De CoronaKoerier – editie 61 – 14 april 2021

In deze editie

Dick Nonneman

In deze CoronaKoerier onder meer:

  • Grote en kleine beproevingen

  • Dienst 18 april Sloterkerk

  • Paaswensen

  • Lied van de week

  • 3 Hazen

Grote en kleine beproevingen
ds. Martijn van Leerdam

‘Er zijn twee soorten leefwerelden. Mensen zoals jullie leven in wereld A, een leven waarin je vandaag al precies weet waar je morgen zult zijn, je elke dag over drie maaltijden beschikt, en eigenaar bent van een schoon bed op een veilige plek. Voor mensen die leven in wereld B geldt dat allemaal niet. Zij weten niet wat ze morgen zullen eten, welke kleding ze zullen dragen en waar hun bed zal staan – als ze al iets vinden wat je een bed kunt noemen.’

Zo sprak één van mijn leermeesters tijdens mijn opleiding theologie, jaren geleden, in Rotterdam. Hij was diaconaal predikant en werkte veel met daklozen, mensen zonder papieren, verslaafden en andere mensen aan de zelfkant van de maatschappij.

Het leven komt met grote en kleine beproevingen. Voor iedereen is dat net even anders, want de beproevingen zijn niet eerlijk over de mensen verdeeld. Dat bleek op die druilerige dag in Rotterdam, en in het Amsterdam Nieuw-West van 2021 geldt dezelfde wet.

Het is verleidelijk om het meest tegen onze eigen beproevingen op te zien, en inderdaad komen sommigen van ons voor de grootste moeilijkheden te staan. Sommige mensen worden met het coronavirus besmet en zijn maandenlang ziek. Anderen hebben geluk en komen er helemaal niet mee in aanraking, of, als ze toch ziek worden, komen er met wat hoesten en proesten gauw weer vanaf.

© Foto Matthijs Hoogenboom

Deze week werd bekend dat de coronaversoepelingen uitblijven, in elk geval tot eind deze maand. Dat betekent dat we voorlopig nog niet bij elkaar kunnen komen in de kerk, en dat het isolement van veel mensen –jong en oud– nóg langer duurt. Op het eerste gezicht zijn die maatregelen voor ons allemaal even zwaar.

Maar ook hier geldt dat de beproevingen voor sommigen zwaarder wegen dan voor anderen. Te denken valt aan mensen die worstelen met hypochondrie, sociale angst, een klein sociaal netwerk, hardnekkig verdriet, of psychiatrische problemen die onder de huidige omstandigheden niet kunnen worden behandeld. In zo’n situatie is het moeilijker dan wanneer je deel uitmaakt van een warm gezin, gezond van lijf en leden bent, en beschikt over een rijk netwerk van familie en vrienden met wie je dagelijks kunt wandelen.

Ik hoor de laatste weken van veel mensen over teleurstelling, verdriet en ongeduld. Het zou niet goed zijn om daarover te oordelen, want wie kan voor een ander bepalen hoe zwaar zijn of haar beproevingen zijn? Beproevingen kennen we immers allemaal.

Toch is het de kunst om de zaken in perspectief te blijven zien, in elk geval als je er voor een ander wilt zijn. Empathie was altijd al van belang, maar nog meer in tijden van teleurstelling. Dat komt niet in mindering op de hoop.

Hoop komt tot bloei op een bodem van teleurstelling en verdriet. Dat zien we nergens beter dan in het Paasverhaal. Te midden van de teleurstelling en verbijstering van de volgelingen van Jezus, sijpelen er berichten van zijn opstanding door. Het is moeilijk te geloven, zeker voor degenen die Jezus niet met eigen ogen meer hebben gezien. Maar wat je niet kunt geloven, kun je nog wel hopen. Daaruit ontstaat de beweging van de kerk.

Hoewel de beproevingen niet eerlijk zijn verdeeld, en wij soms in parallelle werelden langs elkaar heen leven, is de hoop voor ons allemaal van belang. Laten wij ons daar dan ook in oefenen.
 
Dat er hoop mag volgen op onze grote en kleine beproevingen, daar bid ik deze week voor.

Informatie over de diensten

Dick Nonneman

In de dienst van 18 april gaat dhr. Garmt Haakma voor in de Sloterkerk.

Vorige week ging ds. Leon Rasser voor in De Opgang.

Deze dienst is hier nog na te luisteren en te bekijken.

In de dienst van 25 april zal ds. Martijn van Leerdam voorgaan in De Opgang

Bij de dienst van zondag 18 april

ds. Martijn van Leerdam

Op zondag 18 april hebben we een bijzondere gast in de kerk. Garmt Haakma gaat voor in de dienst. Gaat er bij die naam niet direct een belletje bij je rinkelen, dan is dat niet zo gek. Hij is er voor het eerst als gastvoorganger in onze wijk. Maar hij is wel een bekende in de buurt. Garmt is namelijk directeur van Brouwerij de Zeven Deugden, in Sloten.
 
In het verleden werkte Garmt voor de Protestantse Kerk Amsterdam en was hij onder meer actief bij de Keizersgrachtkerk. Hij heeft een theologische opleiding gedaan aan de Vrije Universiteit. Nu houdt hij zich dus bezig met meer aardse zaken. Toch heeft de brouwerij een doelstelling die prima past bij de kerk: er werken namelijk mensen met een beperking. De onderneming heeft daarmee ook een sociale doelstelling.

Paaswensen
ds. Martijn van Leerdam

In de Veertigdagentijd hebben we tientallen wens- en gebedskaartjes verzameld onder de deelnemers van het Veertigdagentijdproject. Deze kaartjes hebben we opgehangen aan de paastakken in de Sloterkerk. In de komende edities van de CoronaKoerier geven we hieruit een bloemlezing.

© Foto Geert Verweij
‘Het geluk ligt niet in de dingen zelf, maar in de manier waarop we ze zien!’

Anoniem
Blijf moed houden. Het leven is de moeite waard.

Anoniem
‘Nooit meer oorlog!’

Anoniem
Dat de wereld snel coronavrij mag zijn.

C. Korswagen
© Foto Martijn van Leerdam

Lied van de week

Dick Nonneman

In 1695 zette Henry Purcell een tekst, bedoelt voor begrafenissen, uit het Book of Common Prayer opnieuw op muziek voor de begrafenis van Queen Mary II. "Thou knowest, Lord the secrets of our hearts."

In de jaren daarna wordt deze tekst en melodie ook in andere kerken dan de Anglicaanse gebruikt en niet alleen bij begrafenissen. De tekst vraagt God zijn ogen en oren niet te sluiten voor onze noden en ons bij te staan in donkere tijden.

https://www.youtube.com/watch?v=w-2cpZvoJl4 (Transept)
https://www.youtube.com/watch?v=TVaOKC60GAU (Choir of Guildford Cathedral. Tekst onder de video)

Paaszondag

Katie Schroor
© Foto Katie Schroor

Als de zon schijnt, glimlacht de natuur.

Het is de zon in de foto die me vrolijk maakt.

Stilte moment en Orgelpunt5

Joke Baars

U bent vrijdag 16 april tussen 16.30 en 17.30 uur welkom voor het branden van een kaars, stilte, meditatie en gebed in de Sloterkerk.

Van 17.00-17.15 uur kunt u luisteren naar het mooie orgelspel van David Schlaffke.

Programma:

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)
Sonate in G, Wq 70/6; de delen allegro moderato, adagio, allegro

U kunt het programma ook online beluisteren via kerkdienstgemist.

U hoeft voor het stiltemoment niet te reserveren, maar we vragen u wel de coronamaatregelen in acht nemen, zoals desinfectie van de handen, een mondkapje op als u door de kerk loopt (bij zitten mag het af) en het opschrijven van uw naam en telefoonnummer op de presentielijst.

3 Hazen

Nel Gallouh
Haas: De waakzaamheid, de snelheid evenals de vruchtbaarheid van de haas hebben dit dier al van oudsher tot symbooldier gemaakt. Binnen de christelijke traditie is de haas een godssymbool, meestal verbonden met de schepping. Veel voorkomend is de afbeelding van drie lopende hazen in een cirkel, als symbool van de goddelijke drie-eenheid.
 
Cirkel: De cirkel geldt als de meest volkomen geometrische vorm zonder begin of een einde en symboliseert zo de volmaaktheid en de eeuwigheid. Hetzelfde kan worden gezegd van de kogel of de bol die in de oudheid verwees naar het Oerei, waaruit de zichtbare vormenwereld zou zijn ontstaan. Zodoende zijn cirkel en kogel ook zinnebeeld van God zelf en van de kosmos als geheel.



Bron: Christelijke Symbolen van A tot Z door Alfred C. Bronswijk.

Het symbool van de 3 hazen gaat ver terug in de tijd. Op een Nederlandse gravure uit 1576 is het omringd met een raadsel.

Het geheim is niet groot wanneer men het weet.
Maar het is voor iemand die het doet.
Draai en draai opnieuw, en wij draaien mee,
Dat wij plezier geven aan elk van u.
En wanneer we hebben gedraaid, tel onze oren,
Het is er, zonder enige vermomming, zal je een wonder vinden.

Copy volgende edities

Redactie

U kunt uw copy voor de komende edities van de CoronaKoerier tot de zondag voor de woensdag van verschijnen van de nieuwsbrief mailen aan redactie.nieuwsbrief@osdorpsloten.nl.

Met hartelijke groeten uit de pastorie,
 
ds. Martijn van Leerdam

P.S. Reageren op deze nieuwsbrief door middel van een reply werkt niet. Deze mail wordt namelijk niet gelezen. Wilt u reageren dan kan dat op dominee@osdorpsloten.nl
Website
Copyright © 2021 Protestantse Kerk Amsterdam wijkgemeente Osdorp-Sloten, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp