Copy
GCL
Global Comparative Law
משפט משווה גלובלי
האתר הישראלי היחיד למשפט משווה בדיני תאגידים
חיפוש פסיקה בארה"ב, אנגליה, קנדה, אוסטרליה וסינגפור


www.gcl.co.il
The Court Reporter
Our global legal news on Your desk
www.gcl.co.il/LawRev  

הלכות חדשות בעולם
דיני חברות - דיני ניירות ערך - משפט עסקי
הבראה ופירוקים - איגוח - מתווכים פיננסים

ניוזלטר 352 - 12/04/2021

חברי מערכת:
ד"ר צבי גבאי
ד"ר דב סולומון
עו"ד יפתח אבן טל
עו"ד ורד שיידמן - עורכת ראשית
סקירה ספרותית

 
ערן רוזמן "חוק החברות" – סקירה ספרותית
 
"בעיקרו של דבר מבוססת ההצעה על הכרה במשחק החופשי של השוק,
תוך הגנה על משקיעים (בין בעלי מניות ובין צדדים  שלישיים) מקום שהשוק נכשל."

הצעת חוק החברות, התשנ"ו-1995, 23 לאוקטובר, ה"ח 2432
 
ממרחק 20 שנה: שנת 1999 היתה שנה שסיכמה עשור, אך גם כזו שבישרה את בואן של מגמות חדשות, שלימים על חלקן בירכנו, ובדיעבד, על חלקן בירכנו קצת פחות. בשנת 1999 מטבע היורו (Euro) יוצא לדרך, כולו לוחש הבטחה לשגשוג ולצמיחה ולפתיחת הגבולות העסקיים ברחבי אירופה. באותה השנה הזדעזענו עד ליסוד מהרשעתו של פוליטיקאי ישראלי בבית המשפט בקבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים ובמועד כליאתו של אריה דרעי, המומים צפינו בו נושק לשלום לאחרונת שאיפותיו לקריירה פוליטית. באותה השנה הוירוס "מליסה" הופך לאחד האיומים הקשים ביותר, עת מותקפות במסגרתו רשתות מחשבים ברחבי העולם במתקפה שנחשבת לאחת הגדולות עד לאותה העת. הסרט "מטריקס" יוצא לראשונה לאקרנים ומותיר רבים מאיתנו שקועים בהרהורי פנטזיה על יתרונותיהם הברורים של יקומים מקבילים ומעילים ארוכים. הטבח בתיכון קולומבּיין בארצות-הברית (אם כבר ביקומים מקבילים עסקינן) מקים את העולם על רגליו, בעודו מטלטל גם את אוהדיו האדוקים ביותר של התיקון השני לחוקת ארצות-הברית, ומשיב בקונסיסטנטיות חזרה לשולחן הדיונים הפוליטי, את אותה המחלוקת הנוגעת לקלות הבלתי נסבלת של רכישת נשק חם באמריקה. אהוד ברק מנצח בבחירות לראשות הממשלה בבחירות לכנסת ה-15 בתקופה שבה מדינת ישראל עוד התרגשה מאירועי בחירות. בוריס ילצין מתפטר מנשיאות רוסיה ומעביר את השלטון לוולדימיר פוטין לשנה, לשנתיים או אולי לחמישים. אמריקה נפרדת בצער מג'ון קנדי ג'וניור וישראל ממאיר אריאל. בריטני ספירס בוקעת מהביצה עם הבטחה ללהיט אחד בלבד בבקשה (!) "Baby One More Time". ברחבי העולם חוגגים את תחילת המיליניום השלישי בצל חששות מבאג 2000 שהתבדו. ומה עוד? בוודאי! והרי איך נוכל לשכוח? בשנת 1999, בתום כחמש עשרה שנה של עבודה מאומצת, חוק החברות החדש נחקק.
 
