Copy
Se email i din browser
Abildgaardkredsen nyhedsbrev nr. 14 2021

DNA fra plante overført til dyr. 

Overskriften lyder utrolig (offentliggjort 1. april) - og på sin vis foruroligende, men er omvendt måske blot en manifestation af det potentiale og alsidighed naturen og dens organismer i sin mangfoldighed udgør. Det unikke fænomen blev observeret hos en bestemt art af mellus, Bemisia tabaci, som ved at optage et gen fra tomatplanter, er blevet immun over for den gift, planten forsvarer sig med. Forskerne mistænker, at det skyldes en virus, som har transporteret genet fra planten til mellusen, hvilket er en ekstremt sjælden begivenhed. Læs mere her hos videnskab.dk eller hos Inverse, som er kilden.
Aprilsnar eller ej, så minder det beskrevne fænomen om transkonjugation hos bakterier, som på denne måde optager nyt DNA. Faktisk mener nogle forskere, at naturlig genoverførsel (naturlig GMO) af et anti fryse gen i Regnbueørred smolt stammer fra sild ca. 20 millioner år tilbage i tiden. Læs mere her.
Eller skrevet på anden vis: »Der ville slet ikke være liv uden virusser,« siger professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan til Information her. Virus er ikke kun af "det onde". De har også en stor del af æren for livets genetiske diversitet. (betalingsmur).


Abildgaardkredsen - Baggrund
Faglig baggrund

Afrikansk Svinepest (ASF)

Den kinesiske WH-gruppe, som er den største kødproducent i Kina, mener at priserne på svinekød i Kina vil være fortsat høje året ud som følge af tab indenlands p.g.a udbredt anvendelse af illegale ASF vacciner. Læs mere hos Feed strategy her.

Et opdateret review fra Kansas State University over risikovurderinger for spredning af ASF med foder er publiceret - find det her.

2 udbrud af Klassisk svinepest rapporteret i Brasilien - læs her.
 


Øvrige infektioner

Professor Lars E. Larsen og hans kolleger har luftet deres bekymring omkring influenza i mange år. Efter corona-pandemien er lydhørheden steget markant.  Lars E. Larsen efterlyser derfor bedre vacciner, men han efterlyser også bedre og mere sektionerede produktionssystemer i staldene, fordi det kan være med til at begrænse den interne smitte. Læs mere hos Landbrugsavisen her - temaet har tidligere været belyst i DVT her.

En generel opsummering og gennemgang af vigtige zoonoser er beskrevet af dyrlæge Aage Kristian Olsen Alstrup i DVT nr. 01 20121 her. Nummeret indeholder mange gode artikler fra et bredt Zoonose felt.
 
Antibiotika og resistens, vacciner, mikrobiota

Hvorfor er visse former for cancerterapi ineffektiv ? Science Daily rapporterer fra laboratoriet om vigtige forskelle mellem musemodeller og mennesker. Læs mere her.

Hjertepatienter, der kortvarigt har fået antibiotika som forsøg på at forebygge blodpropper og slagtilfælde, har øget risiko for at dø flere år efter behandlingen, viser dansk systematisk review med meta-analyser af alle tidligere forsøg, skriver Sundhedspolitisk tidsskrift her.

Review omkring methylenblås forskellige medicinske effekter som anti malariamiddel, til neurodegenerative sygdomme. Læs mere her.
 

COVID-19

mRNA teknologi er en utrolig hurtig måde at udvikle vacciner på. Således var Moderna istand til at stå med deres vaccine kandidat i hånden 2 dage efter at den genetiske sekvens af COVID-19 var publiceret. Denne  - og andre teknologiske landvindinger, som f.eks "lab on a chip" er beskrevet i denne gennemgang, der mener at de værktøjer, Covid-19 pandemien har frembragt vil være et væsentligt værn imod fremtidige pandemier. Læs mere her.

E484K-mutationen er nu også fundet i den britiske variant - omend i få tilfælde. Det fremgår af en rapport fra de britiske sundhedsmyndigheder, der nævner de første 11 tilfælde. Læs Videnskab.dk her. Nyligt identificeret coronamutation er et kedeligt bekendtskab, men ikke kritisk for vaccinernes samlede virkning, siger ekspert (professor, læge Søren Riis Paludan):"Det her mutationsshow er efterhånden er en smule overvurderet" udtaler han til Politiken her.

I Massachusets er man gået over til Corona variant overvågning i spildevand. Læs mere her.

I Rusland er den første coronavaccine til dyr blevet godkendt. Allerede i oktober i fjor blev vaccinen Carnivak-Cov testet på hunde, katte, mink og ræve, oplyser de russiske veterinærmyndigheder. Læs i Landbrugsavisen her.

Vores nordiske naboer i Finland er også langt fremme med Corona vaccine til pelsdyr - særligt mink, og forventer at vaccinere henunder sommeren - Læs mere her.
 
Forskning og undervisning

Det franske veterinærakademi beder EU om at genoverveje forbud mod forskning i Genmodificering i husdyr set i lyset af udviklingen af en række alvorlige smitsomme husdyrsygdomme, hvor andre lande uden for EU viser resultater som modstands dygtighed / immunitet imod PRRS, Klassisk svinepest (CSF) med flere. Læs mere her.

Det er universiteterne, der gør den vestlige verden til det, den er. Derfor kan vi under ingen omstændigheder tillade, at de går i forfald på grund af slappe ledelser, skriver Henrik Dahl i JP blog her.

Stinus Lindgreen fra de radikale er udvalgt i Science Reports serie med de politiske partiers forskningsordførere, ‘Hvad vil politikerne med forskningen?. De Radikale vil øge det offentliges bidrag til Forskningen. Læs her fra sciencereport.dk.
De konservative vil afskaffe SEA-ordningen – Vilkårene for dansk forskning er gode, men der er plads til forbedringer, siger forskningsordfører Katarina Ammitzbøll. Læs her fra sciencereport.dk.
 
Veterinært
HKScan har investeret 7 mio € i ny slagteproces på kyllingeslagteri i Finland med henblik på at optimere råvare udbyttet, og nedsætte forbruget af energi og vand. Læs mere her.

Mykostoksin dynamik og overførsel mellem so og grise er studeret af forskere ved Scotthorst instituttet. Læs mere i Pig Progress her.
 

Dyrevelfærd

SEGES afholder Webinar Torsdag 8/4 om fremtiden for Jersykalve. Tilmelding kræves. Læs mere her.

En af verdens største kemivirksomheder, Evonik, har igennem sin kapitalfond støttet op om biotech-startuppen In Ovo, der har lavet en maskine, der skal kønsteste æg og dermed undgå masseaflivning af hanekyllinger. Læs mere i Effektiv Landbrug her.

Ulvezonen omkring Stråsø, Ulfborg, Vemb udvides efter flere ulveangreb på husdyr uden for zonen, således at det er muligt at få erstatning. Læs mere her.
 

Miljø og klima

En beskrevet reaktion på stigende CO2 indhold i atmosfæren, er øget kulstof aflejring i plantemateriale og stigning i jordens kulstof indhold (Humus). Ny viden tyder på at begge dele, ikke finder sted samtidígt. Dermed sættes der spørgsmålstegn ved, hvorvidt f.eks regnskovene agerer som store (større) kulstof lagre - såkaldte carbon sinks - sammenlignet med f.eks græsafgrøder. “From a biodiversity point of view, it would be a mistake to plant trees in natural grassland and savanna ecosystems,” Terrer said. “Our results suggest these grassy ecosystems with very few trees are also important for storing carbon in soil.” Læs her.

Greenwashing: Pas på, når du hører om disse tre ’håndsrækninger’ til klimaet. læs mere fra >Videnskab.dk her.
 
Øvrigt

Ved hjælp af mikroskoper kan forskere studere det, som sker i en skjult mikroverden. Men hvor små ting kan man egentlig se? Kan man eksempelvis tage et billede af et atom? læs mere her

Pesticiders skade på bier er fordoblet. Det skyldes, at brugen af pesticiderne pyrethroid og neonikotinoid, som er mere giftige for bestøvende insekter og hvirvelløse vanddyr, er steget, på trods af at brugen er faldet med 40 procent i den undersøge periode, skriver Ingeniøren her.

Hvalpe legestue får pludselig en anden betydning - se "virale" billeder her.
  


Husk de tidligere nyhedsbreve finder du på hjemmesiden her

 
Har du en bekendt, som gerne vil læse nyhedsbrevet, så videresend det til vedkommendes e-mail adresse. Modtageren trykker herefter på abonnér, og kan tilmelde sig - enkelt og i overensstemmelse med person dataforordningen.
 
Husk at de listede emner kan diskuteres på Abildgaardkredsens lukkede facebook side. Vi opfordrer samtidigt interesserede til at debattere emnerne på f.eks Twitter.
Har du spørgsmål, gode idéer eller indlæg så kontakt os
Kontakt os
Abildgaardkredsens nyhedsbrev er uden ideologisk ståsted, men bringer debatindlæg, analyser og kommentarer. Indlæggene er ikke nødvendigvis Abildgaardkredsens holdning, men alene udtryk for skribentens egne meninger.
 
Abonner på nyhedsbrevet
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2018 Abildgaardkredsen, All rights reserved.


Vores mailadresse er:
mail@abildgaardkredsen.dk

Ønsker du at ændre dine indstillinger?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde nyhedsbrevet.






This email was sent to <<Email Adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Abilgaardkredsen · Hallundbækvej · Ejstrupholm 7361 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp