Copy
Uge 15 - April 2021

Prioritering af forebyggelse af smitsomme sygdomme og infektioner i kommunalt regi


Kommunerne ansætter i stigende grad hygiejneansvarlige.

Covid-19 har sat fokus på infektionshygiejne og forebyggelse af spredning af smitte. Dette har kommunerne reageret på ved i stigende grad at sætte fokus på organiseringen af infektionshygiejnen i kommunens institutioner ved ansættelse af hygiejneansvarlige, som fx hygiejnesygeplejersker. CEI har således været indbudt som oplægsholder ved KL´s Introduktionskursus til nyansatte med ansvar for infektionshygiejnen med titlen: ”Infektionshygiejne i kommunerne”. På kurset blev bl.a. Sundhedsstyrelsens publikation Forebyggelsespakke - Hygiejne og CEI´s Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for plejehjem, hjemmepleje, bo og opholdssteder fremhævet  som grundlæggende udgangspunkter for såvel det strategiske ledelsesniveau som det udøvende driftsniveau i organisering af en hygiejneorganisation.

Infektionshygiejnisk videreuddannelse i sundhedssektoren - Ansøgningsfrist er 30. april 2021


Øget behov for videreuddannelse af personale.

Med covid-19-pandemien er der nok engang sat fokus på behovet for videreuddannelse af personale, som varetager organisationens kontrolprogram for infektionshygiejne i såvel regionalt som kommunalt regi. Gøteborgs Universitet udbyder i et nordisk samarbejde et sådant uddannelsestilbud i form af et Magisterprogram i ”Mikrobiologi, smittskydd och vårdhygien”. Uddannelsens kurser gives som et samlet program eller som fritstående kurser. Vær opmærksom på hvad der kræves for at læse de enkelte kurser. Læs mere om den nordiske uddannelse i infektionshygiejne her: https://hygiejne.ssi.dk/formidling/uddannelse og på Gøteborgs Universitets hjemmesider: https://www.gu.se/biomedicin/studera-hos-oss/uppdragsutbildning/nordisk-magisterutbildning-i-mikrobiologi-smittskydd-och-vardhygien  og https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/magisterprogram-i-mikrobiologi-smittskydd-och-vardhygien-m2cma. CEI gør opmærksom på, at der er ledige studiepladser med start 30. august 2021 og slut 4. juni 2023. Ansøgningsfrist er 30. april 2021.

Ph.d.-afhandling


Hygiejnesygeplejerske Jette Holt, cand. pæd. pæd., CEI forsvarede i november 2020 sin ph.d.-afhandling ”At gøre ting med tal. En nexusanalytisk afdækning af overvågningssystemet HAIBA´s diskursive aflæsning”.

Afhandlingen er udarbejdet i et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet. Afhandlingen afdækker, hvordan hygiejnesygeplejersker og mikrobiologer i de regionale infektionshygiejniske enheder aflæser, tolker og dermed sprogliggør tallene fra det nationale overvågningssystem HAIBA (Healthcare-Associated Infections DataBAse), og hvordan dette påvirker anvendelse af tallene i den infektionshygiejniske forebyggelse. Afhandlingen bidrager således til at belyse, hvor komplekst en aflæsning af tal for hospitalserhvervede infektioner er, at aflæsningen er påvirkelig af udefrakommende diskurser, som fx kvalitet, patientsikkerhed og antibiotikaresistens, og at dette påvirker interaktionsordenen i sundhedsvæsenet og dermed også den infektionshygiejniske forebyggelsespraksis. Afhandlingen konkluderer, at tal skal ”i-tale-sættes” af specialister, som kender tallets kontekst for at kunne bidrage til forebyggelse af hospitalserhvervede infektioner. Afhandlingen kan downloades på: https://hygiejne.ssi.dk/formidling/hent-materiale/afhandlinger-og-specialer. Kapitel 4 og frem omhandler fund og analyse. Afhandlingens resultater er særskilt præsenteret for de enkelte Infektionshygiejniske Enheder i regionerne. Har du lyst til at høre mere om aflæsning af tal, er du velkommen til at henvende dig til Jette Holt på mail: jho@ssi.dk.

Statens Serum Institut
Central Enhed for Infektionshygiejne
Artillerivej 5
2300 København S
Telefon 3268 3751
e-mail: ceimail@ssi.dk
 
Hvis du ønsker at framelde dig dette nyhedsbrev, så klik her.