עשרים שנים וקצת חלפו מאז נחקק חוק החברות, התשנ"ט-1999 (אשר נכנס לתוקפו בפברואר 2000), ופרץ לתודעה הציבורית בנחישות, לעיתים גם על חשבון הרגישות, ושולב באופן אינטגרטיבי בחייהם העסקיים של התאגידים ובעבודתם השוטפת של הדירקטוריונים ועורכי הדין המלווים אותם. במועד חקיקתו, חוק החברות נתפס כחוק פרוגרסיבי שפניו וליבו צופים פני עתיד (לרבות עתיד שמכיר גם בחשיבותן של התפתחויות עולמיות ולאורך זמן). החוק החדש נוטש הסתמכות מסורתית מיותרת על הדין האנגלי ובפרט - כנלמד מדברי ההסבר להצעת החוק – חקיקתו נתפסת כמהלך חסר תקדים לייצר מסגרת לגאלית מודרנית ומקיפה, על בסיסה של פילוסופיה נחושה העומדת ביסודה של הרפורמה, ואשר כל-כולה מקדשת את האוטונומיה של הרצון הפרטי, לרבות זכותו של הפרט להתאגד, כשהוא חופשי לקבוע את תוכן התאגדותו.
 
בחלוף למעלה מ- 20 שנות התנהלות לאורו המורה והמדריך של חוק החברות, יוצא לאור ספרו של עורך הדין (והכלכלן) ערן רוזמן "חוק החברות" (תשפ"א 2021), מי שליווה את הליך החקיקה של חוק החברות בכל השנים שבהן דנה כנסת ישראל בחקיקתו,
אשר בוחן את המצב שקדם לחוק, את הרפורמה שהוצעה במסגרתו, את תוכן החוק בחלוקה לסעיפיו, ואת התפתחות פסיקות בתי המשפט בישראל וגישות המלומדים לאורך השנים, בראי הזמן והמרחק. מכאן, בנקודה זו ממש, ברורים יתרונותיו הבולטים של ספרו רוזמן. הספר נושא בשורה חשובה, נדרשת ומתבקשת, אך הפעם מעמדה של ניסיון משפטי מצטבר, זאת, אולי, בהבדל מספרים קודמים שעסקו בחוק "החדש", ושראו אור בסמוך לרפורמה החוקית ששטפה ואחזה את "המטרופולין התאגידי" בישראל. בספרו של רוזמן, מוצגים מטרות החקיקה, הדרכים שקיווה המחוקק להשיגם, והחיים המסחריים חוצי-הגבולות שהתערבו בדרך.
 
הספר מבוסס על סעיפי החוק עצמם ומחולק על בסיסם. דרך הקריאה המומלצת היא באמצעות איתור סעיף החוק הנדרש לקורא, לשם חקירתו ומחקרו. כל סעיף וסעיף של חוק החברות זוכה לניתוחו המעמיק של המחבר, בדגש על משמעותו הלשונית, מטרותיו ותכליותיו הערכיות, השלכות בחירותיו של המחוקק (באותם המקרים שעמדו בפניו מספר חלופות), ופירוט מרשים של עמדותיהם של בתי המשפט בפסיקותיהם, בעת יישוּמו של סעיף החוק הנבחן על המקרה שלפניהם. כל סעיף חוק זוכה לדיון משפטי ממוקד ומעמיק, הכולל את ביקורתו של המחבר לכשנדרש, בדרך מנומקת ותוך הפנייה למאמרים משפטיים ועריכתו של משפט משווה מתבקש, בקפדנות ובדיוק מקצועי שהינו טיפוסי מאוד לאופי כתיבתו של המחבר.
 
בראי של 20 שנה, רוזמן בוחן את סעיפיו השונים של חוק החברות, לרבות הסעיפים המתקשים לשקף, כיום, את המציאות העסקית בישראל ואת נוף מולדתו של עולם המסחר ושוק ההון המקומי. רוזמן אף בוחן את תהליכי "היבוא" של המשפט הזר (דלוור ואנגליה בעיקר) - אימתי תהליך האימוץ העניק פתרונות מתקדמים לחוסרים, ללאקונות, ולשינויי תפיסות עולם שהיטיבו עם מערכת המשפט הישראלית, ואימתי יצר האימוץ אילוץ משפטי שלא תאם את מגבלותיו של השוק הישראלי (כדוגמה מובהקת ראו את הדיון בנושאי חזקת שיקול דעתו העסקי של הדירקטוריון ודרגת הביקורת השיפוטית הראויה בעסקאות חברה שונות). במרחק הזמן, עולה בידיו של הכותב לשלב דיונים חדשים שטרם נערכו במסגרת ספרות משפטית מקצועית קודמת (לשם הדוגמה - דיון בעילות הרמת מסך ההתאגדות והחלופות האפשריות לדרישת ההוכחה לקיומה של הונאת אדם וקיפוח נושה; מגוון הסוגיות המתעוררות במסגרתה של רכישת שליטה בחברה שהיא בעלת מניות בחברה שרוכשת את השליטה). רוזמן מפרט את עמדותיו האישיות בהתייחס לדרכי פרשנות סעיפי חוק מסויימים או בהתייחס לדילמות משפטיות, שטרם ניתן להם פתרון מוגמר וחלוט. רוזמן מבקר סעיפי חוק אשר יוצרים סתירה או פשוט אינם מביאים לתוצאה המיוחלת, והוא מפנה זרקורים חשובים על אותם סעיפי החוק שהגיעה העת להשיבם לשולחן העריכה החקיקתית ולבחון אותם מחדש, לאורם של מחקרים משפטיים וכלכליים עדכניים, לאורו של עולם מסחרי משתנה, או פשוט בעקבות סתירות פנימיות שהתגלו במסגרת יישומם.
 
ספרו של רוזמן הוא ספר משפטי מקצועי, שנועד לרכז את מיטב הדיונים בחלוקה ובהתייחס לכל סעיף וסעיף של חוק החברות. הוא מפורט ומסביר היטב את תוכנם של סעיפי החוק עבור המשפטנים הצעירים שזהו המפגש הראשון שלהם עם חוק החברות בישראל ועם דוקטרינות יסוד בתחום דיני התאגידים. לצד זאת, הספר מקיים דיונים מקצועיים ומתקדמים לעורכי הדין המיומנים, אלו הבקיאים ברזי מחלוקות "חוד החנית" הטורדים את מנוחתם של בתי המשפט והרשות לניירות ערך, לרבות כל אלו החוזרים ופונים למצוא מזור בדיני החברות של דלוור. הספר נועד לסטודנטים, למשפטנים, לעורכי דין, לשופטים, לאקדמאים, לעורכי מחקר מקצועי ובקיצור – לכל אנשי המקצוע המבקשים לבחון את חוק החברות הן לעומקו והן ממעוף הציפור ובחלוף 20 שנים מיום חקיקתו. ספרו של ערן רוזמן, הוא סיפור התפתחותם המטאורית של דיני התאגידים והעסקים בישראל, במשך 22 השנים שחלפו ומכאן גם חשיבותו הרבה.
 
לרכישת הספר ולהתרשמות מעיקרי נושאיו, יש לפנות לאתר: www.complaw.co.il
 
שלכם,
 
ורד שיידמן, עורכת ראשית


ניוזלטר 346 (עושר! אך לא במשפט)
ניוזלטר 345 (רישום כפול)
ניוזלטר 344 (אבני דרך ואבני נגף)
ניוזלטר 343 (תחזית עסקית)
ניוזלטר 342 (ארץ יצורי הפרא)
ניוזלטר 351 (קורונה, חוקה ומסחר)
ניוזלטר 350 (היועץ הטוב)

ניוזלטר 349 (מסולבנטיות לאי-סולבנטיות)
ניוזלטר 348 (הכל פרסונלי)
ניוזלטר 347 (פרוקסי - תן לי קולך)
What Does GCL do?
GCL - Global Comparative Law
Facebook
Website
GCL משפט משווה גלובלי © כל הזכויות שמורות
contact@gcl.co.il   08-9229552   ת.ד. 268, מודיעין

www.gcl.co.il/LawRev  






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GCL - Global Comparative Law · בת חן · ת.ד. 110 · מושב חרות 4069100 · Israel

Email Marketing Powered by Mailchimp