Copy
View this email in your browser
Editie #16 - April 2021
Nieuwsbrief ABR-Zorgnetwerken NH-FL: April 2021
De tweede subsidieperiode van twee jaar, bedoeld voor het verstevigen van het ABR-zorgnetwerk, loopt op zijn einde. Een periode waarin de plannen minder goed gerealiseerd konden worden dan gehoopt. Gelukkig heeft het Ministerie van VWS onlangs een derde subsidie voor twee jaar goedgekeurd, die loopt tot 1 mei 2023! In deze periode krijgt het regionale coördinatieteam nogmaals de mogelijkheid om de zorgorganisaties in de regio te ondersteunen om aansluiting te vinden bij het regionale ABR-zorgnetwerk, het ontstaan van infecties tegen te gaan en het juist gebruik van antibiotica te bevorderen.  Wilt u weten hoe onze plannen om dit te bewerkstelligen er op hoofdlijnen uitzien, kijk dan op onze website of klik hier! Mocht u ergens aan mee willen doen, laat het ons weten!

De komende twee jaar gaan we aan de slag met een versterkt regionaal coördinatieteam (RCT). In de afgelopen maanden is het regionaal team flink uitgebreid met twee(!) specialisten ouderengeneeskunde, een projectleider en een projectmedewerker. Zij stellen zich voor in deze nieuwsbrief. Wij zijn nog op zoek naar een arts Verstandelijk Gehandicapten die de verstandelijk gehandicaptenzorg wil helpen bij het aansluiten bij het ABR-zorgnetwerk en het contact leggen met de artsen Verstandelijk Gehandicapten in de regio.

Het RCT heeft door de uitbreiding nu meer tijd om contact te leggen met de zorgorganisaties in de regio en na te gaan welke ondersteuning er gewenst is. De langdurige zorgorganisaties kunnen binnenkort een brief verwachten waarin het RCT hierover meer uitleg geeft.

Het ABR-zorgnetwerk organiseert de komende twee jaar veel activiteiten. Voor het aankondigen van deze activiteiten volstaat een nieuwsbrief die eens per kwartaal verschijnt niet. Daarom zal het RCT tussendoor af en toe een nieuwsflits versturen om te laten weten wat voor moois er op de planning staat. Graag tot ziens bij onze activiteiten!
Terugblik op succesvolle webinar 'ABR in de langdurige zorg'

Op 13 april hebben de zorgnetwerken Noord-Holland West (NHW) en Noord-Holland Oost/Flevoland (NHOF) samen het webinar ‘ABR-Zorgnetwerken in de Langdurige Zorg’ georganiseerd. Tijdens het webinar is uitleg gegeven over de plannen van NHW en NHOF om organisaties in de langdurige zorg in de komende twee jaar zo goed mogelijk te helpen bij het terugdringen van infecties en het bevorderen van het juist gebruik van antibiotica. De grote belangstelling en vele vragen hebben dit evenement tot een succes gemaakt! Wij bedanken alle deelnemers hartelijk voor de getoonde interesse in antibioticaresistentie. De respons van de deelnemers was positief. De feedback die we hebben gekregen nemen we mee in de voorbereiding van het volgende webinar op 6 juli, waarin aandacht zal worden besteed aan antibiotica-allergie.

Gemist?
Heeft u het webinar gemist? Geen zorgen, u kunt hem hier terugkijken. Mocht u behoefte hebben aan de presentatie die tijdens het webinar gebruikt is dan kunt u deze opvragen door een mail te sturen naar info@abrzorgnetwerknhfl.nl.

 
Klik hier voor meer info over het webinar >
Wij zoeken een nieuwe collega! 
Ons regionale coördinatieteam (RCT) wordt verder uitgebreid! Zo zoeken wij momenteel nog een Arts Verstandelijk Gehandicapten, voor één dag in de week. Ben of ken jij iemand waarvoor deze functie geschikt is? Bekijk hier de volledige vacature en reageer snel! 

Vooraankondiging webinar over antibiotica-allergie op 6 juli

Op 6 juli 2021 zal een webinar plaatsvinden over antibiotica-allergieën, voor met name medische specialisten. Ongeveer 10% van de patiënten meldt een penicillineallergie bij hun bezoek aan huisarts, apotheek of ziekenhuis. Na een evaluatie van de allergie blijkt meer dan 90% van deze patiënten niet allergisch te zijn en worden de betreffende antibiotica dus ten onrechte vermeden. In het webinar zullen de risico’s van deze onjuiste registratie aan bod komen en aangegeven worden hoe dit verminderd kan worden. Zodra de aanmeldingen voor het webinar open staan sturen wij een nieuwsflits met informatie. Meer informatie over het webinar zal dan ook te lezen zijn op onze website. 

PARCA-project: bent u huisarts en wilt u de communicatie met uw migrantenpatiënten verbeteren?

Bent u een huisarts en heeft u patiënten met een migratieachtergrond of patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden? En wilt u goed met hen kunnen communiceren? Meld u dan aan voor deze kosteloze training voor huisartsen in oktober 2021. Deze training maakt deel uit van de wetenschappelijke PARCA-studie (Prescription of antibiotics in primary care; a focus on immigrant communities). 

De training bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Een geaccrediteerde avondtraining van 3,5 uur
    • ‘Live’ training (online indien noodzakelijk vanwege corona)
    • Individueel of met uw praktijk, inclusief warme maaltijd
    • In Rotterdam (5 okt), Den Haag (12 okt), Amsterdam (14 okt), of Utrecht (26 okt)
    • In uw eigen praktijk/stad indien u deelneemt met de hele praktijk
    • Interactieve setting met trainingsacteur
    • Oefenen met uitleggen waarom u wel/niet antibiotica voorschrijft
    • Aandacht voor cultuursensitieve communicatie en beperkte gezondheidsvaardigheden
  • Een e-learning van 4x 10 minuten
  • Een animatiefilmpje voor uw wachtkamer en eenvoudige patiënteninformatie
  • Inzicht in het antibiotica-voorschrijfgedrag van uzelf of uw praktijk.
Gerandomiseerde studie
De training maakt deel uit van een gerandomiseerde studie. U wordt ingedeeld in een interventie- of controlegroep. De interventiegroep krijgt de training in oktober 2021; de controlegroep krijgt de training in mei 2022.

Aanmelden of meer informatie?
U kunt zich aanmelden bij de onderzoeker van de PARCA-studie, Dominique Lescure via dla.lescure@rotterdam.nl of klik hier voor meer informatie. Aanmelden kan tot mei 2021.
Alle nieuwe informatie op de ABR-website in één oogopslag?
Speciaal voor u verzamelen we al het nieuws op onze website in een handig overzicht. Klik hier om het overzicht te bekijken. 

Onze nieuwe deskundige infectiepreventie Peter Molenaar

Mijn naam is Peter Molenaar en ik ben werkzaam als deskundige infectiepreventie bij de GGD Amsterdam en het RIVM. Ik ben ‘lang geleden’ begonnen als verpleegkundige en heb als zodanig gewerkt in diverse ziekenhuizen/verpleeghuizen met uiteenlopende specialismen. Ik heb in 2005 de opleiding deskundige infectiepreventie afgerond en ben daarna gestart bij de GGD Amsterdam om in deze functie adviezen te geven in de diverse velden van de openbare gezondheidszorg. Ik hoop dat mijn expertise met betrekking tot infectiepreventie, met daarbij praktische en vooral uitvoerbare adviezen, een goede aanvulling zal zijn voor het RCT en onze twee regio’s.
 
Meer weten over Peter en zijn ervaring in de gezondheidszorg? Klik hier >

Onze nieuwe specialist Ouderengeneeskunde Paul van Houten

Mijn naam is Paul van Houten en sinds 1 april 2021 ben ik begonnen bij ABR zorgnetwerken NH-FL als specialist ouderengeneeskunde. Ik heb hiervoor ongeveer veertig jaar in de ouderenzorg gewerkt als huisarts, verpleeghuisarts en specialist ouderengeneeskunde waarvan ongeveer 35 jaar in management- en directieteams van zorginstellingen. In 2008 ben ik gepromoveerd op het onderwerp toiletgang van zorgbehoevende ouderen. Daarna ben ik als expert continentiezorg betrokken geweest bij zorgvoorbeter.nl. Er is een nauwe relatie tussen toiletgangproblematiek, hygiëne en behandeling van urineweginfecties. Het geeft mij de mogelijkheid om de verbinding te leggen tussen de dagelijkse zorgpraktijk en het management. Ik wil me ervoor inzetten om die verbinding voor het zorgnetwerk goed uit te nutten.
 
Meer weten over Paul en zijn ervaring in de gezondheidszorg? Klik hier >

Onze nieuwe projectleider Aletta Kliphuis

Ik ben Aletta Kliphuis, medisch bioloog en per 1 maart 2021 gestart als projectleider bij ABR-zorgnetwerken NH-FL. In eerste instantie zal ik me vooral gaan richten op het project MUIZ. Mijn achtergrond is het laboratorium, zowel klinisch in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, als wetenschappelijk onderzoek op het gebied van HIV/AIDS in het AMC. Mijn werkgebied was de afgelopen 25 jaar grotendeels het Afrikaanse continent. Onderwerpen als infectiepreventie, medicatie- & informatiemanagement en continuïteit van patiëntenzorg door de hele keten, daar heb ik veel ervaring mee. Dit zijn belangrijke onderdelen van kwaliteitsstandaarden en heel relevant voor zowel het voorkomen als monitoren van ABR. Ik zie uit naar een prettige succesvolle samenwerking!
 
Meer weten over Aletta en haar ervaring in de gezondheidszorg? Klik hier

Onze nieuwe specialist Ouderengeneeskunde Anja Willems

Hallo, mijn naam is Anja Willems. Ik ben 45 jaar en werkzaam als specialist ouderengeneeskunde met als specialisatie de geriatrische revalidatie. Ik werk sinds december 2002 bij Omring; in eerste instantie als basisarts en vanaf 2005 als verpleeghuisarts/specialist ouderengeneeskunde. Daarnaast ben ik in het kader van corona lid van een groep coördinerende specialisten ouderengeneeskunde van diverse zorgorganisaties in de regio Noord-Holland Noord. Ik ben nog wel redelijk groen in de (buiten)wereld van hygiëne, infectiepreventie en antibioticaresistentie, maar ik hoop mijn kennis over en mijn netwerk binnen de VVT mee te kunnen nemen naar het ABR-zorgnetwerk.  In mijn vrije tijd wandel ik graag met mijn hond, maar ook met vriendinnen. Ik hou van muziek (concerten), lezen, lekker (uit) eten of een high tea; iets wat op dit moment helaas maar beperkt kan.
 
Meer weten over Anja en haar ervaring in de gezondheidszorg? Klik hier >

Onze nieuwe programmamedewerker Lucia Simons

Mijn naam is Lucia Simons en sinds 1 maart ben ik begonnen bij ABR-zorgnetwerken NH-FL als programmamedewerker. Ik ben 22 jaar en kom uit Zuid-Limburg. Recentelijk ben ik afgestudeerd aan de MSc Healthcare Policy, Innovation and Management aan de Universiteit Maastricht en heb hiervoor een BSc in de medische biologie/regeneratieve geneeskunde gedaan. Na mijn afstuderen ben ik begonnen met werken bij de GGD Zuid Limburg – COVID-19 uitvoeringsorganisatie als bron- en contactonderzoeker. Later heb ik hier ook nog taken zoals communicatie, beleid en informatiemanagement voor het IZB-team uitgevoerd. Ik zal mij op dit moment voornamelijk bezighouden met het organiseren van verschillende evenementen, ondersteuning bij het thema AMS en de bezoeken aan de zorgorganisaties.
 
Meer weten over Lucia en haar ervaring in de gezondheidszorg? Klik hier >
Wist u dat...
  • Er in Noord-Holland West op 170 locaties 24-uurszorg wordt geboden aan cliënten met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking? Er in Noord-Holland Oost ongeveer 100 thuiszorgorganisaties actief zijn? Er in beide regio’s samen ongeveer 27.500 inwoners zorg met verblijf vanuit de WLZ (Wet langdurige zorg) ontvangen en er ruim 50.000 inwoners in de sector verpleging en verzorging werken?
  • U deze en nog veel meer cijfers kunt vinden in de geactualiseerde deelrapporten Zorglandschap.
  • U op onze website een overzicht kunt vinden van alle zorgorganisaties in de regio: Noord-Holland Oost en Flevoland en Noord-Holland West?
  • 5 mei naast bevrijdingsdag ook de ‘Dag van de handhygiëne’ is? Weet u wat goed handen wassen inhoudt? Kijk op Handen wassen | RIVM!
  • Er op 19 februari jl. door VWS een brief naar de kamer is gestuurd over de aanpak van antibioticaresistentie? 
  • De GGD Amsterdam maandelijks een gratis infectiepreventiewebinar voor zorgmedewerkers organiseert? Op 18 mei gaat het webinar over persoonlijke hygiëne. Klik hier voor meer informatie.
Heeft u vragen over ABR? Klik hier voor meer informatie >
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij infectiepreventie en antibioticaresistentie.
Heeft u vragen over artikelen in deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via info@abrzorgnetwerknhfl.nl
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.