCycle Vlaanderen de tweede bijeenkomst van de werkgroep Nutriëntenrecuperatie uit mest. De werkgroep focust zich op het concretiseren van de transitie naar circulaire mestverwerking dat economisch, ecologisch en maatschappelijk haalbaar is. Aan het actieplan voor de transitie werd tijdens deze tweede bijeenkomst gewerkt. Richtlijnen en concrete acties voor het actieplan worden opgesomd, en mogelijk betrokken actoren worden benoemd.

Benieuwd naar de acties die voorgesteld zijn? Bekijk ze hier.

10. mezt wint selectief nutriënten terug uit vloeistoffen

De Nederlandse start-up MEZT is verkozen als winnaar in de categorie Food &Water van de Blue Tulip Award 2021. MEZT ontwikkelt een technologie waarmee ionen als ammonium, kalium en fosfaat selectief teruggewonnen kunnen worden uit vloeistoffen. Dit gebeurt met behulp van elektrodialyse, een energiezuinige techniek waarbij geen hulpstoffen nodig zijn. Vernieuwend voor deze technologie is dat water niet onttrokken hoeft te worden aan de mestfractie, maar dat de nutriënten selectief worden afgescheiden van de meststof.

MEZT heeft als doelstelling het minimaal halveren van de ammoniakemissie. Over een aantal maanden wordt een prototype geïnstalleerd op bedrijfsschaal, maar het heeft ook potentie op de centrale mestverwerkingsinstallatie.

Lees hier meer over doelstellingen en de visie van MEZT op een duurzame transitie.
placeholder_600.gif
April 2021
28

Ledenbijeenkomst #1 2021

Online

Juni 2022
20-22

ESPC4

Wenen, Oostenrijk

Nutrient Platform is hosted by the Netherlands Water Partnership. The network consists of companies, knowledge institutes and government.

E info@nutrientplatform.org

T 070 304 3700

Het Nutrient Platform, opgericht in 2011, is een cross-sectoraal netwerk van Nederlandse organisaties die samenwerken om de nutriëntenkringloop te sluiten. U ontvangt deze email email omdat u zich geregistreerd heeft voor deze nieuwsbrief via onze website www.nutrientplatform.org
Om u aan te melden klik hier.
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nutrient Platform · Netherlands Water Partnership · Bezuidenhoutseweg 2 · Den Haag, 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp