View this email in your browser
NIEUWSBRIEF VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE TE VUGHT
AFLEVERING 36, 8 APRIL 2021
Beste <<First Name>>,
 
Voor de winkels en de media is Pasen alweer voorbij, maar in de kerk is Pasen net begonnen. Daarom een vrolijke maar allerminst lichtzinnige Nieuwsbrief uit de Lambertuskerk. Hierin onder meer een terugblik op de Violenmarkt van afgelopen zaterdag, een verslag van een online discussie met o.m. Paul Verhaeghe en Jan Terlouw en een link naar het Coronalied van ds. Troost. Goede Paasdagen gewenst!
 
Afbeelding uit het Paasproject van de Kindernevendienst

Kerkdiensten
 
Zondag 11 april 2021, Lambertuskerk 10.00 uur
2e Zondag van de Paastijd, Quasimodo geniti
Ds. J.N. den Toom, Breda
m.m.v. Willem Visscher, orgel
 
Zondag 18 april 2021, Lambertuskerk 10.00 uur
3e Zondag van de Paastijd, Misericordia Domini
Ds. Udo Doedens
m.m.v. Cor Bezemer, piano
 
De diensten zijn live te volgen en naderhand terug te zien op ons YouTubekanaal ‘Lambertus TV’

 
klik hier voor Lambertus TV
Bij de diensten
 
Coronanieuws
De kerkenraad wacht de persconferentie van 13 april af alvorens te besluiten over het eventueel hervatten van de diensten met aanwezigen.
 
Van zondag tot zondag
De voorganger in de dienst van 11 april is ds. Niels den Toom uit Breda. Ds. den Toom werkt momenteel als onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam en aan de Theologische Faculteit te Tilburg. Zijn onderzoek richt zich op de geestelijke verzorging in de gevangenissen. In de dienst spreekt hij over het verhaal van de discipel Thomas (Johannes 20: 24-31). Thomas staat bekend als de aartstwijfelaar. Iemand heeft mij ooit verteld dat er om die reden in de 20e eeuw zoveel Thomaskerken zijn gebouwd. Maar als zijn twijfel is overwonnen, legt hij een royale geloofsbelijdenis af (vers 28). Op 18 april komt de opgestane Heer tegenover Petrus te staan (Johannes 21). De discipelen hebben Pasen meegemaakt, maar doordat hun voorman, Petrus, niet goed weet hoe nu verder, keert een deel van hen terug naar de visserij. Maar is dat de bedoeling? Naast het evangelieverhaal lezen we verder uit Colossenzen (3: 12-17). Goede diensten gewenst!   
 
Liturgie
De orden van dienst worden geplaatst op onze website. Een link naar de orde van dienst vindt u op ons YouTubekanaal Lambertus TV. Als u klikt op het plaatje van de dienst van uw keuze verschijnt het startscherm van de livestream. Daaronder staat een tekstje. Als u op ‘Meer weergeven’ klikt, krijgt u de link in beeld. 
 
Collecten
U kunt uw gaven overmaken: Diaconie: NL91 RABO 0155 4382 98 t.n.v. Diaconie Protestante Gemeente te Vught. College van Kerkrentmeesters: NL75RABO0175417288 t.n.v. Protestantse Gemeente te Vught.

 
MEDITATIEF

Groetplicht
 
In de Theresialaan fietst mij een man tegemoet. In het tegenlicht kan ik hem nauwelijks onderscheiden. Hij draagt een baard, zie ik, ik schat hem een jaar of zestig en achterop de fiets vervoert hij een boeket bloemen. Voor ik er erg in heb, heb ik hem gegroet. Verbaasd knikt de man terug. Dan is hij alweer voorbij en ik vervolg mijn weg, net zo verbaasd dat ik opeens tot deze vriendelijkheid werd bewogen.
Hoewel Vught een dorp is en het bij dorpen schijnt te horen dat je elkaar op straat groet, gaat die gewoonte bij mijn weten alleen op voor wandelaars. Het is ook niet dat ik de man voor een ander aanzag of dat ik de grap met hem wilde uithalen waar mensen die met bloemen lopen vaak op worden getrakteerd. Dan had ik een verrast gebaar gemaakt en geroepen: ‘Wat leuk, dat had je niet hoeven doen!’
Er was een andere oorzaak dat ik de man groette. In een flits stelde ik me voor dat hij straks met zijn bloemen een ziekenkamer zou binnengaan. Of dat hij op kousenvoeten met het boeket verborgen achter zijn rug zijn huis zou binnensluipen. Daar zou hij zijn vrouw verrassen met hun trouwdag of, beter nog, zomaar, omdat hij haar weer eens blij wilde zien. Dergelijk gedrag dwingt mij blijkbaar een groet af.
Dagelijks volbrengen duizenden welmenende mensen tienduizenden nuttige missies. Klanten bezoeken winkels, vaders halen hun kinderen op, koeriers bezorgen pizza’s, agenten fietsen hun ronde. Tallozen beschrijven ongebroken cirkels tussen hun huisadres en hun bestemming. Onder al die mensen jaagt een enkeling openlijk en, met die bos onder zijn snelbinders, onbeholpen, de liefde na. Hij rijdt met een klein dankoffer achterop.
Voor zo iemand geldt een groetplicht, zoals in het leger. Als hij langzamer had gefietst had ik hem zelfs toegezongen: Gezegend wie komt in de naam van de Heer. Hoe mooi is de fiets van wie komt met goed nieuws. (UD)
terug naar boven

NOTA BENE

Violenverkoop
Op Stille Zaterdag stond de kerktuin vol potten met violen. Om het kwartier kwamen een of twee Lambertianen hun bestelling ophalen. Men had niet alleen plantjes kunnen bestellen, maar ook hele, halve of kwarten Paastulband. Aan de reacties te horen was iedereen blij om weer even in de kerk te zijn en – op veilige afstand en vanachter een mondkapje – oude bekenden te kunnen begroeten. Jacobien Schrijvershof maakte de foto.
 
Oproep voor wijkbezorger(s)
Een wijkbezorger zorgt dat het Lambertus Magazine vier keer per jaar bij leden van onze kerkelijke gemeente in een bepaalde wijk bezorgd wordt. Dat geldt ook voor af een toe een envelop voor een bijzondere collecte en de enveloppen voor Kerkbalans. (De enveloppen voor Kerkbalans hoeven niet opgehaald te worden zoals vroeger het geval was.)
Voor de wijk tussen de N65 en de spoorlijn naar Tilburg vanaf de J.F. Kennedylaan tot aan de Groenewouddreef zoek ik 1 of 2 wijkbezorgers. (De wijk zou namelijk opgesplitst kunnen worden als er twee wijkbezorgers zijn.)
Als u interesse heeft om op een moment dat het u uitkomt het Lambertus Magazine en de enveloppen voor onze kerkelijke gemeente te bezorgen, wilt u dan s.v.p. contact met mij opnemen? Bij voorbaat dank!
 
Jane de Vries, janedevries@home.nl, tel. 073-6564972
 

Tot nader order uitgesteld…
Helaas: de lezingen van Ruud Bartlema, Cyrille Vael, Wim Berkelaar en Chris Beuker kunnen vanwege de Coronamaatregelen niet doorgaan.
 
Leesclubje
Meepraten over De ketter van Carthago, roman van Frans Willem Verbaas? Zoom mee op donderdag 15 april vanaf 20.00 uur.
https://us02web.zoom.us/j/85987165788?pwd=aHZtYWU1Z1djNU1xYmVLdktoRXVKdz09
Meeting ID: 859 8716 5788
Passcode: 436220


Stiltewandelingen
Op maandag 19 april, 3 mei en 17 mei vanaf 14.00 uur. Vertrekpunt Lambertuskerk. Meer informatie hieronder.
 

Stamtafel: vrijdag 16 april vanaf 10.00 uur
Voor stamgasten en voor nieuwkomers!
https://us02web.zoom.us/j/89610966308?pwd=eUFPRjIyZDNhYmJwMlUwbmprQ3FQZz09
Meeting ID: 896 1096 6308
Passcode: 703542
terug naar boven


Nieuw op Lambertus TV
 
Voorleescampagne Laudato si’
 
Inmiddels staan drie afleveringen van Laudato si’ op Lambertus TV.  Komende vrijdag om 11.55 uur verschijnt deel vier, gelezen door Willem Westerwoudt.
https://www.youtube.com/watch?v=mLs-4PAczDs

 
terug naar boven

Van de penningmeester
 
Als de penningmeester iets gaat schrijven gaat het vrijwel altijd over geld. In ieder geval over de financiën van de kerk. Begin dit jaar hebben we de Actie Kerkbalans gehouden. De totaalopbrengst / toezeggingen waren ruim €73.500,- . Wij zijn hier iedereen erkentelijk voor.
Het zal u niet verbazen dat wij momenteel te maken hebben met een exploitatietekort. De begroting voor dit jaar komt uit op een tekort van €35.000,- . Inmiddels zijn de jaarcijfers 2020 ook berekend. Na goedkeuring door kerkenraad verkrijgt u een uitgebreid verslag over deze Jaarrekening.
De voornaamste oorzaak van het tekort is het wegvallen van verhuurinkomsten en geen opbrengsten vanuit de Lambertusmarkt/Aspergediner etc. door alle coronamaatregelen. Afgezien van het geld is dit een groot gemis aan ontmoetingen en gezelligheid. We zien elkaar nauwelijks en helaas is kerkbezoek (nog) niet mogelijk.
Positief te noemen is het fraaie Lambertus Magazine. Een inspirerend blad waarin verschillende gemeenteleden op een verrassende manier in beeld komen.
Bij het laatste nummer was een afzonderlijk schrijven toegevoegd met het verzoek voor een vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten van dit blad. Graag uw aandacht nog hiervoor.
Normaliter verkrijgt u rond Pasen ook een schriftelijk verzoek voor de Paascollecte. Daar wij u niet willen overbelasten met allerlei verzoeken voor een bijdrage, zien wij hier dit jaar vanaf.
Na afstemming met de kerkenraad willen wij de Paascollecte, Solidariteitskas en Zomercollecte combineren met nog een keer een schriftelijk verzoek aan u voor een bijdrage aan deze collectes rond Pinksteren.
Natuurlijk staat het iedereen vrij om een (spontane) gift te doen aan onze kerk. Vandaar nog ons rekeningnummer: NL 75 RABO 0175 4172 88 ten name van de Protestantse Gemeente te Vught.
Met vereende krachten kunnen wij het hoofd boven water houden. Dank bij voorbaat voor uw medewerking.
 
Namens het College van Kerkrentmeesters,
 
Jan Los, penningmeester
 
terug naar boven

LIED NAAR MIJN HART

Samen zingen wordt ons ontraden, maar daardoor zijn liederen ons misschien des te dierbaarder geworden. Welke liederen raakten ons de afgelopen tijd of gaan al een leven lang met ons mee? Deze keer een bijdrage om te beluisteren (en te bekijken) afkomstig van Hilde Spruit: het Coronalied van
ds. A.F. Troost.  
 
https://www.youtube.com/watch?v=988X0L-PjfI
 
Wilt u iets schrijven over uw lievelingslied? Mail dan naar redactie@lambertuskerkvught.nl

 
terug naar boven

Laat ons barmhartig zijn voor ons gemeenschappelijk huis
Een achtste werk van barmhartigheid
 
Tijdens de wandelingen in de veertigdagentijd, liepen we met de 7 werken van barmhartigheid onder de arm. Nu we tussen Pasen en Pinksteren weer met elkaar op pad gaan, voegen we er nog een achtste werk aan toe.

In de afgelopen maanden waren er vanuit de Beweging van Barmhartigheid webdebatten over ‘de wereld na corona’. Dit vraagstuk werd belicht vanuit diverse hoeken en achtergronden. Deelnemer was o.a. Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog en hoogleraar aan de universiteit te Gent, schrijver in coronatijd o.a. van het boek Houd afstand, raak me aan. Ook Jan Terlouw, natuurkundige, oud-politicus en schrijver, deed mee. Van hem is de quote over de klimaatcrisis: ‘Jongens, pik het niet meer, want het is jullie toekomst’. Verder leverde Matthijs Schouten een bijdrage. Hij is ecoloog-filosoof en buitengewoon hoogleraar aan de Wageningse Universiteit.

Een rode draad door de debatten vormden de drie vragen die de Duitse filosoof Immanuel Kant ruim tweehonderd jaar geleden bedacht om antwoorden te krijgen op de grote vraag wat de mens is: I Wat kan ik weten? II Wat moet ik doen? III Wat mag ik hopen?

I Schouten: ‘We leven in een tijdperk waarin de mens de dominante factor is. We hebben er een flinke puinhoop van gemaakt.’ Verhaeghe stelt dat we kunnen weten, dat ons economisch systeem verrot is. Hij ziet dat als de hoofdzaak van alle problemen, ook die van klimaatsverandering. Terlouw denkt dat veel mensen nog niet ècht weten hoe groot en dringend het klimaatprobleem is. Te groot en complex voor het menselijk bevattingsvermogen.

II Alle drie tilden deze vraag naar het niveau van het politieke handelen. Vooral Schouten verwijt de politiek veel traagheid en hij ziet licht in bewegingen die van onderaf druk zetten, zoals Greenpeace en Extinction Rebellion. In besluiten over politiek- maatschappelijke kwesties, zouden ook niet- menselijke entiteiten een stem moeten hebben. Daarmee krijgt de mens er een gesprekspartner bij: de natuur!
‘Handel zo dat de gevolgen van je handeling niet in strijd zijn met de duurzaamheid van het echt menselijk leven op aarde.’ (Hans Jonas, Duits filosoof) Hier gaat het om alle leven op aarde! ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’, leerden we reeds vroeg op school. En misschien kunnen we zelf al beginnen, door geen of minder vlees te eten, tegels uit de tuin te halen, bloemen te planten, de auto aan de kant te zetten en afval te scheiden, de thermostaat lager te zetten, regentonnen te plaatsen, huis te isoleren, biologische producten te kopen……

III Verhaeghe meent dat er een betere samenleving moet komen, waarin een goed leven het hoofddoel is , een leven dat gericht is op duurzaamheid. Terlouws hoop betreft een leefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. Schouten wil dat wij de relatie mens en natuur herzien, het idee dat we de baas zijn en over de natuur moeten we overboord zetten, het idee dat we partners zijn van de natuur moeten we omarmen.
Alle drie hopen op een betere toekomst waarin snel stappen gezet worden, voor het te laat is. Ervan uitgaan dat de techniek alle problemen te zijner tijd wel zal oplossen, is wensdenken, ijdele hoop die gebaseerd is op ontkennen van de realiteit en negeren van verantwoordelijkheid en blijven we uitblinken in overdadig consumentisme.

Paus Franciscus schreef een encycliek Laudato Si’ waarin hij oproept tot zorg om ons gemeenschappelijk huis, de aarde. ‘We zijn verkwisters van grondstoffen. Tegen de achtergrond van de armoede en honger in de wereld is dit een schreeuwend onrecht. Verbeter de wereld, begin bij jezelf, begin nu.’ Leden van de Protestantse en Katholieke geloofsgemeenschap lezen iedere vrijdag om 11.55 uur in 15 afleveringen deze tekst integraal voor via livestream van de Lambertuskerk Vught (zie www.lambertuskerkvught.nl).
 
In de tijd tussen Pasen en Pinksteren wandelen we op drie maandagen met het achtste werk van barmhartigheid: zorg voor ons gemeenschappelijke huis. Start om 14.00 uur bij de Lambertuskerk.
 
19 april punt I Wat kan ik weten?
3 mei punt II Wat moet ik doen?
17 mei punt III Wat mag ik hopen?
 
We hopen al wandelend en genietend van de natuur elkaar weer te ontmoeten.
 
Margriet en Aline
 
terug naar boven
 
M   E   E   L   E   V   E   N
 
Mevrouw Aat Rotscheid, Merpatistraat 4104, 5262 ZX Vught, wordt op 6 april 88 jaar.
Op 11 april wordt mevrouw Boot-van den Heuvel, Vlasmeersestraat 99 A 3, 5261 TB Vught, 96 jaar.
Op 19 april wordt mevrouw Ada van Haspel, van den Wijghaertstraat 5, 5263 AP Vught, 80 jaar.
Mevrouw Kers-Faber wordt op 20 april 82 jaar. Zij woont in de Van Sonstraat 6, 5262 HW Vught.
 
Allen van harte gefeliciteerd en een goede verjaardag toegewenst! 

terug naar boven
 
KERKGANGERS
 
Allemaal kleine Jezusjes
met hun eigen levensverhalen,
zoekend naar het ware woord
om te kunnen stralen
dwars tegen het betere weten in
van beterweters en gevestigde orde handhavers,
prekers voor eigen parochie
en dat soort zaken.
Al die kleine Jezusjes
in en buiten al die kleine kerken
doen toch zo hun best met hun goede werken.
En de grote JEZUS
ziet het met een glimlach aan
hoe zijn aardse kinderen
over Gods wereld gaan.
 
 

Vught, 5 april 2021
M.NG. van Oortmerssen©

 
terug naar boven
Deze nieuwsbrief is samengesteld door Udo Doedens en Rose-Anne de Haan. De volgende verschijnt op donderdag 22 april 2021. Kopijdatum maandag 19 april. Heeft u vragen of wilt u een bijdrage leveren stuur dan een mail naar redactie@lambertuskerkvught.nl
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021 Lambertuskerk Vught, All rights reserved.


Wilt u uw voorkeuren wijzigen?
U kunt uw  gegevens bijwerken of u kunt zich afmelden
Email Marketing Powered by Mailchimp