Copy
Fietsflits Haagse regio
 

Inhoud
+ ANWB kinderfietsenplan
+ Komt er nu echt een verbod op fietsen door de Grote Marktstraat?
+ Metalen drempels in de Weimarstraat worden vervangen
+ Zand op het fietspad door de duinen
+ In Den Haag blijft de snorfiets op het fietspad 
+ Fietserbond Haagse regio zoekt nieuwe bestuursleden





 
ANWB KINDERFIETSENPLAN
 
 


Uit onderzoek blijkt dat er veel kinderen zijn die geen fiets hebben. De ANWB roept daarom iedereen met ongebruikte kinderfietsen op deze te doneren. Er wordt gezocht naar jongens- en meisesfietsen in redelijke tot goede staat voor kinderen van 8 tot 18 jaar. De ingeleverde fietsen worden door vrijwilligers opgeknapt zodat ze daarna veilig gebruikt kunnen worden. De niet gebruikte kinderfietsen kunnen m.b.v. een formulier op de ANWB site aangemeld worden: https://www.anwb.nl/over-anwb/anwb-kinderfietsenplan 
Na de aanmelding komt er een antwoord met details over het wegbrengen of ophalen van de fiets. 
In Den Haag kunnen de kinderfietsen ook ingeleverd worden bij de werkplaats van de stichting Leren/Werken/Doen aan de Verheeskade 5 Den Haag.




 
NIET MEER FIETSEN DOOR DE GROTE MARKTSTRAAT?
 



We hebben al vaak aandacht besteed aan het fietsen door de Grote Marktstraat van Den Haag, een belangrijke hoofdfietsroute richting centrum en station. Door een verkeerde inrichting  (geen duidelijke markering voor een fietsstrook omdat dit niet mooi zou staan) en veel voetgangers die daardoor niet goed uitzien bij het oversteken is het een bron van ergenis geworden. Wethouder van Asten is daarom al een tijdje bezig met het zoeken naar een alternatief, zodat de Grote Marktstraat een echt voetgangersgebied zou kunnen worden.
Hij denkt hierbij aan een route via de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht. Maar daar is niet zo maar een veilige fietsroute van te maken met de vele rijdende & geparkeerde auto's en vrachtauto's die moeten laden en lossen. Op basis van onderzoek is hij nu tot de conclusie gekomen dat de 50  parkeerplaatsen langs de Gedempte Gracht en de Gedempte Burgwal kunnen verdwijnen. De omliggende parkeergarages kunnen dit goed opvangen. De bevoorradeing van de winkels blijft echter een probleem evenals de parkeerplaatsen van de Bijenkorf en de parkeergarage onder  de Markthof. Dit betekent dat er vooralsnog hooguit een brede fietsstraat zou kunnen komen waarin ook rijdende auto's en ladende vrachtauto's voorkomen.  
Een mogelijke oplossing voor de vrachtauto's is in zijn ogen de regel dat vrachtauto's in de Gedempte Gracht tot 11.30 uur kunnen laden en lossen en de fietsers tot 11.30 uur door de Grote Marktstraat mogen blijven fietsen.
Jos de Jong, voorzitter van de Haagse Fietsersbond, heeft in een reactie gezegd dat hij niet erg enthousiast is omdat dit niet tot een veilig en comfortabel alternatief voor de fietser leidt. Er is hiermee immers nog geen oplossing voor de rij wachtende auto's voor het parkeerterrein van de Bijenkorf en de Markthof. Hij vreest ook onduidelijkheid voor de  fietser, er lijkt een soort mengvorm te ontstaan waarbij fietsers af en toe door de Grote Markstraat mogen en af en toe omgeleid worden. Ook de slingerende route van de Gedempte Gracht naar de Kalvermarkt is een probleem.
De Haagse afdeling van de Fietsersbond zal hier op haar Algemene Ledenvergadering van 8 juni aandacht aan besteden.
   



 

METALEN DREMPELS IN WEIMARSTRAAT WORDEN VERVANGEN


In de Fietsflits 2020/8 schreven we dat er in de Weimarstraat maar liefst 5 metalen drempels aangebracht waren in het deel tussen de Valkenboslaan en de Beeklaan. Dit om de snelheid van de automobilist af te remmen. Maar het is gebleken dat fietsers hier veel last van hebben en de automobilisten niet of nauwelijks.
Gelukkig kunnen we nu melden dat deze drempels binnen enkele maanden door de gemeente zullen worden vervangen door plateaus. Dit naar aanleiding van een brief van de Fietsersbond aan wethouder van Asten en druk vanuit de bewonersorganisatie WijWeimar.
Of dit ook gaat gebeuren met de metalen drempels in de Willem III straat in Loosduinen en de Vissershavenweg is op dit moment nog niet bekend.


 

ZAND OP FIETSPAD DOOR DE DUINEN



 

Ieder die wel eens richting Hoek van Holland fietst weet dat je bij stevige wind zo nu en dan door het zand moet ploegen van ondergestoven fietspaden, zoals het Zandmotorfietspad. Dit geldt natuurlijk ook voor andere plaatsen aan de rand van de duinen. 
Zo ook in Bergen waar leden van de plaatselijke Fietsersbond het niet langer konden aanzien dat de beheerder van het fietspad, Staatsbosbeheer. het weghalen van zand van een belangrijke kustroute niet belangrijk genoeg vond. Ze gingen daarom maar zelf aan de slag, zie ook: 
https://www.fietsersbond.nl/nieuws/fietsersbond-veegt-zand-van-bergens-fietspad/ 
De landelijke Fietsersbond gaat hierover ervaringen en kennis van de diverse afdelingen uitwisselen.
 

IN DEN HAAG BLIJFT DE SNORFIETS OP HET FIETSPAD 



 

Eind 2018 verwachtte wethouder Mobiliteit van Asten nog dat hij per 2020 de snorfiets in bepaalde gebieden van Den Haag wellicht van het fietspad zou kunnen weren. Dit op grond van een wet die het per 1 juli 2018 voor de gemeenten mogelijk maakt om snorfietsers te weren van drukke fietspaden en (met helm op) op de rijbaan te laten rijden.
De gemeente Amsterdam heeft al snel in het gebied binnen de ring de snorfiets van het fietspad naar de rijbaan verbannen en heeft deze maatregel eind 2019 geëvalueerd. Uitkomst hiervan is dat het heeft geleid tot een verbetering van de verkeersveiligheid, een betere doorstroming en een vermindering van de drukte op de betreffende fietspaden.
Al met al aanleiding genoeg om dit ook in Den Haag door te voeren.
Maar in een brief van 8 april 2021 aan de commissie leefomgeving ( 
https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/13/commissiearchief/653418 ) schrijft van Asten dat "het thans niet opportuun is te kiezen voor een kostbaar en lastig uitvoerbaar Haags scenario" . Hij beargumenteert dit mede met de verwachting dat de mogelijke invoering van een landelijke helmplicht tot een sterke afname van het snorfietsgebruik zou kunnen leiden.
Met andere woorden het is te duur en te lastig om de snorfiets van het fietspad te weren, de gemeente heeft dat niet over voor de veiligheid van de fietser. En dan maar mooie nota's schrijven, zoals 'Kiezen voor Verkeersveiligheid' uit 2020 waarin staat dat de gemeente de veiligheid van de fietser en de voetganger in het verkeer centraal wil gaan stellen. 

 

FIETSERSBOND HAAGSE REGIO ZOEKT NIEUWE BESTUURSLEDEN


De afdeling Haagse regio van de Fietsersbond is op zoek naar nieuwe bestuursleden en wel een secretaris en een bestuurslid met de portefeuille jonge fietsers.  Aanmelden kan bij: haagseregio@fietsersbond.nl.


 

 

 

 




Our mailing address is:                                                                      

fietsflits@gmail.com
Klik hier:
als u zich wilt afmelden






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fietsersbond afdeling Haagse regio · Wagenstraat 185a · Den Haag, 2512 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp