Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

April 2021
Pluk- en theetuin 'In de 7e hemel'

Tekst en foto: Hanneke Villerius (In de 7e hemel)

In 2007 werd het zaadje geplant; voor ons zelf beginnen op een mooie plek. We wilden ontzettend graag onze gezamenlijke passie voor natuur en het buitenleven uit gaan dragen en dus gingen we op zoek naar een mooie plek om die droom te realiseren.

In 2014 lukt het ons om ons huis in Zuid Holland te verkopen en in Noord Limburg, te midden van de bossen een gedateerde boerderijwoning met 4 hectare agrarische grond en een serie asbest gedekte varkensstallen te kopen. De bieten staan nog op het land!
Hier hebben we van gedroomd! Deze plek gaan we omtoveren tot 'natuur om van te kunnen leven!'
De gemeente is ons goed gezind. Het bestemmingsplan wordt gewijzigd; we mogen alles aanpakken naar onze wens.
Onderdeel van de procedure is een landschapsplan; de kavel wordt opgedeeld in kamers die omlijst worden door een gemengde haag van inheemse soorten.

Van 2015 tot 2018 werken we aan een hoogstam fruitboomgaard met verschillende soorten appels, peren, pruimen en kersen. Er komt een groot stuk met zacht fruit waar bezoekers tegen een vergoeding straks van mogen plukken; zomer en herfstframbozen, bramen, tayberry’s, loganberry’s, boysenberry’s, verschillende soorten bessen, druiven en aardbeien.
We zitten op schrale zandgrond dus slaan we een put om alles in droge tijden te kunnen laten overleven. We bouwen een natuurlijke zwemvijver met een strandje en een speelheuvel voor kinderen met een kruiptunnel, glijbanen erin, een wilgentunnel en een wilgenhuisje. Er komt een moestuin om weer terug te gaan naar de basis; groentes van het seizoen voor eigen gebruik en voor de horeca. Ook eetbare bloemen staan op het menu.

Lees meer ..




 
Mediterrane tuinen

Tekst en foto's: Dionysios Sofronas (Aardoom Hoveniers)

Naast allerlei groene tuinen, groene schoolpleinen en tuinen voor honden en egels maken wij bij Aardoom Hoveniers nu ook weer mediterrane tuinen.
Eén van de eerste Grieks/mediterrane tuinen heb ik ruim 15 jaar geleden bedacht en aangelegd in Ridderkerk.
Daarna heb ik het niet meer gedaan omdat dit voor mijn gevoel niet helemaal te combineren was met het idee van duurzame tuinen in Nederland. Een olijfboom, cipres, vijg e.d. horen toch niet in Nederland thuis? Meer inheemse beplanting en geen olijfbomen in Nederland! Ik heb een tijd geworsteld met deze gedachten totdat ik, een paar jaar geleden, weer een aanvraag kreeg voor een Griekse tuin.

Ieder jaar ga ik naar Griekenland op vakantie en om familie en vrienden op te zoeken. De laatste jaren is mij opgevallen dat ook in Griekenland het veranderende klimaat duidelijk zichtbaar is. In de afgelopen jaren is het in Nederland in de zomer erg heet en in diezelfde periode in Griekenland erg nat. Hier in Nederland gingen veel planten kapot aan de hitte terwijl in Griekenland oogsten waren mislukt door een veel te nat voorjaar en zomer. Het weerbeeld lijkt te verschuiven en de verschillen zijn erg groot op een afstand van (maar) ca. 3000 km. Dat heeft mij aan het denken gezet. Waarom proberen wij de natuur te reguleren? In vakjes en regels te vatten?

Lees meer..




 
Tuinrecept
Elke maand een lekker recept van Sifra Timmermans (Tuinrecept)

 
De kracht van het netwerk
Menigeen kent mijn verhaal. De mensen om mij heen slaken weleens een zucht als de bodem weer ter sprake komt. Opgenomen kennis en ervaring kan omgevormd worden tot een prachtig verhaal. Bij het vertellen van zo’n verhaal voel je de energie door je lijf stromen. Maar soms kun je het gevoel hebben dat je stikt in je eigen informatie. Als je je verhaal niet kwijt kunt aan je directe omgeving dan komt je energie op een laag pitje te staan.

Bacteriën in de bodem kan hetzelfde overkomen. Bacteriën zijn omzetters. Ze nemen specifieke stoffen op en scheiden het in verwerkte vorm weer uit. Elke bacterie zijn eigen functie. Een bacterie in de bodem kan zich nauwelijks verplaatsen. Als de bodem niet af en toe verstoord wordt, stikt de bacterie op den duur in zijn eigen uitscheiding. Zijn voedsel raakt op en zo ook zijn energie.

Bodemschimmels brengen dan de oplossing. Als de grond langere tijd met rust gelaten wordt, vormt zich in de loop der jaren een netwerk van schimmeldraden. Een ragfijn stelsel van kilometers lange draden transporteert, communiceert, zet zelf ook het nodige om en slaat voedsel en energie op. Zo wordt voeding en informatie gedoseerd uitgewisseld met bacteriën én met plantenwortels.

De symbiose tussen deze twee oudste organismen op aarde, de altijd maar verwerkende bacteriën en het verbindende, bufferende netwerk van schimmeldraden vormt een bijzondere kracht. Zo’n netwerk opbouwen vraagt tijd en geduld. Maar als deze eenmaal is gevormd, dan ontstaan er zoveel meer mogelijkheden  en energie.

Groeten Peter Zwager
Peter Zwager Hovenier





 
Tuintip April
Bokashi maken


Bokashi is het Japanse woord voor ‘gefermenteerd organisch materiaal’. Het is een kringloopconcept met als doel de diversiteit van schimmels en bacteriën in de bodem te verhogen en planten te voorzien van voedingsstoffen die de weerbaarheid en de groei van de planten bevorderen.
Alle groene organisch materiaal wordt gebruikt en in lagen aangebracht. Twijgjes hebben een goed effect op de Bokashi. Ik maak de Bokashi hoop op een schaduwplek. De hoop droogt daardoor minder snel uit. De ondergrond maakt niet uit, maar niet losmaken, het bodemleven niet verstoren.
Te gebruiken organisch materiaal:
-    Gemaaid gras
-    Ongewenste kruiden uit perken en groentebedden;
-    Niet gekookt GFT afval;
-    Alle overige groenafval zoals kweekgras, zevenblad, brandnetel, hekkelafval (uit vijver en sloot).

Dit organisch materiaal in lagen van ongeveer 30 cm aanbrengen, waarbij de zijkanten stevig worden opgezet en aangetrapt. Hierdoor ontstaat een stevige compacte hoop.

Elke laag van ongeveer 30 cm. wordt afgestrooid met kleimineralen, zeeschelpenkalk en Microferm EM (Effectieve Micro-organismen). Bij dit aanbrengen wordt veel water toegevoegd.
Als de bokashi hoop op hoogte is, de hoogte en breedte bepaal je zelf, gaat er plasticfolie overheen. Deze folie wordt strak en luchtdicht aangebracht.
Na minimaal 3 maanden kan de hoop worden geopend en de Bokashi worden verwerkt. Hierbij moet na gebruik de hoop weer luchtdicht worden afgesloten. De bokashi blijft als voorraad intact voor gebruik, mits goed luchtdicht afgedekt.

Eliza Janse
Natuurtuinen Eliza Janse






 
 


 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bent aangesloten bij Vakgroep Wilde Weelde of omdat je jezelf aangemeld hebt.

Deze nieuwsbrief verschijnt 9x per jaar.
Jaargang 8, nummer 3

Copyright © *|2021|*, Alle rechten voorbehouden

Vragen of opmerkingen?
Ons mailadres is:
info@wildeweelde.nl

uitschrijven voor nieuwsbrief    pas je gegevens aan

Email Marketing Powered by Mailchimp